UA
RU UA
24 Червня 2024, 22:02
10534
Маніпуляція неповнолітніми: як працюють воєнізовані дитячі табори на тимчасово окупованих територіях
Антифейк

Маніпуляція неповнолітніми: як працюють воєнізовані дитячі табори на тимчасово окупованих територіях

Що таке «Юнармія»? Як у ній росіяни вчать дітей із тимчасово окупованих територій ненавидіти Україну? Та чи зможе країна-агресорка понести за це відповідальність? Відповіді дізнавався Східний Варіант.

На тимчасово окупованих територіях (ТОТ) росіяни створюють дитячі «військово-патріотичні мілітарні організації». Найвідомішою є «Юнармія», вихованців якої навчають військовій історії, користуванню зброєю, водять на екскурсії до військових частин. Насправді ж такі дитячі організації є частиною ідеології «руського світу». Докладніше про це в матеріалі

Мілітаризація дитячої свідомості

Під час повномасштабної війни на українських територіях, які тимчасово зайняла російська армія, окупанти створюють воєнізовані дитячі табори та організації задля перевиховання українських дітей. Там їх вчать стріляти, воювати, пропагують «любо до росії» та «ненависть до України».

Маніпуляція неповнолітніми
Скріншот пропагандистських ЗМІ

Наприклад, у Маріупольському районі одразу після його тимчасової окупації у 2022 році, створили табір «Юнармії». Неповнолітніх там вчили розбирати та збирати зброю, поводитися з парашутом, здавати військові нормативи, метати гранати, маскуватися на полі бою, стріляти. Станом на квітень 2024 року до «Юнармії» на ТОТ входять понад 35 тисяч дітей. Ця цифра постійно збільшується.

Маніпуляція неповнолітніми
Скріншот пропагандистських ЗМІ

У травні цього року окупанти в Маріуполі оголосили про набір до філіалу Нахімовського військово-морського училища. Курсантів приймають уже після 4 класу середньої школи. Як повідомили в Центрі прав людини ZMINA, таке навчання є елементом підготовки неповнолітніх до подальшої служби в збройних силах рф. Адже охоплює не лише загальну освітню програму, а і спеціальний військовий вишкіл.

Маніпуляція неповнолітніми_04
Скріншот пропагандистських ЗМІ

За ніби-то «патріотичним вихованням» стоїть уже добре знайома ідеологія «руського світу». Вихованців «Юнармії» вчать історії про «Велику перемогу», одягають у радянські берети або георгіївські стрічки, пропагують «нацистську Україну», яка ніби-то обстрілює та утискає російськомовне населення.

«Великі Сталін та Ленін», «велика росія», «Крим — наш!» — ці та інші ідеологічні кліше викладають дітям у воєнізованих таборах.

«росія мусить понести покарання»

З погляду міжнародного гуманітарного права залучення дітей до воєнізованих формувань є порушенням. Відповідно до Женевських конвенцій, мешканці окупованих територій не можуть залучатися до військових сил та призиватися до армії країни-окупантки.

«Немає навіть такого рядка в міжнародному гуманітарному праві, який регулював би саме дитячі воєнізовані формування. Тому що це поза межами добра і зла. Це порушення норм міжнародного гуманітарного права, за яке росія мусить понести покарання», — пояснює головна координаторка ГО «Донбас СОС» Віолета Артемчук.

Віолета Артемчук

Такі випадки слід фіксувати та передавати до Міжнародного суду, щоб країна-агресорка відповіла за порушення законів та звичаїв війни.

Воєнізованими дитячими формуваннями російська федерація проводить «перевиховання» українських дітей, налаштовуючи їх проти власної ж Батьківщини. Подібну політику окупанти проводили на ТОТ Донеччини та Луганщини ще з 2014 року. Так вони намагаються виховати нове покоління, яке не пам’ятатиме Україну, натомість буде лояльним до керівництва рф.

«У часи Катерини II казали про завоювання нових народів: “Що не доробить руський штик, то доробить руський поп та руська школа”. Це дуже старі механізми, коли через освіту та пропаганду впливають на дітей. А психіка дитини дуже лабільна, вони ще не розуміють, що відбувається. А коли їм даєш чітку структуру, чітку ідею, то воно дуже на них впливає. І вийде так, що через якийсь час ці громадяни будуть уже відірвані від України», — пояснює Віолета Артемчук.

Тому, на думку пані Віолети, Україні потрібно напрацьовувати та розробляти механізми, щоби після деокупації запустити «зворотній» процес, за якого будуть зруйновані міти та стіни російської пропаганди.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
28 Вересня Субота
22:59

Сьогодні окупанти доволі активні на Куп’янському, Лиманському та Времівському напрямках

22:51

Близько 1,5 тисячі звернень з приводу домашнього насильства зафіксували на Донеччині за I півріччя

22:31

Українські військові скаржаться на неякісні укріплення у Гірнику на Донеччині (фото)

21:59

Сирський відвідує бригади на Вугледарському, Курахівському та Покровському напрямках

20:59

На Донеччині ремонтують 44-кілометрову дорогу коштом резервного фонду держбюджету (фото)

20:54

Поки окупанти здавалися у полон на Курахівському напрямку, по них ударили свої ж (відео)

20:32

Юні легкоатлети з Донеччини здобули дві медалі на командному чемпіонаті України (фото)

19:59

Безгинська перевірила роботу координаційного центру підтримки ВПО Луганщини в Києві

19:53

Російські загарбники просунулися біля Новогродівки, Маринівки та Цукуриного на Донеччині

19:42

Для жителів Першотравневого старостинського округу надійшла гуманітарна допомога від GEM (фото)

18:59

У Павлограді для ВПО з Луганщини провели заняття з логопедом і надали психологічну допомогу (фото)

18:52

Борець із Бахмута здобув "бронзу" на змаганнях у Румунії

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: