UA
RU UA
20 Липня 2023, 18:19
14363
Зрозуміти й підтримати: як підприємиця з Маріуполя допомагає релокованим бізнесам під час війни
Вона. Війна

Зрозуміти й підтримати: як підприємиця з Маріуполя допомагає релокованим бізнесам під час війни

До повномасштабного вторгнення маріупольчанка Альона Куровська очолювала “Azov Smart Business” і допомагала підприємцям розробляти бізнес-моделі, бізнес-плани та грантові заявки. Але руйнівна війна, розпочата рф, позбавила її усього: рідного міста, житла та напрацювань. Попри величезні труднощі та втрати, пані Альона розпочала все з початку у Хмельницькому та змогла не лише відновити роботу “Azov Smart Business”, а й стати співзасновницею громадської організації “Кластер підприємців-ВПО”, яка безплатно консультує вимушених переселенців у питаннях бізнесу.

Історію Альони Куровської сьогодні розповідає Східний Варіант.

Провідна бізнес-тренерка та менторка з Маріуполя

Альона Куровська народилася та провела дитинство у Маріуполі. Має вищі освіти у сфері фінансів та прикладної математики. Свою кар’єру жінка починала з програмістки-бухгалтерки, потім працювала вже головною бухгалтеркою у декількох міських підприємствах. Велику частину життя Альона присвятила роботі у своїй альма-матер – Приазовському державному технічному університеті. Тут організовувала навчальний процес, проводила для студентів тренінги, лекції, семінари та лабораторні роботи.

Альона Куровська
Альона Куровська у Маріуполі. Фото надано героїнею

Одного дня Альона зрозуміла, що хоче більшого. Тому влітку 2010 року у селі Широкине, що за 20 кілометрів від Маріуполя, відкрила пансіонат “Дача на кручі”. Сюди приїздили мешканці з різних поселень області, щоб відпочити на березі Азовського моря. Та це був не простий відпочинок. Пані Альона розповідає, що відкривали саме екологічний рекреаційний відпочинок. Приїжджі люди отримували клаптики землі та могли самостійно вирішувати, що вирощувати на своєму городі. Така ідея, розповідає героїня, дуже подобалася туристам. Справи йшли добре, але у 2014 році почалась війна.

 “У серпні 2014 року я все це втратила. Почались бойові дії й відпочинок на Азовському морі вже не виглядав таким безпечним. Я вирішила, що треба ставати на ноги, це було дуже важко. Через деякий час, у 2015 році, Програма розвитку ООН оголосили конкурс на створення регіональної інфраструктури тих осередків, які можуть надавати консультації підприємцям.  Я написала цей проєкт і виграла”, – пригадує Альона.

Альона Куровська
Фото: Альона Куровська у Facebook

Завдяки грантовій програмі Альона відкрила на базі Приазовського державного технічного університету Регіональний навчальний центр бізнес-навичок “Приазовʼє”.  Тут проводили навчання та організовували менторство для бізнес-проєктів школярів, студентів, переселенців та  підприємців.

Альона Куровська
Альона на форумі ПРООН у Краматорську, 2016 рік. Фото надано Альоною Куровською

 У 2019 році пані Альона розпочала вже власний бізнес. Для цього зареєструвалась як фізична особа-підприємець та відкрила власну фабрику підприємців “Azov Smart Business”. 

“Ми робили усе. Ми розробляли інноваційні проєкти для малого та середнього бізнесу, громадських організацій, ми надавали послуги проєктного менеджменту, займались розробкою бізнес-моделей для перезапуску організацій та бізнесу, писали грантові заявки,  проводили консультації та надавали комплексний супровід проєктів. Це і бухгалтерський, і кадровий, і податковий облік, внутрішній контроль, SMM-менеджмент”, – розповідає Альона Куровська. 

Завдяки активній роботі у сфері проєктного менеджменту жінка стала однією з провідних проєктних менеджерок у Маріуполі. Завдяки її роботі та роботі її команді підприємці виходили на новий рівень, розвивалися або починали все з нуля. Наприклад, тільки у 2020 році 29 проєктів, які були розроблені за допомогою “Azov Smart Business”, отримали грантове фінансування.

Альона Куровська
Фото надано героїнею

Пані Альона розповідає декілька прикладів бізнесів, яким змогли допомогти у Маріуполі:

“Наприклад, ТОВ “Грін Компані”. Це організація з підготовки до перероблення вторинної сировини у Маріуполі. Ми написали для них бізнес-план та виграли грантову заявку. Отримане фінансування допомогло їм розвиватися далі у своїй справі. Або Олена Баркова та її виробництво натуральної косметики “Gesty”. Вони звернулися до нас у березні 2021 року та прослухали курс тренінгів, а потім отримали грантову допомогу. Таких прикладів багато”. 

На 2022 рік було багато планів та перспектив. Але реалізувати їх вже не вдалося.

“Я втратила у Маріуполі все”

Тема Маріуполя і досі залишається тяжкою для Альони Куровської. Там були домівка, успішний бізнес, улюблена справа, на розвиток якої пішло багато років. Та все припинилося в один момент після початку повномасштабного вторгнення росії. 

У перші дні після 24 лютого Альона почала волонтерити – працювала на складі медикаментів та передавала їх для українських військовослужбовців у госпіталь. Пам’ятає, як до неї кожного ранку приходила Тайра зі списком потрібних медикаментів. Альона пригадує: 

“Це було дуже страшно. Вулицями їздили українські танки, а в них намагались влучати російські військові. Потім почали обстрілювати й будинки. Фронт щодня наближавсядо центру міста, і одного ранку я дізналась, що волонтерський центр вже не працює. Мені сказали, що я можу йти додому”.

Маріуполь
Зруйнований Маріуполь під час російської блокади. Фото: Reuters

17 березня Альона повернулася у свою квартиру, яку придбала незадовго до повномасштабної війни. А вже 18 числа оселю зруйнувала російська ракета. 

“О 3:30 ранку був черговий обстріл, і ракета влучила на перший поверх. Я була у квартирі на третьому поверсі. Зайнялася пожежа.   Прокинулась від сильного смороду. Спочатку подумала, що я вже потрапила у пекло. Я тоді вдома була не одна, до мене попросилася жіночка переночувати, бо у неї вже все було розбите. Я прийшла до тями, зрозуміла, що треба ще поборотися за життя. Одразу знайшла жіночку, її звали Лариса. Вона мене зовсім не чула у той момент. Я встигла взяти щось з квартири, привела Ларису до тями й ми вийшли разом. А потім був потужний вибух, і все повністю вибило з моєї квартири. У мене у рюкзаку залишилася тільки водичка, якась їжа і якісь карточки з флешками. Більше нічого. Але жіночку вдалося врятувати”,  – зі сльозами на очах пригадує Альона. 

Альона змогла знайти укриття у будинку, що був недалеко від її домівки. Її пустили небайдужі люди. Через деякий час вона та ще декілька людей зі сховища вирішили пішки вибиратися з міста.  Жінка згадує, як вони йшли набережною та переступали через трупи загиблих людей. Це було справжнє пекло у реальному світі.      

“Ми зустріли ще жінку дорогою, але вона сказала, що вся її група загинула. У неї була контузія. Ми взяли її із собою. На щастя, нас підібрали машиною та підвезли до селища Білосарайська Коса”, – розповідає Альона.

Маріуполь
Зруйнований центр Маріуполя. Фото з сайту lb.uaG

Жінка каже, що через усе пережите почала більше цінувати життя. Та зрозуміла, що якщо вона пройшла через це пекло, значить обов’язково ще буде потрібною для чогось або когось.

Коли Альона виїхала на підконтрольну Україні територію, то отримала повідомлення від своєї мами: “Я жива. Я знаходжусь за цією адресою…”. Тоді жінка почала думати, як вивезти її з майже окупованого міста, де досі точилися сильні бої. Двічі Альону ошукали шахраї. Вони обіцяли вивезти її маму за гроші, але коли отримували передплату, то зникали. Третій чоловік, далекий знайомих Альони, попросив купити йому старий автомобіль, і тоді він вивезе її маму. 

“Він купив автомобіль, я дала гроші. І потім чоловік просто зник, не виходив на зв’язок. Я вже втратила майже всі надії, знайшла нового перевізника, він знайшов мою маму у Маріуполі, а вона відмовилась їхати з ним та попросила наш “пароль”. І поки я зв’язувалася з перевізником, щоб повідомити пароль, мама зникла з того місця. Як виявилося, її вивіз той чоловік, якому я давала гроші на автомобіль”, – розповідає Альона. 

До Запоріжжя мама Альони їхала пустим автобусом, який віз на окуповані території гуманітарну допомогу. Врешті-решт, 82-річна жінка опинилася у безпеці та невдовзі зустрілася з донькою. 

Коли усі рідні Альони були поруч, вона відчула полегшення. Але разом з ним – тягар втрати за минулим життям, якого більше не було.   

“Я почала своє відновлення з допомоги іншим”

Коли Альона тільки виїхала з Маріуполя, то на деякий час зупинилася у Хмельницькому, щоб трошки отямитися та розшукати маму. Облаштуватися у місті допомогли небайдужі люди: 

“Деякий час я жила у центрі для переселенців, а потім мені допомогли отримати кімнату у гуртожитку національного університету. Я знайшла психолога, відвідувала його. Почала ходили до басейну. Басейн та психолог – це дві речі, які допомогли мені прийти до тями. А потім до мене звернувся підприємець, який хотів робити проєкт з модульного житла для маріупольців. Мене запросили як проєктну менеджерку. Так я почала потроху повертатися до роботи”, – розповідає Альона Куровська.

Альона Куровська
Підписання меморандуму про сумісну діяльність трьох місцевих ГО і ГО "Кластер підприємців-ВПО". Фото надано героїнею

Вже влітку підприємиця поступово відновила діяльність “Azov Smart Business”. Альона бачила нагальну проблему: багатьом бізнесам довелося релокуватися зі східних та південних регіонів через окупацію або активні бойові дії. Релоковані підприємці потребували допомоги та консультацій. Альона вирішила у цьому допомагати. Разом з іншими підприємцями жінка заснувала громадську організацію “Кластер підприємців-ВПО” та почала безплатно консультувати представників бізнесів, які вимушено переселилися через воєнні дії.

Альона Куровська
Альона під час тренінгу “Лайфхаки з отримання грантів”. Фото: Azov Smart Business в Instagram

“Наша місія – відновити та зберегти підприємницький потенціал України. Ми безплатно консультуємо підприємців-ВПО, надаємо безплатне навчання та психологічну допомогу. Це те, що зараз усім нам потрібно. А якщо підприємці захочуть вже  отримати бізнес-план або бізнес-проєкт, то тут я їм зможу допомогти вже як спеціалістка”, – пояснює Альона Куровська. 

У 2022 році за допомогою консультацій Альони було зареєстровано 34 нових бізнесів, а 8 проєктів отримали грантове фінансування. Жінка каже, що допомагає людям зрозуміти, чого саме вони хочуть від підприємницької діяльності.  

Пані Альона розповідає, що найбільшою проблемою у відновленні діяльності було знайти у собі сили йти далі: 

“Я почала своє відновлення з допомоги іншим. Ходила до психолога та у басейн. Але коли ти розумієш, що можеш бути корисним, то сам відновлюєшся. Звичайно, мені не вистачає фізичної активності. До речі, зараз почала відвідувати соціальні танці”.

Альона Куровська
Альона під час Круглого столу для місцевих та релокованих підприємців з Хмельницької області. Фото: Azov Smart Business в Instagram

Альона каже, що розуміє свою місію та буде продовжувати допомагати людям. Для цього потрібне креативне мислення, розуміння інновацій  та сучасних тенденцій. З урахуванням цього кожен має можливість розпочати все з нуля. 

“Я дуже хочу повернутися у Маріуполь. У мене там, окрім зруйнованого житла, залишається земельний участок у Широкине. Це на самому березі моря. У нас там був сад із фруктовими деревами. Малина, полуниця, виноград. За цим я дуже сумую. І дуже хочу туди поїхати та усе це відновити. Я більше хочу сказати. Якщо мій досвід проєктного менеджменту може допомогти у написанні проєктів відновлення Маріуполя або просто створення якихось поселень для ВПО, то я залюбки буду це робити”, — каже Альона.  

***

Повномасштабна війна показала нам не тільки зраду та зневагу, але й готовність українців жертвувати та приходити на допомогу одне одному.  Хтось допомагає речами, хтось — харчовими продуктами, а хтось — консультаціями для релокованих підприємців, щоб ті продовжували розвиватися, надавати робочі місця та підтримувати економіку країни. 

Безперечно, діяльність Альони Куровської та її колег має велике значення сьогодні. За їх допомогою бізнесмени відчувають підтримку у ці складні часи. Кожен продовжує працювати на своєму місці, наближаючи цим самим нашу перемогу. 

Як звернутися?

У разі потреби до Альони Куровської можна звернутися за телефоном: 

📞 067-977-62-58 (Telegram)

📞 066-214-17-67

Слідкувати за новинами TM Azov Smart Business можна у Facebook

Сторінка ГО “Кластер підприємців-ВПО” 

***

Текст про Альону Куровську ми публікуємо у межах проєкту «Вона. Війна» від дніпровського медіа КУСТ. «Вона. Війна» – серія текстів про роль українських жінок у війні: від мам, сини та доньки яких боронять нас на фронті, до волонтерок та активісток, які цілодобово наближають перемогу своєю працею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
05 Жовтня Субота
15:11

Росіяни вранці обстріляли Краматорськ: деталі

15:00

У Кураховому рятувальники залучались до ліквідації наслідків ворожого обстрілу (відео)

14:46

На Донеччині через обстріли минулої доби знеструмлено більше 13 тис абонентів

14:32

На ТОТ росіяни паспортизовуватимуть людей з інвалідністю, — Спротив

14:20

На війні загинув уродженець Краматорського району Билбас Віталій

13:45

На Донеччині за минулу добу рятувальники ліквідували 24 пожежі

13:27

В Україні 142 000 кв. км територій забруднені вибухонебезпечними предметами

13:05

Сьогодні на Донеччині Сили оборони збили російський літак

12:51

Знай наших Тепло через кордони: історія переселенки з Луганщини, чиї вироби зігрівають світ

Тепло через кордони: історія переселенки з Луганщини, чиї вироби зігрівають світ
12:36

Сьогодні росія обстріляла Краматорськ: попередньо без постраждалих

12:25

Готуємося до "Рамштайну" 12 жовтня, — Зеленський (відео)

12:01

Майже 220 мільйонів гривень отримають мешканці Краматорська за програмою єВідновлення

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: