UA
RU UA
13 Червня 2024, 14:32
7912
Інга Павлій Тимченко Микола
Тричі релоковані. Як у Києві працює Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Репортаж

Тричі релоковані. Як у Києві працює Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

Через війну, розв’язану росією, інститут післядипломної освіти декілька разів вимушено релоковувався. У 2014 році — з Донецька до Словʼянська, потім до Краматорська, а у 2022 році — до Києва. Східний Варіант поспілкувався з ректоркою інституту Юлією Бурцевою та дізнався, як навчальний заклад працює в Києві.

Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти (далі — Донецький ІППО) підвищує кваліфікацію працівників та працівниць освіти, здійснює науково-методичний супровід дошкільної та загальної середньої освіти регіону, є важливим навчальним та науковим центром. Після початку повномасштабного вторгнення інститут ще й обʼєднує переселенців та керує роботу дистанційних шкіл Донецької області.

Майже сторічна історія

Історія Донецького ІППО бере початок з 1937 року, коли в Донецьку (тоді ще Сталіно) був заснований обласний інститут народної освіти. У 1961 році його реорганізували в Донецький обласний інститут удосконалення вчителів, який у 1994 році став Донецьким обласним інститутом післядипломної освіти.

Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Будівля інституту до війни. Фото: користувач Владислав Пилипенко на Google maps

Сьогодні Донецький ІППО є вищим навчальним закладом III рівня акредитації, який займається удосконаленням знань педагогів та викладачів, підвищенням кваліфікацій та дослідженнями освіти педагогічних кадрів.

У 2014 році, коли почалася російсько-українська війна та був окупований Донецьк, навчальний заклад релокувався до Словʼянська, де почав відновлювати свою роботу. Через деякий час інститут перемістився до Краматорська, де отримав власне приміщення і працював до 2022 року.

Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Будівля інституту післядипломної освіти у Краматорську після прямого влучання. Фото надано Оленою Золотар

Після початку повномасштабного вторгнення Донецький ІППО релокувався втретє до Києва й зараз працює на базі Університету менеджменту освіти. Будівля інституту в Краматорську була зруйнована через пряме влучання ворожої ракети.

«Наше відновлення — результат роботи цілої команди»

Повномасштабна війна негативно вплинула на освітній процес та кадровий склад інституту, розповідає його ректорка Юлія Бурцева. Багато працівників виїхало за кордон, але вони й далі працюють дистанційно. Юлія Олександрівна каже, що організувати роботу в умовах великої війни допоміг досвід 2014 року:

«Ми були готові до такого. З 2014 року ми мали, скажімо так, не зовсім приємний, проте відпрацьований досвід. Ми одразу перейшли в дистанційний формат роботи й максимально працювали над тим, щоб наші напрямки роботи не змінилися. Сьогодні ми й далі працюємо з педагогами, урізноманітнюємо процес отримання освіти. У структурі нашого закладу є певні цікавинки, які відрізняють нас від інших закладів післядипломної освіти. Це обласний Центр STEM-освіти,  Центр сталого розвитку громад, а також різноманітні заходи».

Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Юлія Бурцева. Фото: Східний Варіант

Центр STEM-освіти охоплює природничі науки, технології, технічну творчість та математику. Ректорка Донецького ІППО зазначає, що їхній Центр є першим в Україні, який створений у структурі інституту підвищення кваліфікацій. 90 % обладнання Центру вдалося релокувати з Донецької області. На жаль, через недостатню площу розмістити його в повному розмірі поки неможливо.

Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Фото: Східний Варіант

З початком повномасштабного вторгнення інститут впровадив нові форми роботи. Наприклад, щочетверга проводиться День директора, під час якого проходить зустріч усіх директорів обласних закладів освіти, щоб удосконалити їхню керівну роботу. У п’ятницю проходить День працівника центру професійного розвитку.

Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Фото: Східний Варіант

У Києві фахівці Донецького ІППО відновили роботу педагогічного конгресу. Це масштабний захід, який традиційно проходить у серпні й обʼєднує працівників освіти задля удосконалення методів їхньої роботи. У 2022 році конгрес відбувся в онлайн-форматі, у 2023 році — уже на базі Національної академії педагогічних наук України. Планують проведення заходу вже й цього року.

«Ми відновлюємо діяльність і плануємо провести Школу управлінця. Це теж масовий захід для всіх категорій закладів освіти нашої області. Плануємо провести тижневу школу в очному форматі із залученням як українських, так і міжнародних експертів, для того, щоби підтримати наших управлінців, оновити їхні знання, дати можливість поспілкуватися в очному форматі. Минулого року були проведені Дні освіти Донеччини. Тоді ми підписали меморандуми зі Львівською та Хмельницькою областями. І ми вважаємо це одним із пріоритетних векторів нашого розвитку — обмін досвідом», — розповідає Юлія Олександрівна.

Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Ректорка інституту Юлія Бурцева та завідувач відділу національно-патріотичного виховання Андрій Дубяга. Фото: Східний Варіант

З початком великої війни значно збільшилася кількість дистанційних шкіл Донецької області. Організацією їхньої роботи займається Донецький ІППО. Ректорка розповідає, що практика онлайн-навчання почалася на Донеччині ще з 2014 року. Спочатку таких шкіл було 4, потім — 8, а зараз — 16. Орієнтовно в них навчається близько 4 тисяч дітей.

Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Фото: Східний Варіант

У таких школах навчаються діти з тимчасово окупованих територій, а також діти-переселенці, які через повномасштабну війну разом із батьками евакуювалися до інших регіонів чи країн, але бажають продовжувати навчатися в школах Донецької області. Викладачі таких навчальних закладів, каже Юлія Олександрівна, пройшли навчання. Для кожної школи була створена окрема платформа, на якій проводиться освітній процес.

Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Фото: Східний Варіант

У Києві інститут став ініціатором створення Освітнього хабу «Донеччина», який обʼєднує переселенців, які прагнуть розвиватися та самовдосконалюватися. У хабі працює 5 центрів, які організовують різноманітні заходи для відвідувачів.

«Позитиву багато, але цей позитив є результатом зусиль великої команди, яка називається Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. Це робота команди, не однієї особи. Але є і негатив, тому що, не дивлячись на такі великі зусилля, ми теж маємо кадрові втрати, ми маємо відтік кадрів через складнощі релокації, через недостатність фінансового забезпечення. Ми переживаємо це все й намагаємося максимально ефективно адаптуватися до умов, які є», — відзначає ректорка.

Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Фото: Східний Варіант

Як звʼязатися?

Зареєструватися на червневі курси Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти можна за посиланням

Більше інформації про інститут та його спеціальності є на головному сайті.

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

7912
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
26 Червня Середа
19:24

Рятувальники зі Слов'янська отримали допомогу від благодійників

19:21

Що відбувається Прибирання вулиць замість вищої освіти: як відбувається навчання українських студентів на ТОТ сходу України

Прибирання вулиць замість вищої освіти: як відбувається навчання українських студентів на ТОТ сходу України
18:57

"АТЕШ" виявив на Донеччині базу окупантів

18:46

Що відбувається "У під'їзди страшно і соромно заходити": як російська окупація руйнує житловий фонд Луганщини

"У під'їзди страшно і соромно заходити": як російська окупація руйнує житловий фонд Луганщини
18:23

Одна жінка загинула, а іншу ушпиталили внаслідок російського обстрілу Волноваського району

18:11

Що відбувається Понад 3 тисячі депортованих мешканців Луганщини: де тримають і в яких умовах

Понад 3 тисячі депортованих мешканців Луганщини: де тримають і в яких умовах
17:53

За дві доби на Донеччині відновили електропостачання 18 населених пунктів

17:36

Різко збільшилась кількість штурмів окупантів на Торецькому напрямку, — Генштаб

16:59

Завтра у Харкові відбудуться консультації з пенсійних питань для ВПО з Луганщини

16:55

Антифейк "Французькі солдати прибули на Донеччину": як росіяни створюють нові фейки про схід України

"Французькі солдати прибули на Донеччину": як росіяни створюють нові фейки про схід України
16:52

На території Торецької громади досі залишається 8 дітей, — Чинчик

16:34

Третина учорашніх пожеж на Донеччині відбулися через російські обстріли (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: