UA
RU UA
19 Червня 2024, 13:01
14996
Доступ до інформації в окупації: як читати Східний Варіант на тимчасово окупованих територіях
Важливо

Доступ до інформації в окупації: як читати Східний Варіант на тимчасово окупованих територіях

Східний Варіант заблокований росією на тимчасово окупованих територіях України як і багато інших незалежних медіа та платформ. Крім того, зайти на сайт Східного Варіанта, найімовірніше, не вийде і в самій рф. Але дізнаватися правдиву інформацію можливо, тож пояснюємо.

З початком повномасштабної війни російські спецслужби заблокували сайт Східного Варіанта на тимчасово захоплених територіях. Для того, щоб читачі онлайн-медіа мали можливість продовжувати отримувати важливу та достовірну інформацію навіть без VPN, команда медіа поставила собі задачу знайти технічне рішення для обходу блокування. Тож для цього був створений сайт-дзеркало Східного Варіанта. На сайті-дзеркалі повністю дублюється  контент основного сайту, але під іншою адресою сайту.

Як читати основний сайт Східного Варіанта без пошуку сайту-дзеркала?

1. Скористайтеся VPN

Спочатку завантажте VPN на комп'ютер і телефон. Ймовірно, це дозволить вам відвідати сайт Східного Варіанта

За певних умов надійний VPN-сервіс допомагає зробити ваше інтернет-з'єднання більш безпечним та анонімним. Тобто, використання VPN, це ніби вхід до інтернету через секретний тунель. Ваша реальна IP-адреса приховується, і замість неї сайти бачать IP-адресу VPN-сервісу.

телефон ноутбук
Ілюстративне фото: БУГ

Водночас VPN має недолік: російська влада блокує частину VPN-сервісів. Тому варто вибирати сервіс, який залишатиметься доступним.

Раніше Східний Варіант вже писав про те, для чого потрібен VPN та як обрати правильний.

Також краще не використовувати безкоштовні VPN-сервіси, оскільки вони можуть заробляти на продажі ваших даних. Найчастіше платні VPN-сервіси пропонують безкоштовний пробний період, після якого можна здійснити передплату.

Крім того, є рішення, яке дозволяє безкоштовно користуватися надійним VPN: український ClearVPN або ж американський VPN Unlimited — комерційні VPN-сервіси, які пропонують українцям безплатний доступ. Для цього потрібно створити обліковий запис на сайті розробника та підтвердити громадянство за допомогою «Дія.Підпис».

2. Браузер Ceno для Android

Якщо ви використовуєте пристрої з операційною системою Android — завантажте та встановіть браузер Ceno з Google PlayMarket або F-droid.

Ceno (Censorship.No!) — це мобільний браузер канадської компанії-розробника eQualitie, яка створює децентралізовані інтернет-сервіси для підтримки більш рівноправної мережі. Браузер побудований на базі Mozilla Fennec, що використовує архітектуру пірингової (p2p або torrent) мережі для обміну даними та контентом між користувачами.

телефон ноутбук
Ілюстративне фото: Freepik

Особливість браузера Ceno — кешування сайтів, які заборонені в країнах з авторитарними режимами, та доставка кешу за допомогою альтернативних технологій всередину таких країн. Дзеркало сайту також входить до складу цього кешу і через браузер Ceno доступне як на ТОТ України, так і в росії.

Тому, доступ через браузер Ceno до українських ресурсів заборонених рф буде відбуватись без VPN, реєстрації, ваших персональних даних та навіть при відключенні росії від зовнішніх інтернет-каналів.

Громадянам України, які встановили браузер Ceno, варто використовувати його якнайчастіше для солідарності з українцями, які вимушено залишилися на окупованих територіях.

Також українці, що залишилися на тимчасово окупованих територіях, можуть розповсюджувати інформацію про браузер Ceno серед людей, яким довіряють, і звісно якщо це не загрожує їхньому життю. 

Доступ до інформації через чат-бот “HelpPrint”

У лютому онлайн-видання Східний Варіант запустило гарячу лінію для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини, яка називається “HelpPrint”.  Гаряча лінія має сучасні засоби комунікації, зокрема месенджери: Telegram, WhatsApp, Signal, Viber і Skype.

телефон ноутбук
Ілюстративне фото: unsplash.com

Ініціатива надає можливість українцям безпечно отримувати актуальну інформацію та розповідати особисті історії чи проблемні ситуації, що відбуваються на територіях, де обмежений доступ українських журналістів. Люди також можуть звернутися на гарячу лінію та отримати інформаційну допомогу: алгоритм дій у певній ситуації, контакти, які надалі зможуть допомогти вирішити проблеми запитувачів. 

Як звернутися на гарячу лінію?

Важливо, що усі звернення є анонімними. Координатор ставиться дбайливо до запитів та підтримує зв’язок з людьми до кінця вирішення їхнього питання.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

28 Вересня Субота
09:11

Активісти "Жовтої Стрічки" нагадали окупантам, що Луганськ — це Україна (фото)

08:40

Протягом минулої доби зафіксовано 180 бойових зіткнень

08:30

Вчора на Донеччині загинула 1 людина

08:12

Сили оборони знешкодили ще 1470 окупантів

07:35

Дата "Був, є і буде українським містом!": містяни вітають Краматорськ з 156-річчям

"Був, є і буде українським містом!": містяни вітають Краматорськ з 156-річчям
27 Вересня П’ятниця
22:59

Сьогодні на фронті відбулося 170 боїв: зведення Генштабу ЗСУ

22:51

Лубінець розповів, що передав у Катарі список на повернення 751 викраденої рф української дитини

22:34

10 переселенців звернулися за консультаціями з пенсійних питань у хаб Лисичанської громади в Києві

21:59

Рятувальники Донеччини отримали від благодійників 15 систем зберігання енергії Tesla (фото)

21:51

План перемоги представлений Америці, — Зеленський (відео)

21:42

Відтепер українці можуть подавати онлайн-заяви на соціальні послуги

20:59

Знай наших Завдяки спортсменам Донеччини 20 разів підіймали прапор України на Паралімпійських іграх у Парижі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: