RU
RU UA
11 июля 2024, 20:20
"Все прошло быстро. Кроме начисления денег": житель Славянска о том, как использовал программу єВідновлення
Партнерский материал

"Все прошло быстро. Кроме начисления денег": житель Славянска о том, как использовал программу єВідновлення

Усе більше мешканців Донеччини подають заяви на єВідновлення, щоб отримати відшкодування за зруйноване чи пошкоджене внаслідок російсько-української війни житло. Східний Варіант розповідає історію словʼяничанина Сергія Тарасюка, який нещодавно скористався державною програмою.

За перші 8 років російсько-української війни ворог пошкодив або зруйнував 14656 будинків на Донеччині, а з початку повномасштабного вторгнення — уже 44175. З 8176 жителів регіону, які подали заяви на компенсацію за пошкоджене житло, позитивне рішення отримали вже 5215. Серед 1143 власників зруйнованого житла позитивне рішення отримали вже 630. Про це повідомляв начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін.

Усього уряд виділив уже 1,4 мільярда гривень мешканцям Донеччини за програмою єВідновлення.

«Ракета прилетіла в 5 метрах від мене»

До початку повномасштабного вторгнення Сергій Тарасюк із родиною проживав у Словʼянську. Декілька років тому він придбав ділянку землі з невеликою побудовою. Власними силами чоловік добудував житло, створивши затишне місце для себе та родини. Він пригадує, що в будинку все було новим: дах, стіни, кухня, сантехніка, двері, меблі, побутова техніка.

Після початку повномасштабної війни Сергій вивіз родину до безпечного регіону. В останній день травня 2022 року він повернувся до Словʼянська. Чоловік сильно втомився після дороги. У той вечір він приготував собі вечерю, зробив домашні справи та ліг спати в дитячій кімнаті. Він каже, що вперше за все життя вирішив поспати в чужому ліжку. Як виявилося потім, саме це врятувало йому життя.

О 5 ранку він прокинувся і відчув, як поруч розірвалася ворожа ракета. На чоловіка полетіли уламки, жалюзі, металеві прути.

«Я не розумів, що відбувається. Я піднявся, побачив, що все довкола ламається та руйнується. Вікна вилетіли. Двері заклинило. Зі стелі падали каміння та дерев’яні дошки. Нарешті я зміг відчинити двері й вибіг на вулицю. Сусіднього будинку не було зовсім. Його розірвало. Почалася пожежа, горіти почала стеля і мого будинку. Тому я побіг до майстерні, щоб узяти вогнегасник. А коли вибіг із ним тушити полумʼя, то вогонь охопив увесь дах. Не було сенсу вже щось робити. Я подумав, що зараз буде другий приліт, тому сховався в укритті, аж поки не прибула допомога», — пригадує Сергій події страшної ночі.

єВідновлення Донеччина_05
Зруйноване житло Сергія. Фото надане Сергієм

Того ранку російська ракета Х-55 зруйнувала три приватні будинки на вулиці Кронштадтській у Слов’янську. У тому числі й будинок Сергій. Ще близько десяти дістали пошкодження.

Сергій отримав контузію. Протягом наступних місяців він намагався «відійти» від цього стану та прийти до тями від пережитого. Звичайно, що це було зовсім нелегко.

Сергій виїхав зі Слов’янська на Львівщину. А коли почув про програму єВідновлення, то вирішив податися на неї.

«Звернувся до програми єВідновлення»

6 травня цього року Сергій через Дію подав заяву за програмою єВідновлення. У ній описав ситуацію, руйнування, додав фотографії будинку. Дуже швидко із чоловіком зв’язалися представники комісії Словʼянської міської військової адміністрації, які займаються реалізацією державної програми. Фахівці комісії мали відвідати житло Сергія, щоб зафіксувати всі руйнування для подальшого рішення. Чоловік не мав можливості повернутися до Словʼянська, тож через нотаріуса оформив довіреність на свого гарного знайомого, щоб той міг показати будинок комісії від його імені.

єВідновлення Донеччина_05
Спальня у будинку Сергія до та після прильоту. Фото надане Сергієм

Усе відбувалося дуже швидко, пригадує Сергій. Через декілька днів комісія вже оглянула будинок, а 15 травня він отримав повідомлення, що його заява прийнята. Треба було очікувати рішення.

Як виявилося, комісія визнала будинок Сергія «повністю зруйнованим», тобто таким, що не підлягав відновленню. Чоловік мав отримати житловий сертифікат, щоби придбати нову домівку.

Тут Сергій стикнувся з неприємністю. Як виявилося, у реєстрі нерухомого майна були документи лише на першу забудову, яку чоловік придбав декілька років тому. Те, що Сергій добудував самостійно, не було внесено в систему. Тож відшкодування він отримав лише за ту частину приміщення, яка була в реєстрі.

20 травня, через 5 днів після погодження його заяви, Сергій отримав сповіщення про отримання житлового сертифіката на суму 700 тисяч гривень. Він уже знайшов будинок у Словʼянську, який хотів би придбати за ці гроші. Але й досі не отримав зарахування. Через це не може укласти договір купівлі-продажу.

«Вже трохи тривожуся через це. Продавець каже, що в нього є інші покупці. А я не можу придбати будинок за інші гроші, бо сума грошового сертифіката може бути перерахована тільки на рахунок продавця житла», — ділиться чоловік.

Майже два місяці Сергій очікує кошти. Як тільки вони зарахуються, він швидко проведе договір купівлі-продажу через нотаріуса та нарешті отримає житло замість того, що було зруйновано.

Через відсутність у реєстрі документів на другу частину прибудови, отримана сума відшкодування не зможе повністю покрити втрати Сергія. За ці гроші він планує придбати домівку, у якій для повного комфорту доведеться провести додаткові ремонтні та будівельні роботи. У цілому, чоловік задоволений програмою. Неприємним «сюрпризом» стала ситуація з документами в реєстрі та тривале очікування грошей. Але він вдячний і за те, що його не покинули та дали шанс отримати нове житло навіть під час повномасштабної війни.

Як скористатися програмою єВідновлення?

У рамках «єВідновлення» можна отримати допомогу за пошкоджене житло (яке зазнало руйнувань, але підлягає ремонту), або за зруйноване житло (повністю знищене, не підлягає відновленню).

єВідновлення Донеччина_02
Фото: Міністерство цифрової трансформації

Компенсацію можна отримати якщо житло:

📌 зруйновано після 24 лютого 2022 року.

📌 розміщено на території, яка не була окупована до 24 лютого 2022 року.

📌не підлягає відновленню.

Що потрібно зробити:

1. Подати повідомлення про зруйноване майно в застосунку «Дія».

2. Подати заяву про виплати за зруйноване майно в застосунку.

3. Дочекатися сертифіката.

4. Подати заявку в «Дії» на бронювання коштів за сертифікатом та отримати підтвердження бронювання.

5. Укласти угоду в нотаріуса. Перед купівлею нового житла необхідно відмовитися від прав на зруйноване житло. Після цього можна укладати договір купівлі-продажу. Заброньовані кошти надійдуть на рахунок продавця майна.

Сертифікат діє протягом 5 років із моменту отримання. За допомогою нього можна придбати житло на первинному чи вторинному ринку, а також інвестувати кошти в об’єкт на етапі будівництва. Гроші можна витратити як на придбання, так і на побудову нового житла.

Якщо житло пошкоджене, але підлягає відновленню, то можна отримати грошову компенсацію для його відбудови. Таку компенсацію можуть отримати власники квартир, приватних будинків, кімнат чи інших житлових приміщень. Кошти можна витратити на придбання будівельних матеріалів або замовлення ремонтних послуг.

єВідновлення Донеччина_05
Фото: Міністерство цифрової трансформації

Що потрібно зробити для отримання компенсації:

1. Подати заяву на послугу пошкодженого майна в застосунку «Дія».

2. Відкрити рахунок «єВідновлення» в банку.

3. Подати заяву на виплати в «Дії».

4. Дозволити огляд майна для встановлення суми компенсації комісією місцевої влади.

5. Дочекатися рішення в Реєстр пошкодженого та зруйнованого майна.

6. Отримати гроші на картку «єВідновлення».

7. Подати звіт про використані кошти.

Додатково за консультацією можна звернутися за номером Урядової «гарячої лінії» 15–45 та на сайті Міністерства відновлення.

***

Цей матеріал підготовлено за підтримки проєкту «Стратегічна комунікаційна кампанія щодо Закону № 2923-ІХ та пов’язаних із ним підзаконних актів», що реалізується ГО «Інтерньюз-Україна», та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст матеріалу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Поделиться:
История

В клетчатой сумке под сиденьем: как в 2015 году вывозили Кубок чемпионата Украины по футболу из оккупированного Донецка

Разбор

"Тернистый путь к паспорту": с какой проблемой в оформлении украинского документа сталкиваются подростки с ВОТ востока

История

Новая громада – второй дом. Как семья из Луганщины стала популярным производителем молочной продукции на Новгород-Северщине

История

Восстановление правды. Как жители Донетчины принимали участие в Украинской революции

Вікно Відновлення

"Вымотали нервы": жительница Славянска о собственном опыте участия в программе "єВідновлення"

Антифейк

Десять лет назад Авдеевку освободили от российской оккупации: вспоминаем, как это было

Что происходит

Поздняя доставка хлеба и проблемы с оформлением полисов: на что жалуются жители оккупированной Старобельщины

Антифейк

Вторая годовщина теракта в Еленовке. Как россия продолжает врать о своей непричастности

03 августа Суббота
21:33

Микрорайон "Канал" в Часовом Яру полностью стерт, — DeepState

21:07

Временно оккупированный Мариуполь заполонили бродячие животные, — Сопротивление

20:44

Бойцы 12-й бригады спецназначения "Азов" были отмечены министром внутренних дел Клименко (фото)

20:21

БФ "Янголи Спасіння" оказал помощь покровчанам после обстрела

19:59

Дончанин Верняев занял пятое место на Олимпиаде-2024 в упражнениях на коне

19:28

Донецкая областная прокуратура рассказала детали сегодняшнего обстрела Покровска

18:59

Оккупанты убили украинского военнопленного, — омбудсмен Дмитрий Лубинец

18:29

Спасатели обучают жителей Святогорска правилам пожарной безопасности

17:58

Завтра в разных городах Украины пройдут акции поддержки военнопленных Мариупольского гарнизона, всех пленных и пропавших без вести защитников Украины

17:08

Жители Мариуполя неделями не имеют воды в домах

16:46

Правительство приняло Постановление, начавшее введение специалистов по сопровождению ветеранов войны и демобилизованных лиц

16:20

Из-за обстрела Покровска 1 человек погиб, еще 2 — ранены

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: