UA
RU UA
17 Червня 2024, 18:35
2047
Дар'я Писаренко: досьє юристки та волонтерки з Антрациту, яка допомагає ЗСУ
Досьє

Дар'я Писаренко: досьє юристки та волонтерки з Антрациту, яка допомагає ЗСУ

Дар’я Писаренко — юристка, волонтерка родом з Антрациту, Луганської області. Після школи поїхала навчатись до Маріуполя. У 2010 переїхала до Києва, де мешкає дотепер. У 2014 була активною учасницею Євромайдану у Києві. Відтоді почала займатись волонтерською діяльністю. Нині працює у ГО «Адвокат майбутнього» та допомагає ЗСУ. Вона є співініціаторкою запровадження благодійного Гонорового запливу для батальйону «Вовки Да Вінчі».

Східний Варіант поспілкувався із Дар'єю та дізнався детальніше про її життя, діяльність та волонтерський шлях.

Дар'я Писаренко
Фото з особистої сторінки Дар'ї Писаренко у Facebook

Дитинство та освіта

Дар’я Писаренко народилася 13 січня 1989 року в Антрациті Луганської області. Дитинство провела там та у селі Красна Поляна (Луганщина), звідки був родом батько Дар'ї.

Перші три класи навчалася в школі №5 в Антрациті. Потім перевелась в гімназію №1 (колишня школа №25), яку закінчила у 2006 році.

Дар'я Писаренко
Фото з особистої сторінки Дар'ї Писаренко у Facebook

В дитинстві Дар'я протягом 11 років навчалась в музичній школі, яку відвідувала з 5 років. Має диплом за спеціальністю «Фортепіано» та «Скрипка». 

Після школи вступила в Приазовський державний технологічний університет на факультет «Транспортні технології». У 2012 отримала диплом бакалавра. Згодом продовжила навчання та одразу вступила до Академії адвокатури України у Києві на денне навчання. У 2018 році захистила магістерську роботу, спеціальність «Правознавство».

Дар'я Писаренко
Фото з архіву Дар'ї Писаренко

У 2015 році закінчила річне стажування у Верховній Раді України за програмою «Ліга інтернів».

Трудова діяльність 

З 2012 року почала роботу в юридичній сфері на посаді помічниці юриста в приватній юридичній компанії. У 2015 приєдналась до команди Міністерства юстиції. 

З 2016 року Дар’я працює у Громадській організації «Адвокат майбутнього». Організація має на меті професійний розвиток правничих спільнот задля утвердження верховенства права, захисту прав людини та досягнення цілей справедливого правосуддя.

Дар'я Писаренко
Фото з особистої сторінки Дар'ї Писаренко у Facebook

З 2016 року ГО «Адвокат майбутнього» проводить дослідження у сфері правосуддя та розробляє концепції їх розвитку. Дар'я пояснює, що ГО формує спільноту однодумців адвокатів та прокурорів, які «прагнуть служити правосуддю відповідно до найвищих етичних стандартів та бути ефективними лідерами у власній професійній спільноті та у впровадженні суспільних змін».

З 2022 року Дар‘я обіймає посаду виконавчої директорки організації.

Дар'я Писаренко
Фото з особистої сторінки Дар'ї Писаренко у Facebook

Волонтерська діяльність

У 2014 році Дар'я була активною учасницею Євромайдану у Києві. Вона говорить:

«Ми займались разом з друзями, колегами ресурсною підтримкою Майдану. Від забезпечення продуктами і до паливно-мастильних матеріалів. Часом я просто розносила чай та бутерброди для підкріплення для тих, хто виборював своїм здоров‘ям та життям нашу гідність на Грушевського і не тільки. Ми там були разом з чоловіком, але в різних ролях».

Дар'я розповідає, що саме тоді вона почала долучатись до волонтерства. Влітку 2014 року займалась першим збором коштів на потреби військових з Військового інституту імені С. П. Корольова.

Дар'я Писаренко
Фото з архіву Дар'ї Писаренко

Вже тоді Дар'я з чоловіком зрозуміли, що варто бути готовими до всього. Чоловік Дар’ї приєднався до добровольчого руху та мав бойовий досвід на сході України. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення

24 лютого 2022 Дар’я зустріла у Києві. Її чоловік одразу приєднався до сил оборони. Дар‘я вирішила приєднатись до групи волонтерів. 

Тоді урбаніст та громадський активіст Влад Самойленко у своєму дописі у Facebook закликав об’єднуватись та волонтерити на допомогу ЗСУ. Він зробив пост із закликом долучитись до конкретних дій і допомогти тоді частково окупованому Ірпеню.

«Ми з Владом були знайомі до того. Я подзвонила, долучилася. 99 % учасників нашого волонтерського руху — це люди, які відреагували на такі заклики, друзі по Facebook, які максимально хотіли бути корисними для громад, де вони зараз є», — розповіла волонтерка Східному Варіанту.

Дар'я Писаренко
Дар'я Писаренко з волонтерами. Фото з особистої сторінки Дар'ї у Facebook

Тоді зібралася команда небайдужих, які з початку повномасштабної війни допомагають військовим та цивільним. Діяльність когорти волонтерів почалася з евакуації з Ірпеня та допомоги тим, хто там лишився. 

Про роботу волонтерів в Ірпені, та, зокрема, самої Дар'ї був відзнятий репортаж однією з провідних телерадіокомпаній світу CNN.

«Ми підключились допомагати Ірпеню. 2 березня 2022 я вивезла родину, яка вийшла з Бучі. 5 березня ми все ще намагались вивезти людей з Ірпеня. Ми в‘їхали через Стоянку. На жаль, ми не змогли виїхати з Ірпеня через обстріли. Разом з іншими волонтерками і волонтерами лишили автівки на мосту і евакуювались. Мабуть, всі знають і пам'ятають бої від 5 березня і фото ірпінського мосту» — розповідає Дар'я

Згодом після деокупації Київщини команда переключилась на допомогу Чернігівщині. І вже з травня 2022 року команда повноцінно перейшла на допомогу силам оборони та госпіталям: автівками, дронами та гуманітарною допомогою. Зокрема Дар’я доставляла автівки для ЗСУ на схід України та розвивала напрямок забезпечення госпіталів. Брала активну участь у створенні фонду «Гуркіт», який органічно виріс з ініціативи волонтерів і офіційно був створений у липні 2022 року. 

Дар'я Писаренко
Липень 2022 року, Херсонщина. Дар’я Писаренко переганяє автівку, що передали литовські волонтери. Фото: з архіву Дар’ї Писаренко

З 2023 року Дар'я стала співініціаторкою запровадження благодійного Гонорового запливу. Це був перший досвід такого збору. Дар'я розповідає:

«По-перше, ми поставили нову високу мету для фонду «Гуркіт» —  зібрати 2.7 млн гривень. По-друге — ми стали одним з небагатьох фондів, які придбали та передали вогневі засоби ЗСУ. Ціллю запливу-збору були два УАГ-40 (український автоматичний гранатомет) для роти Гонор батальйону «Вовки Да Вінчі». Окрім того, за ці ж кошти ми придбали додаткових 8 однозарядних гранатометів ФОРТ 600, які використовуються на відстань до 400 метрів. Цього року (2024) ми знову проводимо Гоноровий благодійний заплив, ціль якого — 4 млн гривень, а мета — придбати чотири міномети українського виробництва для батальйону «Вовки Да Вінчі». 

Дар'я Писаренко
Фото з особистої сторінки Дар'ї Писаренко у Facebook

Нині Дар'я директорка ГО «Адвокат майбутнього» та розвиває сферу правосуддя в Україні. Паралельно з цим курує та несе відповідальність за Гоноровий заплив від БФ «Гуркіт» та інші напрямки розвитку фонду.

Родина

Чоловік Дар'ї — Андрій Писаренко, адвокат. Він з 2014 року у добровольчому русі. В лютому 2022 року приєднався до лав Збройних сил України у складі роти «Гонор» і надалі був включений у батальйон «Вовки да Вінчі». Нині є командиром мінометної батареї батальйону.

Дар'я Писаренко
Дар'я Писаренко з чоловіком Андрієм та їхнім домашнім улюбленцем

«У мене не велика родина. Моя мама з 2014 року разом з моїм вітчимом були евакуйовані з Антрацита. Вони переїхали до Києва. Також маю старшу сестру, яка також у Києві з 2012 року», — розповідає Дар'я.

Соціальні мережі 

Особиста сторінка Дар'ї Писаренко у Facebook.

Сторінка БФ «Гуркіт» за посиланням.

Сторінка ГО «Адвокат майбутнього» за посиланням.

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Історія

Відновлення правди. Як відбувалося зросійщування культури та освіти сходу України

Антифейк

Новий російський фейк: чому путін 8 років не визнавав "днр" та "лнр"

Антифейк

Маніпуляція неповнолітніми: як працюють воєнізовані дитячі табори на тимчасово окупованих територіях

Історія

Овочі для себе та односельців: як родина переселенців з Луганщини відкрила соціальну теплицю на Кіровоградщині

Знай наших

Символи опору: як активісти руху "Жовта стрічка" чинять спротив в окупації

Репортаж

"На чужині завжди важко": як українці зі сходу живуть у Словенії

Історія

Частково врятував обладнання та відкрив пекарню у Хмельницькому: історія власника пекарні "Львівських круасанів" із Сєвєродонецька

Актуально

Поганий урожай та купівля паїв: що відбувається з сільським господарством на тимчасово окупованій Луганщині

26 Червня Середа
15:59

Межі Європейського Союзу починатимуться з Луганщини, — Лисогор

15:43

28 червня у Києві переселенців консультуватимуть пенсійники Луганщини

15:38

Оновити дані про зареєстроване місце проживання тепер можна на порталі "Дія"

15:26

Військово-облікові дані вже оновили майже 2,4 мільйона українців

15:23

Рятувальники показали, як із Торецька транспортували трьох поранених (відео)

15:04

У червні пенсіонерам Луганщини перераховано 1,5 млрд гривень

14:46

Про використання електронних повісток наразі не йдеться, — Веніславський

14:13

Повідомлено про підозру двом колаборанткам, які займаються примусовою паспортизацією на ТОТ Луганщини

13:45

Покровський та Лиманський напрямки залишаються найгарячішими від початку доби

13:37

Зеленський заслухав доповідь військових про ситуацію на Покровському напрямку

13:03

Мер одного із міст Уралу стане новим очільником окупаційного "уряду лнр"

12:49

В Україні через бойові дії та негоду без світла 466 населених пунктів, — Укренерго

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: