UA
RU UA
08 Жовтня 2024, 13:09
"Замість тепла — чергова брехня": як окупанти створюють фейки про опалювальний сезон на ТОТ сходу
Антифейк

"Замість тепла — чергова брехня": як окупанти створюють фейки про опалювальний сезон на ТОТ сходу

Російські загарбники вчергове звітують про “успіхи” в підготовці до осінньо-зимового періоду. Проте мешканці та мешканки тимчасово окупованих територій Луганщини та Донеччини вже знають ціну цим заявам. Відремонтовані котельні та обіцяне централізоване опалення існують лише на папері, інфраструктура залишається в занедбаному стані, а працівники комунальних служб відмовляються виходити на роботу через багатомісячні затримки виплати зарплат.

Східний Варіант продовжує спростовувати російські вигадки й розповість про реальний стан готовності міст до зими далі у статті.

Російський фейк: готовність тимчасово окупованих міст Донеччини та Луганщини до опалювального сезону становить понад 70%

У російських пропагандистських ЗМІ систематично з’являються заяви про те, що підготовка тимчасово окупованих міст сходу України до опалювального сезону триває успішно. Зокрема, представники фейкових “урядів” Луганщини та Донеччини стверджують, що понад 70% інфраструктури готова до роботи в умовах холодної пори року.

опалювальний сезон
Скриншоти пропагандистських ЗМІ

На підтвердження своїх слів вони наводять цифри, які свідчать про відремонтовані котельні та підключені будинки до централізованого опалення. Однією з таких заяв стало повідомлення про те, що в тимчасово окупованому Луганську підготовлено 95% багатоквартирних будинків до опалювального сезону. 

Водночас “комунальні” підприємства обіцяють безперебійне постачання тепла, підкреслюючи, що проблеми минулого року розв’язані. За їхніми словами, проведено ремонт котелень й інфраструктури, які постраждали внаслідок бойових дій, а також відновлено електропостачання.

Однак, ці цифри та заяви викликають серйозні сумніви. Місцеві жителі добре пам'ятають минулорічні обіцянки про підготовку до холодної пори року, які виявилися лише порожніми словами. В офіційних звітах окупаційних адміністрацій не йдеться про реальні проблеми, з якими зіштовхуються місцеві мешканки та мешканці: затримки виплат зарплат комунальним працівникам, а також численні випадки невиконання планів ремонту. 

Тож що відбувається насправді?

опалювальний сезон
Тимчасово окупований Маріуполь у 2022 році, прохання місцевих мешканців про допомогу через відсутність опалення. Фото: телеграм-канал “Андрющенко Time”

Опалювальний сезон під зривом, справжній відсоток готовності — набагато нижчий

На місцях ситуація виглядає зовсім інакше, ніж про це розповідають самі загарбники. Мешканці тимчасово окупованих міст часто скаржаться на те, що обіцяні ремонти не виконуються, а інфраструктура залишається в занедбаному стані. Показники готовності, оголошені окупантами, не враховують реальний стан справ у прифронтових зонах, де значна частина комунальних підприємств все ще не може функціонувати належним чином.

Крім того, комунальні служби зіштовхуються з серйозними труднощами, зокрема, з відсутністю коштів та ресурсів для проведення ремонту. Багатомісячні затримки виплат зарплат призвели до того, що працівники комунальних підприємств відмовляються виходити на роботу, оскільки не отримують належної компенсації за свою працю. Про це повідомили в Центрі національного спротиву України.

“У працівників котелень тимчасово окупованої Донеччини терпець увірвався. Через багатомісячні затримки виплати зарплат вони перестали виходити на роботу. Відтак підготовка котелень до нового опалювального сезону, який мав би розпочатися за пару тижнів, не ведеться. Більшість тепломереж в аварійному стані, котли не в робочому стані”, — йдеться в повідомленні.

фейки про опалювальний сезон
Фото: Маріупольська міська рада

Тимчасово окупований Маріуполь теж, вочевидь, цього року залишиться без тепла. “Відновлені” котельні не отримали належного ремонту й, швидше за все, до початку зими їх не вдасться запустити. Аналогічні труднощі спостерігаються й в тимчасово окупованій Волновасі. В таких районах як Ясинуватський і Новоазовський ситуація ще гірша. 

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомляє, що цей опалювальний сезон може виявитися складнішим, ніж попередній. Лише у вересні окупанти розпочали заміну теплотрас, тож до 15 жовтня 70% робіт знаходитимуться на етапі “вирита траншея”. Виникає питання: що ж буде цієї зими? Навіть під час офіційних нарад представники місцевої окупаційної адміністрації відкрито заявили, що тепло буде далеко не у всіх.

опалювальний сезон
Фото: ілюстративне / РБК-Україна

На Луганщині картина також не виглядає оптимістично. За словами Голови Луганської ОВА Артема Лисогора, у кремлі звітують про майже 87% готовності до опалювального сезону, проте, як і минулого року, цей відсоток не враховує справжню ситуацію в прифронтових містах, які зазнали значних руйнувань, таких як Сіверськодонецьк (до перейменування Сєвєродонецьк — ред.), Лисичанськ та Рубіжне. Ці населені пункти знову не включені до графіка підготовки до опалювального сезону.

Крім того, місцеві комунальники в цих містах самі не мають чіткої інформації про те, чи вдасться завершити підготовку до 15 жовтня.

Самі місцеві жителі та жительки тимчасово окупованих територій Луганщини та Донеччини, які пережили холодні зимові місяці минулого року без опалення, вже не вірять у заяви окупантів. Вони пам’ятають, як, попри гучні слова про підготовку, багато з них залишилися без тепла в сувору морозну погоду.

опалювальний сезон
Місцеві мешканці та мешканки обурються під пропагандистським дописом про підготовку міст до опалювального сезону. Скриншоти з місцевих чатів

“Давайте поговоримо про справжній опалювальний сезон. Готовність 70% — брехня, за ремонтний сезон котлів не закупили, насоси, які не підлягають ремонту, не замінили, операторів котелень просто немає, зате тривають ремонти в кабінетах ДУП днр “Донбастеплоенерго”, розширення штату, а чому б і ні, адже всіма рахунками філій розпоряджаються вони. Заміна труб 1.6 км? Краще б мовчали: у Донецьку понад 200 котелень із довжиною мереж понад 10 км, 1,6 км — це нічого не робилося. Хто буде обслуговувати котельні? Слюсарів, зварювальників, навіть операторів котелень — немає. Ніхто не хоче працювати за такі зарплати, але тепла всім хочеться”, — обурюється мешканка Донеччини в одній із місцевих спільнот.

Тож в цей раз надії на покращення немає, і люди знову змушені покладатися лише на себе, готуючи свої домівки до зими власними силами.

***

Таким чином, офіційні заяви загарбників про готовність до осінньо-зимового періоду на тимчасово окупованих територіях виглядають більше як пропаганда, щоб створити ілюзію контролю та успіху. Місцеве населення все частіше вважає ці звіти лише черговими фейками, які не відображають дійсності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Антифейк

"Замість тепла — чергова брехня": як окупанти створюють фейки про опалювальний сезон на ТОТ сходу

Важливо

Східний Варіант запустив набір до Школи громадянської журналістики

Актуально

"Якщо ми зараз не почнемо боротьбу за наших дітей, ми їх втратимо": як допомогти молоді на ТОТ відчути себе частиною України

Антифейк

Фейкові обіцянки та погрози: які міфи окупанти поширюють для легалізації мобілізації на ТОТ сходу України

Знай наших

Тепло через кордони: історія переселенки з Луганщини, чиї вироби зігрівають світ

Що відбувається

Як вчителька з Краматорська наводила російські ракети на школи рідного міста

Що відбувається

Рятують, ризикуючи власним життям: як волонтери евакуюють тварин з прифронтових міст Донеччини

Відео

Від гончарства до вишивки: як майстер з Бахмута навчає дорослих та дітей в Краматорську

08 Жовтня Вівторок
17:43

В Донецькій ОВА обговорили евакуацію та проблеми з водопостачанням

17:26

Зеленський провів ставку щодо забезпечення Сил оборони зброєю та військовою технікою

16:59

Луганські прикордонники розповіли про втрати окупантів за тиждень боїв на Бахмутському, Сіверському, Куп’янському напрямках

16:45

На Покровському напрямку з початку доби окупанти здійснили вже 19 штурмів

16:14

"Воєнкори" противника в рази перебільшують кількість поранених українських бійців, яких не вдалося евакуювати з Вугледара, — комбриг "Чорних запорожців"

15:57

З Селидового на Донеччині евакуювали ще три людини

15:53

Евакуація З Костянтинівки поліцейський екіпаж "Білий янгол" евакуював дві родини з дітьми (відео)

15:41

Ексдепутата-регіонала та журналіста з Луганщини заочно судитимуть за провадження антиукраїнської діяльності

15:36

Ворог обстріляв Селидівську громаду, є поранений

15:23

На Донеччині через бойові дії було знеструмлено 2,5 тисячі абонентів

14:59

10 жовтня можна буде подзвонити начальниці управління з питань виплат ПФУ Донеччини

14:54

В окупованих Сіверськодонецьку та Антрациті активізувався місцевий осередок партії "єдіная росія", — Жовта Стрічка

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: