UA
RU UA
03 Жовтня 2024, 22:09
Рятують, ризикуючи власним життям: як волонтери евакуюють тварин з прифронтових міст Донеччини
Що відбувається

Рятують, ризикуючи власним життям: як волонтери евакуюють тварин з прифронтових міст Донеччини

Після загострення ситуації на Покровському напрямку евакуації потребують не лише люди, а і тварини. Східний Варіант поспілкувався з тими, хто допомагає вивозити їх із населених пунктів у Донецькій області.

Евакуювали майже 400 тварин із притулку в Мирнограді

Мешканка Мирнограда Світлана Остапкова з 2019 року розбудовувала притулок для безхатніх тварин. Спочатку приносила їх до себе додому, де лікувала та доглядала. З часом тварин стало настільки багато, що не було вже вільного місця. Тож Світлана прийняла рішення продати свій бізнес (невеликий салон ритуальних послуг), а на отримані кошти придбала будинок, у якому почала будувати притулок для утримання тварин.

З початком повномасштабного вторгнення кількість тварин суттєво збільшилася — з 100–150 до майже 400. Частина з них — це хворі тварини, похилого віку, з інвалідністю, з паралізованими задніми частинами тіла. Вони потребують особливого догляду та додаткового часу.

волонтери евакуюють тварин міст Донеччини
Світлана разом з собаками. Фото з її сторінки в Instagram

Коли фронт почав стрімко наближатися до Мирнограда, Світлана прийняла рішення про евакуацію всіх тварин. Для цього «кинула заклик» у соціальні мережі, зверталася до волонтерів та благодійних організацій, які могли б у швидкі терміни вивезти її собак. У середині липня тварини почали виїжджати з Мирнограда на перетримку до інших притулків.

«Тварин евакуювали частково в Камʼянське, частково в Петропавлівку (Дніпровська область), частково у Вінницьку область. Більшість тварин знаходяться в тимчасовому місці перебування, це фактично ангар і там немає ніяких умов. Тому зараз збираємо кошти на новий притулок, але збір стоїть і тварини ризикують залишитися просто неба, тому що той ангар дали всього на 3 місяці», — розповідає адміністраторка сторінки «Прифронтовий притулок для тварин Донецька обл. м. Мирноград» в Instagram.

волонтери евакуюють тварин міст Донеччини
Під час евакуації. Фото зі сторінки притулку в Instagram

В евакуації тварин допомагали волонтери Михайло Поришев, Євген Тузов, Ольга Зайцева, благодійний фонд «Україна в Серці» та громадська організація UAnimals. Процес евакуації був непростий, однак усіх тварин усе таки вдалося вивезти до більш безпечних областей України. А за кілька днів після останньої евакуації в притулок прилетіла ворожа ракета.

волонтери евакуюють тварин міст Донеччини
Під час евакуації. Фото зі сторінки притулку в Instagram

Волонтер Євген Тузов допомагав під час евакуації собак із притулку Світлани в Мирнограді. Він пригадує, що за один заїзд встигли вивезти приблизно 40 тварин. Для цього їхали мікроавтобусом, у який поскладали клітки із собаками — одна на одну, щоб вмістилося більше. Спочатку вивезли до Дніпра, а звідти їх повезли до притулку в Гостомелі. Пан Євген розповідає, що це вже звичайна практика в Україні щодо порятунку тварин. Він пригадує свій досвід під час евакуацій із Херсону після підриву Каховської ГЕС:

«Тоді ми вивозили і людей, і тварин — усіх, кому треба допомога. Приїжджали волонтери з Івано-Франківська, зі Львова на своїх спеціальних автівках, у яких клітки для тварин вставляються, як касети. Ми на лодках підпливали до берега, де вже було сухо, і там передавали їм тварин. А вони вже везли їх далі, де могли їх розмістити».

волонтери евакуюють тварин міст Донеччини
Фото зі сторінки притулку в Instagram

За кілька днів після евакуації, у притулок у Мирнограді влучила ворожа ракета. Уся будівля згоріла. Як повідомили Східному Варіанту, на момент влучання тварин там уже не було, тож обійшлося без постраждалих.

«Бувають й такі, які залишають тварин зачиненими в домівках чи на повідках»

За останні два місяці ситуація в Покровську та Мирнограді сильно загострилася. Міста перетворилися на привиди, каже Євген Тузов. Вулиці, на яких пів року тому були натовпи, зараз пусті. Попри бої, що проходять поруч, та часті прильоти, волонтери й далі займаються евакуацією людей і тварин.

«Ми їздимо з однодумцями. В одного машина, в іншого машина — і поїхали. Нещодавно, наприклад, вивозив родину з Покровська, якщо залишається місце, то я ще в когось забираю собаку або ще когось, на перетримку до Дніпра», — розповідає волонтер.

Однією з найбільш жахливих картин у прифронтових місцях для волонтерів є тварини, яких виїжджаючі господарі залишають зачиненими в домівках чи сараях, або на привʼязках. Так тварини залишаються на самоті, покинутими, без надії на порятунок та виживання.

волонтери евакуюють тварин міст Донеччини
Налякана собака, яку покинули в Покровську. Джерело: Євген Тузов в Instagram

Пан Євген не зміг розповідати про таких людей без нецензурної лайки. Він каже, що це великий злочин проти людяності та приклад невідповідальності.

«Ці тварини не заслуговують на таке. Ти хоча б відпусти їх! Хай ці собаки з котами хоча б якось виживають, як це було під Авдіївкою, як це було в Лимані. Але вони хоча б залишатимуться на волі, живими, із шансом на існування. У таких котів та собак не залишатиметься нічого, як їсти мертві тіла. І це вже звична картина в містах, де проходять бойові дії. Такого багато вже надивилися», — ділиться Євген Тузов.

Пан Євген разом з однодумцями й далі збирає заявки від людей, яким потрібна допомога в евакуації. Попри тяжкі умови, вони продовжують вивозити людей до безпечних місць.

Які контакти?

Якщо у вас є бажання допомогти Світлані та її тваринам, можете скористатися реквізитами:

💸 PayPal: [email protected]

💳 5168 7554 3391 5689 (Приват)

💳 5375 4141 2368 2220 (Моно)

Посилання на банку

Сторінка «Прифронтовий притулок для тварин Донецька обл. м. Мирноград» в Instagram.

Сторінка волонтера Євгена Тузова.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
03 Жовтня Четвер
22:48

Очільник Курахівської МВА розповів, на що було спрямовано основні видатки громади

22:33

Жителям Луганщини розпочали виплачувати жовтневі пенсії

22:22

У ДСНС Донеччини показали, як евакуаційна група "ФЕНІКС" вивозить населення з-під обстрілів на Покровському напрямку (відео)

22:09

Що відбувається Рятують, ризикуючи власним життям: як волонтери евакуюють тварин з прифронтових міст Донеччини

Рятують, ризикуючи власним життям: як волонтери евакуюють тварин з прифронтових міст Донеччини
21:59

Сіверськодонецьких освітян привітали з професійним святом

21:38

Рятувальники Донеччини співпрацюватимуть з кінологічним загоном "АНТАРЄС" з Павлограда (фото)

Рятувальники Донеччини співпрацюватимуть з кінологічним загоном "АНТАРЄС" з Павлограда (фото)
21:22

Україна як ніколи раніше близька до НАТО, — Марк Рютте

20:59

В ООН знають, що у рф катують українських військовополонених

20:36

Поранений під час російського удару по готелю у Краматорську журналіст Reuters вийшов коми та заговорив

18:57

Зеленський прокоментував вихід захисників України з Вугледару та звернувся до Заходу

18:50

Страти росіянами 42 українських військових задокументувала Моніторингова місія ООН з прав людини

18:32

47 жителів Сіверськодонецької громади отримали грошову допомогу на лікування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: