UA
RU UA
24 Липня 2023, 19:55
2016
"Під час протестів у Франції застосували рушниці з України": окупанти запустили новий фейк для жителів Луганщини та Донеччини
Антифейк

"Під час протестів у Франції застосували рушниці з України": окупанти запустили новий фейк для жителів Луганщини та Донеччини

Щодня нові фейки проросійських пабліків культивують зневагу та недовіру мешканців тимчасово окупованої Донецької та Луганської областей до української влади. З цією метою російська пропаганда масово повідомляє про "перепродаж" зброї, яку західні партнери передають для України. “Східний Варіант“ продовжує розвінчувати ворожі фейки, які розповсюджують на сході України.

Нещодавно у Франції виникли масові протести через вбивство 17-річного хлопця-водія  працівниками поліції під час дорожнього контролю. Протестувальники вчинили пожежі, крадіжки та акти вандалізму. Такі заворушення поширились по різних французьких містах.

Після цих подій на проросійських каналах Донеччини та Луганщини відразу з'явилося безліч постів про українську зброю із США, яку нібито застосували протестувальники у Франції. "Східний Варіант" розбирає цю тему і наводить спростування до подібних "вкидів" з боку російської пропаганди.

Фейк: "Рушниці, які надають партнери Україні, застосували на протестах у Франції"

Події з протестами у Франції почалися наприкінці червня. Проросійські канали довго не чекали, і вже на початку липня у соціальних мережах посипалися звинувачення  із подібними заголовками: "Французьку поліцію обстріляли з американських гвинтівок, які потрапили до Франції з України".

Джерело фейку: Телеграм-канал "Z Горловка ДНР Россия"

франція фейк зброя
Фото з соцмереж

Росіяни повідомляють, що нібито французькі поліціянти вилучили у протестувальників дві гвинтівки, які поставлялись до України минулого року. 

Свої висловлювання проросійські канали аргументують скриншотом, що виглядає як заголовок із сайту новин, мовляв, нібито "перепродаж" західної зброї підтверджують навіть іноземні ЗМІ.

Поширення такої інформації по місцевих каналам Луганщини та Донеччини відбулося миттєво. Зокрема, такий самий пост 1 липня розповсюдив Телеграм канал "Укропский фреш".

Джерело фейку: Телеграм-канал "Укропский фреш"

франція фейк зброя
Фото з соцмереж

Спростування 

Найперше, що відразу помітно у ворожих постах — росіяни не посилаються на інтернет-видання, з якого вони пропонують скриншот  нібито з інформацією про "американські гвинтівки з України". 

Під час моніторингу інтернет-ресурсів не вдалося знайти жодного онлайн-матеріалу з подібним заголовком. Зустрічається лише стаття в іноземних ЗМІ про те, що зброя військового класу застосовується під час протесту у Франції. Однак, інформація про гвинтівки саме з України тут також відсутня. 

Крім того, видання BBS News надає своє спростування і повідомляє, що акаунти Твіттер також "підживлюють дезінформацію про війну в Україні". BBS News називає цей пост вірусним, оскільки він набрав мільйони переглядів.

Зокрема, такий оманливий вкид був помічений у користувача Твіттер "Victor vicktop55" із позначкою синьої галочки. Тобто цей підписник платить за просування свого контенту. Що примітно, ця сторінка позначена як "російський інтернет-комунікатор".

твіттер
Скриншот сторінки користувача Твіттер з фейковим постом

Отже, інформація про українську зброю на протестах у Франції походить виключно з російських джерел і не несе за собою жодного офіційного підтвердження. 

Варто нагадати, що у березні цього року виконувачка обов’язків генерального інспектора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Ніколь Анджарелла заявила, що їхні інспектори не виявили серйозних порушень, пов’язаних із допомогою Україні.

***

Війна з боку країни-терористки посилюється інформаційними "атаками" чи не щодня. Фейки про "перепродаж" української зброї від західних партнерів досить часто наповнюють соціальні мережі, зокрема, зосереджені на користувачів тимчасово окупованих частин Луганщини та Донеччини.

Метою таких "заяв" є  в першу чергу дискредитація ЗСУ. Росіяни намагаються максимально "знецінити" авторитет та здатність українських військових перемогти у війні, яку розгорнула країна-агресорка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

17 Травня П’ятниця
16:38

Росіяни знову обстріляли Красногорівку, загинуло три людини, — ОВА

16:23

Президент підписав закон про мобілізацію певних категорій засуджених

15:56

У Лимані відновлено газопостачання після обстрілу 9 травня

15:45

У Покровську знову працює "ЗооКонтроль"

15:25

У Краматорську обговорили потреби для підтримки ВПО з боку приймаючої громади

14:58

"Білі янголи" вивезли з Покровського району чотирьох собак (відео)

14:46

Керівництво Покровської МВА зустрілось з представниками продовольчої та сільськогосподарської організації ООН

14:12

На Краматорському напрямку окупанти завдали авіаційного удару в районі Часового Яру

13:52

В Україні повідомили про підозру "режисеру" окупантів

13:45

Міськрада показала, як виглядає Драматичний театр Маріуполя сьогодні (фото)

13:25

Сирський розповів про роботу на східному фронті (фото)

12:59

В окупованому Маріуполі бандитські угрупування борються за "контроль" над ринками (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: