UA
RU UA
15 Березня 2024, 17:08
17089
"Волевиявлення" під наглядом каральних загонів. Як окупанти змушують українців голосувати за путіна на Донеччині
Що відбувається

"Волевиявлення" під наглядом каральних загонів. Як окупанти змушують українців голосувати за путіна на Донеччині

Вже сьогодні, 15 березня, на тимчасово окупованих територіях розпочався “виборчий” спектакль на підтримку міжнародного злочинця — владіміра путіна. За цією маскою демократії ховається сувора реальність: озброєні силовики, агітаційні естафети, циркові концерти та знижки на послуги — усе, що потрібно для маніпуляцій та збереження контролю.

Східний Варіант розкриє справжнє обличчя цього фарсу та розповість про потужний рух опору серед українців на Донеччині. 

З самого ранку на “виборчих дільницях” відбувається повний театр абсурду: гучна музика, переодягнені актори та “патріотичні” концерти.

обкл фейкові вибори донеччина
Фото ілюстративне: телеграм-канал “Новини. Live”

У Маріупольській школі №5 окупанти влаштували циркове шоу, вочевидь для того, щоб замаскувати пусту дільницю та повне ігнорування місцевим населенням псевдовиборів.

обкл фейкові вибори донеччина
Фото: телеграм-канал “Андрющенко Time”

В Донецьку окупанти змушують ставити підпис просто на багажнику старенького ВАЗу під наглядом озброєного силовика. 

Автомобіль було помічено в Будьонівському районі.

обкл фейкові вибори донеччина
Фото російських ЗМІ

Разом з цим мешканка Донеччини повідомляє в місцевому чаті про те, що її син, який загинув 4 роки тому, загадково з’явився у списках на голосування.

обкл фейкові вибори донеччина
Скриншот із телеграм-каналу “Мариуполь сейчас”

Результати “малюватимуть”, швидше за все, за даними голосів від російських гастролерів та “мертвих душ”. Загарбники цинічно використовують будь-які шляхи для того, щоб накрутити явку “виборців.

Реальна воля народу не має значення для окупантів. Проте, для створення ілюзії масової підтримки їм потрібні “виборчі” актори. І тут росіяни діють за давно вже відомим шаблоном - насильством та іншими формами тиску на місцеве населення.

Про те, як росіяни готували фальсифікацію псевдовиборів на окупованій Донеччині читайте далі.

Голосування під дулом автомата

За даними Центру національного спротиву до тимчасово окупованих міст прибули загони російських каральних органів, що складаються з екіпажів поліції та збройних формувань росгвардії. 

Їхньою головною метою є виявлення підпілля, яке може порушити процес проведення “виборів”.

Так, в окупованому Маріуполі російські загарбники проводили “облави” прямо на дорогах. У різних частинах міста окупанти патрулювали вулиці та зупиняли автомобілі місцевих жителів, шукаючи потенційних “диверсантів”, повідомили у Маріупольській міській раді.

обкл фейкові вибори донеччина
Фото: телеграм-канал “Маріуполь. Спротив”

Крім того, росіяни заявили, що всім членам так званих виборчкомів “днр” на виїзному “голосуванні” будуть підключені тривожні кнопки. При їх натисканні в межах міста протягом 1-1,5 хвилин прибудуть на місце події “правоохоронці”, щоб забезпечити дотримання порядку.

Обурення місцевих мешканців у чатах посилилося, оскільки в екстрених ситуаціях люди не можуть розраховувати на швидкий приїзд карети медичної допомоги або поліції на місце злочину. Однак, на “вибори” знайдено кошти та ресурси.

обкл фейкові вибори донеччина
Скриншоти із чату в телеграм-каналі “Жизнь в днр”

Брендовані автобуси та агітаційні естафети

Загарбники вдавалися до будь-яких засобів, щоб змусити українців прийти на “виборчі дільниці”. Серед їхніх інновацій — голосування у спеціально брендованих пропагандистською символікою автобусах, які будуть резервними майданчиками на “виборах”.

“Як зазначають окупанти, брендовані автобуси стануть резервними майданчиками під час голосування 15-17 березня. Як у них зберігатиметься таємниця голосування — невідомо. Але на це взагалі росіяни не зважають. На всіх дільницях перебуватимуть військові зі зброєю, щоб маріупольці голосували за путіна”,пояснюють у Маріупольській міській раді.

обкл фейкові вибори донеччина
Фото: Маріупольська міська рада

Натомість у тимчасово окупованому Єнакієвому російські пропагандисти на період “виборів” вирішили зробити проїзд у громадському електротранспорті на безоплатній основі. 

Проте, за інформацією від місцевих мешканців, цей вид транспорту в місті функціонує вкрай рідко або не працює взагалі.

“На вибори випустять додатково, а потім приберуть. Трамваї ходили того року, а цього вони практично перестали їздити, показуха закінчилась”, — пише жителька Єнакієвого в одній із місцевих спільнот.

обкл фейкові вибори донеччина
Скриншот із соціальної мережі “Вконтакте” та телеграм-каналу “Жизнь в днр”

Для того, щоб “нашкребти” хоч мінімальну кількість голосів, російські загарбники влаштовували агітаційні заходи. 

Одним із прикладів є вікторина під назвою “пишаюся Донбасом”, яку можна буде пройти на всіх “виборчих дільницях” і отримати призи за “правильні” відповіді.

Оголошення з підписом “заряджаюсь на вибори” з'явилося у тренажерних залах окупованої Донеччини. Учасники будуть разом робити фізичну зарядку, а потім спільно йти на виборчі дільниці.

обкл фейкові вибори донеччина
Скриншоти російських ЗМІ

Також окупанти запустили естафету під назвою “біжу, дрифтую і кочу на вибори”, в рамках якої вони намагалися зібрати учасників автолюбителів, байкерів і спортсменів з різних міст Донеччини.

обкл фейкові вибори донеччина
Естафета в місті Макіївка. Скриншот із соціальної мережі “Вконтакте”

Окрім цього, у своїх спробах залучити українців до підтримки окупаційного режиму, росіяни організовують агітаційні фотозони з зображенням путіна та підписом “фотографуюсь з коханим”. Створюють стінописи прямо на будинках, втілюючи свою пропагандистську ідеологію в образах і символах.

обкл фейкові вибори донеччина
Фотозона та стінопис у місті Донецьк. Скриншоти з соціальної мережі “Х”

Для заохочення “виборців” окупанти також пропонували знижки у сфері послуг краси.

Так, в одному із салонів Донецька усі охочі могли зробити стрижку та скористатися послугами б’юті-майстрів в обмін на голос за російського диктатора.

обкл фейкові вибори донеччина
Фото з телеграм-каналу “Почуті”

Політична пропаганда в освітніх закладах 

Діти, як найбільш вразлива категорія суспільства, стають об'єктом постійних маніпуляцій та впливу політичної пропаганди з боку росіян. 

Окупанти організовували агітаційні уроки у навчальних закладах, де з ентузіазмом пропагували “переваги правління” лідера країни-агресора та змушували брати участь в заходах, що просувають ідеологію російського режиму.

По всій території окупованої Донеччини було організовано шкільний конкурс малюнків під назвою “моя сім'я обирає президента. Ми за велику росію”.

обкл фейкові вибори донеччина
Школа №97 у місті Донецьк. Фото російських ЗМІ

Навіть дитячі садки не залишилися поза увагою загарбників. Так у дитячому садку №157 в окупованому Маріуполі дітей змусили створювати агітаційні малюнки на підтримку російського диктатора. 

обкл фейкові вибори донеччина
Фото з телеграм-каналу Маріупольської міської ради

За повідомленнями окупаційної влади, з 15 по 17 березня освітній процес на території Донеччини буде здійснюватися у форматі дистанційного навчання. 

Очевидно, що це зроблено з метою зібрати всіх на “виборчих дільницях”. Для росіян освіта дітей не є пріоритетом — їм цікаво лише забезпечити масову участь у “виборах”.

Рух опору

Рух спротиву серед місцевого населення на окупованих територіях активно зростає, адже рівень життя вкрай низький. У містах відчутні проблеми з громадським транспортом, критично важливою інфраструктурою, а також гуманітарні кризи, які окупанти просто ігнорують. 

“Поверніть нам воду, світло, опалення, дороги, транспорт громадський, свободу, якісні продукти, а потім запрошуйте на вибори”, — пише мешканка Донеччини в одному з чатів.

обкл фейкові вибори донеччина
Сміттєзвалище біля одного з під’їздів в тимчасово окупованому Маріуполі. Фото: телеграм-канал “Мариуполь сейчас”

На гарячу лінію Східного Варіанта звернулись жителі тимчасово окупованої Макіївки та поділилися листівкою, яку мешканці розповсюджують на противагу передвиборчій кампанії рф. Ця листівка нагадує, що для загарбників якість життя людей має мінімальне значення.

обкл фейкові вибори донеччина
Фото надане читачами Східного Варіанта

Населення розуміє, що передвиборча кампанія рф — лише фарс, і відповідає на це активними діями. Так, активісти руху “Жовта стрічка” спалюють триколорні ганчірки та агітаційну рекламу, з метою показати окупантам, що їм не уникнути покарання за свої злочини.

обкл фейкові вибори донеччина
Скриншоти зі сторінки "Жовтої Стрічки" в соціальній мережі “Х”

Не ставайте співучасниками злочинів росіян — утримайтеся від проведення та голосування на “виборах” президента рф. А також, уникайте місць масового скупчення людей поблизу “виборчих дільниць” та об'єктів військової інфраструктури окупаційних військ рф з метою власної безпеки. Це особливо важливо з огляду на схильність російської влади до провокацій. 

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

27 Квітня Субота
23:13

Українцям нагадали, коли та як знятися з обліку ВПО 

22:25

Кубинські найманці вбили російського командира на Донеччині, — "Атеш"

22:20

Історія Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн
22:02

На ТОТ Донеччини за добу сталося 22 пожежі

21:45

Російські окупанти перевезли снаряди й системи ППО в історичну частину Маріуполя, — Андрющенко

21:18

Російські війська захопили Бердичі на Донеччині, — DeepState

20:56

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження російських військ

20:39

Україна потребує щонайменше сімох батарей Patriot, — Зеленський

20:12

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, — ОСУВ "Хортиця"

19:52

Через російський обстріл Красногорівки поранено жінку

19:11

У Генштабі ЗСУ повідомили про 71 бойове зіткнення з російськими окупантами

18:56

Зросійщення дітей: росіяни завезли своїх лекторів до шкіл на ТОТ, — Спротив

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: