UA
RU UA
09 Січня 2023, 07:47
3817
"Ви ж чуєте, постійно гупає": чим живе Часів Яр в часи повномасштабного вторгнення рф
Репортаж

"Ви ж чуєте, постійно гупає": чим живе Часів Яр в часи повномасштабного вторгнення рф

Гучні вибухи. Пусті, на перший погляд, вулиці. Понівечені російськими обстрілами будинки. Це – Часів Яр. Місто, яке знаходиться поруч з фортецею Бахмут. Попри постійну канонаду, тут досі залишаються люди, працюють магазини, продовжується життя. Фотокореспондент Східного Варіанта відвідав Часів Яр та розповідає те, що побачив

Ранок 8 січня,  -19 градусів, але прогноз погоди обіцяє безхмарне небо та навіть лише -13 вдень. Виїжджаємо з Харкова до міста Часів Яр, довгою дорогою яскраво світить сонце. Минаємо декілька майже повністю зруйнованих селищ, в яких, на перший погляд, не залишилось нікого.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Але сонце яскраво підсвічує дим з печей. Хоча не помітно, але у хатах продовжується життя. Складно уявити, наскільки важке.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Місто Часів Яр зовсім поруч з найбільш «гарячою» точкою війни – Бахмутом. 5 січня в місті внаслідок російського обстрілу було поранено двоє людей, сильно пошкоджена багатоповерхівка. Йдемо до будинку, дорогою слухаємо безперервну канонаду – зовсім неподалік йдуть важкі бої за Бахмут.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

На вулицях мало людей – значна частина місцевих виїхала з міста. На додачу ще й холодно, не надто приємно виходити з теплої квартири. На щастя, в місті працюють всі комунікації, в оселях є світло та опалення. Втім, звісно, дорогою зустрічаємо людей.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант
Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Віктор, йде з роботи зі знайомою, в руках котить велосипед:

«По місту прилітає частенько, але гупає постійно. Ось нещодавно прилетіло в багатоповерхівку. Ми вже звикли до вибухів, тут немає такого, що більш чи менш гучно. Ви ж чуєте, постійно гупає, йде війна».

Часів Яр
Віктор, житель міста Часів Яр. Фото: Східний Варіант

Поруч стадіон. Поле вкрито снігом та бігові доріжки вкриті снігом, поруч тренажери для вуличного спорту, холодні, чекають рук спортсменів.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

На стадіоні зараз лише охорона. Сьогодні чергує Сергій. Над його кімнатою на даху великі літери часів СРСР «Привет участникам соревнований».

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Останнє змагання Сергія – ремонт вікон у квартирі кумів – саме їхній будинок поруч з тим, в який росіяни влучили 5 січня.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

І Сергію і Віктору пощастило, вони працюють в комунальних підприємствах, тож мають гарантовану зарплату. В місті працюють магазини, працює ринок, звісно вибір значно менший, порівняно з довоєнним.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Сергій:  «Гупає і гупає, як до цього звикнути. Читаєш новини, куди прилетіло, куди ні, чи всі живі здорові. Коли п’ятого січня прилетіло, трухнуло так будинок, що я аж на ліжку підскочив.  О 4 годині 4 хвилини ранку був прильот. Добре, що ніхто не загинув»

Йдемо до місця обстрілу.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Вибуховою хвилею вибило вікна в багатьох навколишніх будинках. Станіслав Миколайович та Віктор забивають вибиті вікна у квартирі сина Станіслава.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант
Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Вони мешкають в приватному секторі, їхні будинки не постраждали. Виїжджати з міста не хочуть, кажуть, хтось має охороняти житло – мародери зараз це велика проблема, дуже швидко починають грабувати покинуті квартири.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант
Часів Яр
Фото: Східний Варіант

На кутку будинку Олександр прибирає з тротуару залишки від розбитого скла, складає цеглу, якою закладає вікна свого магазину, в якому він працює разом з дружиною Іриною. Магазин роботу не припиняє, Олександр кличе завітати за продуктами. 

За пів години ми скористаємось нагодою, поки що йдемо далі.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Найбільш постраждалий будинок поруч, через дорогу. На фасаді численні вказівники до укриття, яке знаходиться в підвалі будинку. Втім, обстріл стався о 4 годині ранку, коли всі спали, тож тут лише щастя допомогло залишитися живими мешканцям третього поверху.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Їх врятувала балка, чоловік сам виліз та витягнув дружину. Володимир вже повернувся до міста, дружина Галина поки в лікарні, у неї постраждали очі.

До нас виходить Людмила.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

7 років тому внаслідок пожежі згоріла її хата, тож вона переїхала у квартиру в цей будинок.

«Опалення та газу немає,  але є світло. Будинок зараз консервується, невідомо що з ним буде далі, все побите. В будинку залишилися жити всі, хто жив, тут нас п’ятеро, там теж бабуся, там ще двоє. Дали плівку для вікон та на два під'їзди електрику».

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Сьогодні нам пощастило з погодою – світить сонце і всі руйнації не здаються надто страшними, з місцевими є час для оптимістичних жартів, попри постійну канонаду.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Повертаємось до магазину. Власниця, Ірина зустрічає біля порогу, заводить до себе. Магазин повний різного товару, втім, нас чекає особливе частування – гарячі пиріжки з капустою. Їх готує знайома Ірини – Олена. Ще одна її знайома готує різні салати, які також тут продають – таким чином свої  підтримують своїх.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Ірина каже, що в місті є «ждуни», які чекають, коли сюди прийде росія. Їм вона принципово нічого не продає. Особливо Ірину тішать військові, вони навіть дарували їй квіти та дуже раділи, коли після ротації повертались в місто і знов заходили в такий вже рідний для них магазин. 

Олександр з Іриною хвилюються, кажуть, якщо раптом росіяни захоплять місто, вони одразу виїдуть. Втім, вони вірять в наші Збройні сили, годують та підбадьорюють наших воїнів.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Далі – Пункт незламності.

Зараз середина дня, крім Олега, який зараз чергує, тут нікого немає. Втім, всередині тепло, є піч, чайники, чашки, стільці та навіть іграшки для дітей.

Часів Яр
Олег. Фото: Східний Варіант

Олег каже, що два тижні тому, коли довго не було світла, людей було багато, зараз значно менше, інколи хтось зайде чаю випити чи погрітися. Олег працює в виробничо-житловому підприємстві міста Часів Яр, чергує подобово. Каже, трохи нудьгує, але добре що є ноутбук.

Неподалік від Пункту незламності пам’ятник Горькому.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Він дуже незвичайний – ноги, частина тулуба та рука зі шляпою – досить унікальна конструкція, можливо варто було б сюди звозити частину пам’ятників, та зробити окремий парк, з деталей цих монументальних споруд комуністичної ідеології.

На виїзді з міста зустрічаємо Сергія. З неймовірно щирою посмішкою він продає сушену рибу. Сушіння та копчення риби — це хобі, сам пан Сергій пасічник. Проте сезон вже закінчився, а весь мед він вже продав у Полтавську область, де мешкають його родичі.

Часів Яр
Фото: Східний Варіант

Тепер пан Сергій займається своїм хобі, бо не звик сидіти склавши руки. А ми натхненні після спілкування з ним, та, звісно, маючи з собою рибу, рушаємо до місця ночівлі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Що відбувається

"Усе місто у бруді, а ми ще й у лайні": реалії окупованих Донецька та Макіївки

Антифейк

"Ви нам — гроші, ми вам — сина": як російські шахраї обманюють українців

Важливо

"Запобігти. Врятувати. Допомогти": як сьогодні працюють рятувальники ДСНС Донецької та Луганської області

Що відбувається

"Від росіян не знаєш, що очікувати": як живе тимчасово окупований Алчевськ на Луганщині

Дата

День Конституції України: як його святкували на Донеччині та Луганщини

Незламні

Пережили бомбардування, важкі пологи та окупацію: історія родини з Маріуполя, яка відкрила власну справу в Чернівцях

Що відбувається

Без польових доріг та порядку: до чого на Старобільщині призвела окупація

Що відбувається

"Мертва вода" в кранах, каналізаційні озера та фантазії адміністрації "днр" про відселення: чим живе окупований Маріуполь

01 Липня Понеділок
10:32

В окупованому Луганську знову палять путинську пропаганду (фото)

09:59

Унаслідок вранішнього обстрілу Українська 2 людини загинули та 8 поранено (фото)

09:55

Армія рф 25 разів обстріляла населені пункти Донеччини: постраждали три райони (фото)

09:38

Російські загарбники понад 140 раз обстріляли деокуповані села Луганщини

08:58

Росіяни вбили 2 жителів Донеччини

08:47

Сили оборони знешкодили ще 1 110 окупантів і 19 їхніх танків

08:26

Російська армія скинула авіабомбу на Цукурине: постраждала дитина (фото)

30 Червня Неділя
22:49

Запит на мобілізацію сформувало керівництво ЗСУ, і воно йде за цим планом, — Зеленський

22:37

Шлях України до ЄС буде набагато коротший, ніж інших країн, — Стефанішина

22:16

Зеленський: працюватимемо далі, щоб отримати дозвіл на удари по російських аеродромах

21:54

Російська агресія порушує право громадян України на освіту, — декларація G7 Education

21:04

На війні з рф загинув захисник з Кремінної Ігор Кудрін

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: