UA
RU UA
28 Серпня 2024, 17:45
1242
Обачність рятує життя: що потрібно знати, аби вберегтися від мін на Донеччині
Актуально

Обачність рятує життя: що потрібно знати, аби вберегтися від мін на Донеччині

Як проходить процес розмінування Донеччини? Що робити, якщо ви помітили вибухонебезпечний предмет? Та про що варто пам’ятати, перебуваючи в регіоні? Відповіді на ці та інші питання Східний Варіант дізнався в представників Головного управління ДСНС у Донецькій області.

Станом на сьогодні територія Донецької області є однією з найбільш замінованих в Україні та світі. Про правила особистої безпеки та рекомендації від фахівців читайте далі в матеріалі.

«Сьогодні на Донеччині не існує безпечних місць»

Донецька область є однією з найбільш замінованих у країні. Її території вже понад 10 років активно обстрілюються ворогом. Також окупанти здійснюють масове та хаотичне мінування територій, не дотримуючись жодних міжнародних норм. Міни встановлюються на дорогах, полях та навіть у житлових будинках чи квартирах. Тому сьогодні на Донеччині не існує жодного безпечного місця, каже начальниця відділу зв’язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю Головного управління ДСНС у Донецькій області Вероніка Бахал:

«Навіть ті території, які були обстежені нашими піротехнічними підрозділами, через деякий час можуть бути знову заміновані, бо на території області працюють ДРГ (диверсійно розвідувальні групи — авт.). Немає точної цифри замінованих територій, однак це всі ті місця, де проходили чи проходять бойові дії».

як вберегтися від мін на Донеччині
Ілюстративне фото розмінування. Джерело: ГУ ДСНС України у Харківській області

Розмінування Донецької області відбувається кожного дня. Це дуже довгий та складний процес, каже Вероніка Бахал, який потребує висококваліфікованих спеціалістів, сучасного обладнання та часу. На сьогодні в області працюють 16 відділень піротехніків ДСНС, з них 5 відділень Головного управління ДСНС у Донецькій області, а 11 — з інших регіонів України.

Для розмінування фахівцями використовуються 2 машини механізованого розмінування. Зазвичай вони залучаються для робіт на сільськогосподарській місцевості. Також, у своїй щоденній роботі, фахівці використовують металошукачі.

як вберегтися від мін на Донеччині
Фото з архіву «Українського фонду швидкого реагування» IREX

З початку повномасштабного вторгнення піротехніками обстежено та очищено 9952 гектари Донеччини. Однак це лише невелика частина тих робіт, які треба провести. За попередніми оцінками ДСНС, для повного розмінування області можуть знадобитися десятиліття.

Паралельно представники ДСНС проводять для мешканців Донеччини роз’яснювальні роботи з правил особистої безпеки та поводження з вибухонебезпечними предметами.

«Це інформаційні рейди, роз’яснення, інструктажі та бесіди на працюючих підприємствах. Наші фахівці проводять онлайн-уроки з дітьми під час освітнього процесу. У нас є мобільний клас мінної безпеки, у рамках якого наші рятувальники можуть приїжджати в найбільш віддалені населені пункти Донеччини, де, наприклад, проблеми зі зв’язком чи Інтернетом. За допомогою макетів та обладнання вони розповідають про небезпеку мін та снарядів. Також рятувальники розповсюджують листівки з правилами безпечної поведінки у разі виявлення вибухонебезпечного предмета», — розповідає Вероніка Бахал.

як вберегтися від мін на Донеччині
Заміновані поля Донеччини. Фото: Східний Варіант

Щодня сапери працюють у Донецькій області, щоб розчистити території від залишків бойових дій. Ця робота вкрай небезпечна, на жаль, не обходиться без нещасних випадків. З початку повномасштабного вторгнення 4 піротехніки ДСНС Донеччини загинули під час виконання службових обов’язків.

Окрім розмінування, спеціалісти ДСНС займаються утилізацією боєприпасів, ракет та авіабомб, які не розірвалися.

«Найперша рекомендація — евакуюватися»

Варто розуміти, що міни та вибухонебезпечні предмети можуть знаходитися в будь-яких місцях Донецької області. Найчастіше їх виявляють на територіях, де проходили чи проходять бойові дії. Міни, які російська армія використовує під час повномасштабної війни, дуже різноманітні й можуть ховатися в різних кутках: на деревах, у траві, на ґрунті тощо. Противник спеціально може маскувати вибухонебезпечні предмети, щоб їх важче було помітити. Саме тому фахівці ДСНС рекомендують мешканцям Донеччини взагалі не відвідувати місця, де проходили бойові дії, або ті, які наближені до лінії фронту.

Окрім звичайних мін та снарядів, ворог може ховати вибухівку в будь-яких предметах, які привертають увагу: мобільні телефони, ноутбуки, сумки тощо. Якщо ви побачили будь-який предмет у незвичному для нього місці (наприклад, телефон у лісі), то краще його не чіпати та повідомити про знахідку Службу порятунку за номером «101» та правоохоронні органи за номером «102».

як вберегтися від мін на Донеччині
Заміновані поля Донеччини. Фото: Східний Варіант

ДСНС Донеччини час-від-часу отримує повідомлення від місцевих про підозрілі предмети. У таких випадках на місце спершу приїжджає ідентифікатор, який вивчає предмет. Якщо предмет усе таки вибухонебезпечний — до роботи залучається піротехнічний підрозділ ДСНС.

як вберегтися від мін на Донеччині
Фото: Міжрегіональний центр швидкого реагування ДСНС України

Найперша рекомендація щодо правил особистої безпеки від фахівців ДСНС Донецької області — це вчасно евакуюватися та не ризикувати своїм життям та життям рідних. Станом на зараз ворог просувається вглиб Донеччини, безжально обстрілюючи міста та села.

Якщо ви поки що залишаєтеся на Донеччині й побачили підозрілий предмет, основне правило — не підходити, не чіпати, повідомити фахівців ДСНС.

Побачивши підозрілий предмет, необхідно якомога далі відійти від нього, чітко дотримуючись стежини, якою підійшли до предмета. Попередити оточуючих про можливу небезпеку. За можливості помітити місце шматком тканини чи іншим підручним предметом. Після цього необхідно одразу дзвонити ДСНС за номером 101.

Отже, фахівці ДСНС дають наступні рекомендації мінної безпеки для мешканців Донеччини та всієї країни:

  • Першочергово — це евакуюватися із зони проведення бойових дій.
  • Не ігнорувати попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Не прибирати їх та не переміщувати.
  • Не відвідувати ліси, паркові зони, та не сходити на узбіччя доріг.
  • Не наближатися до покинутої військової техніки, не фотографувати її та не фотографуватись поряд із нею.
  • Не відвідувати пляжі та не купатися в неперевірених водоймах.
  • Не відходити та не чіпати підозрілі предмети.

Ознаки того, що поруч можуть бути вибухонебезпечні предмети:

  • Території поруч із лінією бойових дій.
  • Території, де раніше проходили бойові дії.
  • Схожість предметів на боєприпаси та піротехнічні засоби.
  • Наявність джерел живлення поруч із предметом (батарейки, акумулятори).
  • Наявність підозрілих звуків від предмета (цокання, сигнали через певний проміжок часу).
  • Елементи біля предмета, що не відповідають їхньому прямому призначенню.
  • Наявність сторонніх підозрілих предметів у дверях, вікнах, деревах, закріплених за допомогою дроту, ниток, важелів, шнурів тощо.

У разі виявлення вибухонебезпечних предметів:

  • Негайно зупинити всі роботи в місці виявлення предмета.
  • Попередити про знахідку інших осіб, що поруч.
  • Відійти тими ж кроками чи стежками від предмета.
  • Позначити місце розташування предмета, за можливості огородити його.
  • Зберігати спокій та не панікувати.
  • Повідомити оперативні служби (за номерами 101 або 102).

Категорично забороняється підходити до предмета, торкатися його, пересувати, палити біля нього, користуватися засобами радіозв’язку, заливати його рідинами чи засипати ґрунтом, намагатися самостійно знешкодити предмет, виконувати дії звукового, світлового, теплового, механічного впливу.

Пам’ятайте, обачність рятує життя!

***

Цей матеріал виданий завдяки програмі «Український фонд швидкого реагування», що втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю громадської організації «Східний Варіант» і не обов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
29 Серпня Четвер
23:30

На фронті сьогодні відбулося 156 боїв: найгарячіше на Покровському, Курахівському та Куп'янському напрямках

22:59

Рідні загиблого під Дебальцевим прикордонника В'ячеслава Семенова отримали сертифікат на квартиру з рук Зеленського

22:54

Евакуація Жителів Покровської громади запрошують безоплатно жити з харчуванням на Харківщині

22:40

Під Костянтинівкою загинув кулеметник з Мирноградської громади Олексій Алексєєв

21:59

Зеленський вручив "Золоту Зірку" рідним загиблого захисника Маріуполя Сергія Кириленка

21:55

Завтра у Покровську видаватимуть гігієнічні набори від "Янголів Спасіння": хто зможе отримати

21:29

У Слов'янську попрощалися зі Станіславом Луценком, який загинув біля Невського на Луганщині

20:59

Щонайменше 1 людина загинула та 6 поранені внаслідок обстрілу Костянтинівки, — Філашкін

20:32

Речник 24 бригади пояснив, чому сказав, що росіяни контролюють близько 40% Часового Яру

19:59

Вже понад 5 млрд грн направлено на соцвиплати жителям Донеччини

19:54

У Генштабі ЗСУ прокоментували втрату F-16

19:39

З російського полону повернувся захисник Маріуполя з Лиманщини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: