UA
RU UA
02 Грудня 2023, 16:26
3053
Ні дрону, ні грошей, ні відшкодування: як вберегтися від шахраїв під час повномасштабної війни
Важливо

Ні дрону, ні грошей, ні відшкодування: як вберегтися від шахраїв під час повномасштабної війни

Навіть під час повномасштабної війни знаходяться ті, хто наважується ошукати волонтерів та військовослужбовців заради власної наживи. Східний Варіант разом із юристом дає поради, як уберегтися від нечесних постачальників та зекономити кошти

Люди, які наживають на військових

Сьогодні дрон — це не лише ефективний спосіб ураження ворога, а й можливість врятувати чиєсь життя. У той час, коли волонтери та військовослужбовці збирають кожну копійчину на таке важливе знаряддя, знаходяться шахраї, які наважуються ошукати та нажитися.

пост
Джерело: сторінка Дмитра Журавльова у Facebook

Нещодавно військовослужбовець Дмитро Журавльов опублікував допис у Facebook, де розказав історію закупівлі дрона для їхнього підрозділу. У серпні військовий почав збір на БПЛА, до нього звернувся волонтер Юрій Йосифович та допоміг зібрати потрібну суму. Гроші відправили людям, які обіцяли привезти Mavic за приємну ціну з-за кордону. Але пройшов місяць, два, три, а необхідного дрону не було.

Юрій Йосифович

Юрій розповідає, що він замовляв дрон у волонтерки Ані Саакян, яка своєю чергою вже звʼязувалася з Олесею Матякіною — жінкою, яка зареєстрована як ФОП, і яка займалася безпосередньо закупівлею та передачею дронів в Україну.

«Навіщо купувати дрон за 100 тисяч гривень, якщо можна вдвічі дешевше? Звичайно, що це привернуло увагу багатьох. У них була така схема. Вони почали робити це влітку. Протягом майже двох місяців вони видавали дрони за замовленнями. Це були хороші ціни, і вони видавали без затримок. А коли вже сформували собі клієнтську базу, то розпочалися ці затримки», — розповідає волонтер.

Юрій почав розбиратися та зв’язуватися з Олесею Матякіною. На перші дзвінки та повідомлення вона відповідала, запевняючи, що поверне кошти та активно займається цим питанням. Але ні через тиждень, ні через декілька тижнів цього не сталося. Після цього жінка вже не відповідала на дзвінки Юрія.

Наразі відомо про понад 160 постраждалих, які не отримали ні дронів, ні повернення грошей від Олесі Матякіної. Юрій Йосифович подав заяву до поліції за статтею 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство».

«У нас є група з постраждалими. До неї продовжують додаватися нові люди. 160 — це щонайменша цифра, плюс кожен замовник міг робити декілька замовлень: хтось два дрони, хтось — пʼять, хтось — десять. Іноді люди якось додзвонюються до Олесі Матякіної, бувають групові дзвінки. Але це не виглядає, як спілкування з людиною, яка робить усе можливе, щоб вирішити ситуацію», — розповідає Юрій Йосифович.

До речі військовослужбовець Дмитро Журавльов усе ж таки отримав дрон. Його Юрій придбав за власні кошти, розуміючи потребу військових.

Як не потрапити на гачок шахраїв

Юрист відділу закупівель благодійного фонду «Повернись живим» Максим Мошковський каже, що випадки шахрайства зараз не поодинокі. Завжди знайдуться ті, хто захоче нажитися. Універсального та точного механізму дій, як уберегти себе від ймовірних шахраїв, немає. Головне — це максимально перевіряти тих, у кого замовляєте, та складати договір.

«Найкраще всього оформлювати все документально — усі відносини з приводу закупів. Особливо, коли йдеться про регулярні закупівлі у великій кількості. Перша порада — це перевірка контрагента. Зараз для цього багато інструментів: бази в Google, соціальні мережі, коментарі, як підписані в інших користувачів. Наступний етап — це договір. Правильно складений договір фіксує умови, які сторони погодили між собою. Не рекомендується одразу оплачувати усю суму, а працювати хоча б за передплатою. Бувають випадки, коли дають стовідсоткову оплату, але це лише для надійних партнерів, які вже мають репутацію», — розповідає Максим Мошковський.

Максим Мошковський

Юрист попереджає, що судовий процес — це справа не швидка. Тому краще провести попередню роботу, правильно зафіксувати умови співпраці, сплачувати на офіційні рахунки.

«Але треба сказати з досвіду, що виникають різні ситуації. Можуть дійсно бути затримки чи проблеми в постачальника. Це потрібно враховувати. Але перевірки та складання договору убезпечать від неприємних несподіванок», — каже юрист БФ «Повернись живим».

Отже, головні поради для закупівель:

✅ Ретельно перевіряти контрагента: бази OpenData, YouControl та інші. Соціальні мережі. Мобільний додаток GetContact показує, як абонент за певним номером підписаний в інших користувачів. Якщо це шахрай, частіше за все про це напишуть у GetContact.

✅ Укласти договір про співпрацю, визначити в ньому обовʼязки сторін, терміни та відповідальність.

✅ Не оплачувати всю суму маловідомим або незнайомим постачальникам, навіть, якщо в них є гарні відгуки. Подбайте про ваші гроші.

✅ Здійснювати контроль за виконанням договору.

Наостанок хочеться згадати про відомий вислів: «Безплатний сир буває тільки в мишоловці». Якщо ви побачили потрібний товар за більш вигідною чи сильно зниженою ціною, то з великою ймовірністю це можуть бути шахраї. Іноді краще заплатити повну суму, але отримати перевірений товар у точні терміни.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
15 Липня Понеділок
22:59

Поліція Костянтинівки розкрила вбивство жінки, тіло якої понад тиждень пролежало у нежилому будинку

22:45

Евакуація Евакуаційна група "ФЕНІКС" показала порятунок людей із зони бойових дій на Донеччині (відео)

22:35

Зеленський провів нараду з керівниками обласних адміністрацій (відео)

Зеленський провів нараду з керівниками обласних адміністрацій (відео)
21:59

На Лиманському напрямку українські військові знищили російських солдат безпілотниками (відео)

21:55

Зеленський розповів про доукомплектацію бригад військового резерву

21:37

Іспанія розпочала передачу Україні нової партії військової допомоги

20:59

У прокуратурі розповіли про поранених внаслідок ворожого обстрілу Лимана (фото)

20:43

Маріупольська оптика "ОpticHub" продовжує роботу у Києві (фото)

Маріупольська оптика "ОpticHub" продовжує роботу у Києві (фото)
20:26

За тиждень енергетики повернули світло у 28,7 тисячі осель на Донеччині

18:59

Зеленський вивів зі складу Ставки Верховного головнокомандувача трьох людей

18:35

Щонайменше 5 людей поранено внаслідок обстрілу Лимана ворожими авіабомбами (фото)

Щонайменше 5 людей поранено внаслідок обстрілу Лимана ворожими авіабомбами (фото)
18:25

На Покровському напрямку відбулась найбільша кількість боєзіткнень з ворогом за добу

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: