RU
RU UA
26 августа 2024, 20:15
Бизнес с 22-летней историей: как рекламно-полиграфический центр "CMYK" из Славянска работает во время войны
История

Бизнес с 22-летней историей: как рекламно-полиграфический центр "CMYK" из Славянска работает во время войны

Поліграфічне підприємство «CMYK» працює в Словʼянську з 2002 року. Через повномасштабну війну його керівник Денис Підченко зіштовхнувся зі значними викликами та труднощами. Про те, як підприємець їх вирішує, та що надихає його працювати у важких умовах, дізнався Східний Варіант.

Усе почалося з компʼютерного клубу для молоді

Денис Підченко деякий час працював сільським учителем. Любов до технологій та бажання розвиватися надихнуло його на відкриття власної справи. Принтер, ксерокс та шість комп’ютерів — цього у 2002 році стало достатньо, щоб відкрити в Слов’янську свій комп’ютерний клуб із послугами ксерокопії, який передусім надавав послуги для місцевих студентів. Ідея виявилася вдалою, і невдовзі комп’ютерний клуб розширився до рекламно-поліграфічного центру «CMYK».

Така назва була обрана не випадково. CMYK — одна з найвідоміших колірних моделей, яка використовується в поліграфії та дизайні. Так, центр почав надавати послуги з зовнішньої реклами, цифрового друку, дизайну, інтерʼєрного оформлення магазинів та офісів тощо.  Активно розширятися підприємство почало після 2015 року.

«Вчасно відреагували на потребу ринку», — пояснює Денис.

Поліграфічне підприємство CMYK Слов-янськ
Денис Підченко проводить екскурсію для дітей. Фото: eu4business.org.ua

Незадовго до повномасштабного вторгнення Денис відкрив ще дві філії «CMYK» — у Краматорську й Харкові. 

Релокація до Кропивницького та повернення до Словʼянська

Коли розпочалася повномасштабна війна, Денис разом із дружиною та трьома дітьми були на відпочинку в Словаччині. Вони мали повертатися додому 28 лютого, але все змінилося. Деякий час родина провела в Польщі, намагаючися зрозуміти, як бути далі. Адже було не виключено, що ворог може швидко зайняти Слов’янськ чи Краматорськ. Ніхто не розумів, якою за тиждень буде ситуація на фронті.

Усе ж таки Денис вирішив залишити родину в безпеці за кордоном, а сам повернувся до Словʼянська. Адже там і далі залишалося дороговартісне обладнання та підприємство. Дещо з обладнання довелося продати, щоб мати гроші на релокацію. Зупинитися вирішили в Кропивницькому. Спочатку орендували склад, а потім відкрили офіс. Денис пригадує, що йому довелося до двадцяти разів їздити між містами, щоби перевезти усю техніку. Додатково винаймали ще кілька п’ятитонних вантажівок. Останніми вивозили верстати — їхня вага могла досягати тонни. Усе вантажили власноруч.

Поліграфічне підприємство CMYK Слов-янськ
Процес релокації. Джерело: eu4business.org.ua

З травня 2022 року рекламно-поліграфічний центр «CMYK» почав повертатися до роботи в Кропивницькому. Чи не найбільшим викликом для підприємства, розповідає Денис Підченко, є нестача кваліфікованого персоналу. Адже через повномасштабну війну дехто виїхав до інших регіонів, а дехто — за кордон. У Європі працівники центру «CMYK» знайшли роботу на місцях, і не факт, що вони вже повернуться додому. Тож є потреба наново навчати персонал для роботи над важким обладнанням.

Поліграфічне підприємство CMYK Слов-янськ
Процес релокації. Джерело: eu4business.org.ua

Незадовго до повномасштабного вторгнення, розповідає підприємець, він проінвестував у нове обладнання, на яке взяв кредит. Після початку великої війни замовлень не було, а деякі з тих, які вони вже виконали, клієнти не забрали та не оплатили. Через це «CMYK» опинився в складній ситуації. Банк надав підприємству «кредитні канікули» в 3 місяці, однак після цього треба було сплатити платежі одразу за 4 місяці. Або ж розпочати процес банкрутства. До без того наявних проблем додалася і неможливість виплатити заробітні плати персоналу.

«У травні у нас зробила замовлення перша міжнародна компанія. І це нас тоді сильно підтримало. Завдяки цьому ми змогли винайняти нове приміщення, почати сплачувати заборгованість заробітних плат. І через 2–4 місяці ми розрахувалися з усіма працівниками. Почали відновлювати діяльність. Потім прийшли кошти за релокацію, на яку ми подавали заявку через “Дію”. На них ми закупили нові матеріали для роботи», — розповідає Денис Підченко.

Рекламно-поліграфічний центр «CMYK» через повномасштабну війну втратив 80 % клієнтів. Довелося зачинити філії в Краматорську та Харкові. Однак поступово робота налагоджувалася. Станом на зараз «CMYK» працює в Кропивницькому та Дніпрі, а з осені 2023 року — відновив роботу в Слов’янську та Краматорську.

Поліграфічне підприємство CMYK Слов-янськ_05
Джерело: eu4business.org.ua

До великої війни у «CMYK» працювало близько 30 людей, зараз — до 10 осіб. Денис каже, що готові найняти більше людей, однак зараз це не вдається.

У такі важкі моменти Дениса підтримує любов до власної справи, якій він присвятив уже понад 20 років життя.

«Зараз я працюю у своє задоволення. Памʼятаю, як до війни могли працювати “24 на 7”. А зараз робимо стільки, що на життя вистачає, на відпочинок, на оренду житла й комунальні послуги, на зарплати. Більше й не треба. Краще зайнятися своїм здоровʼям. Мені подобається цей технологічний процес, з яким я працюю. Про це я можу розмовляти годинами. Уже багато років я вивчаю, як усе працює, як це зроблено. Якщо щось ламається, то я лагоджу. Подобається вивчати нове обладнання, і міксувати технології, різні техніки виконання», — ділиться Денис.

Підприємця не покидають думки про можливість вийти на європейський рівень. Відкриття філії в Польщі, каже Денис, дозволить закупати сировину за більш вигідною ціною та завозити її в Україну. Відповідно, можна буде знизити собівартість продукції вдома.

З випробуваннями та постійними складнощами, але Денис зміг зберегти роботу свого бізнесу з 22-річною історією. Це приклад того, як рішучість і здатність адаптуватися до мінливих умов допомогли не лише втриматися, а і знайти нові можливості для розвитку.

***

Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Поделиться:
История

Бизнес с 22-летней историей: как рекламно-полиграфический центр "CMYK" из Славянска работает во время войны

Антифейк

"Выжженная пустошь вместо густого леса": как россия уничтожает зеленые легкие Луганщины и обвиняет в этом Украину

Антифейк

"Фальшивые козаки": как оккупанты дискредитируют украинское историческое наследие на ВОТ востока Украины

Антифейк

Иллюзия восстановления: как россияне врут о восстановлении критической инфраструктуры на ВОТ востока Украины

Репортаж

"Страшно, когда над головой все летает": эвакуация с покровского направления с проклятиями, слезами и молитвами

Антифейк

33 года независимости. Факты о том, как дончане и луганчане выступали за независимость

Історія

Восстановление правды. Какой была роль Донетчины в провозглашении украинской независимости

Знай наших

"До начала участия в "Іграх Нескорених" в Украине, я был уверен, что восстановился и реабилитировался, но нет": история Александра из Донетчины

26 августа Понедельник
21:57

Сырский доложил Зеленскому о ситуации на фронте в Донецкой области

20:59

Луганские пограничники приумножили потери оккупантов и взяли в плен вражеских солдат в Донецкой и Луганской областях

20:47

На оккупированной Донетчине активизировались "школьные" мошенники

20:15

История Бизнес с 22-летней историей: как рекламно-полиграфический центр "CMYK" из Славянска работает во время войны

Бизнес с 22-летней историей: как рекламно-полиграфический центр "CMYK" из Славянска работает во время войны
20:06

Украинские бойцы повредили укрытия и вооружения оккупантов на Краматорском направлении (видео)

19:59

В Ужгороде обсудят план быстрых действий после деоккупации Мариуполя

19:55

Антифейк "Выжженная пустошь вместо густого леса": как россия уничтожает зеленые легкие Луганщины и обвиняет в этом Украину

"Выжженная пустошь вместо густого леса": как россия уничтожает зеленые легкие Луганщины и обвиняет в этом Украину
19:45

В Торецке на Донетчине патрульные парамедики помогли после обстрела пожилому мужчине (видео)

19:24

В Краматорске возросло количество пострадавших от ракетного удара по гостинице "Сапфир"

19:20

Лисогор проверил гуманитарные хабы Луганщины на чрезвычайный режим работы

18:59

Литва продлила временную защиту для украинских беженцев

18:25

Во время ставки главнокомандующего приняли решение о дополнительном усилении Покровского направления

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: