RU
RU UA
26 сентября 2024, 18:48
Восстановление "Жемчужины Донетчины" в Святогорске: своевременно ли оно?
Разбор

Восстановление "Жемчужины Донетчины" в Святогорске: своевременно ли оно?

Чому Донецька ОВА вирішила відновлювати будівлю КП «Перлини Донеччини» саме зараз? Які компанії займаються її відбудовою? Та скільки грошей на це витрачають? Відповіді на ці та інші питання дає Східний Варіант.

До повномасштабного вторгнення Обласний дитячо-молодіжний санаторно-оздоровчий комплекс «Перлина Донеччини» працював у Святогірську. У 2022 році він опинився на лінії фронту, а території були тимчасово окуповані російською федерацією. Будівлі та рекреаційні зони були сильно пошкоджені чи вщент зруйновані. Сам комплекс релокувався на захід країни, де продовжив свою роботу.

У 2023 році стало відомо, що будівлі «Перлини Донеччини» будуть відновлювати за кошти обласного та державного бюджетів. Ця новина сколихнула українців у соціальних мережах, адже недалеко від табору проходять бойові дії, а ситуація на фронті досить напружена. Тож постає питання про доцільність відновлення комплексу саме зараз. Про ситуацію навколо відбудови докладніше в матеріалі

Наслідки війни для «Перлини Донеччини» та робота в релокації

Санаторно-оздоровчий комплекс «Перлина Донеччини» був заснований у 1999 році. Відтоді на його базі проводили оздоровчі зміни для дітей Донецької області. Виконувачкою обовʼязків директора станом на зараз є Людмила Котельникова. Саме ж підприємство знаходиться в підпорядкуванні Донецької обласної військової адміністрації (ДонОВА).

Як памʼятаємо, навесні 2022 року територія Святогірська, де розташовується «Перлина Донеччини», опинилася на лінії бойових дій. Через це підприємство зазнало серйозних руйнувань. Пошкоджені житлові корпуси: зруйновані дахи, системи комунікацій, вибиті вікна, двері, підлога. Зруйновані Будинок Здоров’я, Арт-Палац, будинок дитячого парламенту, дитячого кінозалу та адміністративна будівля. Про це Східному Варіанту розповіла директорка Департаменту соціального захисту населення ДонОВА Олена Токарєва.

Обласна адміністрація та керівництво закладу вже після початку повномасштабної війни шукали можливості, щоб відновити діяльність «Перлини». Як результат, санаторно-оздоровчий комплекс у 2023 році відновив роботу в Закарпатській області на базі санаторію «Карпати» (у селі Карпати), а згодом і в санаторії «Сонячне Закарпаття» (у селі Поляна).

Перлина Донеччини у Святогірську
«Перлина Донеччини» у Святогірську до повномасштабного вторгнення. Фото: Art B. Belov у Google Maps

Матеріально-технічна база закладу була знищена через війну, тож після релокації адміністрації довелося наново все закупати, створювати нову професійну команду та навчати її. 

Деяке обладнання «Перлини Донеччини» все ж таки вдалося вивезти. Зокрема звукопідсилюючу колонку, світлову апаратуру, системні блоки, комп’ютери, ноутбуки, костюми для творчих заходів, обладнання для фондю, барбекю, автомобіль тощо. Усього на 245,5 тисяч гривень. Усе інше було знищено або втрачено. У 2023 році для підготовки до прийому дітей придбали необхідне обладнання майже на 750 тисяч гривень (звукопідсилююча та світлова апаратура, банери, матеріали для роботи гуртків, майстерень, спортивний інвентар тощо). Того ж року «Перлина Донеччини» отримала благодійну допомогу від Чеської гуманітарної організації «Людина в біді» — пральну машинку, розповіла Олена Токарєва.

Першу оздоровчу зміну в санаторії «Карпати» провели в січні 2023 року. Тоді приїхало майже 70 дітей. Літні заїзди 2023 та 2024 років проходили на базі санаторіїв «Карпати» та «Сонячне Закарпаття». Усього за два роки релокованої роботи в санаторії відпочили майже 4 тисячі дітей.

Кожен загін у санаторіях має власні холи для проведення заходів. Є кінозали, актові зали, приміщення для майстерень психологічної роботи. Територія облаштована верандами, альтанками, є живі куточки з тваринами. Наявні футбольні поля, волейбольні та баскетбольні майданчики, тенісні столи, зони вуличних тренажерів.

В оздоровчих цілях для дітей проводять фізіотерапевтичні процедури: УВЧ, тубус-кварц, ароматерапія, трав’яні інгаляції, джакузі з теплою термальною водою, галотерапія. Санаторій «Карпати» облаштовано ізолятором на 8 ліжок, санаторій «Сонячне Закарпаття» — на 10 ліжок. В ізоляторах перебувають діти, які потребують динамічного нагляду лікаря до покращення стану.

Перлина Донеччини у Святогірську
«Перлина Донеччини» у Святогірську до повномасштабного вторгнення. Фото: Тетяна Гранкіна у Google Maps

Також під час змін проводяться культурно-масові, розважальні та патріотичні заходи. Безплатно відвідати санаторій можуть діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, один із батьків яких загинув (або пропав безвісти) у районі проведення АТО або під час захисту країни від ворога, діти з інвалідністю, діти, які зареєстровані як ВПО, діти, які проживають біля лінії зіткнення, а також діти з багатодітних чи малозабезпечених родин.

Для дітей, які не потрапляють під соціально вразливі категорії, вартість путівки складає 26315 грн.

«На 2024 рік обсяг видатків на оздоровлення та відпочинок дітей складає 62 млн грн, у тому числі кошти обласного бюджету — 24,1 млн грн та кошти місцевих бюджетів — 37,9 млн грн», — повідомила Олена Токарєва. 

Як Олена Токарєва розповідала Східному Варіанту у серпні цього року, умовами для повернення табору до Святогірська є безпека, припинення воєнних дій та ліквідація всіх видів небезпек.

«Тоді можливо повністю вивчити стан будівель та споруд нашої оздоровниці, почати роботи з відновлення того, що можна відновити, відбудови заново того, що зруйновано. І лише після проведення повного комплексу робіт із відновлення може вестися мова про завезення дітей та реалізації оздоровчих програм», — сказала Токарєва.

Однак, як стало відомо, відновлення вже триває.

Реконструкція, яка триває вже 4 роки

Реконструкція «Перлини Донеччини» розпочалася ще у 2020 році. Тоді на порталі Prozorro були опубліковані відповідні тендери. Планувалося реконструювати 3 корпуси за майже 51 млн грн. За ці гроші мали відремонтувати внутрішні приміщення, зовнішню частину будівель, замінити комунікації та провести інтернет. Роботи планували з урахуванням правил доступності для дітей на колісних кріслах. У кожному корпусі встановлювали туалети з поручнями та спеціальні душові кабіни. А всі таблички з надписами продубльовували шрифтом Брайля. Також у суму було закладено облаштування ліфтових кабін.

Реконструкція відбувалася в три черги. Перша, яка вартувала 15 млн 899 тисяч, стосувалася проведення будівельних робіт, монтажу устаткування, пусконалагоджувальних та ремонтно-будівельних робіт. Строк виконання був до 31 грудня 2021 року.

Переможцем тендеру стала ТОВ «БУДІВЕЛЬНО-КОНСАЛТИНГОВА ГРУПА «БАЗИС». Вона веде свою діяльність в Україні з 2003 року, а місцезнаходження компанії зареєстровано в Донецькій області у Святогірську.

Друга черга реконструкції вартувала 15 млн 600 тис. грн і мала тривати до кінця 2021 року. Ці роботи проводило приватне підприємство «А С К», яке працює на ринку будівництва ще з 1997 року, а керівницею є Наталія Лисиця. Підприємство офіційно зареєстровано в Одеській області.

Третя черга теж тривала до 31 грудня 2021 року. Переможцем стало ТОВ «ЛИСИЧАНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ», яка оцінила свої послуги в 15 млн 284 тис. грн. Товариство працює з 2012 року та зареєстровано в Києві, а його керівником є Олександр Бакітько.

У січні 2022 року Департамент капітального будівництва Донецької ОДА провів ще один тендер на реконструкцію їдальні «Перлини Донеччини» вартістю в 88 млн грн. Переможцем стало ТОВ «ІНТЕХ-БУД СОЮЗ», яке офіційно зареєстровано в Дружківці, а керівницею є Марина Єрьоміна. Роботи мали бути виконані до 31 березня 2023 року, але через початок повномасштабного вторгнення не були закінчені.

Як повідомлялося вище, будівлі «Перлини Донеччини» були значно пошкоджені через бої, які тут проходили. Постраждала і Святогірська громада, де розташовується сам табір. Були пошкоджені усі комунікації, будинки та інфраструктура.

Станом на кінець грудня 2023 року, у Святогірській громаді залишалося 2774 людини. Про це раніше повідомляв Східний Варіант. Тоді було відомо, що активно проводили роботи з відновлення електропостачання. Постачання води відновили в селах Хрестище та Маяки, однак у самому Святогірську води все ще немає. Пошкоджений газопровід через річку Сіверський Донець не дає змогу відновити газопостачання. Тож ситуація в місті залишається складною.

Попри це, у вересні 2023 року стало відомо, що Донецька ОВА запланувала відновлення комплексу «Перлина Донеччини» на загальну суму понад 34 млн грн. Тендер про це був опублікований на Прозоро Департаментом капітального будівництва Донецької ОВА.

Перлина Донеччини у Святогірську
Поточний ремонт «Перлини Донеччини». Джерело: dream.gov.ua

Роботи мають проходити у 3 черги. Переможцем тендеру 1 черги стало ТОВ «БУДІВЕЛЬНО-КОНСАЛТИНГОВА ГРУПА «БАЗИС», яке оцінило свої послуги у 15  млн 542 тис. грн. З них 3 млн 332 тисячі з цих грошей будуть сплачені з обласного бюджету, а інші — це субвенція держави. 

Переможцем 3 черги стало ТОВ «ІНТЕХ-БУД СОЮЗ», яке оцінило свої роботи у 18 млн грн. З них 4 млн 164 тис. підуть з обласного бюджету, а інше — субвенції держави. 

Дивно, але на Prozorro не опубліковано тендеру на проведення 2 черги відновлювальних робіт. Строк виконання робіт 1 та 3 черги був поставлений до 31 грудня 2024 року.

Таке рішення про відновлення викликало невдоволення в українців. Вони залишали такі коментарі під тендерами:

«Ваш тендер — це тупе розкрадання грошей у прифронтовій зоні. Який може бути дитячій оздоровчий заклад у 26 км від лінії фронту. У вас нема совісті. Повідомлення про цей тендер буде направлено до компетентних органів!».

«І ще один тендер робите, щоб ще більше вкрасти грошей! Компетентні органи будуть чекати на вас!».

Перлина Донеччини у Святогірську
Візуалізація інтерʼєру «Перлини Донеччини» після проведення поточних ремонтних робіт. Джерело: з документів тендеру

У відповідь на це замовник відповів, що станом на вересень 2023 року у Святогірську через збройну агресію рф пошкоджено та зруйновано 12 багатоповерхових та 361 приватний будинок. Вцілілі багатоповерхові будинки не придатні до проживання з причин відсутності тепло- і водопостачання, що обумовлено руйнацією підвідного газопроводу та системи енергопостачання свердловин. Крім цього відсутнє водовідведення. Відновити вказані мережі наразі не представляється можливим. При цьому, на території міста залишаються мешканці. До того ж протягом 2023 року населення збільшилось на 20 % внаслідок повернення громадян.

«На сьогодні близько 75 мешканців міста не мають гідних умов життя та потребують розміщення на проживання, що становить 10 % мешканців, які мешкають у місті. Крім цього, близько 200 осіб перебувають на території монастиря Святогірська, який також зазнав певних руйнувань. Ці мешканці через високу щільність розміщення на обмеженій площі тривалий час знаходяться в неналежних санітарно-побутових умовах. 

Для вирішення питань розміщення населення міста, яке наразі потребує житла, та створення резерву місць для розміщення мешканців області під час евакуаційних заходів було прийнято рішення про завершення робіт, що були розпочаті у 2020 році з реконструкції спальних корпусів у санаторно-оздоровчому комплексі “Перлина Донеччини”», — йдеться у відповіді.

Перлина Донеччини у Святогірську
Візуалізація інтерʼєру «Перлини Донеччини» після проведення поточних ремонтних робіт. Джерело: з документів тендеру

Замовник пояснював, що було обрано 2 з 3 корпусів із найбільшим обсягом раніше виконаних робіт і які оснащені відповідними інклюзивними пристосуваннями (пандус, підйомник) для можливості розміщення осіб похилого віку, що мають певні вікові проблеми опорно-рухового апарату. Кожний корпус буде обладнаний 40 ліжкомісцями.

«Також надалі зазначені корпуси та інші, що придатні для проживання, можуть бути базою для розміщення спеціалістів з відновлення міста, оскільки на території комплексу наявна вся необхідна інфраструктура, що не отримала значних пошкоджень. На території комплексу наявна робоча свердловина з питною водою та водонапірна башта, що дозволяє забезпечити відповідними санітарно-побутовими умовами осіб, що будуть розміщені в корпусах».

Унаслідок робіт, які виконувалися з 2020 року, у всіх корпусах було виконано демонтажні роботи, надбудову третього поверху, покрівлю, встановлено повністю або частково вікна, частково виконано роботи з устрою внутрішніх інженерних систем, благоустрою та скління корпусів. У 1-му корпусі, що передбачений першою чергою будівництва, виконані роботи з устрою фасадної системи, оздоблення внутрішніх приміщень та монтаж ліфтового підйомника, розповіли в Департаменті капітального будівництва ДонОВА.

Перлина Донеччини у Святогірську
Візуалізація інтерʼєру «Перлини Донеччини» після проведення поточних ремонтних робіт. Джерело: з документів тендеру

Не задовільнившися відповіддю, громадяни подали звернення до Державної аудиторської служби, обгрунтовуючи, що тендер «не на часі»:

«Як можна витрачати 16 млн грн на реконструкцію в прифронтовій зоні під час повномасштабної війни росії проти України та регулярних бомбардувань? Я проти таких витрат!», — пише Володимир Даниленко.

«Розкрадання бюджету. Вимагаю зупинити цей кримінал під час війни. Кошти повинні йти на обороноздатність країни. Це гроші платників податків, зокрема мої. Вимагаю зупинити процедуру та перенаправити на військові цілі, закупівлю засобів захисту, медичних засобів для потреб ЗСУ. Неприпустимі витрати під час війни», — пише Аліна Палічук.

Звернення були подані рік тому, у вересні 2023 року. Відповіді на них від Держаудитслужби досі очікуються.

Східний Варіант намагався взяти коментар із приводу питання відновлення «Перлини Донеччини» в його виконавчої директорки Людмили Котельникової. Однак пані Людмила відмовилася коментувати й повідомила, що всі питання слід ставити до Департаменту соціального захисту населення Донецької ОВА. Його директорка Олена Токарєва порадила журналістці з питань будівництва звернутися до Департаменту капітального будівництва Донецької ОВА. Туди був направлений запит про статус виконання робіт, у відповідь на який через 5 робочих днів Департамент капітального будівництва повідомив, що продовжив строк надання відповіді до 20 днів. Станом на 26 вересня відповідь ще не була отримана.

Східний Варіант і далі слідкуватиме за розвитком подій та інформуватиме читачів та читачок із приводу сьогоденного відновлення «Перлини Донеччини».

***

Ми створили цей матеріал як учасники мережі «Вікно Відновлення». Усе про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Поделиться:
26 сентября Четверг
23:12

181 боевое столкновение произошло сегодня на фронте: подробности от Генштаба ВСУ

22:58

В Украине может появиться Единый госреестр военнослужащих, — Минобороны

22:45

В 46-й аэромобильной бригаде показали уничтожение русской пехоты на южных окрестностях Георгиевки (видео)

22:30

Знай наших Минэнерго отметило двух газовщиков с Донетчины

22:09

Дети из Старобельской громады посетили зоопарк в Киеве

22:07

Почти 80 млн. грн задолжало государство жителям Донетчины на возмещение за поврежденное жилье

21:35

В оккупированном Мариуполе 5 детей взорвались на взрывоопасном предмете

21:15

В каждой области Украины должен быть по меньшей мере один военный лицей — Шмыгаль

21:13

Из Селидовской громады эвакуировали еще 8 человек

21:10

Почти 41 тыс. домов повреждены или разрушены на Донетчине с февраля 2022 года

20:03

В результате российского удара КАБами по Краматорску вчера были повреждены 39 многоэтажек (фото)

В результате российского удара КАБами по Краматорску вчера были повреждены 39 многоэтажек (фото)
19:49

Нацгвардейцы из бригады "Рубеж" на Лимано-Купянском направлении уничтожили из ПТРК российскую БМП (видео)

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: