RU
RU UA
28 июня 2024, 15:11
"Вы нам — деньги, мы вам — сына": как российские мошенники обманывают украинцев
Антифейк

"Вы нам — деньги, мы вам — сына": как российские мошенники обманывают украинцев

В Україні фіксують шахрайські схеми, коли росіяни телефонують українцям із пропозицією «звільнити сина/дочку/коханого/кохану з полону». За це вимагають божевільні суми грошей, а коли українці сплачують — зникають та не відповідають на дзвінки. Східний Варіант розповідає більше про шахрайську схему та дає поради від юристки, як не потрапити на гачок шахраїв.

Росіяни не мають жодного співчуття до горя українців та українок. Вони використовують повномасштабну війну, щоб вчергове маніпулювати та обманювати людей. Директорка Східної Правозахисної Групи Віра Ястребова розказала, чи можна притягнути шахраїв із росії до відповідальності та до кого треба звертатися.

«Звільнимо сина з полону за 5 тисяч доларів»

Вони телефонують уже знаючи, що в цієї людини велике горе. І, користуючись її емоційним станом, пропонують найбажаніше — повернути рідну людину.

«5 тисяч доларів — і звільнимо вашого сина з полону».

«Ваш коханий повернеться додому. Ціна питання — 10 тисяч доларів».

«Усього 50 тисяч гривень — і ваша дочка буде вдома».

Саме такі дзвінки можуть отримувати українці та українки, рідні люди яких перебувають у російському полону. Їм телефонують із невідомих, частіше за все скритих, номерів та пропонують «допомогу» у визволенні коханої людини. Не за «дякую», а за велику суму грошей.

російські шахраї антифейк
Ілюстративне фото. Джерело: vn.20minut.ua

Така шахрайська схема масово почала працювати з початком повномасштабного вторгнення. Українці, рідні яких перебувають у російському полоні, можуть повірити телефонуючому та схопитися за цю, як їм здається, можливість визволення. Однак за такою «доброчинністю» криється вже давно поширений обман.

Про такі схеми неодноразово повідомляли співробітники СБУ. Серед превдопослуг: фейкова телефонна розмова з полоненим, за яку просять від 10 до 50 тисяч гривень; фейкове визволення з полону, яке оцінюють у суму від 50 до 200 тисяч гривень; фейкове перевезення тіла загиблого — до 10 тисяч гривень.

«Зрозуміло, що людина у відчаї, і готова зробити будь-який крок, який допоміг би врятувати близьку людину. У такому емоційному стані люди сприятливі до таких пропозицій. Але треба мислити критично, у першу чергу. Ця шахрайська схема живе багато років: людині телефонують, представляються співробітниками поліції й кажуть, що “Ваш син потрапив у халепу. Перекажіть гроші й ми його відпустимо”. Але тут трошки інший емоційний спектр.

Віра Ястребова

Треба розуміти, що “звільнення з полону через телефонний дзвінок” не відбувається, що ніхто не буде телефонувати з росії, щоб запропонувати визволити ваших близьких», — пояснює юристка та директорка Східної Правозахисної Групи Віра Ястребова.

Неможливість виконання таких «послуг» підтверджують і співробітники СБУ. За словами керівника їхньої пресслужби Артема Дехтяренка, для правдоподібності своїх слів шахраї моніторять інтернет, де збирають дані про безвісти зниклих або загиблих українських бійців та їхні родини. Більшість інформації вони отримують від родичів полонених, саме її й використовують для своїх маніпуляцій.

Чи можна притягнути шахраїв до відповідальності та до кого звертатися

Якщо сталося лихо й людина все ж таки потрапила на гачок шахраїв, у першу чергу треба звернутися до українських правоохоронних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення, а саме — шахрайських дій. А далі вже слідувати інструкціям, які надаватимуть правоохоронці.

В Україні є порядок заочного засудження, каже Віра Ястребова. Але тут у кожному випадку індивідуально необхідно розглядати, чи достатньо доказів для ідентифікації особи шахрая, чи достатньо доказів про сам факт шахрайства.

поліція
Фото ілюстративне. Джерело: volynpost.com

Тому юристка рекомендує фіксувати будь-які можливі прояви шахрайства. Наприклад, записувати телефонну розмову на диктофон. Але у жодному разі не можна скидати гроші незнайомим людям та не йти з ними на співпрацю.

«Якщо це вимагання коштів — то це шахрайство. А якщо під час телефонної розмови вимагають передати якісь відомості про Збройні сили України за нібито обіцянку посприяти в чомусь — то це вже робота на користь ворога, й українці можуть заробити собі реальне кримінальне переслідування, а в перспективі заробити покарання», — каже Віра Ястребова.

Як не потрапити на гачок: поради від юристки

📌 У першу чергу треба памʼятати, якщо телефонують із пропозицією звільнити близьку людину з полону або дати з нею поговорити — це шахраї. Питання щодо обміну військовополонених вирішується на вищих рівнях, і домовитися за це телефоном неможливо.

📌У жодному разі не перекидуйте гроші незнайомим людям.

📌Не погоджуйтесь на співпрацю. Передача інформації, яка стосується національної безпеки України або Збройних сил, карається законом.

📌Якщо зателефонували шахраї, спробуйте зафіксувати розмову та увімкніть диктофон.

📌Під час розмови розпитайте телефонуючого: «Звідки у вас мій номер? Звідки ви знаєте про мою близьку людину? Хто вам надав мої персональні данні? Хто ви такий? Яка ваша посада? Як ви собі уявляєте переказ грошей з України до росії?». Частіше за все, уже на таких питаннях шахрай кине слухавку, адже не звик до відпору та уточнюючих питань зі сторони своєї жертви.

📌Якщо ви потрапили на гачок шахраїв та переказали гроші, зверніться до правоохоронних органів та подайте заяву про вчинений злочин. Надайте усю необхідну інформацію для правоохоронців та слідуйте їхнім інструкціям.

Застерігаємо українців та українок від шахрайських дій! Не вірте абонентам із росії, не передавайте свої персональні данні чи персональні данні інших людей, не йдіть на співпрацю! Навіть у найтяжчій ситуації треба мислити критично та слідувати логіці.

***

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Поделиться:
Что происходит

"Весь город в грязи, а мы еще и в дерьме": реалии оккупированных Донецка и Макеевки

Антифейк

"Вы нам — деньги, мы вам — сына": как российские мошенники обманывают украинцев

Важно

"Предотвратить. Спасти. Помочь": как сегодня работают спасатели ГСЧС Донецкой и Луганской области

Что происходит

"От россиян не знаешь, чего ожидать": как живет временно оккупированный Алчевск на Луганщине

Дата

День Конституции Украины: как его праздновали на Донетчине и Луганщине

Несокрушимые

Пережили бомбежки, тяжелые роды и оккупацию: история семьи из Мариуполя, которая открыла собственное дело в Черновцах

Что происходит

Без полевых дорог и порядка: к чему на Старобельщине привела оккупация

Что происходит

"Мертвая вода" в кранах, канализационные озера и фантазии администрации "днр" об отселении: чем живет оккупированный Мариуполь

29 июня Суббота
20:05

На фронті кількість боїв збільшилася до 90, — Генштаб

19:43

Во время большой войны погиб 551 ребенок, полторы тысячи получили ранения

19:20

Авиация россиян стоит неподалеку границы, но США запрещают бить туда, — Forbes

18:35

Россияне обстреляли Славянск и Кураховку: есть жертвы

18:25

Что происходит "Весь город в грязи, а мы еще и в дерьме": реалии оккупированных Донецка и Макеевки

"Весь город в грязи, а мы еще и в дерьме": реалии оккупированных Донецка и Макеевки
18:21

В Украине запустили серийное производство дальнобойных ударных БПЛА

18:05

Более 3 миллионов вывезенных актов из Донецкой и Луганской областей оцифровали в Днепре

17:50

ДТЭК обещает восстановить все электростанции — на это уйдут годы

17:19

Армия рф продолжает давление на Покровском направлении

17:04

Бойцы "Азова" показали отраженные позиции вблизи Тернов Донецкой области (видео)

16:39

В следующем пакете помощи от США будут ЗРК Hawk, — СМИ

16:28

Погибли гражданские: в прокуратуре сообщили о последствиях ударов по Донецкой области

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: