Без олів'є та шуби: 12 нетипових рецептів до новорічного столу
Новий рік і Різдво вже на носі, а ви ще не визначилися з меню на святковий стіл? Без паніки!
«Східний варіант» пропонує 12 оригінальних страв — 4 закуски, 4 салати, 2 основних страви та 2 десерти для новорічного столу.
🦪 Закуски
Закуски повинні бути максимально простими та не важкими, їх завдання на столі — лише підігрівати апетит, а не повністю наситити гостей.
На новорічному столі закуски та салати «розважають» апетит до появи основної страви.
Тарталетки з мідіями та вершковим сиром
150 г заморожених мідій
140 г вершкового сиру
50 мл сметани
1 зубчик часнику
20 г свіжої зелені
20 пісочних кошиків для тарталеток
На сковороду без масла викладіть мідії та томіть їх до випаровування рідини й розм'якшення продукту. У сметану видавіть через прес часник, перемішайте і додайте в сковороду до мідій. Томіть морепродукти на повільному вогні 5 хвилин, потім остудіть. Вершковий сир змішайте з подрібненою зеленню і викладіть в кошики. Прикрасити можна гілочкою кропу або петрушки за бажанням.
Фаршировані печериці
20-25 печериць
200 г свинячого фаршу
50 г сиру
30 г сметани
1 червоний болгарський перець
сіль, перець до смаку
рослинна олія для запікання
Печериці вимийте й акуратно відокремте капелюшок від ніжки. Обсушіть капелюшки. Болгарський перець очистіть від серцевини й наріжте дрібними кубиками, ніжки грибів також подрібніть дрібними кубиками. Змішайте нарізані інгредієнти з фаршем, посоліть і поперчіть суміш, додайте сметану і гарненько перемішайте. Начиніть гриби фаршем і викладіть на змащене олією деко. Запікайте при 180° С близько 25 хвилин, потім присипте тертим сиром і готуйте ще 5 хвилин.
Лаваш з червоною рибою
1 лист тонкого лаваша
250 г філе червоної риби слабої солі
350 г вершкового сиру
1 пучок листового салату
5 гілочок кропу
Розстеліть харчову плівку на поверхні столу, розкладіть на плівці лаваш. Намажте поверхню листа лаваша сиром. Присипте сир дрібно нарізаним кропом. Філе риби наріжте тонкими пластинами та розкладіть поверх сиру, накривши поверхню лаваша від нижнього краю до середини.
Листя салату, промиті й підсушені, розкладіть поверх сиру від середини лаваша до верхнього краю, залишивши непокритими 2-3 см поверхні по верхній крайці. Починаючи з нижнього краю, згорніть лаваш рулетом і щільно обмотайте харчовою плівкою. Помістіть рулет в холодильник на 3-4 години. Перед подачею наріжте кружальцями.
Закуска «Новорічні кульки»
170 г крабових паличок
100 г плавленого сиру
2 курячих яйця
50 г сметани
1 зубчик часнику
2 гілочки кропу
сіль до смаку
Відваріть яйця круто й остудіть. Очистіть крабові палички, злегка розгорніть і відріжте фарбовану в червоний колір частину. Натріть червону частину на дрібній тертці та відкладіть. Дрібно наріжте зелень кропу і відкладіть.
Білі частини паличок наріжте дрібними кубиками, додайте натерті на дрібній тертці курячі яйця, додайте майонез і роздавлений пресом зубчик часнику, перемішайте. Скатайте з отриманої маси 9 кульок. Обваляйте 5 з них в червоних подрібнених крабових паличках, а 4 — в подрібненому кропі. Викладіть на блюдо в шаховому порядку.
🥗 Салати
Для цікавої подачі салатів можна подати їх в коктейльній формі, тобто порційно.
Водночас інгредієнти повинні бути покладені в ємність, але не перемішані.
Салат з ананасами та маринованою цибулею
1 банка маринованих ананасів шматочками
400 г курячого філе
200 г голландського сиру
2 середні цибулини
2 великі картоплини
майонез для заправки
50 мл оцту
1 ч.л. цукру
½ ч.л. солі
Лук наріжте тонкими півкільцями, залийте 200 мл кип'яченої води, додайте 50 мл оцту, 1 ч.л. цукру, ½ ч.л. солі. Залиште маринуватися на 30 хвилин.
Картоплю промийте та відваріть в шкірці, очистіть і натріть на крупній тертці. Філе відваріть в злегка підсоленій воді та наріжте кубиками. Сир натріть на крупній тертці.
Салат викладається шарами — картопля, м'ясо, сир, цибуля, ананаси. Кожен шар змащується майонезом. Можна прикрасити зеленню за бажанням.
Салат з креветками та помідорами чері
900 г креветок
100 г твердого сиру
150 г помідорів чері
100 г білого хліба
1 пучок зеленого салату
1 ч.л. лимонного соку
5 зубчиків часнику
4 ст.л. оливкової олії
майонез до смаку
сіль до смаку
Відваріть і потримайте креветки в гарячій воді (в залежності від рецепта на пакуванні). Дайте їм охолонути та очистіть. Очистіть часник і трошки притисніть зубці. На сковороду викладіть часник і креветки та обсмажте до золотистого кольору морепродуктів.
У блюдо викладіть вимите та висушене листя салату, на нього — обсмажені креветки. Черрі розріжте навпіл і викладіть зверху. Хліб наріжте кубиками та злегка посмажте на сковороді, щоб шматочки стали хрусткими та викладіть на помідори. Сир натріть на крупній тертці присипте салат, заправте майонезом і оливковою олією, посоліть і акуратно перемішайте.
Салат з корейською морквою і грибами
500 г курячого філе
300 г моркви по-корейськи
300 г печериць
1 цибулина
2 ст.л. майонезу
рослинна олія для смаження
сіль до смаку
Відваріть куряче філе в злегка підсоленій воді, остудіть і наріжте кубиками. Наріжте гриби тонкими пластинами, а цибулю дрібними кубиками й обсмажте разом на рослинній олії до готовності, злегка посоліть. Відіжміть корейську моркву руками, щоб стік маринад. З'єднайте гриби, філе, моркву, заправте майонезом і добре перемішайте.
Салат з яблуками, шинкою і сиром
400 г шинки
200 г твердого сиру
300 г яблук
200 г консервованої кукурудзи
5 ст.л. майонезу
сіль до смаку
Помийте та очистіть яблука від шкірки, видаліть серцевину. Яблука, шинку і сир наріжте кубиками 1 на 1 см. Змішайте всі інгредієнти, додайте кукурудзу, заправте майонезом і посоліть до смаку. Все добре перемішайте. Прикрасити можна зеленню.
🍖 Основна страва
Основну страву часто подають до столу вже після удару годинника, коли гості вже злегка випили та підняли апетит закусками.
Святковий м'ясний рулет
500 г свинячої шиї
50 г чорносливу без кісточок
50 г кураги
50 г очищених волоських горіхів
1 голівка часнику
3 ст.л. сметани
1 ч.л. гірчиці
рослинна олія для смаження
сіль, перець до смаку
М'ясо промити, обсушити паперовим рушником. Свинину розрізати вздовж волокон так, щоб вийшов великий пласт м'яса товщиною 2 см. М'ясо відбийте, посоліть і поперчіть до смаку з двох сторін. Змішайте сметану з гірчицею і намажте сумішшю відбите м'ясо.
Чорнослив і курагу промийте, часник очистіть. Наріжте дрібними кубиками сухофрукти й часник, подрібніть в ступці горіхи та змішайте все. Покладіть суміш рівномірно на пласт свинини. Загорніть м'ясо в рулет і обв'яжіть його ниткою кулінарною або звичайною.
Обсмажте рулет на сковороді на рослинній олії з усіх боків до рум'яної скоринки. Викладіть рулет у форму для запікання, додайте 50 мл гарячої води та накрийте подвійним шаром фольги. Запікайте в розігрітій до 200˚ духовці 40-45 хвилин. Дайте готовому рулету злегка охолонути, приберіть нитку і наріжте порційними шматочками.
Картопля з м'ясом, запечена шарами
600 г картоплі
400 г свинини
200 г твердого сиру
3 ст.л. майонезу
1 ст.л. рослинної олії
паприка, сіль, перець до смаку
Картоплю вимийте, очистіть і наріжте тонкими кружальцями. М'ясо промийте, зріжте плівки та сухожилля, наріжте тонкими пластинами 3 на 4 см. Сир натріть на крупній тертці. Форму для запікання змастіть рослинною олією і розкладіть на дно картоплю тонким шаром. Присипте шар спеціями та сіллю, змастіть майонезом. Зверху викладіть шматочки свинини, присипте спеціями та сіллю, змастіть майонезом. Останнім шаром викладіть картоплю, що залишилася, посоліть і поперчіть. Присипте тертим сиром. Запікайте м'ясо з картоплею 40-45 хвилин при 180° С. Якщо сир буде сильно рум'янитися, а страва ще не готова, накрийте форму фольгою.
🍰 Десерти
Багато хто не любить морочитися з десертами для святкового новорічного застілля, вважаючи, що до них гості й не доберуться. Але насправді десерт є хорошим завершенням свята й обов'язковий при дотриманні кулінарного етикету.
Шварцвальд в келихах
Для крему:
200 г сметани 25%
150 г вишні без кісточок
50 мл червоного вина
Цукор до смаку
Шоколад для прикраси
Для кексу:
150 г борошна
225 г вершкового масла
175 г цукру
3 яйця
3 столових ложки молока
50 г какао-порошку
1 ч.л. розпушувача
Для початку спечіть кекс. Розітріть вершкове масло з цукром і збийте, додайте яйця по одному і збийте до однорідності та пишної структури. Влийте молоко, всипте какао і перемішайте, потім додайте борошно і розпушувач і перемішайте. Вилийте тісто у форму, змащену вершковим маслом і випікайте 40-50 хвилин за температури 180° С.
Вишні, цукор і вино викладіть в сковороду та уварюйте приблизно 5 хвилин. Готовий кекс остудіть і поламайте руками, викладіть на дно склянки, зверху покладіть вишню, полийте сиропом. Потім покладіть сметану, присипте тертим шоколадом і прикрасьте вишнею. Десерт зберігайте в холодильнику до самої подачі.
Йогуртовий торт без випічки
Для основи:
200 г печива типу «Ювілейне»
90 г вершкового масла
Для начинки:
600 г сиру
200 г свіжоморожених ягід
150 г цукру
20 г желатину
100 мл молока
Для желе:
100 г свіжоморожених ягід
1 стакан води
50 г цукру
5 г желатину
Викладіть печиво в пакет, зав'яжіть його і розкачайте качалкою до подрібнення в пісок. Влийте розтоплене вершкове масло. На дно рознімної форми покладіть круг паперу для випічки. Крихти печива викладіть у форму і розрівняйте. Приберіть в форму в холодильник.
Для начинки замочити желатин в холодному молоці. Коли желатин розбухне, поставте чашку з желатином в миску з окропом і помішуйте, поки желатин не розчиниться. Залиште чашку з желатином в окропі на час приготування начинки.
Для сирного шару в блендері змішайте ягоди та цукор, додайте сир, знову збийте. Вкінці влийте желатин і змішайте до однорідності. Вилийте масу в форму на корж з печива і знову приберіть в холодильник до повного застигання начинки.
Для верхівки збийте ягоди з холодною водою і цукром. Перелийте масу в чашку і вмішайте желатин. Через 7 хвилин поставте чашку в миску з окропом, щоб желатин розчинився, знову змішайте. Остудіть желе до кімнатної температури та вилийте в форму. Поставте чізкейк в холодильник до застигання желе.
☝️ Цікавий факт. Вартість новорічного столу для української сім'ї з 4 осіб експерти Інституту аграрної економіки оцінили в 1706 гривень. У порівнянні з минулим роком індекс виросте всього на 5,3%. Експерти розраховували вартість традиційних страв - шуби, олів'є, нарізки ковбаси, сиру тощо