Скільки заробляють айтівці на Донбасі? Відповідаємо на головні питання

Про зарплати в ІТ-сфері ходять легенди. Так, найчастіше вони дійсно набагато вищі за середні по області. А як бути новачкам і де шукати першу роботу, розбирався Східний варіант.

Експорт IT-послуг за неповний 2021 рік склав 4,84 мільярда доларів. Це майже стільки, скільки за весь минулий рік. Сфера інформаційних технологій в Україні — найдинамічніша і така, що розвивається. Щодня на ринок приходять нові кадри, а люди, які десятки років працювали в іншому напрямку, з легкістю готові перейти в IT. 

«Східний варіант» розпитав засновників стартапу, проджект-менеджерку та IT-рекрутерку про зарплати у їхніх сферах діяльності.

Скільки отримують розробники у стартапах?

Маріупольці Сергій та Дмитро Сергєєви заснували одні з найвідоміших українських стартапів — медичного бота Марту та міського бота Назара.

Брати здобули вищу технічну освіту в Приазовському державному технічному університеті, кілька років працювали інженерами-конструкторами на місцевому металургійному комбінаті. 

Технічної освіти вистачило, щоб перейти до ІТ-сфери. Основи вивчали з відеоуроків і поступово самі зайнялися розробкою сайтів.

«Тоді це було не так розвинено, як сьогодні. Але теж досить затребувано, ми побачили перспективу та перепрофілювалися у цьому напрямі», — згадує Дмитро Сергєєв.

Перший відомий продукт братів Сергєєвих активно використовується сьогодні. Це медичний портал Маріуполя MedKontrol, де можна знайти відомості про різні медустанови міста, включаючи статистику, види послуг та операцій, фото персоналу. 

Фото: OpenDataLab

Зараз вони розвивають два власні стартапи, зроблені на основі чат-ботів. 

Перший — медичний бот Марта, яка надсилає вам нагадування про візит до лікаря, необхідність планової вакцинації тощо. 

Другий, сіті-бот Назар, після введення вашої адреси надсилає повідомлення, коли за вашою адресою планується ремонт мереж водопостачання або електропостачання. Завдяки цьому ви заздалегідь можете зарядити телефон або набрати води про запас.

Самі Дмитро та Сергій зараз відійшли від розробки, зібрали команду та курирують робочі процеси всередині стартапу. Сергій займається постановкою технічних завдань та відстежує їх виконання, Дмитро залучає нових партнерів та просуває продукт.

«IT-сфера не стоїть на місці. Якщо кілька років тому чат-боти були новинкою, то сьогодні це не так. Тому ми вже розглядаємо інші варіанти, розробляємо комплексні пропозиції для наших замовників. Дуже важливо орієнтуватися у ситуації, стежити за трендами», — пояснює Дмитро.

Фото: сторінка Дмитра Сергєєва у Facebook

OpenDataLab має невелику команду до 10 осіб, частина з них працює віддалено з Києва або Миколаєва. До неї входять розробники, дизайнери та маркетологи.

«Ми намагаємося підбирати розробників так, щоб вони були більш універсальними та взаємозамінними. Раніше у нас були окремо backend та frontend-розробники. Але досвід показав, що потрібні універсальніші співробітники. Наприклад, захворіла людина, чи всі одночасно хочуть у відпустку, але робота завжди є, тому потрібен хтось на заміну», — каже Дмитро.

Заробітна плата розробників залежить від кількості робочих годин. Дмитро поділився сумами:

«Немає якоїсь однієї цифри чи фіксованої ставки. Ця сфера дуже залежить від проєктів та роботи, яка є на цей час. Тому рамки дуже коливаються — від 500 до 2000 доларів. Коли ми маємо великий проєкт і працюємо більше годин, то й сума окладу більша. Якщо робота ведеться у режимі техпідтримки, то сума знижується».

Фото: pexels.com / Lukas

Щодо засновників стартапів, то вони, по суті, підприємці, тому самі часто готові пожертвувати своєю заробітною платою заради успіху стартапу. Дмитро та Сергій, наприклад, у всі свої стартапи вкладали власні кошти.

«Говорити про зарплату доречно, коли стартап став прибутковим. Коли гроші є не лише на забезпечення поточної діяльності, коли ти вийшов у нуль, а коли є прибуток», — резюмує Дмитро.

Скільки отримують проєктні менеджери?

Сфера IT у сенсі необхідних співробітників є дуже широкою. Так, багато спеціальностей передбачають наявність технічної освіти, але це зовсім не означає, що якщо ви не «технар», то й місця в IT для вас немає.

Для маркетологів, продажників, системних аналітиків, артдиректорів технічні навички стоять не на першому місці. Але водночас це цінні співробітники, без яких продукт, створений розробниками та дизайнерами, не мав би сенсу. До того ж ще на етапі розробки потрібні люди, які курируватимуть робочі процеси та найматимуть відповідних професіоналів. Першим займаються проджект-менеджери, другим — IT-рекрутери.

Діана Ангелова понад п'ять років працює проджект-менеджеркою.

Починала в маріупольській компанії MakeBeCool, потім працювала в центрі розвитку стартапів 1991 Mariupol, а зараз — компанії міжнародного рівня Andersen.

«Завдання проджект-менеджера — організувати команду, поставити завдання, переконатися, що всі розуміють свої обов'язки, контролювати, щоб усі займалися своєю справою. А також доставляти результати роботи клієнту та проводити демонстрації.

Великий пласт роботи — звіти щодо контролю якості та роботи команди та розуміння, де що потрібно покращити чи переробити», — розповідає Діана.

Простіше кажучи, проєктні менеджери — це місток між клієнтом та учасниками команди.

Діана не називає безпосередньо свою зарплату, але каже, що в середньому проєктний менеджер-початківець може отримувати від 300 доларів, а старший — 5 тисяч доларів. Але останнє — рідкість. 

Фото: pexels.com / Startup Stock Photos

У проєктних менеджерів середнього рівня заробітна плата коливається від 1 тисячі доларів до 3 тисяч.

Іноді підвищення заробітної плати залежить від внутрішніх правил компанії. Іноді підвищення зарплати відбувається за особистими домовленостями із начальством. В інших випадках співробітнику потрібно досягти певних навичок у сфері.

Де шукати першу роботу та як відбуваються співбесіди?

Айтішні вакансії викладають на загальних сайтах пошуку роботи — rabota.ua та work.ua, а також на вузькоспеціалізованих — djinni.co і dou.ua.

До того ж важливо мати добре налаштований профіль у соціальній мережі LinkedIn.

IT-рекрутерка Юлія Давиденко розповіла «Східному варіанту» про те, чому це корисно:

«LinkedIn — це перший ресурс, на якому ми шукаємо людей.

Буває, що люди з десятирічним досвідом роботи мають гарні навички, але з їхнього резюме та профілю це незрозуміло. І якщо рекрутер покаже клієнту таке резюме, він матиме запитання.

Тому важливо створити хороший профіль з описом навичок та місць роботи. При цьому профіль необов'язково має бути дуже активним».

Також можна розсилати резюме самостійно. Якщо на них ніколи не відповідають, Юлія радить переглянути текст, можливо, там є грубі помилки, через які вашу кандидатуру не хочуть розглядати.

Фото: pexels.com

Якщо вас запросять на роботу або ви самі знайдете вакансію, будьте готові пройти кілька співбесід. Перше — з рекрутером, де до вас придивлятимуться й оцінюватимуть, наскільки ваші цілі сходяться з цілями компанії. Також можуть перевірити ваш рівень англійської мови.

«Без хороших знань англійської можна знайти першу роботу, але заробітна плата буде нижчою», — пояснює Юлія.

На співбесіді важливо показати свою неупередженість. Юлія розповідають, що розробники-початківці приходять, маючи власні негативні уявлення про IT-індустрію і висловлюють їх ще на етапі співбесіди. Наприклад, неприємно відгукуються про замовників або HR-фахівців. У рекрутерів це викликає здивування та нерозуміння, адже людина, по суті, не працюючи й дня в ІТ, робить такі висновки.

Фото: pexels.com / Sora Shimazaki

Друге інтерв'ю — технічне, де перевірятимуть ваші технічні навички в залежності від напрямку. Іноді після цього кандидату надсилають ще й технічне завдання його рівня. Юлія радить не нехтувати цією частиною, оскільки виконане завдання дозволяє компанії зрозуміти, як ви мислите та чи справляєтеся із завданнями. І, можливо, на етапі технічного завдання стане зрозумілою, що ваша кандидатура набагато сильніша, ніж інші претенденти.

Якщо ви зовсім нічого не вмієте, але мрієте про роботу в IT, на сайтах, на кшталт DOU, великі компанії публікують оголошення про набір стажерів.

Фото: pexels.com / Christina Morillo

«Людина обирає напрямок, у якому хоче розвиватися, на курсах їй дають теоретичні знання. Потім її прикріплюють до якоїсь досвідченої людини, за чиєю роботою можна спостерігати, отримувати досвід та структурувати знання. Після цього ви готові братися до свого першого невеликого проєкту, але під керівництвом фахівця в цій сфері», — описує процес Діана Ангелова.

Юлія підтверджує її слова і пояснює, що компанії роблять так, щоб виростити фахівця, який потрапляє під запити та культуру відразу, а не довго шукати відповідного фахівця на ринку.

Скільки заробляють айтівці?

Ми попросили Юлію назвати кілька найпопулярніших посад та зарплати.

🕵️‍♀️ Тестувальник-автоматизатор. Обов'язки: автоматизувати перевірку роботи програми або додатку через код. Уже за три роки роботи можна заробляти приблизно 4 тисячі доларів на місяць.

👨‍💻 Розробник. Обов'язки: розробляти сайти, додатки тощо за допомогою різних мов програмування. Юлія каже, що зараз затребувані JS та Java-розробники. Після двох років роботи їхня зарплата може становити в середньому 2 тисячі доларів.

💁‍♀️ IT-рекрутер. Юлія зазначає, що через зміни на ринку зріс попит на рекрутерів. Одразу після курсів новачок може отримувати від 400 доларів, але при цьому матиме грошові бонуси за закриття вакансій клієнтів, тобто за пошук хорошого співробітника для компанії.

Последние новости

  • Суспільство

Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини

Планувати відновлення постраждалих регіонів потрібно вже зараз. Але пробуючи долучитися до цього, ініціативні громадяни зіштовхнулися… Read More

9 години назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Як команда з Краматорська організувала волонтерський хаб

20 небайдужих жителів Краматорська організували волонтерський штаб у напівзруйнованій квартирі волонтера Миколи. У 2022 поряд… Read More

11 години назад
  • Війна з РФ

Картинка, створена росією, або розвінчання міфу про "референдум республік"

11 травня 2014 року проросійські сепаратисти провели так звані «референдуми» в тимчасово захоплених містах Донеччини… Read More

16 години назад
  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.