UA
RU UA
26 Липня 2024, 16:22
Військовий шпиталь замість дитячої лікарні у Краматорську: черговий російський фейк
Антифейк

Військовий шпиталь замість дитячої лікарні у Краматорську: черговий російський фейк

Російська пропаганда не зупиняє свою брудну «роботу» на інформаційному фронті. Наша задача — бути пильними та підтримувати інформаційну гігієну. Цього разу проросійські ЗМІ та канали в Telegram, які, зокрема, зосереджені на мешканців тимчасово окупованих територій сходу України, поширюють інформацію про нібито рішення Міністерства охорони здоров'я України перетворити дитячу лікарню в Краматорську на військовий шпиталь.

У таких повідомленнях йдеться про нібито «наказ» МОЗ, фото якого додають. Однак — це не справжній документ, а фейкова підробка. Східний Варіант наводить спростування.

Фейк: «Єдину дитячу лікарню Краматорська перепрофілюють на військовий шпиталь через високі втрати ЗСУ»

Російські засоби масової інформації та Telegram канали поширили повідомлення про те, що нібито єдину дитячу лікарню у Краматорську переобладнають під військовий госпіталь. Причиною таких дій називають «високі втрати ЗСУ».

фейк про дитячу лікарню у Краматорську
Джерело фейку: російські ЗМІ та Telegram канали

Для більшої переконливості до таких повідомлень російські пропагандисти підкріпили фото «наказу» МОЗ. У ньому йдеться про те, що Міністерства оборони України ініціює створення цього шпиталю. Також в одному з пунктів йдеться про те, що у лікарні не будуть приймати дітей, а лише «військовослужбовців та членів їх сімей».

фейк про дитячу лікарню у Краматорську
Фейковий «наказ» МОЗ, який поширили росіяни

Спростування

Дитячу лікарню у Краматорську Донецької області не планують перетворювати на військовий шпиталь. Ця інформація є продуктом російської пропаганди. 

У Краматорській міській військовій адміністрації спростували такі заяви. Начальник Управління інформаційної політики та взаємодії зі ЗМІ Ігор Єськов повідомив Східному Варіанту:

«Це черговий фейк від російських загарбників. За період повномасштабного вторгнення їх сотні. Дитяча лікарня у Краматорську працює за своїм напрямком — лікування дітей міста та сусідніх громад».

фейк про дитячу лікарню у Краматорську
Ілюстративне фото. Джерело: Дитячий лікувально-поліклінічний корпус Краматорської міської ради / Facebook

І хоча поширений «наказ» МОЗ української мовою, найперше, що відразу можна помітити — орфографічні помилки, які не допустимі в офіційному документі. Зокрема адреса вказана як «г. Краматорськ», де скорочення означає російськомовне слово «город».

Крім цього Центр протидії дезінформації верифікував цю інформацію у Міністерстві та повідомив, що вона не відповідає дійсності. У МОЗ таких наказів не готували та не планують це робити.

«Як зазначили у відомстві, поширюваний документ — це відвертий фейк. Він містить грубі орфографічні помилки та оформлений невідповідно до норм українського документообігу. До того ж МОЗ на такі накази не має повноважень», — йдеться у повідомленні ЦПД.

Варто зазначити, що насправді самі росіяни перетворюють цивільні лікарні на військові шпиталі на тимчасово окупованих територіях Луганщини та Донеччини. Відтак місцеві мешканці позбавлені можливості проходити медичне обстеження та лікування. 

Так, наприкінці 2022 року Генеральний штаб ЗСУ повідомляв про три лікарні у Луганську, які передали у користування російським військовим — це Луганська обласна клінічна лікарня, Луганська міська багатопрофільна лікарня №15 та Залізнична лікарня. 

Крім цього росіяни обладнують для своїх шпиталів пологові будинки. Наприклад, у Новопскові Старобільського району Луганської області, у приміщенні місцевого пологового будинку станом на січень 2023 року окупанти розгортали «польовий шпиталь», де лікували понад 300 військовослужбовців та найманців приватної військової компанії «вагнер». Про це повідомляв Генеральний штаб ЗСУ.

фейк про дитячу лікарню у Краматорську
Ілюстративне фото. Джерело: Центр національного спротиву

У Старобільську місцеві мешканці залишились без хірургічної допомоги, оскільки у хірургічному корпусі місцевої лікарні, окупанти також розгорнули військовий шпиталь для лікування важкопоранених російських військовослужбовців. А у Лисичанську усі місцеві медичні заклади переоснащені в шпиталі для окупантів, про це повідомляв начальник Лисичанської МВА.

Для надання послуг окупантам залучають лікарів з росії, яких привозять до місцевих лікарень ТОТ України. Зокрема, наприкінці 2023 року група з 30 медиків прибувала до тимчасово окупованого Маріуполя. Про це повідомляв Центр національного спротиву.

«Загалом в усіх лікарнях на ТОТ діє розпорядження щодо пріоритетного обслуговування російських військових. Навіть при наданні екстреної допомоги перевага надається росіянам», — йдеться у матеріалі Центру національно спротиву.

Тож, такі факти з боку росіян зафіксовані неодноразово, що яскраво доводить їхнє недбале ставлення до цивільних мешканців тимчасово окупованих територій сходу України.

***

Чутливі теми, зокрема про дітей, легко заходять в інфопростір, поширюються та викликають більше довіри, чим росіяни й користуються. Аргументуючи тими, що «у місті не буде єдиної дитячої лікарні», пропагандисти наголошують, що нібито держава не піклується про дітей і зосереджується лише на військових цілях. Таким чином вони намагаються представляти Україну у негативному світлі, щоб ослабити внутрішню стабільність.

Росіяни протягом всього періоду війни в Україні, використовуючи дезінформацію, сіють паніку та недовіру українців до влади та рішень, які приймають державні органи. Тож, варто бути уважними, перевіряти інформацію та довіряти лише офіційним джерелам!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

26 Липня П’ятниця
16:22

Антифейк Військовий шпиталь замість дитячої лікарні у Краматорську: черговий російський фейк

Військовий шпиталь замість дитячої лікарні у Краматорську: черговий російський фейк
15:56

Мобілізація Гострої необхідності у зниженні мобілізаційного віку немає, — Міноборони

15:48

Історія Відновлення правди. Яка роль європейців у розвитку промисловості Донбасу?

Відновлення правди. Яка роль європейців у розвитку промисловості Донбасу?
15:45

На Донеччині знешкодили ще 23 вибухонебезпечних предмети

15:31

Припинення вогню означає, що 25% території України контролює рф, — посол України в Туреччині

15:20

Маємо сфокусувати увагу Уряду на прифронтових регіонах, — Верещук

14:52

Евакуація У Красногорівці 3 людини зуміли вибратись з-під завалів і зв’язатись з поліцейськими для евакуації (відео)

У Красногорівці 3 людини зуміли вибратись з-під завалів і зв’язатись з поліцейськими для евакуації (відео)
14:45

Луганські прикордонники знищили пункт управління БпЛА і ворожу силу (відео)

14:20

У липні жителі Луганщини отримали понад 1,8 мільярда гривень пенсій

13:59

Російські війська обстріляли Українськ

13:47

У Покровську розподілили гуманітарну допомогу для відновлення громади

13:20

На Донеччині через ворожі обстріли минулої доби знеструмлено 2,7 тисячі абонентів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: