UA
RU UA
12 Жовтня 2024, 12:40
1311
Державні гранти: як їх отримати переселенцям з Донеччини та Луганщини
Розбір

Державні гранти: як їх отримати переселенцям з Донеччини та Луганщини

Які гранти надає держава для внутрішньо переміщених осіб? Як їх отримати? Та які для цього є умови? Відповіді на ці та інші питання вже знає Східний Варіант

За урядовою програмою «єРобота» українці та українки можуть отримати безповоротні гранти для заснування чи розвитку власного бізнесу. Розповідаємо докладно, що це за гранти та як їх отримати.

Від кавʼярні до садівництва: на що можна отримати державний грант

Урядова програма «єРобота» запрацювала у 2022 році. Вона не лише підтримує підприємців, а й надає можливості для створення нових робочих місць у країні, сприяє економічній інтеграції переселенців та збільшенню державного бюджету. Тому створення робочих місць є основною вимогою для отримання грантових коштів.

Такі державні гранти є безповоротними. Українці та українки можуть отримати до 8 млн грн для власної справи, залежно від напрямку та від кількості робочих місць, які вони планують створити. Станом на зараз працюють чотири програми мікрогрантів, за якими українці та українки можуть отримати кошти. Ще дві знаходяться в розробці.

✅ Програма «Своя справа» розрахована на тих, хто хоче почати розвивати свій малий чи мікробізнес. Це може бути пошиття одягу, СТО, хімчистка, кавʼярня, пекарня, перукарня, салон краси тощо. За такою програмою українці та українки можуть отримати до 250 тис. грн. Обов’язковою умовою буде створити мінімум одне робоче місце.

перукарня
Ілюстративне фото / depositphotos

✅ Програма «Новий рівень» передбачається для підприємств, які вже стабільно працюють на ринку та потребують можливостей для розширення. Українці та українки можуть отримати до 8 млн грн на придбання обладнання для збільшення виробничих потужностей. Наприклад, виробництва меблів, будматеріалів, одягу, фурнітури, ліній металообробки, аграрної переробки тощо. Завдяки такій грантовій допомозі підприємці зможуть збільшити частку переробної продукції, зокрема в експорті, повідомляють в Уряді. Обов’язковою умовою стане створення до 25 нових робочих місць.

✅ Програма «Свій сад» передбачена для підприємців, які працюють у садівництві, ягідництві чи виноградарстві. За нею можна отримати грант до 400 тис. грн за гектар. Обов’язковою умовою є працевлаштувати 6–10 постійних та 125–425 сезонних працівників, залежно від культури та площі насаджень.

✅ Програма «Своя теплиця» призначена для тих, у кого тепличне господарство. Українці та українки можуть отримати до 7 млн грн за 2 гектари. Кошти можуть піти на створення тепличного комплексу, закупівлю посівних матеріалів, закупівлю технічного обладнання. Вимогою буде створити від 40 робочих місць.

яблуко
Ілюстративне фото / depositphotos

Ще дві програми — «IT-стартап» та «Старт в IT» — знаходяться в розробці. Коли вони запрацюють, українці зможуть отримати кошти для започаткування бізнесу в IT. Грант може піти на зарплату працівників, оплату консультаційних послуг, купівлю обладнання, науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, маркетинг.

Окрім обовʼязку створити робочі місця, підприємці, які отримують державний грант, повинні будуть працювати після отримання коштів не менше 3 років, а також сплачувати податки в бюджет, зокрема за працевлаштованих робітників. Адже за задумом Уряду, грантові гроші мусять повертатися в державний бюджет саме у вигляді цих податків за робочі місця, які були створені.

Хоч гранти подаються, як безповоротні, все ж є умови, за яких грантоотримувачам доведеться повернути державі кошти. Про це Східному Варіанту повідомив адвокат Євген Воробйов. Відповідно до законодавства, у договорі мікрогранту обовʼязково зазначаються напрями витрат, на покриття яких йде мікрогрант, а також умови, невиконання або неналежне виконання яких є підставою для повернення отримувачем отриманих коштів.

«У разі невиконання обов’язкової умови договору мікрогранту, зокрема нестворення отримувачем робочих місць протягом 6 місяців з дня зарахування коштів на його рахунок та не працевлаштування на них осіб згідно з умовами законодавства, сума мікрогранту протягом місяця повертається отримувачем у повному обсязі уповноваженому банку на рахунок, з якого здійснювався перерахунок мікрогранту», — розповів адвокат.

Протягом 6 місяців з дня зарахування коштів грантоотримувач має створити робочі місця, кількість яких залежить від розміру мікрогранту, а також працевлаштувати на них людей на термін не менш як 2 роки протягом трирічного строку реалізації проєкту. При цьому треба сплатити єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування із заробітної плати працевлаштованих осіб. Якщо умова не буде виконана, отримувач муситиме повернути різницю між зазначеними розмірами податків.

«Якщо майно, придбане за кошти мікрогранту, буде зруйноване внаслідок збройної агресії російської федерації, сума мікрогранту не підлягає поверненню. У такому випадку отримувач може подати заяву на отримання мікрогранту повторно. Якщо під час моніторингу буде встановлено, що кошти гранту були використані не за призначенням, протягом місяця отримувач мусить їх повернути. Також, якщо під час моніторингу буде встановлено факт відсутності меблів, обладнання, транспортних засобів, придбаних отримувачем за кошти мікрогранту, отримувач повертає вартість цих меблів, обладнання, транспортних засобів», — повідомив Євген Воробйов.

Як подати заявку?

Подати заявку на отримання гранту можуть:

  • Майбутні підприємці, уже діючі ФОПи, юридичні особи.
  • Ті, хто не перебувають та не проводять господарську діяльність на тимчасово окупованих територіях України.
  • Хто не проводить діяльність на території росії.
  • Хто не перебуває під санкціями.
  • Ті, у кого немає відкритих справ про банкрутство та відсутні рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію.
  • Хто не має заборгованості перед бюджетом.

Подати заяву на гранти можна через онлайн-сервіс «Дія». Для цього спершу необхідно авторизуватися в кабінеті громадянина за допомогою BankID або електронного підпису. Якщо людина вже має ФОП чи юридичну особу, необхідно скористатися електронним ключем підприємства.

Далі на сервісі необхідно обрати ту програму, яка необхідна підприємцю: «Своя справа», «Новий рівень», «Свій сад» чи «Своя теплиця».

Натиснувши кнопку «Подати заявку», українець чи українка починає процес подачі на грант. Необхідно буде заповнити онлайн-заявку, а також додати свій бізнес-план за спеціальною формою.

До речі, підприємці можуть звернутися за консультаціями з написання бізнес-плану до партнерів програми. Далі заяву необхідно підписати електронним підписом та відправити. Якщо людині треба консультація щодо програми, вона може звернутися до відділень Ощадбанку.

Державні гранти
Фото ілюстративне. Джерело: Укрінформ

Державний центр зайнятості розгляне заявку протягом 15 робочих днів після завершення кінцевого строку подання заявок на грант. Результат можна отримати в додатку «Дія». Якщо ж заявка буде схвалена, необхідно протягом 20 днів відкрити рахунок в Ощадбанку для отримання коштів та укладання угоди.

Як переселенці з Донеччини та Луганщини можуть отримати ці гранти?

Станом на жовтень 2024 року Донецька область, залежно від громади, входить до переліку територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окуповані російською федерацією. Наприклад, Краматорська та Словʼянська громади входять до територій можливих бойових дій. Якщо людина буде подаватися із цих територій на мікрогранти, то ймовірно, що її заявку можуть не схвалити. Про це Східному Варіанту повідомив оператор команди підтримки онлайн-сервісу «Дія» Олександр. 

Майже вся територія Луганської області зараз окупована російською федерацією. Тож зрозуміло, що звідти подаватися на гранти неможливо. 

Переселенці з Донецької та Луганської області можуть подаватися на мікрогрант, перебуваючи в інших областях України. Тоді їхні заявки розглядатимуться за загальними критеріями.

Куди звернутися?

Ознайомитися з інформацією про «єРоботу» можна на онлайн-порталі «Дія» або на спеціальному сайті, присвяченому «єРоботі».

 ***

Цей матеріал виданий завдяки програмі «Український фонд швидкого реагування», що втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю громадської організації «Східний Варіант» і не обов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Антифейк

"Доказ, що ці території — Україна": як письменник Максим Віхров у своїх книжках розповідає історію Луганщини

Антифейк

Як окупанти створюють фейки для легалізації "віджиму" майна українців на ТОТ сходу

Відео

"Наші сім’ї в тилу — герої". Як бійці батальйону "Свобода" захищають Донеччину

Антифейк

7 історичних фактів про діяльність ОУН на сході України

Актуально

"Безпекова ситуація в Покровську нагадує Бахмут": як живе місто на відстані 6 кілометрів від окупантів

Що відбувається

"У нашу квартиру по третьому колу заїжджають то таджики, то узбеки": будні окупованого, запущеного та розритого Сіверськодонецька

Розбір

Державні гранти: як їх отримати переселенцям з Донеччини та Луганщини

Що відбувається

Завербована ФСБ жителька Новогродівки отримала 12 років в’язниці за мітки на громадських об’єктах рідного міста

16 Жовтня Середа
13:51

У Маріуполі учнів початкових класів росіяни посвятили в "орлят"

13:28

У Краматорському районі рятувальники врятували чоловіка з понівеченої внаслідок ДТП автівки

13:12

Представниці Луганщини вибороли дві медалі на кубку України зі стрибків у воду

13:02

Антифейк "Доказ, що ці території — Україна": як письменник Максим Віхров у своїх книжках розповідає історію Луганщини

"Доказ, що ці території — Україна": як письменник Максим Віхров у своїх книжках розповідає історію Луганщини
12:53

Міноборони допустило до експлуатації дрон вітчизняного виробництва "Чаклун"

12:44

Маріупольці в Одесі можуть звернутись за консультацією до сімейного лікаря

12:20

У Волноваському районі на пожежі загинув чоловік

11:54

У п'ятницю ВПО у Києві консультуватиме представник ГУ ПФУ Луганської області

11:37

Жительку Донеччини підозрюють у передачі інформації ворогу щодо розташування ЗСУ на Покровському напрямку

11:10

На Донеччині за добу рятувальники ліквідували 8 пожеж

10:47

Поліцейські за добу зафіксували 2 553 ворожих обстріли Донеччини

10:30

У Луганську окупаційна влада дискутує щодо тарифів на перевезення пасажирів у межах міста

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: