UA
RU UA
01 Листопада 2023, 12:42
3053
Двічі переселенці: як Донецький обласний дитячо-молодіжний центр допомагає дітям попри все
Антифейк

Двічі переселенці: як Донецький обласний дитячо-молодіжний центр допомагає дітям попри все

росіяни у ЗМІ постійно маніпулюють базовими емоціями та почуттями. Наприклад, бажанням вберегти дітей. Тому регулярно створюють фейкові статті про те, що “Киевские власти и ВСУ издеваются над детьми Донбасса”. Східний Варіант разом із Донецьким обласним дитячо-молодіжним центром руйнує маніпулятивні фейки та розповідає про центр, який двічі відновлював свою діяльність, щоб допомагати дітям та молоді попри все.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів України, понад 1648 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. Станом на ранок 26 жовтня 2023 року,  509 дітей загинули й понад 1139 дістали поранення різного ступеня тяжкості. І найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 492. Проте російська влада постійно намагається переконати в тому, що це ЗСУ знущається з дітей Донеччини та Луганщини.

Фейк: “Киевские власти и ВСУ издеваются над детьми Донбасса”

Наводимо приклади статей, де згадується про “знущання з дітей в лікарнях, та загалом протягом останніх 8 років”.

скрін
Скріншот пропагандистські статті
скрін
Скріншот пропагандистські статті

російське медіа “Известия” присвятило цілий матеріал дітям, що нібито загинули через ЗСУ.

скрін
Пропагандистська стаття від російського медіа “Известия”

Подібні маніпулятивні статті є частиною системної російської пропаганди, яка прагне створити негативний образ України. Насправді ж, саме росія з початку повномасштабного вторгнення вбила вже 509 українських дітей, в тому числі з Донеччини та Луганщини.

Східний Варіант разом із директоркою Донецького обласного дитячо-молодіжного центру Лідією Індиченко руйнує російські фейки. 

“На території Донецької області було розбудовано понад 100 молодіжних центрів”

Донецький обласний дитячо-молодіжний центр було засновано у 2009 році у Донецьку. Він є комунальним позашкільним державним закладом. На той момент діяльність центру була направлена на молодь усього регіону.

Донецький обласний дитячо-молодіжний центр_06
Лідія Індиченко. Фото: Лідія Індиченко

Після окупації Донецька у 2014 році, центр разом із працівниками та працівницями переїхав до Краматорська. Діяльність центру відновили, але вже в іншому форматі. У 2017 році запрацювала програма “Гідна країна для гідних людей”, в межах якої на території області було розбудовано понад 130 молодіжних центрів. Для цього частина фінансування  була від області, а частина від громад. Декілька центрів створювалися коштом громадських організацій або міжнародних інституцій. Таким чином у Донецькій області утворилася мережа молодіжних просторів.

Донецький обласний дитячо-молодіжний центр
Подія Донецького молодіжного центру у Вінниці. Фото: Донецький обласний дитячо-молодіжний центр

Ми, як обласний центр, взяли на себе методичну підтримку працівників та працівниць молодіжних центрів Донеччини. Наша задача була сприяти їхньому сталому розвитку. Центри знаходилися майже в кожному маленькому містечку або селищі. Також були в прифронтовій зоні. І ми їх навчали, як бути корисним своїй громаді та молоді”, — розповіла Лідія.

Директорка додала, що також проводилися заходи із залученням молоді. Вони відбувалися у Святогірську або Маріуполі. Події неформальної освіти, розвитку національно-патріотичного виховання та профорієнтації.

Релокація та відновлення роботи у Вінниці

Після повномасштабного вторгнення центр релокувався до Вінниці. І вже як рік відновив свою діяльність у новому місті.

Вінниця прийняла майже 46 тисяч переселенців й переселенок, а найбільше із Донеччини. Тут ми відчуваємо себе корисними, та проводимо багато заходів для молоді”, — поділилася Лідія.

Донецький обласний дитячо-молодіжний центр
Подія Донецького молодіжного центру у Вінниці. Фото: Донецький обласний дитячо-молодіжний центр

Після літа 2022 року молодіжні центри Донеччини також почали відновлювати свою діяльність. Попри те, що третина центрів окупована, й ще чверть знищена. 

Наразі є молодіжні центри, які працюють на території Донецької області. І їхні працівники й працівниці потребують допомоги в адаптації програм під сучасні контексти. Молодь має нові потреби й інтереси. Тому ми, як методисти, навчаємося у міжнародних організаціях. Наприклад, у Раді Європи. Переймаємо досвід та поширюємо для працівників й працівниць молодіжних центрів”, — розповіла директорка.

Донецький обласний дитячо-молодіжний центр
Молодіжні працівники й працівниці Донеччини на двоетапному навчанні “вГору”.Фото: Донецький обласний дитячо-молодіжний центр

У вересні 2023 року розпочалося двоетапне навчання “вГору” для працівників й працівниць молодіжних центрів Донеччини. Програма реалізовується для людей, які працюють на території області або онлайн, якщо громада окупована. 

Ми організували поїздку на Закарпаття для 20 найактивніших працівників й працівниць. Обрали цю локацію, щоб спеціалісти й спеціалістки могли трохи відпочити, й процес отримання знань відбувався ефективно”, — зазначила Лідія. 

Працівники й працівниці 5 днів навчалися, й отримали домашнє завдання. Їм потрібно запровадити у себе в громадах копінг-стратегії. Відбудеться ще одна зустріч, де перевірять завдання. Також будуть тренінги присвячені сталій підтримці молодіжних організацій та фандрейзингу. Реалізацію проєкту підтримав Міжнародний фонд “Відродження” та Європейський Союз.

Донецький обласний дитячо-молодіжний центр
Подія Донецького молодіжного центру у Вінниці. Фото: Донецький обласний дитячо-молодіжний центр

Окрім навчання працівників й працівниць, центр проводить заходи для молоді онлайн. Наразі молодь із Донеччини проживає по всьому світу. 

Підлітки та діти зіштовхуються із рядом перепон. Наприклад, мовний бар'єр або проблеми із соціалізацією. Тому вони потребують спілкування, яке було у них до повномасштабного вторгнення. Для цього ми робимо різні онлайн заходи. Вони присвячені медіаграмотності, профорієнтації та утвердженню української національної ідентичності”, —  розповіла Лідія.

Минулого року центр провів масштабний онлайн квест до дня захисників й захисниць України. Він приходив майже 6 годин. Створювалися команди, реєструвалися, й отримували раз на 2 години завдання. Незалежно від їхнього місця перебування, мали рухатися містом, й шукати потрібні локації. Учасники й учасниці робили фото або писали історії. Взяли участь у заході понад 100 людей.

Донецький обласний дитячо-молодіжний центр
Подія Донецького молодіжного центру у Вінниці. Фото: Донецький обласний дитячо-молодіжний центр

Для переселенців із Донеччини, які перебувають у Винниці, також проходять різноманітні події. Це арттерапія, лекції із громадянської відповідальності, глиняне мистецтво, консультації психолога та кінопокази.

Першочергово ми орієнтуємося на потреби молоді. У нас на сторінках в соціальних мережах завжди відкрита заявка, де вони можуть залишити свої побажання щодо події. Тому що молодіжна робота базується на молодіжній участі й добровільності”, — наголосила директорка молодіжного центру.

Поки росіяни шкодять українським дітям та створюють фейки, Донецький обласний дитячо-молодіжний центр робить все можливе, щоб психологічно допомогти дітям й молоді пережити наслідки війни. Центр проводить онлайн та офлайн події із громадянської освіти, медіаграмотності, профорієнтації, арттерапію та глиняне мистецтво. Працівники й працівниці постійно прокачують власні навички у міжнародних організаціях, щоб бути більш ефективними у роботі. Донецький обласний дитячо-молодіжний центр допоміг декільком сотням дітей. І продовжує свою діяльність навіть під час війни.  

Де знайти анонси подій від молодіжного центру?

Для того, щоб дізнаватися про актуальні новини роботи Донецького обласного дитячо-молодіжного центру підпишіться на соціальні мережі: Facebook та Instagram.

Якщо у вас є ідеї подій для молоді ВПО, можете скористатися простором молодіжного центру у Вінниці за адресою вулиця Соборна 72. Для цього заповніть форму.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
31 Травня П’ятниця
22:31

Оновлення даних у "Резерв+" достатньо, щоб уникнути штрафу, — Лубінець

22:15

За добу на ТОТ Луганщини у пожежах вигоріло 25 гектарів земель

21:33

В Україні може зʼявитися військова поліція

21:09

Росія за останні тижні не досягла успіху на ключових напрямках фронту, — розвідка Естонії

20:33

У Міноборони назвали відсоток людей в Резерв+, які мають статус "у розшуку"

19:58

З початку доби на фронті відбулося 70 зіткнень з армією рф

19:39

Прикордонники знищили на Бахмутському напрямку російський танк Т-72 (відео)

19:25

Колишню голову сільської ради з Луганщини засуджено до 8 років за роботу на окупантів

18:56

Генштаб: найбільше боїв з початку доби — на Покровському напрямку

18:47

"Вагнерівцю", який створив агентурну мережу на Донеччині, заочно оголошено підозру

18:21

ОВА: внаслідок обстрілу Дробишевого на Лиманщині загинула щонайменше одна людина

18:02

Понад 20 дітей з Луганщини відпочинуть на Закарпатті

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: