UA
RU UA
05 Жовтня 2022, 14:29
4305
"Крові не було хіба що на стелях": спогади дитячого хірурга та травматолога про Маріуполь в оточенні
Історія

"Крові не було хіба що на стелях": спогади дитячого хірурга та травматолога про Маріуполь в оточенні

Смерть від потрясіння, вагітні після авіаудару та поранені діти — в одну мить маріупольські дитячі лікарі перетворилися на військових медиків, а їх відділення — на шпиталь. З операційної до центральних дверей відділення щодня вишикувалася черга із поранених людей — їх було до сотні на добу. Біля центральних дверей лежали загиблі — спочатку їх сюди складали маріупольці, а потім і самі лікарі. У розмові із “Східним варіантом” дитячий травматолог Сергій Солодюк та дитячий хірург Олександр Мартинцов згадують жахливі два місяці в облозі.

Дитячий травматолог Сергій Солодюк не тішив себе надіями щодо повномасштабного вторгнення. Навпаки — він був впевнений, що затишшя на фронті з 2016 року — тимчасове. Але саме тоді він і його колеги проходили курси тактичної медицини від військомату. Сергій каже, що військова медицина докорінно відрізняється від цивільної. 

Сергій Солодюк
Сергій Солодюк. Архіви героя

“Принципова різниця і в кількості пацієнтів, які потребують допомоги, і, відповідно, у часі та тактиці їх супроводу. Наприклад, у воєнний час ніхто не займається формуванням культі”, — розповідає Солодюк. 

Він працював у Маріупольському територіальному медичному об’єднанні Здоров’я дитини та жінки (далі — МТМО Здоров’я дитини та жінки), у дитячому ортопедо-травматологічному відділені. Саме до цього медичного об’єднання відноситься трагічно відомий пологовий будинок, на який росіяни скинули авіабомбу 9 березня 2022 року. 

Його колега Олександр Мартинцов — дитячий хірург. Під час війни обидва відділення — травматології та хірургії — об’єднали свої зусилля. Адже приймати доводилося не тільки дітей, а й дорослих.

Олександр Мартинцов
Олександр Мартинцов. Архіви героя

Вже на другий день повномасштабного вторгнення всіх дітей із “цивільними” переломами виписали із лікарні. З другого березня, коли місто стало повністю знеструмлене та позбавлене мобільного зв’язку, в лікарень зникла можливість взаємодії між собою. 

“Ми намагалися евакуювати у дорослі лікарні, особливо пацієнтів з нейрохірургічними травмами, з якими могла працювати тільки лікарня №2”, — згадує Солодюк. 

Але логістичні шляхи були перекриті — друга лікарня на початку березня була на лінії вогню”, розповідає Солодюк. 

“Бл*дь, обережно!” Оглядаюсь — нікого немає”

Мартинцов каже, що найважчі — уламкові поранення черевної порожнини, оскільки траєкторія уламка непередбачувана: “Ну кошмар, які пошкодження робили уламки. Перевіряти треба всі органи. Якщо пропустиш поранення, пацієнт загине”. 

Він згадує в Інстаграм свій перший день у ролі військового хірурга:

“Зранку я ще був дитячий хірург, а через годину став військовим. Поки анестезіолог інтубував пораненого, я з сумом згадував маніпусіньких дитинчат, яких все життя оперував. Але роблю лапаротомію, знаходжу і зашиваю чотири рани тонкого кишківника. Вагаюсь, закінчувати ревізію чи продовжувати? В правій руці тримаю вже голкотримач. І раптом хтось штовхає у спину. Я кричу: “Бл*дь, обережно!” Оглядаюсь — нікого немає. Вирішую оглянути шлунок, на передній стінці — диромаха. Я, мабуть, буду вірити в ангела-охоронця. Стосовно лексики, вона вживалася для екстреного наказу. Якщо я сказав: “Бл*дь, давай морфін”, значить кидай все і неси морфін”.

Олександр Мартинцов (2)
Олександр Мартинцов. Архіви героя

Серед найстрашніших поранень Мартинцов згадує опікові. Таким пораненим лікарі дитячих відділень могли надати лише знеболювальну допомогу, аби потім транспортувати до обласної лікарні на 17-му мікрорайоні. Проте багато постраждалих не витримували больового шоку. 

“Багато з опіками надійшло з приватного сектору Парковий. Будинки складалися та горіли, люди опинялися під завалами та дихали розпеченим повітрям. Багато було опікових поранень дихальних шляхів. Я пам’ятаю, коли побачив це вперше. В нашому коридорі на підлозі лежала повністю почорніла людина. Згоріла одежа, обличчя в кіптяві. Дуже важкі були поранені, гинули через інтоксикацію, через біль”, — згадує хірург. 

9 березня Олександр Мартинцов тільки-но відправив із колегами важких пацієнтів до реанімації, а сам очікував, поки приготують операційну для наступних пацієнтів. 

“Тоді я зрозумів, що означає вислів “по коліна крові”. Крові не було хіба що на стелях. У коридорах був жах, багато людей”, — згадує дитячий хірург. 

За мить росіяни скинуть авіабомбу на пологовий будинок МТМО Здоров’я дитини та жінки, який знаходився в 200 метрах від дитячого хірургічного відділення. 

“Пролунав потужний вибух. У нас піднялася підлога, впала підвісна стеля”, — згадує Мартинцов. 

Він каже, що породіллі постраждали від численних скляних уламків — в пологовому були величезні вікна у палатах.

Маріуполь. Пологовий будинок після авіаудару.
Пологовий будинок після авіаудару. 9.03.2022. Джерело: mariupol.medkontrol.pro

“Їх бідних порізало дуже, вікна вилетіли, дуже великі рани. Більшість відвезли до обласної лікарні на 17-й мікрорайон. А до нас несли трьох. Одна вагітна почала народжувати прямо надворі і, поки її донесли в наше відділення, вона успішно народила!” — із втіхою згадує Мартинцов.

Вагітна жінка із пораненням гомілки, яку оперував Олександр Мартинцов
Пологовий будинок Маріуполя після авіаудару. Фото: АР, Evgeniy Maloletka

Інших двох вагітних, перш ніж відправити до обласної лікарні, довелося прооперувати — в жінок були пошкоджені склом гомілка та стегно. 

Операції з ампутації скорочувалися до 20-30 хвилин

В цілому об'єднаними силами двох дитячих відділень в березні працювали 10 хірургів та п’ять травматологів. Солодюк згадує, що в середньому на день у відділення надходило до сотні поранених маріупольців. Мартинцов додає, що черга із поранених пацієнтів тягнулася від операційної до центральних дверей відділення. 

“Це відбувалося хвилями. Обстріл — масоване надходження 15-20 осіб. І таких прийомів на добу два-три. При тому, що “швидка” в місті не працювала. Зазвичай поранених привозили родичі або поліція”, — говорить Солодюк. 

Десь п’ята частина від постраждалих, яких приймала лікарня, — діти. Щонайменше три дитини на добу потрапляли до травматологів та хірургів. 

“Поранення зазвичай отримували біля вогнищ чи на шляху до джерел. А дітей берегли, не випускали із сховищ, тому їх, на щастя, небагато було серед поранених, — пояснює дитячий хірург Мартинцов. — У дітей у більшості були легкі поранення м’яких тканин. Пам’ятаю, як у семирічної дівчинки видалили уламок з ноги. Слава Богу, кістка не постраждала. Але йти додому вона сама не могла. Тож батьки посадили її на стільчик, і так її і понесли швиденько додому”.

Проте діти Маріуполя зазнавали і важких поранень — здавлення внаслідок завалів, черепно-мозкові травми та ампутації. Сергію Солодюку довелося провести дві ампутації дітям — одна дитина п’яти-шести років втратила гомілку, друга 10-11 років — руку. 

“Реагували діти, звісно, на все це вкрай гостро. Як і дорослі. Істеричних реакцій було дуже багато. Я пам’ятаю чоловіка, який привіз дружину та дитину вже мертвими. Дитина, дівчинка 12-и років, після завалу загинула одразу, у жінки була складна поєднана травма кінцівок та черевної порожнини, вона померла в дорозі до нас”, — згадує Солодюк. 

Після ампутацій та декількох перев’язок батьки забирали дітей додому. Лікар каже, що в мирний час подібних операцій можна було уникнути. Але не в умовах війни. 

“У воєнний час не рекомендовано проводити реконструктивні операції, складну реімплантацію (відновлення кінцівки — прим.). Це дуже великий обсяг роботи від восьми до 12 годин. Тим паче, що центру реімплантації в Маріуполі не було, таким займалися обласні центри”, — пояснює Солодюк. 

В блокадному Маріуполі операції з ампутації скорочувалися до 20-30 хвилин. 

“Бо  пацієнтів на них було дуже багато в черзі. Уламок наносить дуже високоенергетичне поранення. При вході в один сантиметр дробиться кістка, фіксувати доводиться не один сегмент, а декілька. Сильно страждає хірургія судин. Якщо пошкоджено магістральні судини, одразу — ампутація”, — говорить Солодюк. 

Загиблих приносили під центральний вхід

Ніколи ще за 30-річну практику Сергію не доводилося так часто робити “тріаж” — медичне сортування пацієнтів. 

“У мирний час медичне сортування — це направлення пацієнта на потрібну лікарню чи відділення. Але куди ж його транспортувати, коли місто в оточенні. В нашому випадку виконувалася черговість у наданні допомоги. Агонізуючим пацієнтам надавали знеболювання. А тяжким людям, але перспективним на зцілення, допомога надавалася у повному обсязі. Можливо, це цинічно. Але за час, коли намагаєшся врятувати агонізуючого, важкий пацієнт теж стає агонізуючим. І замість одного отримуєш три трупи”, —  пояснює травматолог. 

Тіла загиблих лікарі зберігали спочатку у холодильній камері, а потім вже на вулиці.

Їх було більш ніж 40 осіб. Це пам’ятає дитячий хірург Олександр Мартинцов, який особисто рахував тіла загиблих. Це були загиблі станом на 8 березня, до скидання авіабомби на пологовий будинок.  

“10 дорослих і одне двомісячне немовля — це були вбиті цивільні з вулиць. Ще 30 біля центрального входу корпусу дитячої хірургії. Там були і наші пацієнти — загорнуті у білі простирадла, і міські в одязі, яких приносили маріупольці просто до нас під двері”, — згадує Мартинцов.

Маріуполь. МТМО Здоров’я дитини та жінки до вторгнення росіян
МТМО Здоров’я дитини та жінки до вторгнення росіян. Джерело: mariupol.medkontrol.pro

Хірург каже, що багато маріупольців гинули внаслідок того, що не змогли подолати шок — і больовий, і емоційний. 

“Анестезіолог тиск міряє, інтубує, ніби стабілізував. Можна оперувати. І раз — тиск впав, зупинка серця. Ми не встигали навіть взятися за пацієнта. Я пам’ятаю дуже важку операцію — поранення в живіт. Прооперували, всі дірки зашили. Але знов — зупинка серця. Не вийшов з шоку пацієнт і все”, — згадує Мартинцов.  

Загиблих дітей серед важкопоранених пацієнтів лікарні було двоє — п’ятирічна дівчинка та хлопець-підліток десь 16 років, згадує Мартинцов. 

“У дівчинки була пошкоджена сонна артерія, на жаль, не змогли нічого зробити. А на початку квітня привезли батьки сина. Міна потрапила в приватний сектор Шишманка, в Приморському районі. Уламок пошкодив грудну клітину та голову. Хвилин 10 ми зупиняли кровотечу з вени на шиї, зупинили. Але він вмер. Дуже сильно він вдарився головою, коли впав, — внутрішньочерепна гематома дуже велика. Тоді батьки на три дні лишили тіло хлопчика у нас, а потім забрали — поховати в себе у дворі”, — згадує Мартинцов. 

В лікарні було холодно, окрім відсутності опалення, в палатах та операційних були вибиті вікна. Їх лікарі намагалися закрити плівкою, а пацієнтів вдягали у хірургічні костюми. Олександр Мартинцов згадує один з холодних березневих ранків у своєму Інстаграмі: “Заходжу в палату. Холод собачий. Під вікном лежить дівчина років 30. На ній тоненька футболка і все. Щоб ви розуміли, коли пораненого обрали до операційної, з нього знімали весь верхній одяг. Перед операційною була купа закривавленого, пошматованого одягу. У дівчини ампутовані права нога і права рука, ще й на спині рана. Я знайшов у шафі хірургічний костюм, ще й теплу кофту і одягнув все це на поранену”.

Маріуполь. МТМО Здоров’я дитини та жінки після вторгнення росіян1
МТМО Здоров’я дитини та жінки після вторгнення росіян. Джерело: mariupol.medkontrol.pro

Операції в лікарні припинили робити в середині березня, коли було зруйновано операційні. А ближче до кінця березня половину корпусу дитячої хірургії зайняли “днрівці”. 

“Половину приміщення зайняли, пацієнтам довелося лежати на підлозі. Працювати не заважали, але виставили охорону, яка забороняла нам переміщатися. І забрали дуже багато медикаментів. Особливо шукали сильнодіючі психотропи. Ні, наркотики не знайшли, ми добре сховали. Але гребли все, що бачили”, — згадує Мартинцов. 

Маріуполь Обласна лікарня, 17-й мікрорайон
Обласна лікарня, 17-й мікрорайон. Джерело: телеграм-канал Мариуполь сейчас

Близько 30 важкопоранених пацієнтів лишалися в лікарні до 17 квітня — їх дня евакуації. Люди лежали у двох палатах травматології, рентген-кабінеті та на підлозі в коридорі. 

“Це були найважчі лежачі пацієнти, яких не було кому забрати або про яких не знали родичі, де вони. Ось так вийшов на вулицю, міна прилетіла, відірвало руку та ногу, лежить в нас. З ними лишалися ми вдвох з напарником. Поки не евакуювали в квітні останнього пацієнта в лікарню № 2 на 17-му мікрорайоні, я не їхав”, — згадує Олександр. 

*** 

В обох лікарів внаслідок вторгнення росіян вщент згоріли їх будинки в Маріуполі. Зараз Сергій Солодюк вже три місяці як працює у Києві в “Охматдит”. Олександр Мартинцов зараз проживає в Києві із донькою та онучкою: “Я і досі хірург нашої маріупольської лікарні, офіційно в штаті рахуюся. Я дуже сподіваюся, що ми всі повернемося до Маріуполя, відбудуємо його, а я ще попрацюю у своїй улюбленій лікарні”. 

Головне фото: будинок навпроти лікарні МТМО Здоров’я дитини та жінки. Джерело: телеграм-канал Мариуполь сейчас

***

Цей матеріал створено завдяки  ГО “Інтерньюз-Україна” у межах програми “Український фонд швидкого реагування”, яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю “Східного варіанту” і не обов'язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
02 Травня Четвер
23:27

На Донеччині піротехніки ДСНС обстежують кладовища: виявили понад 60 вибухонебезпечних предметів (фото)

23:06

6 травня у Дніпрі переселенці з Луганщини зможуть розв'язати пенсійні питання

22:49

Міністр внутрішніх справ України провів день на Донеччині (відео)

22:32

В органах ПФУ Луганщини на обліку перебувають 16 848 ветеранів

22:19

У Мемрику росіяни вбили 12-річну дівчинку та її бабусю

21:59

1,5 тисячі продуктових наборів отримали переселенці з Луганщини минулого місяця у хабах Кремінщини

21:27

У Слов'янську затвердили Перелік вулиць та інші об'єкти топоніміки, які будуть перейменовані у громаді (фото)

20:58

Процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни спростять

20:44

Росіяни обстріляли Мемрик Новогродівської громади: вбили дитину

19:55

Протягом доби відбулися 106 бойових зіткнень: де було найгарячіше

19:33

Ветерани та військовослужбовці можуть отримати безоплатні послуги зубопротезування у лікарнях (відео)

18:59

Надзвичайники Луганщини провели на пенсію диспетчерку з 26-річним стажем роботи (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: