UA
RU UA
29 Серпня 2024, 17:31
Місце, яке нагадує про дім: як волонтери облаштували на Донеччині пункти незламності для захисників та захисниць
Вікно Відновлення

Місце, яке нагадує про дім: як волонтери облаштували на Донеччині пункти незламності для захисників та захисниць

Чим оснащені пункти незламності для військовослужбовців на Донеччині? Як вони працюють? Та чому важливі для Донецької області сьогодні? Відповіді на ці та інші питання дізнався Східний Варіант

Пункти незламності стали для військовослужбовців куточком, який нагадує їм про дім та дозволяє трохи відпочити від війни. Тут вони можуть прийняти душ, попрати та висушити речі, випити чаю та кави тощо. Ініціатором створення таких пунктів вздовж лінії фронту став волонтер із Маріуполя Михайло Пуришев та заснований ним благодійний фонд «Єдність людей». Докладніше про це у матеріалі

Від душових кабін до ігрової приставки

Щодня захисники й захисниці боронять нашу країну від російського ворога, перебуваючи в надскладних умовах. Через нечасті ротації та маленькі відпустки лише кілька днів на рік вони можуть провести вдома, щоб насолодитися спокоєм. В інші ж дні їх супроводжує бруд, втома, окопні умови. Щоб допомогти захисникам та захисницям хоч трошки відчути себе, як вдома, Михайло Пуришев разом із командою волонтерів почали ініціативу облаштування пунктів незламності для військових уздовж лінії фронту.

Михайло Пуришев — з Маріуполя. До повномасштабного вторгнення він був відомим підприємцем у місті та тримав декілька закладів громадського харчування. Коли місто ще перебувало в блокаді, Михайло на мікроавтобусі проривався через російські блокпости, щоби вивозити людей із пекла. Волонтер пробував прорватися на оточений Азовсталь, щоб евакуювати звідти цивільних. Під час такої поїздки Михайла затримали російські військові. Поки його тримали в заручниках, стало відомо, що мирних мешканців усе ж евакуювали із заводу. Невдовзі відпустили й Михайла. Коли Маріуполь уже повністю окупували росіяни, він не припинив допомагати людям та поринув у волонтерство.

Михайло Пуришев
Михайло Пуришев. Фото: сторінка Михайла у Facebook

Пункти незламності — один із напрямків роботи Михайла та його команди волонтерів. Це невеликі приміщення, яке розташовуються в прифронтових містах та облаштовуються всім необхідним для військовослужбовців. Тут є зона фудкорту, де можна випити чаю та кави, зона пральних машин та сушилок, де хлопці та дівчата можуть випрати форму, зона душових та туалетів. Душові забезпечені гелями, шампунями, тримерами для гоління та фенами для сушіння волосся.

У пунктах є телевізор та ігрова приставка. Є облаштований free-куточок, куди волонтери привозять ліки, які військові можуть безплатно взяти за потреби. Є окремі кімнати для відпочинку, а ще куточок із книжками, комп’ютером та принтером, на якому можна роздрукувати фотографію своєї родини.

на Донеччині пункти незламності для захисників та захисниць
Один з пунктів незламності для ЗСУ. Джерело: телеграм-канал Михайла Пуришева

Найголовніше, що такі пункти забезпечені водою та електрикою. Для цього волонтери свердлять свердловини, щоб організувати безперебійне постачання води. Адже прифронтові міста, як відомо, постійно обстрілює ворог, і комунікації можуть бути нестабільними або відсутніми взагалі.

«А ще на більшості пунктів незламності в нас працює швачка. Вона може відремонтувати одяг: зашити, підшити, поставити блискавку тощо», — розповідає Михайло Пуришев.

Щоби підтримувати цілодобову роботу пунктів незламності, туди працевлаштовують місцевих. Так намагаються підтримати людей, які залишається в прифронтових містах, у яких, як відомо, роботи дуже мало.

«Мінус на банківських картках — реалії сьогоденного волонтерства»

В облаштуванні таких пунктів незламності допомагають усі, каже Михайло: донатори, міжнародні партнери, українські бізнесмени та блогери, а також додаються власні кошти.

«Це все разом і плюс свої кошти, тому що не виходить зібрати повну потрібну суму на донатах. У мене зараз на банківських картках просто мінуси. Це реальність сьогоденного волонтерства, тому що всі потреби не перекриваються донатами. Величезна подяка нашій команді людей, які не байдужі, які долучаються до пунктів. Не обов’язково, що вони з благодійного фонду. Це просто люди, які хочуть приїхати та допомагати. Мені часто кажуть: “Михайло, ви такий молодець, що будуєте такі пункти”. Але я сам не збудував би. Це все робить команда, люди, які долучаються», — ділиться Михайло Пуришев.

на Донеччині пункти незламності для захисників та захисниць
Один з пунктів незламності для ЗСУ. Джерело: телеграм-канал Михайла Пуришева

У волонтерів заплановані й інші цікаві проєкти на найближче майбутнє. Наприклад, облаштування реабілітаційного поверху в Києві, де з військовослужбовцями працюватиме реабілітолог. А також облаштування бомбосховищ у містах, наближених до лінії фронту.

Якщо ви бажаєте підтримати Михайла та його команду волонтерів, усі реквізити можна побачити за посиланням.

Номери карток:

ПриватБанк 4149499260681497

Монобанк 5375411207906277

Пуришев Михайло

PayPal [email protected]

Слідкувати за роботою Михайла та його волонтерів можна за посиланням.

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win    

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
29 Серпня Четвер
23:30

На фронті сьогодні відбулося 156 боїв: найгарячіше на Покровському, Курахівському та Куп'янському напрямках

22:59

Рідні загиблого під Дебальцевим прикордонника В'ячеслава Семенова отримали сертифікат на квартиру з рук Зеленського

22:54

Евакуація Жителів Покровської громади запрошують безоплатно жити з харчуванням на Харківщині

22:40

Під Костянтинівкою загинув кулеметник з Мирноградської громади Олексій Алексєєв

21:59

Зеленський вручив "Золоту Зірку" рідним загиблого захисника Маріуполя Сергія Кириленка

21:55

Завтра у Покровську видаватимуть гігієнічні набори від "Янголів Спасіння": хто зможе отримати

21:29

У Слов'янську попрощалися зі Станіславом Луценком, який загинув біля Невського на Луганщині

20:59

Щонайменше 1 людина загинула та 6 поранені внаслідок обстрілу Костянтинівки, — Філашкін

20:32

Речник 24 бригади пояснив, чому сказав, що росіяни контролюють близько 40% Часового Яру

19:59

Вже понад 5 млрд грн направлено на соцвиплати жителям Донеччини

19:54

У Генштабі ЗСУ прокоментували втрату F-16

19:39

З російського полону повернувся захисник Маріуполя з Лиманщини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: