UA
RU UA
09 Квітня 2024, 18:01
Відновити вже зараз. Як жителі Донеччини вже сьогодні можуть відбудувати свої домівки
Вікно Відновлення

Відновити вже зараз. Як жителі Донеччини вже сьогодні можуть відбудувати свої домівки

Як мешканці Донецької області можуть відбудувати свої домівки після російських обстрілів? До кого треба звертатися? Хто допомагає з будівельними матеріалами? Як допомагають міські адміністрації? Відповіді на ці та інші питання вже в матеріалі

Донецька область чи не найбільше постраждала від російсько-української війни. Армія окупантів щодня обстрілює цивільну інфраструктуру та будинки мирних мешканців. Попри обов’язкову евакуацію, на Донеччині залишаються та залишатимуться люди. А хтось після тривалого виїзду навіть повертається додому.

Якщо станом на лютий 2023 року на Донеччині від російських обстрілів було пошкоджено або зруйновано понад 86 тисяч будинків, то на лютий 2024 року це число зросло до 116 тисяч будинків. Про це повідомляв начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін. 

Стає зрозуміло, що вже зараз мешканцям Донеччини потрібні можливості для відбудови домівок після обстрілів. Східний Варіант зібрав варіанти, завдяки яким жителі регіону можуть отримати допомогу у відбудові власного житла

Державна програма «єВідновлення»

Майже рік в Україні працює державна програма «єВідновлення», завдяки якій українці можуть відремонтувати частково пошкоджене житло, або отримати житловий сертифікат, якщо домівка була повністю зруйнована. Східний Варіант раніше вже докладно розповідав про те, як працює програма. Також ми розповідали реальні історії мешканок Донеччини, які вже змогли придбати нове житло за сертифікатом.

Якщо в мешканців Донеччини через російські обстріли пошкоджене житло, але його можна відремонтувати, вони можуть податися на «єВідновлення» та отримати компенсацію за ремонтні роботи. Для отримання коштів треба, щоб житло розміщувалося на підконтрольній Україні території, де не ведуться бойові дії. Програма охоплює ті будинки, які були пошкоджені після 24 лютого 2022 року. Отримані кошти людина зможе витратити на придбання будівельних матеріалів або замовлення ремонтних послуг.

Що треба зробити?

  • Подати заяву на послугу Пошкоджене майно в застосунку Дія.
  • Відкрити рахунок «єВідновлення» в банку.
  • Подати заяву на виплату через Дію.
  • Дозволити комісії місцевої влади огляд майна для встановлення суми компенсації.
  • Дочекатися внесення рішення в Реєстр пошкодженого та зруйнованого майна.
  • Отримати гроші на картку «єВідновлення».
  • Після проведення ремонтних робіт подати звіт про використані кошти
Донеччина відбудувати домівки
Джерело: Міністерство інфраструктури України

Якщо в мешканців Донеччини повністю зруйноване житло, вони можуть податися на отримання житлового сертифіката, за яким зможуть придбати нову домівку. Наразі програма доступна власникам житла на неокупованій території, де не ведуться активні бойові дії. Заявник може отримати житловий сертифікат на придбання нової домівки.

Що треба зробити?

  • Подати повідомлення про зруйноване житло в застосунку Дія.
  • Подати заявку за зруйноване житло в застосунку.
  • Дочекатися отримання сертифіката в Дії.
  • Подати заявку в Дії для бронювання коштів за сертифікатом та дочекатися підтвердження бронювання.
  • Обрати нову квартиру чи домівку на території, яка підконтрольна владі України.
  • Укласти угоду в нотаріуса про купівлю нового житла. Заброньовані кошти надійдуть на рахунок продавця майна

Місцеві програми

Словʼянськ

До програми «єВідновлення» мешканці Словʼянська, житло яких було пошкоджено через російські обстріли, отримували від міської адміністрації матеріальну допомогу від 15 до 30 тис. грн. Сума залежала від рівня пошкоджень. Зараз же отримання компенсації для відновлення житла відбувається тільки через «єВідновлення», пояснюють у Словʼянській МВА.

Мешканці приватних та багатоквартирних будинків можуть звертатися до державної програми та через неї отримувати кошти для відбудови житла. Етапи цього докладно вже описані вище.

Донеччина відбудувати домівки
Ліквідація наслідків обстрілів у Словʼянську. Фото: Східний Варіант

Після обстрілів багатоквартирних будинків, на місця виїжджають словʼянські комунальні служби, які забивають вікна, лагодять дахи, закривають дірки від влучань тощо. Це першочергові роботи, які допомагають усунути наслідки обстрілів. Після цього мешканці можуть звертатися до «єВідновлення», щоб отримати більші кошти для повноцінного ремонту. Варто відзначити, що комунальні служби виїжджають до багатоквартирних будинків. Мешканці приватних осель після обстрілів можуть одразу подаватися на державну програму.

Якщо у вас є запитання, ви можете звернутися на гарячу лінію міської адміністрації Словʼянська: 099 539 78 67; 099 539 80 48; 066 284 92 85; 095 841 80 82; 099 435 02 75; 099 180 90 16.

Краматорськ

У Краматорську все відбувається так само як у Словʼянську. Після обстрілів на місця виїжджають комунальні служби, які проводять першочергові роботи: закривають вибиті вікна і двері, лагодять дах. Після цього мешканці приватних та багатоквартирних будинків можуть подаватися на «єВідновлення» та отримати відшкодування для ремонту. 

У Краматорську, як і в інших містах Донеччини, працюють комісії, які виїжджають на місця та оцінюють рівень пошкоджень для визначення компенсації. Мешканцям потрібно впустити представників комісії, щоб вони провели оцінку.

Донеччина відбудувати домівки
Краматорськ. Фото: Східний Варіант

Якщо у вас є запитання, можна звернутися до Контакт-центру Краматорської міської ради — 099–099–1505.

Покровськ

У Покровську після обстрілів, коли екстренні служби дають дозвіл, на місця приїжджають комунальні служби, які оцінюють обсяги руйнувань житлових будинків чи критичної інфраструктури. Одразу працює комісія, яка теж фіксує збитки й обсяги пошкоджень.

«У громаді є певний матеріальний резерв, який складається із шиферу, OSB, тарпауліну, рейок. Це те, що привозили гуманітарні місії, та те, що закуповувалося за кошти бюджету міської адміністрації. Але такий матеріал швидко розходиться, тому що тільки з початку цього року вже понад 10 разів громада потрапляла під обстріли. Під обстріли потрапляють житлові будинки, соціальні установи, критична інфраструктура, й обсяги руйнувань дуже великі», — повідомляють Східному Варіанту в Покровській міській військовій адміністрації.

Донеччина відбудувати домівки
Фото: Покровська МВА

Після обстрілів комунальні служби виїжджають на місця одразу з будівельними матеріалами. Вони закривають вибиті вікна та двері OSB листами, закривають дірки. Якщо люди в змозі самостійно відновити власне житло, то їм для цього видається набір будівельних матеріалів. Якщо це люди пільгових категорій (люди поважного віку, люди з інвалідністю), то бригади комунальних служб допомагають їм.

Зараз у Покровській громаді працює гуманітарна організація «Янголи Спасіння», які допомагають людям у відновлені житла. Вони привозять будівельні матеріали, які видають мешканцям громади. За допомогою цього люди можуть зробити першочергові роботи з відновлення домівок. Гуманітарна місія «Проліска» видає допомогу покровчанам непродовольчими товарами: постільна білизна, набори посуду, матраци, ліхтарі тощо.

«Іноді людям доводиться чекати ремонтні бригади кілька днів після обстрілів. Це повʼязано з тим, що першочергово зусиллями комунальників відновлюють критичну інфраструктуру та адміністративні обʼєкти, тобто комунальне майно. А потім уже житлові будинки», — пояснюють у Покровській МВА.

Донеччина відбудувати домівки
Фото: Покровська МВА

Після обстрілів на місцях працюють громадські організації «Адра» та «Аваліст». Вони приймають документи від мешканців, житло яких постраждало, для надання фінансової допомоги з розрахунком 10800 грн на людину. Також мешканці Покровська можуть подати заяву на отримання фінансової допомоги від міста за зруйноване житло — 80 тисяч грн. Такі заяви слід подавати до Управління соціального захисту населення. Для проведення більш капітального ремонту, покровчани можуть також звертатися до програми «єВідновлення».

З питань щодо відбудування чи відшкодування жителі Покровська можуть звернутися до Контакт-центру або на електронну пошту:

0800–300–101

[email protected]

Гуманітарні програми

Благодійний фонд «Сила жінки»

Волонтери БФ «Сила жінки» допомагають будівельними матеріалами в прифронтових селах Красногорівка, Велика Новосілка, Времівка, Новий Комар, Комар, Воскресенка, Шевченко, Комишуваха, Новоочеретувате, що в Донецькій області.

«Здебільшого люди самі дзвонять та просять про допомогу, ми збираємо кількість за локаціями й веземо, чи самі з причепом, чи з «Білими Янголами». Видаємо плівку, гідробарʼєр, цвяхи, рейки, OSB, монтажну піну», — розповідає голова та засновниця благодійного фонду «Сила жінки» Ольга Семібратова.

Донеччина відбудувати домівки
Фото: БФ «Сила жінки» у Facebook

Для подачі заявок та консультацій можна дзвонити за номером: +380 99 785 24 87.

Гуманітарна місія «Проліска»

«Проліска» надає широку допомогу українцям, які проживають на прифронтових територіях: забезпечують людей матеріалами для швидкого ремонту житла, надають психологічну та соціальну допомогу, евакуюють людей, організовують соціальний транспорт тощо.

Донеччина відбудувати домівки
«Проліска» на Донеччині. Фото: сторінка «Проліски» у Facebook

У партнерстві з УВКБ ООН «Проліска» забезпечує мешканців Донеччини, житло яких було пошкоджено через російські обстріли, будівельними наборами для швидкого відновлення житла. У набори входять плити OSB, тарпаулін та інші матеріали для ремонту. На місця обстрілів виїжджає мобільна бригада, яка надає людям гуманітарну та психологічну допомогу, а також оцінює руйнування та пошкодження. Відповідно до цього людям видають конкретну кількість будівельних матеріалів.

Донеччина відбудувати домівки
«Проліска» допомагає мешканцям села Миколаївка на Донеччині. Фото: сторінка «Проліски» у Facebook

Якщо людині потрібна допомога у відновленні житла, представники «Проліски» можуть у цьому допомогти. Додатково мешканці Донеччини можуть зателефонувати на гарячу лінію «Проліски», щоби проконсультуватися з питань отримання будівельних матеріалів чи іншої допомоги.

Гаряча лінія «Проліски»: 096 404 10 34 та 093 202 22 32. Гаряча лінія працює з 9 до 18.

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
04 Травня Субота
10:35

Евакуація Волинь прийняла евакуаційний поїзд із Донеччини

10:14

Евакуація З Донеччини евакуювали ще 60 дітей

09:56

На час святкування Великодня на Донеччині діятимуть додаткові безпекові заходи

09:34

7 жителів Донеччини зазнали поранень внаслідок російських атак

09:16

Окупанти на Луганщині не виплачують гроші "мобілізованим"

08:50

На Лиманському напрямку росіяни атакували за підтримки авіації

08:23

За 3 травня росіяни вбили трьох жителів Донеччини

08:14

ЗСУ ліквідували ще 1260 окупантів

07:58

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 34 атаки ворога

03 Травня П’ятниця
22:46

Опендатабот: найбільше церков московського патріархату в Україні — на Донеччині

22:30

США не очікують обвалу української оборони найближчим часом, — NYT 

22:11

Росія зруйнувала та пошкодила в Україні понад 250 тисяч будинків, — Шмигаль

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: