Донецькі товари в Росії: навіщо це Кремлю

Росія визнала товари з ОРДЛО. Президент РФ Путін підписав указ про надання «гуманітарної підтримки» окупованим територіям України та поставив вироблені там товари на один рівень з російськими. Навіщо Кремлю цей хід розбирався «Східний варіант».

15 листопада президент Росії Володимир Путін підписав указ про надання гуманітарної підтримки населенню ОРДЛО. Відповідний документ опубліковано на офіційному порталі РФ. Тепер на прилавках російських магазинів з'являться товари з окупованого Донбасу. 

«Уряд РФ протягом місяця повинен забезпечити допуск товарів з окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) на ринок Росії нарівні з російськими виробниками.

Указом також передбачено їх допуск до державних закупівель.

На рівних умовах з товарами російського походження товарів, що походять із зазначених районів з метою здійснення закупівель товарів для забезпечення державних та муніципальних потреб та закупівель товарів окремими видами юридичних осіб», — зазначається у документі.

Також мають визнати сертифікати походження товарів з окупованих територій та визначити пункти пропуску, через які вони поставлятимуться до Росії.

У тексті наголошується, що рішення ухвалено «з метою надання гуманітарної підтримки населенню ОРДЛО та недопущення подальшого зниження рівня життя на цих територіях внаслідок економічної блокади та пандемії коронавірусу». Усе це фактично прирівнює так звані ДНР і ЛНР до всіх країн Митного союзу. Але формулювання не зовсім зрозуміле — після закінчення пандемії указ буде скасовано? 

Що продавати

У невизнаних «республіках» залишилося не так багато виробництв, що працюють. Насамперед це залишки металургійних заводів та легка промисловість. На цю мить ті ж самі продукти поставляються переважно з РФ. Як і сировина.

За оцінками правозахисників, на території ОРДЛО зараз є кілька категорій товарів: металургійна продукція, вугілля, алкоголь та тютюн.

Собівартість праці при цьому істотно занижена, отже товари просто забиратимуть до РФ. 

Фото із соцмереж

Водночас продукція з непідконтрольного Донбасу вивозиться до Росії вже давно. Але у будь-якому разі, навіть з офіційною ліцензією, товари програють. І справа не в якості, а в ціні. Наразі вона підвищиться через включену вартість розмитнення. Затребуваність донецьких та луганських товарів під питанням. 

Як уже писав «Східний варіант», навіть картоплю на окупований Донбас постачають із Росії та Азербайджану. Що тоді казати про експорт власних товарів?

Визнання «республік»?

Поки угруповання подають указ Путіна як «порятунок братнього народу», по суті жодних змін не передбачається. Мита ніхто не знімав і навіть не зменшував, допомоги місцевим виробництвам немає. Більшість з них за 8 років війни зруйновані або занепали. 

На думку правозахисника Павла Лисянського, де-факто територію ОРДЛО вже визнано Росією. 

«Для того, щоб запустити цю товарну систему за указом Путіна, повинні бути економічні проводки. Не дарма цього півріччя в ОРДЛО створили єдиний для всієї території комерційний банк. Тепер його мають підв'язати, наприклад, через Абхазію. Досі зарплати лідерам окупаційних адміністрацій привозяться у сумках готівкою. Бойовики їздять щомісяця до Ростова це все забирати. Зараз це все спрощується», — вважає Лисянський.

Фото із соцмереж

Свого роду «ментальну» інтеграцію окупованого Донбасу Москва розпочала вже давно. Насамперед це роздача російських паспортів та проведення виборів. 

Як додає Лисянський, зараз «кордон» між «ДНР», «ЛНР» і РФ скасовано. Так звані політики, які пов'язані з бойовиками та пройшли до Держдуми, лобіюють усі питання невизнаних «республік». 

«За всіма цими діями стоїть просто жага наживи. Усі ці укази лише для пропаганди. Щоб показувати, як Кремль підтримує Донбас. Насправді окупаційний режим просто перерозподілив постачання грошей до ОРДЛО», — вважає правозахисник.

Фото із соцмереж

Кремль використовує торговельну блокаду 2017 року у своїх інтересах. Під ширмою налагодження економічних зв'язків з окупаційними адміністраціями стоїть щось більше. 

«Росія переслідує відразу кілька цілей: тисне на Україну, демонструє населенню ОРДЛО турботу, зменшує свої витрати на утримання СОТ, утримує працездатне населення на Донбасі та легалізує незаконні схеми експорту вугілля з СОТ за кордон», — вважає народний депутат Муса Магомедов.

Закупівля товарів з ОРДЛО як одна зі схем підтримки терористів. Умовне легальне спонсорство бойовиків на Донеччині.

Реакція України та світу

МЗС України направило ноту протесту Росії через указ про товари з ОРДЛО.

Такі дії у міністерстві розцінюють як грубе втручання у внутрішні справи України, порушення її законодавства та норм міжнародного права.

«По суті це говорить про подальшу економічну інтеграцію тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей з економікою РФ», — Кулеба. 

Європейський Союз закликав Росію скасувати указ про товари з ОРДЛО. 

Як заявив прессекретар зовнішньополітичної служби Євросоюзу Петера Стано, такі дії Кремля суперечать мінським угодам і провокують подальше загострення конфлікту на сході України. 

«Указ спрямований на подальше відділення від України тимчасово непідконтрольних уряду районів Донецька та Луганська, що суперечить цілям Мінських домовленостей.

Такі односторонні заходи порушують суверенітет та територіальну цілісність України, у тому числі щодо митного контролю», — йдеться у повідомленні. 

Подібну заяву зробив також спікер МЗС Німеччини Крістоф Бургер.

Експерти сходяться на думці: всі дії Росії, як «паспортизація» та останній указ про доступ товарів, спрямовані на поглиблення інтеграції непідконтрольної частини Донбасу до свого складу. Закупівля товарів ОРДЛО за кошти російського бюджету наголошує: повертати Україні території Путін не збирається. Але й офіційної анексії чекати не варто. Донбас залишається важелем тиску на український уряд у руках Кремля. 

Последние новости

  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

27 хв. назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

8 години назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.