Єва Бельченко. Чотири головних інсайти конференції MRPL IT Weekend

В Маріуполі пролунала гучна подія — MRPL IT Weekend. Це перша масштабна ІТ-подія міста з початку пандемії, яка об’єднала регіональних та всеукраїнських ІТ-фахівців, компанії та освітні заклади. Про інсайти, ключові події та висновки для галузі розповідає Єва Бельченко, проєктна директорка Центру стартапів 1991, заснованого civic tech організацією SocialBoost.

Що відбувалося та чому це важливо для Сходу України?

Привіт, я Єва і хочу розповісти вам про MRPL IT Weekend — це два дні у Маріуполі на узбережжі Азовського моря, протягом яких ІТ-фахівці продуктових та сервісних компаній зустрілися, щоб майже non stop обговорити ключові тенденції галузі, професійний досвід окремих компаній та персоналій, стереотипи та перспективи ІТ-Сходу. 

У залі — 300 учасників, онлайн — ще стільки ж. На сцені — 14 дискусій та мотиваційних виступів. Поза сценою — постійний нетворк та інтерактиви на експо зонах компаній та ІТ-академій. Та головна ціль — поговорити про next future, тренди та знайти нові інструменти для розвитку технологічного сектору Сходу. Контент конференції буд поділений на три основних блоки: інновації, технології, ІТ-продукти та інвестування у них. Це три точки опори необхідні для стійкого розвитку tech-регіону.

Інсайти

Для мене головна цінність конференції такого масштабу — можливість подивитися на реалії галузі під кутом зору кожного учасника. 

Інсайт перший — розмежування ІТ-ринку зникає. Якщо ти сильний фахівець, то можеш працювати де завгодно, продавати свої послуги кому завгодно у той спосіб, який тобі комфортно. Релокейт втрачає професійний зміст, адже навіть великі корпорації в умовах пандемії отримали досвід працювати віддалено. І це їм сподобалося.

Думаю ні для кого не секрет, що пандемія змінила відношення бізнесу до ремоуту працівників (робота з дому чи іншого місця). Маріупольські підприємці теж в тренді: від 20% персоналу місцевих підприємств працює віддалено. 

Інсайт другий — Схід України демонструє стійкий розвиток, однак стереотип про важкий, промисловий регіон з непередбачуваною ситуацією на кордоні занадто живучий. Наведу кейс одного з учасників. Маючи філіали компанії у декількох містах України, ділова комунікація з потенційними партнерами є більш активною, коли мова йде про Миколаїв, ніж про Маріуполь. 

Мій третій інсайт — пандемія посилила запит на цифрові продукти. Люди стали частіше опікуватися безпекою й обирають онлайн-сервіси. І це крута можливість для масштабування ІТ-компаній. Водночас цей процес активізує запит на більшу кількість ІТ-спеціалістів. І процес пошуку нових кадрів вже розпочався. 

Маю інсайдерську інформацію — у Маріуполі найближчим часом планується відкриття філіалу Beetroot. Це шведсько-українська IТ-компанія, яка створює команди розробників і дизайнерів для клієнтів по всьому світу. Наразі офіси є у 6 містах України та Стокгольмі. Нове представництво заплановане у Маріуполі. 

А в жовтні вперше до Маріуполя завітає компанія SoftServe із проєктом RoadShow, щоб поговорити про ІТ-тенденції та кар'єрні можливості, познайомитися із фахівцями та місцевими компаніями. І це дійсно важливі новини для Маріуполя.

Інсайт четвертий — ІТ-галузь стійка до кризи. Наведу красномовний факт — у 2020 році, коли міжнародна економіка мала шалені збитки у зв'язку із пандемією, ІТ-сектор України зріс на 20%, а індустрія загалом залучила рекордні $563 мільйони інвестицій.

Я думаю, що ІТ-ринок тепер потребує гнучких tech-проєктів, що відповідають трендам та створюють простір для появи нових ІТ-фахівців та посилення навичок тих, хто вже працює у галузі.

І моя радість, що цей “посмак” конференції збігається із суттю проєкту венчурної студії для стартапів, над яким з квітня 2021 року працюють команди Центру стартапів 1991 та civic tech організації SocialBoost. Нові продуктові конкурентоспроможні компанії орієнтовані на трендові запити ринку, експертиза менторів та технічних спеціалістів, знижений до мінімуму ризик провалити проєкт — це реальність венчурної студії для стартапів, яка відтепер почала працювати на Сході України та розшукує технологічні команди. До речі, всі деталі зібрані на сайті.

Последние новости

  • Суспільство

Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини

Планувати відновлення постраждалих регіонів потрібно вже зараз. Але пробуючи долучитися до цього, ініціативні громадяни зіштовхнулися… Read More

17 години назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Як команда з Краматорська організувала волонтерський хаб

20 небайдужих жителів Краматорська організували волонтерський штаб у напівзруйнованій квартирі волонтера Миколи. У 2022 поряд… Read More

18 години назад
  • Війна з РФ

Картинка, створена росією, або розвінчання міфу про "референдум республік"

11 травня 2014 року проросійські сепаратисти провели так звані «референдуми» в тимчасово захоплених містах Донеччини… Read More

24 години назад
  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.