UA
RU UA
06 Жовтня 2024, 10:41
Фейкові обіцянки та погрози: які міфи окупанти поширюють для легалізації мобілізації на ТОТ сходу України
Антифейк

Фейкові обіцянки та погрози: які міфи окупанти поширюють для легалізації мобілізації на ТОТ сходу України

На тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини триває осінній набір на військову службу в російській армії, що розпочався 1 жовтня. Попри обіцянки загарбників не залучати новобранців до бойових дій, мешканців сходу України залякують, арештовують і навіть катують, змушуючи підписувати контракти на службу в лавах армії окупанта.

Далі у статті Східний Варіант розвіє російські вигадки довкола цієї теми та розповість про справжні методи, які застосовує загарбницька влада для поповнення свого війська.

Наратив: новобранці не будуть залучені до участі у війні в Україні

З початком осіннього призову до російської армії ситуація на тимчасово окупованих територіях сходу України стає дедалі більш напруженою. Кампанія, що триватиме до 31 грудня, має на меті поповнити ряди російських військових щонайменше на 150 тисяч новобранців, серед яких  й частина з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Перший призов до армії рф на цих територіях відбувся восени минулого року, коли строковикам обіцяли, що їхня служба не буде пов’язана з участю в так званій “спеціальній військовій операції”. Такий наратив вони поширюють й цього разу.

Однак, яка правда за цим приховується?

мобілізація на ТОТ сходу
Скриншоти росмедіа

Легалізація примусової мобілізації

За даними Центру національного спротиву, на практиці минулих призовів, більшість строковиків з тимчасово окупованих територій, зокрема Луганської та Донецької областей, були змушені підписати контракти з міноборони рф та воювати проти власної країни.

Місцеве населення на тимчасово окупованих територіях вже розуміє, що російський “призов” до армії — це звичайне узаконення примусової мобілізації. Про це повідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор. 

“Посилені перевірки чоловіків вже розпочалися. Так, на трасах навколо Луганська зупиняють кожну автівку чи автобус, вимагаючи пред’явити військовий квиток з оновленою позначкою про облік. Її відсутність означає подорож до військкомату. А в гіршому випадку ще й початок процедури позбавлення громадянства рф. Потім — фронт”, — пояснює він.

мобілізація на ТОТ сходу
Фото: NV

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) у своєму звіті зазначає, що російська влада продовжує примусово мобілізувати чоловіків на тимчасово окупованих територіях України. Правозахисники HRW підкреслюють, що російські сили використовують відкритий і незаконний тиск на українських цивільних, які перебувають у безвихідній ситуації. Така практика, за їхніми словами, є серйозним воєнним злочином.

“Російська влада відкрито й незаконно змушує чоловіків на окупованих територіях України воювати проти власної країни. Менш помітною є їхня практика тиску на українських цивільних в ув’язненні, яким немає куди сховатися чи втекти, щоб не приєднуватися до російських військ”, — сказав директор HRW з питань Європи й Центральної Азії Г’ю Вільямсон.

мобілізація на ТОТ сходу
Фото: росмедіа

Окрім того, російські окупанти з початку повномасштабного вторгнення в Україну мобілізували понад 300 тисяч осіб з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей. Такі дані були представлені у звіті громадських організацій “Східна правозахисна група” та “Інститут стратегічних досліджень та безпеки” (ISRS).

“За наявними даними, які аналітики проєкту отримали від СБУ, станом на червень 2023 року лише на тимчасово окупованій території Донецької області було мобілізовано понад 140 тис. людей. Станом на літо 2024 року загальна кількість мобілізованих, за даними СБУ, становить понад 300 тис. людей. До прикладу, з початку повномасштабного вторгнення з підприємств, що працюють на тимчасово окупованій території Донецької області, мобілізовано майже 75% працівників чоловічої статі”, — йдеться в повідомленні.

мобілізація на ТОТ сходу
Фото: ілюстративне / Getty Images

Аналітики також отримали дані від Головного управління розвідки Міністерства оборони України, які свідчать про те, що окупаційна влада проводила облави за місцем проживання та на підприємствах в тимчасово окупованих районах. Це стосувалося таких підприємств, як “Донецьктепломережа”, “Електроремонт”, Донецький металургійний завод, Єнакіївський металургійний завод, Алчевський металургійний комбінат, Луганський м'ясокомбінат, “Східвугілля”, а також близько 30 вугільних шахт.

“Схема” виряджання строковиків на фронт

Тож, насправді, кампанія російського осіннього призову на тимчасово окупованих територіях створена, в першу чергу, для того, щоб легалізувати примусову мобілізацію й змусити українців воювати проти власної країни. Адже більшість новобранців відразу схиляють до підписання контракту на службу. 

З кожним місяцем так званих “добровольців” в російській армії стає все менше, тому окупанти вдаються до насильницьких методів для комплектування своїх рядів. Зокрема, арешти та тортури стали систематичними практиками для примушення мешканців тимчасово окупованих територій України до служби в армії рф. Особливо це стосується тих чоловіків, які отримали російське громадянство, але відмовляються ставати на військовий облік.

***

Примусова мобілізація, яка активно здійснюється окупаційною владою на тимчасово окупованих територіях України, є не лише грубим порушенням міжнародного права, а й безпосередньо воєнним злочином, за який росія повинна понести відповідальність.

Куди звернутися щодо примусової мобілізації на ТОТ

мобілізація на ТОТ сходу_05
Джерело: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України
мобілізація на ТОТ сходу_04
Джерело: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Антифейк

Фейкові обіцянки та погрози: які міфи окупанти поширюють для легалізації мобілізації на ТОТ сходу України

Знай наших

Тепло через кордони: історія переселенки з Луганщини, чиї вироби зігрівають світ

Що відбувається

Як вчителька з Краматорська наводила російські ракети на школи рідного міста

Що відбувається

Рятують, ризикуючи власним життям: як волонтери евакуюють тварин з прифронтових міст Донеччини

Відео

Від гончарства до вишивки: як майстер з Бахмута навчає дорослих та дітей в Краматорську

Розбір

Мінреінтеграції буде ліквідовано? Які наслідки це матиме для мешканців Донеччини та Луганщини

Актуально

З Маріуполя до Дніпра: як Приазовський державний технічний університет працює після релокації та навчає студентів з ТОТ

Незламні

"Не міг вчинити інакше": чому захисникам і захисницям зі сходу України було важливо долучитися до війська

06 Жовтня Неділя
14:11

Тренування для мешканців Донеччини проводять 6 координаторів "Активних парків"

13:51

Окупанти планують внести до переліку так званих об'єктів культурної спадщини "лнр" більше 120 "пам'ятників", — Спротив

13:35

Старобільський хаб у Сваляві надає допомогу ВПО з Луганської області

13:09

Внаслідок ранішнього обстрілу Краматорська пошкоджено пожежно-рятувальну частину

12:53

На Донеччині через обстріли минулої доби знеструмлено більше 13 тисяч абонентів

12:23

На Донеччині минулої доби рятувальники ліквідували 23 пожежі

12:05

Евакуація Патрульні Донеччини у вересні евакуювали 377 людей (відео)

11:47

З Маріуполя було вивезено 8 тисяч тонн зерна в один із російських портів, — Спротив

11:30

У Костянтинівці рятувальники ліквідували пожежі, які виникли через російські обстріли

11:04

Поліцейські зафіксували 2 958 ворожих обстрілів по Донеччині

10:47

Маріупольців у Києві запрошують на семінар з самодопомоги

10:41

Антифейк Фейкові обіцянки та погрози: які міфи окупанти поширюють для легалізації мобілізації на ТОТ сходу України

Фейкові обіцянки та погрози: які міфи окупанти поширюють для легалізації мобілізації на ТОТ сходу України

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: