RU
RU UA
29 августа 2024, 18:37
Из села Великая Новоселка в Кропивницкий: как семья релоцировала бизнес с Донетчины во время полномасштабной войны
История

Из села Великая Новоселка в Кропивницкий: как семья релоцировала бизнес с Донетчины во время полномасштабной войны

Наталя Гайченя — двічі переселенка. У 2014 році вона покинула Донецьк та повернулася до рідного селища Велика Новосілка, де разом із сестрою Ольгою відкрила власну кавʼярню. Після початку повномасштабного вторгнення родині вдруге довелося рятуватися від війни, на цей раз — до Кропивницького.

Східний Варіант розповідає, як родина Наталі відновила власний бізнес у релокації та які труднощі їх спіткали

Евакуація з Донецька та початок власної справи

Наталя Гайченя народилася та виросла на Донеччині, у рідній Великій Новосілці. Це невелике селище, яке розташовується за 90 км від обласного центра, і славить своїми грецькими коріннями. Велика Новосілка в 18 столітті була заснована греками з Криму. Відтоді тут існує потужна грецька спільнота, яка не забуває свою історію та культуру.

Хоч воно невелике, але до війни в селищі було все: магазини, банкомати, відділення зв’язку, кав’ярні, проводилися фестивалі та концерти. До 2022 року тут проживало близько 7 тисяч людей, зараз — лише 300.

бізнес із Донеччини
«Barbaris» у Великій Новосілці. Джерело фото: Instagram-сторінка закладу «Barbaris»

Після школи Наталя поїхала до Донецька та вступила до Донецького національного університету за спеціальністю економістки-маркетологині. Після випуску працювала головною бухгалтеркою в одній із держустанов.  Навесні 2014 року Донецьк був окупований проросійськими сепаратистами. Невдовзі почалися бойові дії. Наталя та її сестра Ольга, з якою вона була в місті, прийняли рішення повернутися до Великої Новосілки.

Сестри розуміли, що хочуть робити щось цікаве та корисне для свого селища. Для цього проаналізували ситуацію у Великій Новосілці: що є, а чого не вистачає, і чого нового хотілося б побачити мешканцям. Ольга за професією шеф-кухарка, тож вдвох жінки вирішили відкрити сімейну кав’ярню. Винайняли приміщення, придбали обладнання та почали працювати. Кавʼярню назвали «Barbaris».

Спочатку це був невеликий заклад, який поступово розбудувався в щось більше. Власниці дбали про власну справу, постійно намагалися зробити краще. Поруч з кавʼярнею облаштували літню терасу та дитячий майданчик. А за два роки організували пункт доставки в сусідньому місті Вугледар.

бізнес із Донеччини
Свято Нового року у «Barbaris» у Великій Новосілці. Джерело фото: Instagram-сторінка закладу «Barbaris»

Заклади мали попит у місцевих: у них проводили бенкети, корпоративи, відпочивали родини з дітьми. Здавалося, що далі буде тільки більше можливостей. Однак, у 2022 році усе перевернулося… 

Релокація до Кропивницького

Коли почалася повномасштабна війна, Велика Новосілка опинилася на лінії фронту. Уже у квітні 2022 року російська армія стояла за 7 км. Селище та села, що були поруч, постійно обстрілювалися ворогом з усіх видів зброї.

Сестри виїхали у березні 2022 року: Ольга з маленькими дітьми за кордон, а Наталя із чоловіком та двома синами приїхали до Кропивницького. Із собою встигли взяти лише те, що вмістилося до автівки.

бізнес із Донеччини
Наталя Гайченя разом з сином. Джерело фото: Instagram-сторінка закладу «Barbaris»

Спершу Наталя не думала про те, щоб відновлювати бізнес. Деякий час вона попрацювала адміністраторкою в Кропивницькому. Саме тоді наважилася на спробу відновити власну справу.

Через бої на Донеччині заклади родинного бізнесу були повністю знищені. Тож розпочинати довелося все наново. Наталя вирішила податися на державний грант «єРобота», який фінансово підтримує український бізнес за умови створення нових робочих місць. Отримавши грант, підприємець зобов’язувався створити робочі місця і пропрацювати не менш як 3 роки. За цей час грантові гроші мали повернутися від підприємця до держави у вигляді податків. Заявка Наталі пройшла лише з 8 спроби. Але саме завдяки цьому вона змогла придбати необхідне обладнання та відновити бізнес.

бізнес із Донеччини
Джерело: Кіровоградський обласний центр зайнятості

У новому місті довелося переформатувати меню під запити місцевих мешканців. «Barbaris» став пропонувати піцу, роли, суші, салати та бургери. Окрім страв «із собою», заклад пропонує доставку по Кропивницькій громаді.

У відновленому закладі сьогодні працюють Наталя, її чоловік Руслан та син Іван. За умовами державного гранту вони створили ще два нових робочих місця.

Як податися на державний грант «єРобота»?

Грант «єРобота» має декілька програм. Наприклад, програма «Своя справа» розрахована на тих, хто хоче почати чи розвивати свій малий або мікробізнес. Підприємці можуть отримати до 250 тисяч гривень з обов’язковою вимогою створити щонайменше 1 робоче місце.

Програма «Новий рівень» підходить для вже зареєстрованих підприємств, яким необхідні кошти на придбання обладнання для створення або збільшення виробничих потужностей. Така програма підійде переробним підприємствам, зокрема з виробництва меблів, будматеріалів, одягу, фурнітури, ліній металообробки, аграрної переробки тощо. Підприємці можуть отримати до 8 млн грн за обов’язкової умови створити від 25 нових робочих місць.

Програми «Свій сад» та «Своя теплиця» підходять для бізнесів із садівництва, ягідництва, виноградарства тощо. У гранті «Свій сад» підприємці можуть отримати від 400 тисяч грн та створити до 425 робочих місць, а у «Своя теплиця» — отримати до 7 млн грн та створити від 14 робочих місць.

Докладніше почитати про програми та вимоги до них можна на офіційному сайті державного гранту «єРобота».

Подати заявку на грант можна за посиланням.

***

Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Поделиться:
История

Из села Великая Новоселка в Кропивницкий: как семья релоцировала бизнес с Донетчины во время полномасштабной войны

Вікно Відновлення

Место, которое напоминает о доме: как волонтеры обустроили на Донетчине пункты несокрушимости для защитников и защитниц

Важно

10 лет Иловайской трагедии: как россия пообещала "зеленый коридор", а после расстреляла украинских защитников

История успеха

Огласка помогла: школу села Поддубное на Донетчине не закроют

Актуально

Осмотрительность спасает жизни: что нужно знать, чтобы уберечься от мин на Донетчине

Видео

"Стрижем под звуки взрывов": день с барберами на фронте Донетчины

Вікно Відновлення

Хаб общественной безопасности в Краматорске: как это работает?

Антифейк

"Брендированный" дневник и "тематические" зоны: как работает российская пропаганда в школах оккупированного востока Украины

29 августа Четверг
22:24

Зеленский вручил "Золотую Звезду" родным погибшего защитника Мариуполя Сергея Кириленко

22:21

Завтра в Покровске будут выдавать гигиенические наборы от "Ангелов Спасения": кто сможет получить

21:44

В Славянске простились со Станиславом Луценко, погибшим возле Невского на Луганщине

21:11

По меньшей мере, 1 человек погиб и 6 ранены в результате обстрела Константиновки, — Филашкин

20:38

Спикер 24 бригады объяснил, почему сказал, что россияне контролируют около 40% Часового Яра

20:11

Уже более 5 млрд. грн направлено на соцвыплаты жителям Донетчины

19:44

Из российского плена вернулся защитник Мариуполя с Лиманщины

19:27

Более 320 детей Попаснянской громады смогли оздоровиться и отдохнуть

18:43

Сырский рассказал о положении дел на Покровском направлении

18:37

История Из села Великая Новоселка в Кропивницкий: как семья релоцировала бизнес с Донетчины во время полномасштабной войны

Из села Великая Новоселка в Кропивницкий: как семья релоцировала бизнес с Донетчины во время полномасштабной войны
18:24

В Генштабе ВСУ рассказали, где больше всего сегодня произошло боев

18:23

Завтра отключения электричества будут происходить в течение всех суток

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: