UA
RU UA
16 Серпня 2024, 15:01
1265
"Згуртували мешканців громади": як у бібліохабі Покровська проводили заходи для дітей
Вікно Відновлення

"Згуртували мешканців громади": як у бібліохабі Покровська проводили заходи для дітей

Як працює бібліохаб у Покровську? Які активності там організовують для дітей? Та які умови безпеки? Відповіді на ці та інші питання дізнався Східний Варіант

Центральна дитяча бібліотека ім. Олени Пчілки в Покровську перемогла в конкурсі проєктів та отримала 5 тисяч доларів для облаштування бібліохабу. Свою роботу для дітлахів Покровська він почав у березні цього року. Докладніше про активності та заходи, які проходять у бібліохабі, читайте в матеріалі

Осучаснений бібліотечний простір для маленьких покровчан

До й після повномасштабного вторгнення Центральна дитяча бібліотека ім. Олени Пчілки продовжувала працювати в Покровську та надавати свої послуги. Бібліотекарі вели активну роботу над поповненням та оновленням книжкового фонду, удосконаленням професійних навичок, розширенням знань із грантового менеджменту та комп’ютерної грамотності.

бібліохаб Покровська
Фото: Покровська МВА

На початку цього року послугами бібліотеки користувалося близько 1500 відвідувачів, з яких лише 50 були постійними учасниками різноманітних заходів. Тож колектив бібліотеки подав грантову заявку з проєктом «Бібліохаб — сучасний простір нових можливостей» на всеукраїнський конкурс «HALLI 2.0».

«Ми взяли за мету створити модель нового бібліотечного простору для жителів та гостей громади, показавши переваги трансформаційних змін бібліотеки, продемонструвати, як завдяки використанню сучасних методів, прийомів, форм роботи публічної бібліотеки відкриваються можливості для її розвитку. Завдяки проєкту ми урізноманітнили матеріально-технічний стан нашої книгозбірні, аби на постійній основі надавати культурні послуги. Попередньо ми провели опитування відвідувачів із метою виявлення потреб цільової аудиторії. Обробивши анкети та урахувавши побажання жителів громади та ВПО, наша команда розпочала роботу з осучаснення дитячої бібліотеки, трансформацію відповідно до вимог часу», — розповіла заступниця директорки бібліотеки з роботи з дітьми Олена Нєвєрова.

Після реалізації проєкту кількість постійних відвідувачів заходів бібліотеки збільшилася до майже 200 людей. Простір бібліотеки забезпечили компʼютерними та мультимедійними системами. Тож тепер, поки діти розважаються на локаціях, дорослі можуть почитати улюблену книгу або попрацювати за компʼютерами. Завдяки придбаній техніці в рамках проєкту, школярі міста можуть відвідувати в бібліотеці онлайн-уроки та вчити домашні завдання, якщо вдома проблеми з електроенергією або в дитини немає гаджетів.

бібліохаб Покровська
Фото: Покровська МВА

Лише за лютий-березень 2024 року в бібліохабі було проведено близько 34 різноманітних заходів: літературні та мистецькі виставки, відеоперегляди, арттерапії, майстер-класи, флешмоби, квести та акції, деякі з яких онлайн, зважаючи на безпекову ситуацію. Такі заходи проводяться і зараз.

Від майстер-класів та виставок до творчих посиденьок та літературних круїзів

На кошти проєкту бібліотека також закупила 300 різножанрових книг та облаштувала бібліотечний простір, поділивши його на зони. Тут фахівці проводять із дітлахами не лише майстер-класи та руханки, а й заняття з підготовки до школи, з основ комп’ютерної грамотності та допомагатимуть виконувати домашні завдання.

бібліохаб Покровська
Фото: Покровська МВА

Проводяться і досить незвичні заняття. Наприклад, творчі посиденьки. На честь святкування Масниці відвідувачі та відвідувачки дізналися від бібліотекарів про традиції свята в Україні, смакували млинці, малювали колажі та ділилися своїми секретами приготування млинців.

А на честь дня народження Тараса Шевченка в бібліохабі провели літературно-мистецький круїз «Бронзовий родовід генія», на якому гості дізналися про життя поета, почули маловідомі факти з його життя та здійснили віртуальну екскурсію пам’ятниками Шевченку.

бібліохаб Покровська
Фото: Покровська МВА

На базі створеного бібліохабу також проводять кінопокази, літературні кафе, літературні читання тощо. 

«Створивши Бібліохаб, нам вдалося згуртувати жителів Покровської громади. Ми створили групу в соціальних мережах, де учасники діляться пропозиціями щодо тематики заходів та публікують свої творчі доробки. Також вони можуть розширити коло спілкування, адже присутні на заходах діти не тільки різного віку, з різних шкіл, а й із різних міст», — каже Олена Нєвєрова.

Дізнаватися новини та анонси заходів Центральної дитячої бібліотеки в Покровську можна на її Facebook-сторінці.

Оновлено!

19 серпня начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін оголосив примусову евакуацію сімей з дітьми з Покровської громади через нестабільну ситуацію на фронті. 

“Тут досі живе понад 53 тисячі людей, у тому числі майже 4 тисячі дітей, але за останній час фронт підійшов занадто близько до Покровщини й на це слід реагувати належним чином. Тож на позачерговому засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ і НС Донецької області ухвалили рішення про обов'язкову евакуацію в примусовий спосіб дітей з їх батьками або особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками з міст Покровськ і Родинське, сіл Гнатівка, Даченське, Жовте, Зелене, Лисівка, Новопавлівка, Новоукраїнка, Пушкіне, Ріг, Сухий Яр, Троянда і Чунишине”, — повідомив Вадим Філашкін. 

 Закликаємо мешканців Покровської громади поставитися відповідально до заяви начальника ДонОВА та подбати про безпеку вашу та ваших дітей! 

***

Цей матеріал виданий завдяки програмі «Український фонд швидкого реагування», що втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю громадської організації «Східний Варіант» і не обов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
21 Серпня Середа
22:59

На Донеччині внесли зміни до списку спортсменів і тренерів, які отримують стипендії

22:53

На фронті сьогодні відбулися 110 боїв: найгарячіша ситуація залишається на Покровському напрямку

22:40

Сирський доповів Зеленському за Покровський напрямок і Донеччину

21:59

Захисники України з Лисичанської громади отримали понад 1,3 млн грн

21:52

Внесли зміни до 4 статті закону "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин"

21:27

Чемпіонку Європи з вільної боротьби з Донеччини через допінг відсторонили від тренувань і змагань

20:59

З 90 населених пунктів Донеччини евакуювали всіх дітей, ще маже пів тисячі залишаються біля фронту

20:48

У Селидівській громаді під удар російського дрона потрапило евакуаційне авто з людьми

20:23

Росіяни обстріляли Костянтинівку зі ствольної артилерії: загинув чоловік (фото)

19:59

Два мікрорайони Мирнограда закриті на в’їзд, людей вивозять у бронекапсулах

19:57

Що відбувається Вчать стрибати з парашутів та заохочують робити доноси: як окупанти посилюють процес мілітаризації дітей на Біловодщині

Вчать стрибати з парашутів та заохочують робити доноси: як окупанти посилюють процес мілітаризації дітей на Біловодщині
19:25

Українським лікарям заборонили виписувати ліки на бланках з рекламою та брати у фармпредставників сувеніри

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: