UA
RU UA
08 Квітня 2024, 13:02
"Хто їх ще буде підтримувати, як не ми?": як працює бахмутський хаб у Львові
Репортаж

"Хто їх ще буде підтримувати, як не ми?": як працює бахмутський хаб у Львові

З 1 березня 2024 року у Львові запрацював осередок підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Львів”. Ініціатором створення хабу стала Бахмутська міська рада та активні бахмутяни. Про те, як він створювався, яку допомогу пропонує бахмутянам і скільки людей вже зареєструвалось в хабі Східний Варіант дізнався в уповноваженої особи хабу Тетяни Куліш.

Зібрати бахмутян разом

Тетяна Куліш родом із Бахмута. У 2015-16 роках була заступницею Бахмутського міського голови, пізніше працювала директоркою Бахмутського міського Центру технічної творчості дітей та юнацтва. Однак через початок повномасштабного вторгнення рф була вимушена залишити рідне місто.

У липні 2023 року вона із сім’єю переїхала до Львова із Закарпаття, де вони жили після виїзду з Бахмута. У новому місті жінка вирішила шукати своїх земляків. Написала про це у соціальних мережах і створила гугл-форму для реєстрації бахмутян. Люди почали відгукуватись, і з цього почалась формуватись історія створення хабу “З Бахмутом у серці. Львів”. 

На заклик жінки у соцмережах почали відгукуватись бахмутяни у Львові. Згодом жінка сконтактувала з юристами БФ “Право на захист” і вони допомогли їй відкрити громадську організацію “Життя на часі”. І з серпня 2023 року вона почала працювати.

бахмутський хаб у Львові_09
Тетяна Куліш. Фото: Східний Варіант

Спершу ГО “Життя на часі” не мали власного хабу, тому бахмутяни збирались раз на тиждень в приміщенні, де працює БФ “HopeUA”. Там бахмутяни мали можливість отримати психологічну та юридичну допомогу. 

Згодом бахмутян почали знайомити зі Львовом: для них безплатно проводили екскурсії, вони почали відвідувати Органний зал, Львівський оперний театр. БФ “HopeUA” організовував для людей поїздки в трускавецький дельфінарій, в Крехівський та Унівський монастир. Тетяна розповідає, що ГО “Життя на часі” тісно співпрацює з театром “Воскресіння” та Львівським органним залом: вони кожного тижня надають безплатні квитки для бахмутян.

бахмутський хаб у Львові
Прапор Бахмута. Фото: Східний Варіант

За ініціативи Бахмутської міської військової адміністрації та активних бахмутян був створений хаб “З Бахмутом у серці. Львів”. За її сприяння Львівська обласна військова адміністрація надала в оренду приміщення для хабу. Запустити його роботу вдалось у березні цього року. 

Сьогодні тут наводять порядок, прибирають, виносять сміття. Планують привести до ладу приміщення і проводити тут зустрічі. А на подвір’ї біля хабу у планах посадити квіти, особливо троянди, адже саме ними славився Бахмут.

бахмутський хаб у Львові
Фото: Східний Варіант

“З Бахмутом у серці. Львів” допомагає як бахмутянам, так і жителям Бахмутського району. Тут зареєструвалось 800 бахмутян, з них 500 прийшли в хаб, щоб отримати допомогу. Тетяна каже, що кожного дня приходять нові люди, також багато хто приїжджає з Львівської області, щоб зареєструватись в хабі та побачитись тут із земляками.  

Разом з Тетяною Куліш у хабі працюють інші бахмутяни на волонтерських засадах. Серед них активно волонтерять Анна Виборна, Ольга Рибалка, сім’я Зарішняк та Барнаусових та Катерина Дульнєва. Жінка також виїхала з Бахмута у 2022 році. Її чоловік загинув у березні 2022 року, жінка залишилась із двома дітьми.

бахмутський хаб у Львові
Катерина Дульнєва та Тетяна Куліш. Фото: Східний Варіант

“Управління праці та соцзахисту Бахмута надає матеріальну допомогу людям з інвалідністю. На жаль, більша частина бахмутян, які перебувають у Львові — це люди з інвалідністю, поранені, військовослужбовці. І в основному це люди похилого віку і мала частина працездатних людей. Хто їх ще буде підтримувати, як не ми?” — розповідає Тетяна. 

Яку допомогу надає хаб?

Основними напрямками роботи хабу є надання психологічної, юридичної та гуманітарної допомоги. Хаб продовжує співпрацювати з БФ “Право на захист” і їхні юристи допомагають бахмутянам тут. Також тут працює швачка з Бахмута, вона робить легкий ремонт одягу. Раз на тиждень працює перукарка, також вона приїжджає додому до тих людей, хто фізично не може дістатись до хабу. Тетяна розповідає, що зараз йдуть перемовини з лікаркою з Бахмута, яка надаватиме медичні консультації людям.

бахмутський хаб у Львові
Фото: Східний Варіант

Тут створили жіночий клуб. Тетяна розповідає, що вона познайомилась із головою хабу “Вона” і вони теж допомагають бахмутському хабу. Жіночий клуб збиратиметься два рази на місяць. Тетяна каже, що поки через хаб “Вона” навчатимуть дівчат робити манікюр і так працевлаштовувати.

“Відпрацьовувати свої навички дівчата зможуть на наших бабусях, які звикли бути доглянутими та ходити з манікюром. Але зараз на це коштів не вистачає. А через таку співпрацю і дівчата виграють, і бабусі”, — каже Тетяна Куліш.

У жіночому клубі також обговорюватимуть і інші питання, залежно від потреб та запитів бахмутянок.

бахмутський хаб у Львові
Фото: Східний Варіант

У планах хабу провести курс з комп’ютерної грамотності. Жінка каже, що багато людей похилого віку мають смартфони, але не вміють ними користуватись. Тому це буде корисно для людей, щоб вони навчились дзвонити своїм рідним за кордон, писати та відправляти повідомлення і бути на зв’язку з родиною.

бахмутський хаб у Львові
Фото: Східний Варіант

Тетяна розповідає, що вона вже познайомилась із різними благодійними організаціями, які надають допомогу хабу. Хтось надає гуманітарні набори, хтось — матеріали для проведення ремонту в хабі. “З Бахмутом у серці. Львів” співпрацює з БФ “Рокада”, БФ “Право на захист”, УВКБ ООН, також підписав меморандум з “Карітас України” Також хаб налагоджує зв’язки з іншими хабами, які працюють з переселенцями у Львові.

бахмутський хаб у Львові
Фото: Східний Варіант

Також тут планують відновити проведення поїздок для бахмутян та екскурсії по місту. 

У хабі досить людяно. Хтось прийшов зареєструватись, інші допомагають привести до ладу приміщення та волонтерять тут. Тетяна каже, що люди активно допомагають хабу працею та облаштовують його. У хабі є три кімнати, зараз тут стоять крісла колісні, які передадуть людям з інвалідністю, стоси гуманітарних наборів. Частину з них передали бахмутському хабу в Одесі.

бахмутський хаб у Львові
Фото: Східний Варіант

Через хаб бахмутяни знайомляться між собою та краще соціалізуються. Тетяна каже, що це дуже важливо, адже люди приїхали в нове місто і потрібно в ньому облаштовувати життя. Жінка подалась на два гранти на придбання комп’ютерної техніки та меблів і наразі чекає відповіді на них.

Як сконтактувати?

Хаб “З Бахмутом у серці. Львів” розташований за адресою проспект В. Чорновола 45А, корпус 6.

Номер телефону: +380991952156

Хаб працює з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 17:00 

У вівторок, четвер та суботу з 11:00 до 15:00 год хаб видає гуманітарну допомогу.

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
19 Травня Неділя
22:51

Очільниця МЗС Латвії пробігла півмарафон та зібрала майже 10 тис. євро на дрони для ЗСУ

22:34

Лікарі Червоного Хреста надаватимуть ВПО з Луганщини послуги на Черкащині

22:08

Пошуковий загін "Плацдарм" отримав дрон для евакуації тіл загиблих військових

21:46

Курахове зазнало 4 обстрілів протягом дня

21:31

Окупанти скинули КАБи на Північне на Донеччині: поранені двоє людей

20:55

У парламенті Франції закликають "зняти табу" на заборону ЗСУ завдавати ударів по росії

20:35

ЗСУ відбили 105 штурмів росіян з початку доби

19:44

Зеленський у зверненні відзначив бригади, які нищать ворога на Донеччині та Харківщині

19:23

У ТЦК пояснили, хто та де має право вручати повістки за новим законом

19:02

На тимчасово окупованих територіях України знову дефіцит ліків, — Центр нацспротиву

18:53

Британія закликає Німеччину надати Україні ракети дальньої дії з дозволом бити по Криму

18:32

Через аварію частина ТОТ Луганщини залишилася без води

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: