UA
RU UA
29 Травня 2024, 12:38
15456
Електронні повістки в окупації: що відомо про новий метод примусової мобілізації від росіян
Що відбувається

Електронні повістки в окупації: що відомо про новий метод примусової мобілізації від росіян

Злочинний уряд росії ухвалив постанову про запуск Єдиного реєстру військового обліку з 1 листопада. Це дозволить росіянам надсилати електронні повістки призовникам. Зокрема, й мешканцям тимчасово окупованих територій. Таким чином путінський режим готує новий інструмент примусової мобілізації. Детальніше про це читайте далі у статті.

З 1 листопада 2024 року міноборони рф запровадить новий механізм примусової мобілізації, використовуючи Єдиний реєстр військового обліку. 

Відтепер призовникам будуть надсилатися електронні повістки. Після того, як документ буде опублікований в реєстрі, його вважатимуть врученим через 7 днів. Про це повідомили в Центрі національного спротиву.

Електронні повістки в окупації
Фото: depositphotos.com

“Тепер кожен мешканець ТОТ чоловічої статі після 1 листопада буде вважатися злочинцем і притягуватиметься до відповідальності за неявку в окупаційний військкомат. Адже, більшість населення окупованих територій не мають доступу до інтернету, і відтак можливості отримати інформацію про свою електронну повістку”, йдеться в повідомленні.

Східний Варіант дослідив, що передбачає цей електронний реєстр, і спільно з правозахисниками розповість, що робити в разі отримання такої повістки.

Що відомо?

Текст рішення уряду рф щодо Єдиного реєстру військовозобов'язаних був опублікований на офіційному порталі правових актів росії 27 квітня. Сама “постанова” була ухвалена 19 квітня.

Цей “документ” містить інформацію про всі аспекти військового обліку та перелік громадян, які підлягають йому, включно з даними щодо вручення повісток, які зберігатимуться в електронному реєстрі.

Електронні повістки в окупації_02
Скриншот офіційного порталу правових актів рф

Згідно з “постановою”, повістки будуть розміщуватися в спеціальному реєстрі. Після цього, військовозобов'язані отримають повідомлення через портал “Держпослуги”. 

За новими правилами, повістка вважатиметься врученою через 7 днів після її розміщення у реєстрі. Разом з електронною повісткою, окупанти надсилатимуть й паперовий варіант.

До самого реєстру матимуть доступ міністерство оборони рф, фсб та інші ворожі спецслужби. Інформацію про громадян для реєстру надаватиме податкова служба та органи, що відповідають за реєстрацію підприємців та угоди з нерухомістю.

Електронні повістки в окупації
Фото: росмедіа

Після того, як призовник отримає повістку, йому автоматично буде заборонено виїжджати за межі країни без спеціального дозволу окупаційних військових органів.

Якщо протягом 20 днів від дати отримання повістки військовозобов'язаний не з'явиться у військкоматі, йому буде накладено ряд обмежень. Зокрема, він буде позбавлений можливості отримати закордонний паспорт, проводити операції з нерухомістю, реєструвати приватне підприємство, керувати транспортними засобами або навіть взяти кредит у банку.

“Постанова” буде поширюватися й на мешканців тимчасово окупованих територій, однак як вона буде функціонувати, можна лише здогадуватися. Адже зафіксовані випадки, коли люди на ТОТ через відсутність зв'язку не мали можливості навіть викликати рятувальників або лікарів в екстрених ситуаціях.

Що кажуть українські правозахисники?

Головна директорка та координаторка ГО “Донбас SOS” Віолета Артемчук зазначає в коментарі Східному Варіанту, що держава-агресор не має права жодним чином залучати до своїх збройних формувань мешканців окупованої території. Це є прямим порушенням 51 статті Женевської конвенції. 

“Окупаційна держава не може примушувати осіб, що перебувають під захистом, служити в її збройних чи допоміжних силах. Забороняється будь-який тиск чи пропаганда, спрямовані на забезпечення добровільного вступу на військову службу”, йдеться у статті.

Однак, за словами правозахисниці, це не перший випадок, коли російська сторона порушує міжнародні норми та права людини.

Чи можна уникнути отримання такої повістки?

Віолета Артемчук зазначає, що наразі є шанс уникнути мобілізації та виїхати, якщо отримана паперова повістка, адже обмін даними між військкоматами та прикордонною службою ще не налагоджений.

З особистого досвіду правозахисниці, є зафіксовані випадки, коли чоловіки успішно перетинали кордон з паперовою повісткою на руках.

Однак, з електронним варіантом такої можливості не буде. 

Зокрема, про майбутню синхронізацію баз даних йдеться і в так званій “постанові”.

Електронні повістки в окупації
Скриншот офіційного порталу правових актів рф

📌 У випадку, якщо мобілізації уникнути не вийшло, є можливість скористатися гарячою лінією “Хочу жити”. Вона призначена для військових армії рф, які хочуть здатися в полон, проте запити від українців там також приймаються та реєструються.

Електронні повістки в окупації_02
Скриншот порталу “Хочу жить”

Як зв’язатися?

  • Скористатися чат-ботом у Telegram за адресою @spasisebyabot.
  • Написати в месенджерах Telegram чи Whatsapp за номерами телефонів: +380 93 68 86 888, +380 95 68 86 888 або +380 97 68 86 688.
  • Зателефонувати безпосередньо на гарячу лінію за номером: +380 44 35 08 917.

📌 Також, можна звернутися до Громадської організації “Донбас SOS”. Фахівці забезпечать необхідні консультації з питань захисту прав та нададуть допомогу в кожному конкретному випадку. 

Донбас СОС
Фото: ГО “Донбас SOS”

Як зв’язатися?

  • Написати на електронну пошту за адресою: [email protected].
  • Написати в месенджерах Telegram чи Whatsapp за номером телефону: +380 93 50 06 918.
  • Зателефонувати на гарячу лінію за номером: 0 800 309 110.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
28 Вересня Субота
14:26

Більше 450 людей залишаються у Часовому Яру

14:02

Понад 40 тонн води доставили рятувальники мешканцям Донеччини

13:39

На ТОТ Луганщини окупанти вручили російські паспорти "активістам двіженія пєрвих", — Спротив

13:20

Бійці бригади "Лють" показали, як виглядає Торецьк зараз (відео)

13:05

Щонайменше 2 людини загинули і 1 поранена внаслідок обстрілу Ясенового

12:44

Рятувальники доставили більше 6000 кг допомоги мешканцям прифронтових пунктів Донеччини

12:30

Поліція задокументувала воєнний злочин рф після обстрілу Добропілля

12:02

У хабі Кремінської громади у Києві наразі обслуговуються понад 4 500 переселенців

11:38

У Покровську внаслідок обстрілів руйнувань зазнали 4 будинки

11:17

На Донеччині за добу рятувальники ліквідували 22 пожежі

11:00

За добу поліція зафіксувала більше 3 тисяч ворожих ударів по Донеччині

10:32

У Рубіжному містяни почали продавати нерухомість

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: