UA
RU UA
06 Серпня 2024, 19:30
"Нацизм" у шкільних підручниках та "бібліобуси": як росіяни маніпулюють історією та культурою на сході України
Антифейк

"Нацизм" у шкільних підручниках та "бібліобуси": як росіяни маніпулюють історією та культурою на сході України

Російська пропаганда продовжує звинувачувати українців у «нацизмі» та вигадує чергові фейки, аби переконати у цьому не лише своїх читачів на тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини, а і представників інших країн. Так, у різних соціальних мережах кількома мовами розійшлась інформація про українські шкільні підручники, де нібито йдеться про Гітлера як про «визволителя» територій заходу України під час Другої світової війни.

Східний Варіант продовжує досліджувати російські фейки та наводить їхні спростування.

Фейк: «В українських шкільних підручниках Адольфа Гітлера називають визволителем Львівщини»

Пропагандисти поширюють фото нібито з українського підручника з історії для школярів старших класів. У ньому йдеться про Гітлера, якого називають «німецьким державним і політичним діячем». Та додають, що він зіграв «вирішальну роль» в історії України під час Другої світової війни, зокрема під час звільнення Львівщини.

фейки
Скриншоти фейкових повідомлень з проросійських Telegram каналів

Напередодні цих публікацій російські пропагандисти зробили так званий «анонс» цієї новини про Гітлера. Вони поширили іншу сторінку нібито також з українського підручника та прокоментували дописом: «Гітлера поки не хвалять, але ще трохи — і почнуть».

фейки
Скриншоти фейкового повідомлення з проросійського Telegram каналу

Паралельно зі звинуваченнями у нацизмі в бік українців, російські пропагандисти залучають всі можливі ресурси, щоб нав'язати свої історичні та культурні поняття мешканцям тимчасово окупованих територій сходу України. Так, нещодавно росіяни повідомили про збільшення кількості «культурних центрів» та їхніх бібліотек на Донеччині та Луганщині.

фейки
Скриншот з проросійського Telegram каналу

Спростування

Подібна інформація про українські підручники з історії є черговою фейковою заявкою росіян, яку спростували у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України. 

«Російські пропагандисти не наводять автора підручника та рік видання. У фейковій новині наведена сторінка з «підручника», матеріал якої не відповідає структурі навчальної програми з історії України, або навіть локальному курсу з історії Львова, — йдеться у повідомленні Центру. — Тож «підручник» з такими фактологічними помилками і тим більше глорифікацією Гітлера, яка в Україні підпадає під кримінальну відповідальність за пропаганду нацизму, не могли допустити до навчальної програми. Найімовірніше, що це аматорська і дуже поспішна підробка росіян».

Крім цього ворожа дезінформація розійшлася не лише російською, а й іноземними мовами в Telegram, Facebook та соціальній мережі X. Зокрема цю дезінформацію спростували німецькі та австрійські фактчекери. Вони зазначають, що ця дезінформація була опублікована також болгарською, французькою, англійською мовами.

фейки
Фейкова інформація іноземними мовами. Фото: Німецько-австрійська обсерваторія цифрових медіа (GADMO)

На сайті німецько-австрійської обсерваторії цифрових медіа (GADMO) йдеться про те, що іноземним експертам AFP «вдалося перевірити всі поточні українські підручники з історії України».

За результатами перевірки вони не знайшли «жодної позитивної згадки про Гітлера в жодному шкільному підручнику». Навпаки експерти зазначають, що в одному з підручників Адольф Гітлер описаний як «головний винуватець Другої світової війни, відповідальний за геноцид і злочини проти людства», а в іншому — «один з найкривавіших в історії людства диктаторів».

«Сторінка підручника, яка вихваляє Гітлера як визволителя України та поширюється в соціальних мережах, не походить з офіційного українського підручника історії, як AFP вдалося перевірити. На думку ряду експертів, українське законодавство також забороняє прославляти націонал-соціалізм», — йдеться у матеріалі GADMO. 

Варто зазначити, що нині одне з державних свят в Україні — День пам'яті та перемоги над нацизмом, що відзначається 8 травня. Це ще раз спростовує проросійські звинувачення в бік українців.

«Ми пам'ятаємо всі втрати Другої світової війни і згадуємо тих, хто віддав життя за рідну землю на всіх фронтах тієї війни. Ми вшановуємо подвиг кожного, хто боровся з нацизмом, а також пам'ять усіх жертв, кого торкнулась війна, — йдеться на сайті Верховної ради України до дня 8 травня 2024 року, — Сьогодні ціною власного життя українці знову захищають свій дім, відстоюють своє право на життя і свободу в суверенній і незалежній, демократичній, соціальній і правовій державі. Перемогли тоді, переможемо і зараз!»

***

Таким чином російська пропаганда нав'язує свою історію, свої культурні цінності через книги та культурні заходи. Раніше Східний Варіант розповідав як росіяни масово завозять підручники для школярів на ТОТ та через навчальні процеси «перевиховують» українських дітей. 

При цьому метою російської дезінформації та звинувачень у «нацизмі» є дискредитація України в очах мешканців тимчасово окупованих територій. Тож, варто вивчати українську історію, культуру та довіряти офіційним джерелам, аби не втрапити у подібні ворожі інформаційні пастки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Антифейк

"Нацизм" у шкільних підручниках та "бібліобуси": як росіяни маніпулюють історією та культурою на сході України

Історія

Крізь власний біль — до допомоги іншим: історія переселенки з Луганщини, яка знайшла сенс у гуманітарній роботі

Що відбувається

"Віддали всі гроші, щоб жити у безкоштовній квартирі": як окупанти втридорога здають маріупольцям житло для безхатьків

Історія

У картатій сумці під сидінням: як у 2015 році вивозили Кубок чемпіонату України з футболу з окупованого Донецька

Розбір

"Тернистий шлях до паспорта": з якою проблемою в оформленні українського документа зіштовхуються підлітки з ТОТ сходу

Історія

Нова громада – друга домівка. Як родина з Луганщини стала популярним виробником молочної продукції на Новгород-Сіверщині

Історія

Відновлення правди. Як мешканці Донеччини брали участь в Українській революції

Вікно Відновлення

"Вимотали нерви": мешканка Словʼянська про власний досвід участі в програмі "єВідновлення"

07 Серпня Середа
08:22

Ще понад 1,2 тисячі російських окупантів знешкодили Сили оборони України

06 Серпня Вівторок
22:59

За добу на фронті було 107 бойових зіткнень ЗСУ з ворогом, найбільше — на Покровському напрямку

22:45

Тіло викинула в сміттєвий контейнер: на окупованій Донеччині 17-річна матір вбила новонароджену дитину

22:25

Луганські прикордонники "Помсти" доповіли про знищену артилерію та склади боєкомплекту окупантів

21:56

Протягом липня на території Донеччини через ворожі обстріли загинуло 72 людини

21:43

На Донеччині з представниками Офісу Управління ООН обговорили безпекову ситуацію та евакуацію жителів з регіону

20:59

У липні мешканці Краматорського району перерахували шахраям понад 600 тисяч гривень

20:45

За липень українські воїни застосували більше дронів ніж окупанти

20:25

Російські війська можуть просуватися у Нью-Йорку, — DeepState

19:59

У Покровській громаді ВПО отримали набори харчових продуктів

19:45

Трасу Покровськ — Костянтинівка тримають ЗСУ, — Нацгвардія

19:30

Антифейк "Нацизм" у шкільних підручниках та "бібліобуси": як росіяни маніпулюють історією та культурою на сході України

"Нацизм" у шкільних підручниках та "бібліобуси": як росіяни маніпулюють історією та культурою на сході України

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: