UA
RU UA
01 Квітня 2024, 18:10
Згуртувати та підтримати: як переселенець з Донеччини ініціював створення "Асоціації молодих ВПО України"
Актуально

Згуртувати та підтримати: як переселенець з Донеччини ініціював створення "Асоціації молодих ВПО України"

«Молоді лідери, які працюють задля всіх переселенців» — так описує візію «Асоціації молодих ВПО України» її голова Аркадій Петросян. Він розповів Східному Варіанту про заснування асоціації, напрямками діяльності та про плани роботи з державою задля збереження виплат для переселенців.

«Асоціація молодих ВПО України» — це громадська спілка, яка об’єднує навколо себе соціальні проєкти та неурядові організації, які працюють з переселенцями, щоб полегшити інтеграцію ВПО у місцеві громади. Основний напрямок роботи асоціації: адвокація законопроєктів, які полегшують становище ВПО. 

Асоціація молодих ВПО України
Аркадій Петросян на форумі «Youth Vision 2024». Фото з архіву Аркадія Петросяна

Команда асоціації це молоді переселенці й громадські активісти, які також були вимушені покинути свої домівки. Аркадій наголошує, що вся команда працює задля сталої підтримки внутрішніх переселенців, від дітей до дорослих, та прагне допомогти всім почуватися комфортно й знайти шляхи самореалізації у новому місці.

Шлях до заснування Асоціації 

Аркадій Петросян — 26-річний переселенець родом з Горлівки. Після тимчасової окупації міста росією родина Аркадія переїхала до Бахмута. Там він розпочав навчання в «Горлівському інституті іноземних мов», який релокувався в Бахмут у 2014 році.

Свій шлях у громадській діяльності Аркадій почав саме у студентські роки, коли разом з друзями створив петицію до Бахмутської міської ради про створення автобусного маршруту від гуртожитку та університету, які розташовані на різних кінцях міста. За декілька днів їм вдалось зібрати понад тисячу підписів, міська рада оголосила тендер на створення маршруту. Проте ніхто з автобусних компаній не зголосився. 

«Я подумав, якщо влада міста не здатна впливати на зміни, які потрібні містянам, то треба спробувати вплинути на ці зміни зсередини. Я долучився до Молодіжної ради Бахмуту, а згодом став членом міськвиконкому», — ділиться Аркадій. 

Асоціація молодих ВПО України
Фото з архіву Аркадія Петросяна

Після початку повномасштабного вторгнення Аркадій переїхав до Києва та почав активно займатися волонтерством. Збирав гроші та закуповував тепловізори, форму для захисників, які доставляв у Бахмут, а також допомагав евакуйованим переселенцям з міста. 

«На початку 2023 року я роздумував над тим, що в Україні працюють сотні громадських організацій та фондів, які допомагають ВПО. Проте ця допомога не системна та надається точково. Чомусь вони не обʼєднані між собою і не працюють разом. А про молодь наче взагалі забули. Тож ми з командою вирішили створити велику асоціацію цих спільнот, аби скоординувати усіх для кращої допомоги», — розповів Аркадій Петросян. 

Дослідження потреб молодих ВПО

Влітку того ж року команда асоціації поширювала свою ідею десяткам громадським організаціям та благодійним фондам, аби зібрати мережу членів асоціації. Український центр міжнародних відносин підтримав асоціацію та надав грант від Ради Європи на дослідження потреб молодих ВПО. Вони відвідали Київ, Ужгород, Івано-Франківськ, Дніпро та Львів, де зібрали круглі столи та поспілкувались з молодими переселенцями. Говорили з молоддю про проблеми релокації закладів вищої освіти, адаптацію та ресоціалізацію на новому місці й про інші їхні потреби. 

Асоціація молодих ВПО України
Круглий стіл про потреби молодих ВПО у Львові. Фото з архіву Аркадія Петросяна

«Після збору, аналізу й усвідомлення реальних потреб ВПО ми організували форум “Будуємо Lego Українського Комʼюніті”, на якому фінально утворилася “Асоціація молодих ВПО України”. Делегати різних громадських організацій надали свою довіру й обрали мене головою асоціації», — розповідає Аркадій.

Асоціація молодих ВПО України
Форум для молодих ВПО «Будуємо Lego Українського Комʼюніті». Фото з архіву Аркадія Петросяна

На форумі вони спільно з 17 громадськими ініціативами підписали «Декларацію молодих ВПО» й зобовʼязались дотримуватись її у своїй роботі. Наразі асоціація налічує 26 громадських організацій та фондів.

Збереження виплат для ВПО

У січні цього року «Асоціація молодих ВПО України» закликала Кабінет Міністрів України переглянути рішення №332 про позбавлення внутрішньо переміщених осіб державних виплат з 1 лютого 2024. Їм вдалось обʼєднати 109 громадських організацій та 70 міських рад, аби спільно подати лист-звернення до Премʼєр Міністра України. 

«Ми розуміємо, що у держави зараз є нестача грошей. Проте є два пріоритети — це обороноздатність країни й допомога людям, які постраждали від війни. Інших пріоритетів зараз не може бути», — сказав Аркадій. 

На тему продовження виплат для ВПО асоціація провела прямий етер в Instagram із Дарією Пильо, юристкою та засновницею ГО «Ре:Дім». Юристка пояснила актуальні зміни щодо для ВПО та відповіла на питання глядачів.

Аркадій Петросян поділився, що зараз асоціація працює над створенням окремої кредитної програми для житла для внутрішньо переміщених осіб, аби силою громадського руху підсилювати державні програми.

«Програма “єОселя” має свої проблеми, адже всього 4000 квартир було продано для захисників та ВПО. Це невелика кількість, коли 3,6 млн українців стали переселенцями з початку повномасштабного вторгнення. Також існує бюрократична проблема, через яку переселенці з Бахмута не можуть довести, що їхнє житло було зруйновано. Комісія не може приїхати в місто та зафіксувати це», — поділився Аркадій. 

Підтримка молодих лідерів для кращого майбутнього

Розвиток молодих переселенців є не менш важливим напрямком для асоціації. Команда має проєкт підтримки релокованих закладів вищої освіти. Першими з таких є «Таврійський національний університет» та «Горлівський інститут іноземних мов». Асоціація вбачає в цьому стратегічну місію для повернення молоді з тимчасово окупованих територій.

«Саме ці університети стали осередками, які збирають навколо себе молодих переселенців. Їхні студенти мають готуватися до того, що після звільнення тимчасово окупованих територій вони можуть стати новими лідерами для розвитку та відновлення Донеччини, Луганщини, Криму та інших міст», — підсумовує Аркадій. 

Як асоціація допомагає переселенцям?

На своїх сторінках у соцмережах асоціація регулярно публікує дайджести можливостей та грантів для молоді переселенців від партнерських організацій. Зокрема протягом року асоціація ділилась ваучерами на навчання для жінок переселенок, скоординували до ініціатив, які надають техніку для роботи й навчання.

Також Аркадій Петросян поділився, що у майбутньому переселенці зможуть отримувати безоплатні юридичні консультації. 

Як долучитись до асоціації?

Громадські організації, фонди та ініціативи можуть приєднатись до «Асоціації молодих ВПО України», заповнивши реєстраційну форму.

Детальніше про діяльність асоціації можна дізнатись на сторінці в Instagram.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

02 Травня Четвер
11:59

Внаслідок ворожого удару по Гірнику 2 людей загинуло та 6 отримали поранення (відео)

11:50

Орден "Хрест Героя" вручили родині загиблого прикордонника з Луганщини

11:23

У Дніпрі завершують ремонтні роботи у десятиповерховому будинку під житло для ВПО з Маріуполя (відео)

10:50

Переможцями грантової програми "Власна справа" визнано 526 українців, вони отримають 127 мільйонів гривень на розвиток бізнесу

10:30

На Донеччині тимчасово розміщують ВПО у пʼяти містах

10:27

У Покровську внаслідок надзвичайної події зазнали руйнувань та пошкоджень приватні будинки

10:18

Під Маріуполем на розташування окупантів упали уламки російської ракети від ППО, — Андрющенко

10:15

Евакуація З Донеччини евакуювали ще 42 дитини

09:54

Спортсмен зі Слов’янська встановив 2 нових світових рекорди на чемпіонаті Європи з пара плавання

09:51

Окупаційні війська рф просунулися на Авдіївському напрямку, — DeepState

09:34

За час великої війни Офіс генпрокурора оголосив підозри 100 вищим російським офіцерам

09:29

8 людей зазнали поранень внаслідок російських обстрілів на Донеччині

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: