UA
RU UA
22 Червня 2024, 18:05
29484
"Російські військові не дивляться на вік або стать": куди звертатися постраждалим від сексуального насильства на ТОТ
Важливо

"Російські військові не дивляться на вік або стать": куди звертатися постраждалим від сексуального насильства на ТОТ

Сексуальне насильство — один з інструментів, який використовують російські військові у війні проти України. Мало хто з постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною, готовий говорити про травмуючий досвід, що теж впливає на кількість зафіксованих злочинів. Як повідомити про злочин? Яку допомогу та підтримку можуть отримати українці та українки на ТОТ? Чи тривають вже зараз розслідування злочинів? Відповіді на ці та інші запитання вже у матеріалі.

За даними Офісу Генерального прокурора України, з початку повномасштабного вторгнення рф станом на 5 червня 2024 року зафіксовано 298 фактів сексуального насильства, пов’язане з конфліктом (СНПК). Серед постраждалих:  109 чоловіків, 189 жінок, з них 15 неповнолітніх, з яких 14 дівчат та 1 хлопець (інший вид сексуального насильства не пов'язаний зі зґвалтуванням), серед яких наявні такі види насильства як: зґвалтування, каліцтво або насильство над статевими органами, примусове оголення, погрози та спроби зґвалтування, примус дивитися на сексуальну наругу над близькими людьми тощо.

Зокрема, в Офісі Генпрокурора фіксують найбільшу кількість випадків сексуального насильства у Херсонській області — 91, у Київській області — 57, у Донецькій області — 75, у Харківській області — 33, у Запорізькій області — 19, у Чернігівській області — 8, у Луганській області — 3, у Миколаївській області — 10 та у Сумській області — 2.

Офіс генерального прокурора
Фото з сайту ZMINA

“Сьогодні дуже важко точно сказати, скільки людей постраждали від такого насильства. Цьому сприяє неможливість отримати інформацію з тимчасово окупованих територій та територій на яких ведуться активні бойові дії. Також постраждалі часто не звертаються за допомогою, оскільки не ідентифікують себе постраждалими. У переважній більшості це трапляється у випадках інших від зґвалтування форм сексуального насильства, а також, коли сексуальний контакт відбувся за умовною «згодою» постраждалої особи внаслідок залякування, шантажу чи під тиском”,розповідають в громадській організації “Ла Страда-Україна”, яка працює над запобіганням ґендерно зумовленому насильству.

У коментарі Східному Варіанту віцепрезидентка громадської організації “Ла Страда-Україна” Катерина Бороздіна наголошує, що російські окупанти для вчинення злочину сексуального насильства не дивляться на вік або стать. За словами віцепрезидентки, для російських військових це один із методів ведення війни, тому постраждати від такого злочину може будь-хто на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де ведуться активні бойові дії. 

злочини окупантів
Ілюстративне фото з відкритих джерел

“Невелика кількість українців та українок на тимчасово окупованих територіях, які наважуються звернутися на гарячу лінію по допомогу, зізнаються, що сильно нервують перед запитом, адже бояться бути поміченими у спробі звернення до українських фахівців. Тому тут мають бути задіяні жорсткі правила безпеки, аби звернення до нас не зашкодило їм надалі”, — розповідає Катерина Бороздіна.

За даними віцепрезидентки ГО “Ла Страда-Україна”, з початку повномасштабної війни станом на 21 червня 2024 року на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації надійшло 88 повідомлень про сексуальне насильство з боку російських військових. Пані Катерина додає, що насправді цих випадків може бути більше, бо серед цих повідомлень є звернення від свідків, які бачили, як військові рф вчиняють злочин. На жаль, свідки не можуть відразу сказати точну кількість постраждалих людей. 

“Вік постраждалих, про який нам повідомляли, починається від 5 років і закінчується людьми літнього віку”, — зазначає Катерина Бороздіна.

Як жителям ТОТ повідомити про злочин сексуального насильства, пов’язаного з війною?

Громадська організація «Ла Страда–Україна» у співпраці з Офісом Генерального прокурора України запустили анонімний чат-бот, в якому жителі та жительки з тимчасово окупованих територій можуть знайти важливу інформацію: що таке сексуальне насильство, пов’язане з війною; куди звертатися по допомогу; як задокументувати злочин та як про нього повідомити.

злочини окупантів
Ілюстрація: “Ла Страда-Україна”

Як працює чат-бот?

У чат-бот (за бажанням анонімно) можна надати інформацію про злочин, яку фахівці громадської організації передадуть до Офісу Генерального прокурора, через онлайн форму. Однак, якщо форма буде заповнена анонімно без вказування прізвища та ім’я, адресу проживання постраждалої особи тощо, прокурори не зможуть розпочати досудове розслідування, але державі також потрібно розуміти контекст ситуацій на ТОТ, тож навіть анонімні звернення грають велику роль. 

У розділі Допомога/Підтримка українці та українки можуть знайти контакти та інформацію про організації, які надають психологічну, юридичну, медичну, соціальну та гуманітарну допомогу постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з війною.

Також є можливість одразу отримати психологічну підтримку та юридичну консультацію, перейшовши у чат-боті на Телеграм-канал Національної гарячої лінії з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації у розділі «Психологічна консультація» та «Гарячі лінії».

На підконтрольній території України можна звернутися за номером гарячої лінії 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

У «Ла Страда–Україна» наголошують, що гаряча лінія працює за принципом анонімності та конфіденційності.

Додаткові корисні контакти

  • Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем» надає постраждалим від сексуального насильства безкоштовну юридичну допомогу. Також їм можна написати у Телеграм, або зателефонувати за номером: +38068 145 55 90 (з понеділка до п’ятниці з 9:00 до 18:00).
  • Благодійний фонд “Сильні” надає психологічну та юридичну допомогу потерпілим від сексуального насильства, зокрема відшкодовує медичні послуги. Кожне звернення анонімне. Звернення приймають у чат-бот, або за номером:  +38093 217 35 61.
  • Цілодобова й безкоштовна гаряча лінія Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: 0 800 50 17 20.
  • Урядова гаряча лінія: 1545.

Чи тривають розслідування злочинів СНПК?

В Офісі Генпрокурора зазначають, що до суду скеровано вже 20 обвинувальних актів щодо 29 осіб, п’ятьох осіб засуджено до покарання у вигляді позбавлення волі — трьох до 12 років та двох до 10 років та 11 років, 1 вирок щодо 1 особи не набрав законної сили. Розкрито загалом 74 фактів СНПК. 

Окрім того, в Офісі Генерального прокурора України створили управління, яке розслідуватиме факти сексуального насильства, вчиненого російськими солдатами в Україні.

Катерина Бороздіна зауважує, що попри те, що ці злочини вчиняють громадяни іншої держави, а саме рф, все одно особи всіх розшукуються і встановлюються, а справи скеровуються до суду. 

“Хочу закликати всіх, хто, на жаль, постраждали від СНПК, не боятися документувати ці випадки. Гаряча лінія може надати психологічну допомогу і зв’язатися з Офісом Генпрокурора, аби кожен російський солдат, що вчинив злочин, був покараний”, — зазначила пані Катерина.

злочини окупантів

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

28 Вересня Субота
15:59

У "Дії" змінили форму звернення для уточнення даних е-Посвідчення ветерана

15:50

Бійці 56-ї Маріупольської бригади розповіли, що вони роблять з "Вампіром", і чому на них полюють росіяни (відео)

15:44

Сьогодні у Києві відбулася урочиста хода "Шаную Героїв" (фото)

15:31

Релокований Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр представив репертуар на жовтень

14:48

Прокуратура розпочала розслідування за фактом загибелі двох та поранення однієї людини внаслідок обстрілу Ясинового

14:26

Більше 450 людей залишаються у Часовому Яру

14:02

Понад 40 тонн води доставили рятувальники мешканцям Донеччини

13:39

На ТОТ Луганщини окупанти вручили російські паспорти "активістам двіженія пєрвих", — Спротив

13:20

Бійці бригади "Лють" показали, як виглядає Торецьк зараз (відео)

13:05

Щонайменше 2 людини загинули і 1 поранена внаслідок обстрілу Ясенового

12:44

Рятувальники доставили більше 6000 кг допомоги мешканцям прифронтових пунктів Донеччини

12:30

Поліція задокументувала воєнний злочин рф після обстрілу Добропілля

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: