RU
RU UA
23 августа 2024, 18:26
"До начала участия в "Іграх Нескорених" в Украине, я был уверен, что восстановился и реабилитировался, но нет": история Александра из Донетчины
Знай наших

"До начала участия в "Іграх Нескорених" в Украине, я был уверен, что восстановился и реабилитировался, но нет": история Александра из Донетчины

Питання реабілітації та відновлення військовослужбовців/військовослужбовиць та ветеранів/ветеранок після отримання поранення під час, або внаслідок виконання службових обов’язків в зоні бойових дій зараз стоїть гостро. Ігри Нескорених — це міжнародний спортивний захід для військовослужбовців та ветеранів, які отримали травми, поранення або захворіли під час виконання службових обов'язків. Ігри Нескорених покликані через спорт сприяти процесу відновлення та реабілітації ветеранів/ветеранок та військовослужбовців. У 2025 році Україна вже вп’яте візьме участь в цих змаганнях.

Серед учасників збірної України є поліцейський Національної поліції України Олександр Андрієнко з Донеччини. Про мотивацію взяти участь в Іграх Нескорених, братерство та своє поранення Олександр розповів Східному Варіанту. 

Від АТО до повномасштабної війни

На Іграх Нескорених 2025 Олександр представляє Донецьку область. Чоловік родом з Авдіївки, там він народився, працював, одружився та жив. На Донеччині й отримав своє поранення.
У Авдіївці Олександр працював слідчим. З 2016 по 2020 роки брав участь в АТО та ООС.

Олександр Андрієнко_Ігри Нескорених
Олександр Андрієнко. Фото надав герой

“Підрозділи поліції, які знаходились на лінії розмежування, були постійно залучені до цих операцій. Ми виконували різні задачі. Це евакуація населення, підтримка громадського порядку в Авдіївці та в містах на лінії розмежування. Також моя задача, як слідчого, було фіксування злочинів, які скоїла Російська Федерація проти України. Це обстріли, пошкодження майна, це, на жаль, вбивства мирних жителів. Тому багато було роботи”, — розповідає Олександр.

Із 2020 до 2023 року чоловік проходив службу в іншому підрозділі, який працював не на лінії розмежування. А у 2023 році Олександр перевівся в бойовий підрозділ. Він пройшов конкурс до одного з підрозділів поліції особливого призначення. І в його складі отримав поранення під час штурмових дій на Донецькому напрямку.

Олександр Андрієнко_Ігри Нескорених
Фото: Олександр Андрієнко

Разом з побратимами чоловік перебував у тимчасовому укритті. Недалеко від нього розірвався російський снаряд, скинутий з дрона. Олександр отримав важке поранення ніг. Через тривалу евакуацію кінцівку довелось ампутувати.

Сьогодні чоловік проходить реабілітацію. Так Олександр згадує, як вперше його шестирічна дочка побачила тата після поранення:

“Коли донька вперше прийшла, вона знала про поранення, але не знала про ногу. В мене було дуже багато трубок для штучного дихання і ліків. Вона побачила мене і так смутилась дуже. Я запам'ятав цей момент, коли вона стоїть в стороні й каже: «Тату, я дуже тебе кохаю, але я боюсь підійти, щоб не зробити тобі боляче»”.

Олександр Андрієнко_Ігри Нескорених
Олександр із сім’єю. Фото: Олександр Андрієнко

У вересні чоловік буде вести доньку до школи в перший клас. З протезом, але за руку з дитиною та дружиною.

Роль відновлення та реабілітації в Іграх Нескорених

Олександр є учасником української збірної Ігор Нескорених 2025. Вирішив взяти участь у відборі з декількох причин. По-перше, для того, щоб самому відновитись та реабілітуватись. 

“Навіть до початку участі в Іграх Нескорених в Україні, я був впевнений, що відновився і реабілітувався, але ні. Це все продовжує тривати і зараз відчуваю позитивні зміни”.

Олександр Андрієнко_Ігри Нескорених
Фото надав герой

Іншою причиною є те, що чоловік хоче бути прикладом для інших військовослужбовців та військовослужбовиць, які мають травми внаслідок війни і зараз проходять лікування. 

Про те, що він пройшов відбір до збірної, Олександр дізнався, коли їхав у машині і паралельно слухав трансляцію з оголошенням імен учасників. І першим прозвучало його ім’я. Каже, що інтернет був поганим і трансляція йшла з перебоями і чоловік не був впевнений у тому, що почув. Але пізніше із ним сконтактували організатори і підтвердили його участь у збірній.

Олександр Андрієнко_Ігри Нескорених
Фото надав герой

На національних змаганнях та відборі до збірної України участь взяла рекордна кількість учасників — 329. Чоловік каже, що там вирував дух братерства та підтримки, він познайомився з новими людьми і це було певним психологічним відновленням, адже навколо були люди, які ділились своїми історіями та підтримували один одного.

Для себе Олександр обрав такі види адаптивного спорту: волейбол сидячи, баскетбол на кріслах колісних, регбі на кріслах колісних, веслування на тренажерах, скелетон, бігові лижі та біатлон. Цей список може змінюватись, та наразі чоловік обрав для себе сім видів адаптивного спорту.

Олександр Андрієнко_Ігри Нескорених
Фото надав герой

Основною метою Ігор Нескорених є психологічне та фізичне відновлення. Спорт допомагає ветеранам та ветеранкам відновлюватись, дає можливість бути у спільноті, яка об’єднує людей зі схожим досвідом та допомагає їм долати наслідки поранень, травм і хвороб. Ветерани та ветеранки вміють підтримувати одне одного, як ніхто інший. Збірна України вже почала тренування і підготовку до Ігор Нескорених 2025.

Цьогоріч БФ “Повернись живим” разом із ІТ-компанією Сiklum відкрив збір на 10 мільйонів гривень для супроводу Національної збірної на Іграх Нескорених.

Олександр Андрієнко_Ігри Нескорених
Фото: Повернись живим

Долучитись до збору можна задонативши на Монобанку. Таким чином Олександр та інші учасники збірної України матимуть можливість підготуватись до змагань та ще раз нагадати світові про Україну і показати її незламних ветеранів та ветеранок. Підтримка цього проєкту та інших, які допомагають ветеранам та ветеранкам є одним зі способів гідно подякувати за їхню службу та підтримати після поранення.

***

Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Поделиться:
Історія

Відновлення правди. Якою була роль Донеччини в проголошенні української незалежності

Знай наших

"До начала участия в "Іграх Нескорених" в Украине, я был уверен, что восстановился и реабилитировался, но нет": история Александра из Донетчины

Антифейк

"Продолжается десятый год": истории молодежи с Донетчины и Луганщины, у которых россияне украли детство

Антифейк

Как 10 лет назад российская армия вступила в войну на востоке Украины, но продолжала об этом врать

История

"Мы можем дальше продолжать свою борьбу": история участника сборной Украины из Луганщины на Играх Непокоренных 2025

Что происходит

Учат прыгать с парашютов и поощряют делать доносы: как оккупанты усиливают процесс милитаризации детей на Беловодщине

Важно

Восточный Вариант запустил "Торбинку незламності": как ее получить

История

Восстановление правды. О деятельности ОУН на Донетчине

23 августа Пятница
19:56

Пограничники уничтожили автомобили, склады боекомплекта и поразили технику окупантов (видео)

19:53

Історія Відновлення правди. Якою була роль Донеччини в проголошенні української незалежності

Відновлення правди. Якою була роль Донеччини в проголошенні української незалежності
19:34

В Краматорске по случаю Дня флага отметили талантливую молодежь

19:10

Оккупанты обстреляли Селидово: повредили школу и дома

18:56

Опубликован график подачи централизованной воды в Покровске

18:35

Мариупольские дети установили рекорд Украины

18:26

Знай наших "До начала участия в "Іграх Нескорених" в Украине, я был уверен, что восстановился и реабилитировался, но нет": история Александра из Донетчины

"До начала участия в "Іграх Нескорених" в Украине, я был уверен, что восстановился и реабилитировался, но нет": история Александра из Донетчины
18:19

Над Торецком поднялся в воздух большой флаг Украины (видео)

18:01

В Киеве мариупольцев принимает новый врач-терапевт

17:39

На Лиманщине в результате вражеских обстрелов бушует лесной пожар (фото)

17:22

Летом 16 детей льготных категорий из Сватовщины оздоровились в "Артеке"

17:03

Россияне обстреляли Курахово: попали в СК "Олимпийский"

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: