Без дітей, але в масці та з особистою ручкою: як зібратися на вибори 25 жовтня на Донбасі

Розповідаємо правила голосування на карантині, як заповнювати новий виборчий бюлетень, і що робити, якщо помилилися під час заповнення

25 жовтня в Україні пройдуть місцеві вибори. Головна особливість цього року — виборча кампанія і самі вибори відбуваються під час всесвітньої пандемії.

«ВВ» нагадує старі й нові правила для виборців.

Загальні рекомендації для українців від МОЗ

На виборчих дільницях виборців будуть питати, чи є у них симптоми респіраторних захворювань і зроблять температурний скринінг. Всі ділянки повинні бути оснащені санітайзерами.

Рекомендується, щоб біля одного столу, де видають бюлетені, знаходилося не більше трьох виборців. Особи, які забезпечують виборчий процес, повинні бути в масці.

Вхід і вихід на виборчих дільницях будуть окремими. Не рідше, ніж кожні 2 години, на ділянках повинні дезінфікувати контактні поверхні.

Вологе прибирання — не рідше кожних 4 годин.

Меблі на ділянках повинні бути виготовлені ​​з матеріалів, що можна продезінфікувати, а на столах не повинно бути скатертин.

Тим, хто йде голосувати на виборчу дільницю, МОЗ рекомендує:

  • не брати з собою дітей в приміщення дільниці, взяти особисту ручку,
  • дотримуватися дистанції 1,5 метра,
  • використовувати антисептик перед входом до дільниці та після виходу

Для тих, хто на самоізоляції рекомендується проголосувати за місцем перебування. Для цього потрібно до 20:00 23 жовтня подати в дільничну виборчу комісію заяву і медичну довідку.

У день виборів до вас приїдуть особи, які забезпечують виборчий процес. Вони повинні бути в масці або щитку і в рукавичках. Виборець на самоізоляції теж повинен бути в масці.

Паспорт потрібно показувати у своїх руках, не передаючи членам виборчої комісії.

Голосуєш без маски — можеш заплатити штраф

Нагадаємо, що на початку жовтня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що людина повинна бути допущена до голосування навіть без маски.

«У разі, якщо людина відмовляється надіти маску на рот і ніс, її все одно потрібно допустити, але після здійснення свого виборчого права вона повинна нести відповідальність за порушення чинного законодавства», — говорив заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Право на голосування — конституційне право кожного повнолітнього громадянина, тому не допустити на ділянку вас не мають права.

«Звичайно, на ділянці зобов'язані дотримуватися карантинних обмежень. Зокрема, вимірювати температуру на вході, бути в масці на ділянці. Але якщо особа відмовляє, наприклад, вимірювати температуру на вході з якихось причин, відмовити людині в голосуванні не мають права. <...> Якщо виборець прийшов на дільницю, він включений до списку виборців і у нього є паспорт громадянина України, він має право проголосувати», — пояснює координатор громадянської мережі «Опора» зі спостереження за місцевими виборами в Донецькій області.

Але вона також додає, що «Опора» настійно рекомендує користуватися захисною маскою і дотримуватися інших карантинних обмежень.

Проголосувати без маски можна, але співробітники поліції, які стежитимуть за порядком на виборчій дільниці, можуть скласти на вас адміністративний протокол за порушення маскового режиму, тому краще не ризикувати.

Як заповнювати новий бюлетень?

ЦВК на засіданні 10 жовтня затвердила порядок заповнення бюлетеня на місцевих виборах 2020 року. Як же правильно заповнити бюлетень, щоб проголосувати?

У документі, який прийняв ЦВК, наведені приклади правильного і неправильного заповнення виборчого бюлетеня.

Так, щоб проголосувати за партію, необхідно в порожньому квадраті проти назви політсили поставити позначку плюс "+" або будь-яку іншу

Після цього необхідно вибрати кандидата в депутати від цієї партії та вписати його порядковий номер у квадраті з трафаретом.

Навіть якщо вийшло не зовсім за трафаретом — ваш вибір все одно буде зарахований. Головне — щоб всі символи можна було розпізнати.

Що з «0»? Писати чи ні?

Якщо ви, наприклад, вибираєте кандидата під номером 6: то і 06 і 6 — буде зарахований.

Проголосувати можна лише за одну політичну партію та одного кандидата в депутати.

Чи можу я вибрати тільки місцеву організацію політичної партії, а номер кандидата не вписувати?

Так, бюлетень буде вважатися дійсним.

Якщо ви поставите позначку навпроти організації партії, але не впишете номер кандидата — це значить, що ви підтримуєте весь територіальний виборчий список відповідної організації партії.

Я хочу підтримати конкретного кандидата, але організацію партії підтримувати не хочу, так правильно?

Ні. Місцеву політичну партію вибрати обов'язково. Якщо такої позначки не буде — бюлетень буде вважатися недійсним.

Помилилися?

Нічого, у вас буде спроба №2. Для цього потрібно написати заяву і повторно отримати бюлетень. Спойлер: спроби №3 не буде.

Важливо. Треба постаратися і заповнити все з першого разу. Адже додаткових бюлетенів на всіх може не вистачити.

Карантинні заходи на виборах в Маріуполі

У Маріуполі на брифінгу, присвяченому підготовці до виборів, повідомили, що всі ділянки продезінфікують, на вході до дільниці будуть бактерицидні килимки та безконтактний санітайзер. Людям, які забули взяти захисну маску, її можуть видати просто на виборчій дільниці. Додатково будуть видавати одноразові рукавички.

Перед входом кожному громадянину будуть вимірювати температуру безконтактним термометром. Для людей з ознаками респіраторних захворювань буде обладнана окрема кабінка для голосування та окрема урна для бюлетенів.

До людей на самоізоляції, що голосують вдома, будуть приїжджати мобільні виборчі дільниці з мобільною урною.

За словами начальника Центрального відділу поліції ГУ Нацполіції в Донецькій області Сергія Бичина, для забезпечення порядку 25 жовтня буде залучено 473 представники поліції, 90 патрулів і 27 автопатрулів.

Передбачено резерв для реагування на можливі протиправні ситуації. Для забезпечення громадської безпеки додатково виділено 55 представників патрульної поліції та 10 автопатрулів.

Що можна і не можна

Крім «коронавірусних правил» на виборчій дільниці потрібно дотримуватися стандартного законодавства про вибори.

У кабінці для голосування одночасно може перебувати лише одна людина. Виняток становлять ті особи, які не можуть самостійно заповнити бюлетень через інвалідність. Про це на ділянці потрібно попередити членів виборчої комісії.

Бюлетень буде вважатися недійсним, якщо ви поставили позначки навпроти назв кількох партій або не залишили відміток взагалі.

Виносити бюлетень за межі виборчої дільниці або передавати іншій особі всередині ділянки заборонено. Фотографувати бюлетень, вести прямі трансляції або знімати відео з кабіни для голосування заборонено.

Де виборів не буде взагалі

Вибори не відбудуться в 10 територіальних громадах Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та у 8 громадах Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області. У них і далі будуть діяти військово-цивільні адміністрації, введені у 2015 році.

Последние новости

  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

23 години назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

4 дні назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.