RU
RU UA
28 октября 2024, 19:22
Сквозь войну к новым возможностям: как семья из Луганской области преодолевает образовательные вызовы
История

Сквозь войну к новым возможностям: как семья из Луганской области преодолевает образовательные вызовы

Після початку повномасштабного вторгнення життя Світлани Литвинової та її дочки Дарини змінилося кардинально. Ще рік вони намагалися виживати в окупації у рідному селищі Айдар (стара назва Новопсков — ред.) на Луганщині, але зрештою були змушені залишити домівку та поїхати через декілька країн в Україну. Їхню історію розповідає Східний Варіант.

Спокійне життя до повномасштабної війни

До повномасштабного вторгнення життя родини було цілком звичайним, як і в багатьох українців. Світлана працювала в освіті, обіймаючи посаду заступниці головного бухгалтера в місцевій селищній раді, а Дарина була звичайною школяркою. Дарина захоплювалася спортом — займалася армспортом, брала участь у змаганнях та навіть вигравала призові місця. 

родина з Луганщини
Дарина та Світлана Литвинові. Фото надала Світлана

«Наше містечко — мальовниче і дуже спокійне, з дружніми мешканцями, річкою поряд, — розповідає Світлана. — Ми зналися з усіма сусідами, жили у власній квартирі. Це був наш дім, і ми його дуже любили».

новопсков айдар
Фото з відкритих джерел

Проте все змінилося з початком повномасштабного вторгнення. Вранці 24 лютого 2022 року Світлана почула про початок війни від сусідки, яка повідомила їй страшну новину. 

«Я гуляла з нашим новим цуценям, коли сусідка крикнула мені з балкона: "Світо, ти чула? Почалася війна!" — розповідає жінка. — Я одразу зрозуміла, що ситуація серйозна: зникнуть банківські послуги, магазини, усе життя».

Перші дні окупації

З часом у селище увійшли російські війська. Життя в окупації стало справжнім випробуванням для родини. Зникли можливості нормально працювати, рух грошей фактично був заблокований, і навіть елементарні речі стали дефіцитом.

 «Інтернету майже не було, зарплати скоротилися, зняти гроші з картки було неможливо, лише через перекупів — і це за додаткову комісію в 30%» — ділиться спогадами Світлана.

родина з Луганщини
Мітинг в Айдарі. Скриншот з відео Facebook/Pravda Gerashenko

Селище спробувало протестувати проти окупації. 

«Ми виходили на мітинги, сподіваючись, що наші дії матимуть вплив, — розповідає Світлана. — Було страшно, але ми хотіли виразити свій спротив, показати, що нас не зламати»

Проте ці протести нічого не змінили: ситуація в селищі залишалася під контролем окупантів.

Дарина, яка навчалася у сьомому класі, не могла відвідувати школу, оскільки її було закрито після відмови співпрацювати з окупаційною владою. Родина знайшла спосіб навчатися дистанційно у 35-тій гімназії міста Дніпро, хоча і це давалося нелегко через постійні перебої з інтернетом. Та школярка продовжувала навчання у таких складних умовах. 

Через практично відсутність інтернету дівчинка вивчала все самостійно, здавала самостійні та контрольні роботи: у декількох точках селища можна було зловити інтернет і скинути всі матеріали вчительці. У таких умовах закінчила навчальний рік у 2022 році. Влітку родина думала, що робити далі: виїжджати чи залишатись у Айдарі. Тоді саме тривав Харківський контрнаступ і родині здавалось, що ще трохи, і їхнє селище звільнять від окупантів. Але цього не сталось і тоді вирішили, що переживуть зиму у Айдарі, а навесні будуть пробувати виїхати з селища. Так ще один семестр дівчинка провчилась дистанційно в українській гімназії, сама перебуваючи в окупації.

Рішення про евакуацію

Рішення покинути селище далось нелегко. Багато людей виїжджали власними машинами, у Світлани ж не було своєї автівки. Також у селищі залишались батьки похилого віку. Зрештою, у березні 2023 року родина остаточно вирішила евакуюватися. Взяли з собою також свою собачку Шанель. Виїжджали через перевізників декілька днів, дорога пролягала через Росію, Латвію, Литву та Польщу.

родина з Луганщини
Собачка Шанель. Фото надала героїня

«Ми мусили повністю видалити інформацію з телефонів, щоб уникнути зайвих перевірок, — розповідає Світлана. — На кордоні наші речі оглядали, будь-яка інформація могла викликати підозру». 

Новий початок у Броварах

З Польщі родина вирушила до України та зрештою оселилася у Броварах. Спершу їх прийняли знайомі, та невдовзі Світлана вирішила винаймати окрему квартиру.

родина з Луганщини
Фото надала героїня

Дарина завершувала навчання в Дніпрі дистанційно, щоб не змінювати школу в кінці навчального року. Однак з початком нового навчального року виникли нові труднощі. Гімназія, у якій навчалась дівчинка, була дев’ятирічною, тому з подальшим навчанням потрібно було щось вирішувати. Вирішили продовжити навчання дистанційно у Білолуцькому ліцеї, який релокувався з Луганщини і зараз працює віддалено.

«Освітній суп» як допомога в адаптації

Про програму «Освітній суп» (повна назва «Освітній супровід») Світлана дізналась у фейсбук-групі переселенців з Айдар. Ця безкоштовна програма дає можливість отримати додаткову підтримку в навчанні, психоемоційну та тьоюторську підтримку, знайомства з ровесниками для учнів. Дарина приєдналася до програми, де отримала змогу поглиблено вивчати українську мову та математику. 

«Даринка тепер може наздоганяти прогалини в знаннях, які виникли під час дистанційного навчання і окупації», — говорить Світлана.

родина з Луганщини
Фото надала героїня

Завдяки «Освітньому супу» Дарина знайшла підтримку і можливість ставити будь-які запитання без страху. 

«Якщо вона чогось не розуміє, їй одразу пояснюють, — каже мама. — Я бачу, що вона стала набагато впевненішою, тепер вона сміливо говорить про те, що потребує додаткових пояснень». 

У невеликих групах по 2–3 учні вчителі можуть приділити більше уваги кожному учневі. Дарина знову відчула радість від навчання, а також стала активнішою, отримавши можливість брати участь у заняттях і висловлювати свою думку.

«Це великий плюс, що вона отримала підтримку від учителів, — каже Світлана. — Вона знову розквітла, і хоча їй не вистачає друзів, яких вона мала в Новопскові [зараз селище перейменовано в Айдар-ред], ці заняття дають їй натхнення та підтримку».

Команда проєкту з квітня 2022-го року проводить безкоштовні заняття за шкільною програмою з метою подолання освітніх втрат та надає тьюторингову, а також менторську підтримку для учнів 5-11 класів.

***

Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Поделиться:
Антифейк

“Кино — новое, а ложь та же самая”: как кремлевские пропагандисты запустили серию фильмов о “русских украинцах”

История

Сквозь войну к новым возможностям: как семья из Луганской области преодолевает образовательные вызовы

Антифейк

"Главная цель — сломать веру": как российская пропаганда манипулирует чувствами украинцев в оккупации

Антифейк

10 интересных фактов об украинском языке на востоке Украины

История

Спорт как спасение: история переселенки с Луганщины, которая сменила профессию и открыла собственное дело

Что происходит

Завербованный ФСБ боевик так называемой "лнр" хотел присоединиться к ВСУ, чтобы шпионить за украинскими военными

Антифейк

Как творческая мастерская "Бахмутский оберег" почти 20 лет развивает украинскую культуру на востоке Украины

Что происходит

"В дороге ломаются и машины, и некоторые люди": как происходят эвакуации из самых горячих направлений Донетчины

28 октября Понедельник
22:59

Государство сейчас не может позволить себе платить большие суммы по программе єВідновлення, — глава комитета Верховной Рады

22:55

В Славянске полицейские оказали домедицинскую помощь мужчине с ножевым ранением (видео)

22:20

За сутки произошло 134 боевых столкновения ВСУ с оккупантами

21:59

В Киеве для переселенцев проведут осеннюю фотосессию

21:58

Хорватия планирует передать Украине 60 танков и БМП в рамках соглашения с Германией

21:49

В Киеве продолжается выдача витаминов и средств гигиены для женщин ВПЛ

20:55

Строительство фортификаций, подготовку к отопительному сезону и эвакуацию гражданских обсудили в Донецкой области

20:45

В Офисе президента рассказали о второй неделе работы региональной платформы "Диалог власти и бизнеса"

20:20

Двое рыбаков подорвались на взрывном устройстве на оккупированной Луганщине

20:07

Антифейк “Кино — новое, а ложь та же самая”: как кремлевские пропагандисты запустили серию фильмов о “русских украинцах”

“Кино — новое, а ложь та же самая”: как кремлевские пропагандисты запустили серию фильмов о “русских украинцах”
19:59

За выходные дни полицейские Краматорска и Славянска составили 22 протокола на водителей с признаками опьянения

19:45

Переселенцам рассказали о помощи и полезных сервисах для ВПЛ

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: