UA
RU UA
17 Лютого 2023, 17:37
3570
Знищують культурний код: 5 відомих будівель Маріуполя, зруйнованих окупантами
Історія

Знищують культурний код: 5 відомих будівель Маріуполя, зруйнованих окупантами

Ще рік тому в Маріуполі було чимало культурної спадщини, яка привертала увагу жителів та гостей міста. Сьогодні частина з них сильно пошкоджені або взагалі зруйновані. Східний Варіант зібрав відомі будівлі приазовського міста, які були найбільше зруйновні російськими окупантами

Після блокади в Маріуполі пошкоджено близько 90% житлового фонду та інфраструктури. Серед них – численні пам’ятки архітектури та мистецтва, що несли у собі культурний код та історію.

За словами культурологині Маріупольського державного університету Ольги Демідко, у Донецькій області після повномасштабного вторгнення було зруйновано 89 пам’яток культури та архітектури, 53 з них – в Маріуполі. Східний Варіант показує, які зруйновані найбільше 

Драматичний театр на Театральній площі 

Драматичний театр Маріуполя
Драматичний театр Маріуполя до вторгнення та після російської авіабомби. Перше фото: Дзеркало тижня. Друге фото: Reuters

Будівля театру споруджена в 1956-1960 роках за проєктом архітекторів О. Крилова та О. Малишенка. За роки праці Донецький обласний драматичний театр Маріуполя був нагороджений Орденом пошани. За вклад у розвиток театральної справи України у 2007 році театру присвоїли статус академічного. 

Щодня тут проводились театральні вистави, на які збирались сотні маріупольців. На деякі з них ходили по декілька разів. Глядацька зала була розрахована на 700-800 місць. 

На початку березня 2022 року у Драматичний театр почали приходити родини з дітьми, люди похилого віку. Усі шукали порятунку від російських ракет. 16 березня у будівлю театру влучила надпотужна бомба, майже повністю зруйнувавши його. Досі не відомо, скільки людей загинуло. За різними підрахунками, це може бути 300-600 осіб. 

Наразі окупанти повністю знесли драматичний театр у Маріуполі. Як наголошують у Міноборони, російські загарбники можуть знищити місце злочину, але військовим злочинцям не уникнути покарання.

Собор Архистратига Божого Михаїла

Собор Архистратига Божого Михаїла
Собор до та після блокади Маріуполя. Перше фото: localtravel.com.ua Друге фото: pr.ua

Один з найвідоміших храмів Маріуполя. Був збудований на Лівому березі міста у 1997 році. Місцеві називали храм “Поживанівським” від імені ексмера міста, який й займався побудовою. 

Особливість храму – це оглядовий майданчик у внутрішньому дворі, а також пам’ятник Митрополиту Ігнатію, якого вважають одним із засновників Маріуполя.

Центр сучасного мистецтва “Готель Континенталь” 

Готель Континенталь
Центр сучасного мистецтва до та після руйнування армією рф. Перше фото: маріупольська міська рада. Друге фото: unn.com.ua

Будівля має насичену історію. Вона була побудована у 1897 році як першокласний готель “Континенталь”. Тут проводили вільний час маріупольське купецтво та місцеве міщанство. На першому поверсі були елітні модні магазини. Розташований у центрі міста, готель завжди привертав до себе увагу. Після Жовтневого перевороту 1917 року готель націоналізували, тут розміщувався деякий час штаб керівника військово-морських кораблів Чорного та Азовського морів.

У 1929 році будівлю віддали під Палац труда. Пізніше тут був Палац  культури “Азовсталь”, додатково у приміщенні розміщувались театральні трупи міста. За часів незалежності після бажання молодіжних організацій Маріуполя мати власний культурний осередок, на базі будівлі відкрили відновлений Палац культури “Молодіжний”. Тут проходили культурні заходи, розміщувались гуртки для дітей, проводили вистави, концерти. 

У 2019 році тут відкрився Центр сучасного мистецтва з історично назвою “Готель Континенталь”. Місце продовжувало користуватися популярністю у мешканців та гостей міста. 

У 2022 році будівля повністю спалена після масивних обстрілів окупантів. 

Будинок Гампера

Будинок Гампера
Будинок Гампера до та після окупації армією рф. Перше фото: discover.ua. Друге фото: 0629.com.ua

Єдиний неоготичний замок Маріуполя. Був побудований у 1907 році з червоної цегли біля Першої Слобідки та залізничного вокзалу. Замок був прикрашений цегляними візерунками. У 19 – на початку 20 століття тут мешкав і працював відомий маріупольський лікар Сергій Гампер. Біля будівлі розміщується крутий узвіз з брущатки, який привертав увагу усіх мешканців міста для прогулянок та фотосесій. 

Маріупольський краєзнавчий музей

Маріупольський краєзнавчий музей
Маріупольський краєзнавчий музей до та після російського вторгнення. Перше фото: discover.ua Друге фото: gwaramedia.com

Музей засновано у 1920 році, тоді ж представлена перша експозиція. Тут можна було побачити результати досліджень Приазовського краю, старовинні речі,  фотографії та листівки з історії розвитку міста, його знаменитих уродженців від 1870-х років.

Були представлені й унікальні археологічні експонати з Амвросіївської стоянки та Маріупольського могильника епохи неоліту – знаряддя праці, знаки влади, прикраси, кам’яні статуї.

Музей мав сім експозиційних залів, наукову бібліотеку. Кількість експонатів оцінювало у 53 тисячі одиниць. 

У 2022 році будівля спалена під час блокади. Частина експонатів згоріла або була вкрадена окупантами.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
06 Травня Понеділок
22:59

У Покровську працює Центр первинної медико-санітарної допомоги (контакти)

22:40

У Лимані внаслідок аварійної ситуації було відключено від газопостачання 86 абонентів

22:25

4 переміщеним закладам вищої освіти з Донецької області зменшать бюджетне фінансування у 2025 році

21:59

План швидкого відновлення Маріуполя обговорили у Львові

21:42

Сили оборони контролюють ситуацію навколо міста Часів Яр, — ОСУВ "Хортиця"

21:25

Бодібілдер з Донеччини став срібним призером чемпіонату Європи з бодібілдингу

20:59

Дворазовий чемпіон Європи з важкої атлетики Олександр Пєлєшенко загинув на війні

20:45

Україна не бачить правових підстав для визнання путіна демократично обраним і легітимним президентом російської федерації, — МЗС

20:42

Розбір Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати
20:15

Зеленський розповів про засідання ставки та переговори з міжнародним партнерами

19:59

Молодь Донеччини запрошують взяти участь в онлайн-тренінгу з розвитку активізму

19:25

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 22 атаки ворога

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: