UA
RU UA
19 Серпня 2024, 11:49
8970
Мета — посіяти паніку: як російські окупанти створили фейк про евакуацію з Краматорська
Антифейк

Мета — посіяти паніку: як російські окупанти створили фейк про евакуацію з Краматорська

Росіяни неодноразово маніпулювали питаннями евакуації на підконтрольній Україні території. Цього разу «ідея» не змінилася, але для переконливості вони вигадали та поширили «розпорядження» Краматорської міської ради про нібито оголошену часткову евакуацію населення з Краматорська Донецької області.

Чому це фейк і навіщо росіяни поширюють підроблений документ  — далі у матеріалі. Східний Варіант продовжує рубрику «Антифейк» та розбирає ворожі вкиди в інформаційному просторі.

Фейк: «Краматорська МВА оголосила про часткову евакуацію населення до 25 серпня»

За інформацією Краматорської міської військової адміністрації проросійськими каналами у Telegram розійшлися фейкові повідомлення про нібито оголошену часткову евакуацію з Краматорська. 

Для переконливості пропагандисти додають фото так званого «розпорядження» Краматорської МВА від 14.08.2024, де вказано, що евакуацію потрібно здійснити до 25 серпня 2024 року.

фейк про евакуацію з Краматорська
Фейкове розпорядження. Фото: Краматорська МВА

Спростування

У Краматорській міській військовій адміністрації спростували таку інформацію. 

Начальник Управління інформаційної політики та взаємодії зі ЗМІ Ігор Єськов повідомив Східному Варіанту, що це «черговий фейк направлений на психологічну паніку та дестабілізацію»

За його словами, у Краматорську дійсно триває евакуація вже понад два роки згідно з Постановою КМУ від 2 серпня 2022 року, однак поширене у соціальних мережах «розпорядження» — це підробка та маніпуляція.

фейк про евакуацію з Краматорська
Краматорськ, 2022. Фото: Associated Press

На офіційному сайті Краматорської ВА також є спростування щодо фейкового «документу», де зазначається, що ця Постанова Кабінету Міністрів України №679-р «Про проведення обов’язкової евакуації населення Донецької області» чинна та «жодним чином не потребує окремих розпоряджень жодної з місцевих військових адміністрацій». 

Ігор Єськов пояснив Східному Варіанту: 

«Постанова розроблена для цивільного населення та керується ОДА/ОВА. Росія ж намагається розхитати паніку цим фейковим розпорядженням працівників банкових структур, оскільки в так званому документі йдеться, що нібито починається їх евакуація. Там багато ляпів, починаючи з «муніципалітетів», яких у нас немає, так й самою правовою чинністю документа, оскільки голови місцевих ВА не мають повноважень у банківській сфері,  чи будь-якій державній фінансовій установі».

Таким чином росіяни намагаються дестабілізувати ситуацію у прифронтовому регіоні, посіяти паніку та розгубленість на фоні постійних обстрілів міста та наближених населених пунктів.

Відомо, що росіяни не припиняють обстрілювати Краматорську громаду. Так, 17 серпня Краматорськ опинився під черговим ворожим обстрілом. У місті пролунали п'ять вибухів.

фейк про евакуацію з Краматорська
Наслідки російського ракетного удару по Краматорську. Фото: Краматорська міська рада

Варто зазначити, що евакуація з Донеччини відбувається вже тривалий час для збереження життя і здоров'я населення, яке знаходиться поблизу лінії розмежування та під постійною загрозою через повномасштабне російське вторгнення на територію України. Детальніше про безкоштовну евакуацію на офіційній сторінці Краматорської міської ради у Facebook.

Росіяни неодноразово використовують тему евакуації у своїй дезінформації, аби вводити в оману українців через «емоційні» теми, що стосуються життя та здоров'я. Так, наприклад, російська пропаганда маніпулювала фактами поширюючи чергові фейки про евакуацію з Лимана та низки сіл.

Одна з «фішок» росіян, яку вони застосовують для переконливості — це підроблені так звані офіційні документи українською мовою, які викликають більшу довіру в українців. Такі маніпуляції неодноразово зустрічаються у проросійських джерелах, які згодом «розлітаються» на сторінках українських користувачів. До прикладу нещодавній фейк про «наказ» щодо дитячої лікарні у Краматорську, яку нібито переробили у військовий госпіталь. Детальніше у матеріалі Східного Варіанту.

***

Тож, одне незмінне правило, що не підведе у розпізнаванні ворожої дезінформації — це тільки офіційні джерела, де можна знайти як правдиву інформацію, так і спростування до подібних фейкових заяв. 

У разі, якщо виникають сумніви, важливо, перш ніж поширити ту чи іншу новину, спочатку перевірити першоджерело. Уважно проаналізувати запропоновані фото чи відео і бути вкрай обережними з «емоційними» та «терміновими» ворожими вкидами, які досить легко заходять в інформаційний простір. Будьте пильними та дбайте про свою безпеку в соціальних мережах!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

21 Серпня Середа
22:59

На Донеччині внесли зміни до списку спортсменів і тренерів, які отримують стипендії

22:53

На фронті сьогодні відбулися 110 боїв: найгарячіша ситуація залишається на Покровському напрямку

22:40

Сирський доповів Зеленському за Покровський напрямок і Донеччину

21:59

Захисники України з Лисичанської громади отримали понад 1,3 млн грн

21:52

Внесли зміни до 4 статті закону "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин"

21:27

Чемпіонку Європи з вільної боротьби з Донеччини через допінг відсторонили від тренувань і змагань

20:59

З 90 населених пунктів Донеччини евакуювали всіх дітей, ще маже пів тисячі залишаються біля фронту

20:48

У Селидівській громаді під удар російського дрона потрапило евакуаційне авто з людьми

20:23

Росіяни обстріляли Костянтинівку зі ствольної артилерії: загинув чоловік (фото)

19:59

Два мікрорайони Мирнограда закриті на в’їзд, людей вивозять у бронекапсулах

19:57

Що відбувається Вчать стрибати з парашутів та заохочують робити доноси: як окупанти посилюють процес мілітаризації дітей на Біловодщині

Вчать стрибати з парашутів та заохочують робити доноси: як окупанти посилюють процес мілітаризації дітей на Біловодщині
19:25

Українським лікарям заборонили виписувати ліки на бланках з рекламою та брати у фармпредставників сувеніри

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: