UA
RU UA
15 Жовтня 2024, 17:02
Як окупанти створюють фейки для легалізації "віджиму" майна українців на ТОТ сходу
Антифейк

Як окупанти створюють фейки для легалізації "віджиму" майна українців на ТОТ сходу

Російська пропаганда на тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини активно розповсюджує наративи про “справедливу націоналізацію” безгосподарного житла нібито для потреб соціально незахищених. Водночас реальність свідчить про інше — під виглядом передачі житла “тим, хто цього потребує”, загарбницька влада заселяє будинки російськими силовиками та приїжджими з різних регіонів росії, створюючи ілюзію легітимності.

Через війну, розв’язану росією, тисячі українців були змушені залишити свої домівки й шукати притулок у більш безпечних регіонах. Вони зачиняли свої квартири, просили сусідів наглядати за житлом, сподіваючись якнайшвидше повернутися додому. Однак поки вони чекають на цей день, окупанти мають свої плани на їхні квартири.

Наратив: “націоналізоване” майно будуть віддавати соціально незахищеним верствам населення

У березні 2024 року на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей набув чинності так званий “законопроєкт” про виявлення “безхазяйного майна”. Він “дозволяє” як окупаційним адміністраціям, так і місцевим мешканцям подавати заяви про житлові приміщення, що вважаються покинутими. Протягом 10 днів перевіряється інформація про власників, після чого вирішується подальша доля майна.

Антифейк легалізація віджиму майна
Скриншоти пропагандистських ЗМІ та телеграм-каналів з повідомленнями про вилучення житла українців на ТОТ сходу

Якщо власник не з’явиться до окупаційного “органу місцевого самоврядування” протягом 30 днів, починається процес відчуження житла на користь загарбників. Раніше Східний Варіант вже розповідав детальніше про це спільно з українськими правозахисниками.

Водночас пропагандистські ЗМІ рясніють повідомленнями про те, що так звані “націоналізовані” приміщення в пріоритетному порядку будуть надаватися силовикам, працівникам соціальної сфери та безпосередньо людям, які залишилися без житла.  Крім цього, загарбники виправдовують “віджим” тим, що безгосподарче майно нібито загрожує іншим мешканцям будинку, бо може мати проблеми з сантехнікою чи чимось іншим.

Антифейк легалізація віджиму майна
Скриншоти пропагандистських ЗМІ

Спростування 

Наратив, що поширюється російськими пропагандистськими ЗМІ про “справедливу націоналізацію” майна на тимчасово окупованих територіях сходу України є відвертою брехнею. Насправді ці дії не мають жодної юридичної основи та порушують норми міжнародного права.

Як зазначає координаторка ГО “Донбас СОС” Віолетта Артемчук в коментарі Східному Варіанту, так званий “законопроєкт” про націоналізацію не має жодної юридичної сили на території України. Це також суперечить положенням Міжнародного гуманітарного права, зокрема четвертого розділу Женевської конвенції.

Антифейк легалізація віджиму майна
Фото: Getty Images

Росіяни не тільки привласнюють майно, яке вони визнають “безхазяйним”, але й примусово виселяють мешканців з осель, в яких люди все ще живуть. За даними Голови Луганської ОВА Артема Лисогора, такі випадки неодноразово фіксувалися у Старобільську, Сіверськодонецьку (до перейменування Сєвєродонецьк — ред.), Лисичанську та інших містах. Люди просто опиняються на вулиці, а в захоплені квартири заселяють російських військових.

Відсутність документів російського зразка автоматично стає приводом для виселення мешканців, попри те, що багато з цих будинків самі ж окупанти зруйнували. 

“Немає документів зразка рф на право власності на вихід. Так, уже неодноразово із будинків виселяли мешканців Сіверськодонецька, Лисичанська, Рубіжного, Попасної, чиє житло самі ж окупанти та зруйнували. Вертатися цим громадянам немає куди. У Старобільську біженці або винаймали житло, або зупинялися у родичів та знайомих, які виїхали. У спорожнілі квартири та будинки заселяють російських військових і представників силових структур так званої “лнр””, зазначили у Луганській ОВА.

Антифейк легалізація віджиму майна
Фото: Інтерфакс-Україна

Мешканці тимчасово окупованих міст теж повідомляють про захоплення їхніх осель окупантами. Один із жителів Старобільська поділився своїм анонімним коментарем в медіа “Почуті”:

“В нас забирають наші будинки. Бачу, воно масова епідемія. Але моїм сусідам, однокласниці і колишній колезі Валі, не пощастило. Вони покинули Старобільськ ще у 2022 році, їх будинки залишалися просто зачиненими. Коли почались ці крадіжки та відбирання житла, вони заселили туди квартирантів. Квартирантів викинули з квартири з речами та дітьми просто на вулицю нова місцева поліція і російські військові. Житло Валіне забрали та місяців зо два там ніхто не жив. А ось тепер, сусіди кажуть, що туди заїхали росіяни, цілими сім’ями, так звані почесні учасники СВО. Один чоловік з нових вже на наступний день влаштував п’янку і бійку, поки ще в хаті. Викликали поліцію, вони приїхали, але нікого не заарештували. Даже не знаю, що сказать, так гидко”.

Антифейк легалізація віджиму майна
Фото: росмедіа

Цей випадок ілюструє, що реальна мета окупантів полягає в заселенні росіян на захоплені території, а не в допомозі соціально незахищеним верствам населення, як вони намагаються подати це у своїх пропагандистських медіа.

Показовим прикладом цинічності цих дій є ситуація у тимчасово окупованому Маріуполі. Там розселяють біженців із Курської області у будинки, відібрані у місцевих жителів. Перші переселенці вже заселились у Приморському районі Маріуполя, в нерухомість, яку окупаційна влада називає “націоналізованою”, але фактично вона була просто вкрадена у маріупольців, які вимушено виїхали. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

Антифейк легалізація віджиму майна
Фото: Петро Андрющенко

Таким чином, так звані “націоналізаційні” заходи є лише прикриттям для масових порушень прав громадян і захоплення їхнього майна, що суперечить не тільки українському законодавству, але й міжнародним нормам.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Антифейк

"Доказ, що ці території — Україна": як письменник Максим Віхров у своїх книжках розповідає історію Луганщини

Антифейк

Як окупанти створюють фейки для легалізації "віджиму" майна українців на ТОТ сходу

Відео

"Наші сім’ї в тилу — герої". Як бійці батальйону "Свобода" захищають Донеччину

Антифейк

7 історичних фактів про діяльність ОУН на сході України

Актуально

"Безпекова ситуація в Покровську нагадує Бахмут": як живе місто на відстані 6 кілометрів від окупантів

Що відбувається

"У нашу квартиру по третьому колу заїжджають то таджики, то узбеки": будні окупованого, запущеного та розритого Сіверськодонецька

Розбір

Державні гранти: як їх отримати переселенцям з Донеччини та Луганщини

Що відбувається

Завербована ФСБ жителька Новогродівки отримала 12 років в’язниці за мітки на громадських об’єктах рідного міста

16 Жовтня Середа
13:51

У Маріуполі учнів початкових класів росіяни посвятили в "орлят"

13:28

У Краматорському районі рятувальники врятували чоловіка з понівеченої внаслідок ДТП автівки

13:12

Представниці Луганщини вибороли дві медалі на кубку України зі стрибків у воду

13:02

Антифейк "Доказ, що ці території — Україна": як письменник Максим Віхров у своїх книжках розповідає історію Луганщини

"Доказ, що ці території — Україна": як письменник Максим Віхров у своїх книжках розповідає історію Луганщини
12:53

Міноборони допустило до експлуатації дрон вітчизняного виробництва "Чаклун"

12:44

Маріупольці в Одесі можуть звернутись за консультацією до сімейного лікаря

12:20

У Волноваському районі на пожежі загинув чоловік

11:54

У п'ятницю ВПО у Києві консультуватиме представник ГУ ПФУ Луганської області

11:37

Жительку Донеччини підозрюють у передачі інформації ворогу щодо розташування ЗСУ на Покровському напрямку

11:10

На Донеччині за добу рятувальники ліквідували 8 пожеж

10:47

Поліцейські за добу зафіксували 2 553 ворожих обстріли Донеччини

10:30

У Луганську окупаційна влада дискутує щодо тарифів на перевезення пасажирів у межах міста

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: