UA
RU UA
10 Вересня 2024, 16:04
Війна, ВПО, адаптація: як волонтерство допомагає переселенцям
Історія

Війна, ВПО, адаптація: як волонтерство допомагає переселенцям

Війна, яку розв’язала росія з Україною, змушує людей прощатися із найціннішим — дім, родина, життя. За даними Міжнародної організації з міграції, станом на квітень 2024 року чисельність внутрішньо переміщених осіб в Україні складала 3 548 000 осіб. Статус ВПО — це не лише про вимушене залишення свого дому, це про виклик. Софія Діденко, жителька міста Білопілля, розповіла, як їй вдалося прийняти цей виклик та продовжувати своє життя в новому середовищі.

ЖИТТЯ ДО…

Софії Діденко — сімнадцять років. Вона народилася в Білопіллі та майже все життя прожила там. Про своє рідне місто згадує з теплом:

«Це таке маленьке і дуже комфортне містечко. Для мене це дім, у якому я виросла, це спогади. Раніше здавалося, що в місті навіть нікуди сходити, але зараз Білопілля так не вистачає».

До 2022 року Софія вела звичайне життя: ходила до школи, навчалася на відмінно і мріяла про життя у великому місті. Проте, з початком повномасштабної війни її життя змінилося. Перші дні вторгнення були важкими. Білопілля не зазнавало інтенсивних обстрілів, але Софія відчувала страх через можливі напади ворога. Дівчина пригадує, що перші місяці майже не виходила на вулицю.

Улітку 2022 року вона почала волонтерити. Свій вільний час проводила у волонтерському центрі, де плела маскувальні сітки. Дівчина вважає, що це був маленький крок до чогось великого.

Софія Діденко
Плетіння сіток у Білопіллі. Фото з архіву Софії Діденко

У січні 2023 року в Білопіллі активізувалася молодіжна діяльність. Софія з подругами долучилися до проєкту однієї громадської організації. Разом вони стали керівницями молодіжного простору “Free youth”.

«Ми з дівчатами почали робити молодіжний “двіж”: благодійні кіноперегляди, турніри в теніс і подібні заходи. Часто після обстрілів міста ходили розбирати завали. Нас звісно в той момент дорослі майже не сприймали серйозно, вважали ще замалими, але ми продовжували вперто робити свою справу», — ділиться спогадами Софія.

У березні 2024 року дівчата організували в місті Суми благодійний бал-маскарад «Містерія масок». Для Софії цей бал став такою собі точкою відліку: вдалося створити потужний захід, зібрати понад 45 тисяч гривень на ЗСУ та отримати новий досвід.

Софія Діденко
Благодійний бал "Містерія масок". Березень 2024. Фото з архіву Софії Діденко

Так Софія стала волонтеркою та почала розвивати активну громадську діяльність у Сумах та рідному Білопіллі, допоки ворог не посилив обстріли рідного міста. 

ВИМУШЕНИЙ ПЕРЕЇЗД

Навесні 2024 року ворог почав значно інтенсивніше обстрілювати Білопілля:

«На нас сипали “градами”, КАБами, ракетами. Мама з чоловіком проживали в Сумах, а я залишалася з бабусею в Білопіллі та довго відмовлялася виїжджати. Не хотіла покидати бабусю та свою кішку. Але коли прилетіло близько і сильно, довелося зібрати речі та їхати в Суми», — пригадує Софія.

Переїзд та адаптація в новому місті були нелегкими. Софія зізнається, що найважче було покинути близьких людей. Ще складніше було читати новини про обстріли Білопілля:

«Коли ти знаходишся вдома і чуєш всі ті вибухи, тобі якось спокійніше. Ти розумієш, наскільки близько та сильно вдарило. А коли ти сидиш десь далеко і читаєш: “Білопілля, в укриття!”, а на питання “Чи сильно прилетіло?” чуєш: “Нормально”, стає важко. Ти не розумієш, “нормально” — це приліт в десяти кілометрах чи десяти метрах».

Софія пригадує, що перший час після переїзду вона дуже хотіла повернутися додому, навіть попри небезпеку. Її підтримкою стала подруга з Білопілля, яка переїхала до Сум раніше і допомагала адаптуватися до нового середовища.

Окрім подруги Софію рятувало волонтерство.

ЯК ВОЛОНТЕРСТВО ДОПОМАГАЄ АДАПТУВАТИСЯ

Після переїзду до Сум Софія долучилася до благодійного збору від команди «Суми майбутнього». Разом з подругами вона допомагала просувати збір коштів у соціальних мережах, організовувала різноманітні акції. Спочатку виходили на вулиці міста із плакатами «Донат — це твоє життя».

Софія Діденко
Акція "Донат — це твоє життя". Фото із архіву Софії Діденко

Згодом дівчата проводили благодійні ігри з перехожими. Окрім цього, Софія брала участь у сумських толоках, допомагала місцевому притулку для тварин та активно долучалася до акцій підтримки полонених «Азову». На своє сімнадцятиріччя дівчина влаштувала особливу акцію: вийшла на вулицю з плакатом «У мене День народження. Привітай донатом»:

«Я пам’ятаю, як стояла із цим плакатом, і так багато людей підходили, вітали та закидали гроші на збір. Я зовсім не очікувала такої реакції від перехожих, але була дуже приємно вражена».

Софія Діденко
Акція "Зіграй за донат". Фото із архіву Софії Діденко

ВІДШУКАТИ СЕБЕ ЗАНОВО

Попри труднощі адаптації, Софії вдалося реалізувати себе в новому місті. Вона впевнена, що після переїзду в інше місто найголовніше — не сидіти вдома:

«Найкраща порада — вийти у світ і шукати своє. Це може бути музика, малювання, аніме — що завгодно. Головне не залишатися весь час вдома. Рано чи пізно вдасться знайти своє оточення та можливості. Після переїзду я знову відшукала себе у волонтерстві. Завдяки благодійності я була постійно зайнята, мала багато роботи й відчувала себе потрібною», — підсумовує дівчина.

Софія Діденко
Софія в притулку для тварин. Фото з архіву Софії Діденко

Софія зазначає, що надалі продовжуватиме активну громадську діяльність:

«Просто існувати — це не мій вибір. Я хочу бути корисною для країни. Чим більше гарних справ ти робиш — тим більше отримуєш задоволення. А життя в нас одне, тому треба прожити його на максимум».

Авторка: Юлія Колодич

***

Цей матеріал створено у межах Школи журналістики рішень Східного Варіанта

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Історія

Війна, ВПО, адаптація: як волонтерство допомагає переселенцям

Актуально

Ціна за кілометр зросла у 2-3 рази, або скільки потрібно грошей, щоб виїхати з Донеччини "зі зручностями"

Історія

Стоматологія в умовах переселення: шлях "Нової усмішки" від Луганщини до Полтавщини

Важливо

"На лінії вогню": як благодійний фонд "Добра справа" евакуює людей з прифронтових територій Донеччини

Що відбувається

"Ще вчора ми там могли проїхати. Сьогодні там – вуличний бій": як евакуйовують донеччан з колишніх тилових міст області

Історія

З Луганщини на Полтавщину: історія вчительки, яка продовжує плекати українську культуру через освітню діяльність

Важливо

Освіта з перешкодами: чи є провальною державна політика щодо вступу молоді з ТОТ?

Історія

Волонтерство у 2014 стало поштовхом до творчості: історія майстрині з Краматорська

10 Вересня Вівторок
19:53

У 2023 році виробництво зброї в Україні зросло втричі

19:42

Зеленський наголосив на необхідності другого Саміту миру і аспектах справедливого завершення війни (відео)

19:10

10 вересня ворог двічі обстріляв Покровськ: є загиблий (відео)

18:51

Обласна влада пропонує підвищити коефіцієнт компенсації за втрачене житло жителям Луганщини

18:29

Краматорськ знову потрапив під ворожий обстріл

18:14

Іпотека під 3%: відбувся вісімнадцятий відбір сімей ВПО на отримання пільгових кредитів

17:58

Евакуація 12 вересня відбудеться евакуація населення з Донеччини до Кіровоградської області з розселенням

17:32

З Селидового на Донеччині евакуювали ще 11 людей

17:07

Краматорці, які постраждали внаслідок воєнних дій або чиє майно пошкоджене, можуть отримати матеріальну допомогу

16:52

Псевдопосадовцям, які працюють на окупантів у Маріупольському районі, повідомлено про підозру

16:36

За добу вже відбулося 76 бойових зіткнень ЗСУ з ворогом

16:32

Прокуратура запобігла незаконному витрачанню понад 56 млн грн у прифронтовому Кураховому

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: