RU
RU UA
12 сентября 2024, 13:09
Как бывший заключенный хотел продать агентам рф тайные чертежи ракетного комплекса "НЕПТУН"
Актуально

Как бывший заключенный хотел продать агентам рф тайные чертежи ракетного комплекса "НЕПТУН"

«Хочу к своим» — публічна база російських агентів, зрадників і колаборантів, які бажають виїхати до рф в обмін на повернення українців з російської неволі. Це спільний проєкт Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який реалізується за підтримки ГУР, СБУ та Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У спецпроєкті «Колаборанти серед нас» Східний Варіант публікує матеріали на основі публікацій з офіційних ресурсів «Хочу к своим».

***

Український військово-промисловий комплекс ще до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну вийшов на світовий рівень та суттєво розширив номенклатуру озброєння, яке експортувалося у країни світу. За даними держслужби експортного контролю у 2019 році Україна постачала: танкові механізми у США, переносні протитанкові комплекси у Саудівську Аравію, бойові броньовані машини в Індонезію, гвинтівки та стрілецьку зброю у Канаду, М’янму, Польщу, Монголію, Катар.

Сьогодення війни простимулювало ВПК, об’єднало країну та на цей час на оборонних заводах працює близько 300 тис. громадян України. Потужності української оборонки дозволяють виробляти артилерійське озброєння, системи РСЗВ, установки та ракети протитанкових переносних комплексів, гвинтівки та іншу стрілецьку зброю, бойові броньовані машини, танки, засоби радіоелектронної боротьби, ударні літальні, наземні та морські дрони, бойові модулі, корабельні комплекси, засоби зв’язку, катери різних типів, військово-транспортні літаки та багато чого іншого. 

В Україні навіть розроблено проєкт власного Корвету під кодом 58250 (серія «Володимир Великий») — багатоцільовий бойовий корабель, розроблений миколаївським державним підприємством «Дослідно-проєктний центр кораблебудування». Його будівництво розпочато і завершення планувалося у 2022 році.

Оскільки росія постійно атакує українські мирні міста ракетами. Єдиною можливістю протидіяти цим ударам є симетрична атака об’єктів на території росії. Саме тому особливо цінними являються досягнення українських інженерів у розробці та побудові ракетних комплексів малої та середньої дальності. На виробництво таких ракет постійно полює ворог.

Р-360 «НЕПТУН» — українська протикорабельна крилата ракета. Розроблена у київському конструкторському бюро «ЛУЧ» у 2010-2020 роках. Та у 2023 році створено модифікацію для ударів по наземним цілям. Дальність до 300 кілометрів. Саме нашою славетною ракетою «НЕПТУН» було потоплено крейсер «Москва».

Не дивно, що потужності виробництва, а особливо технічні тонкощі українського ракетного комплексу являються пріоритетною ціллю російських спецслужб.

Саме такі мотиви й лягли в основу історії з нашим антигероєм, який намагався допомогти ворогу здобути секретну інформацію.

Рущак Олександр, народився і виріс у селі Березове, Хустського району, що на Закарпатті. Більшість свого життя провів у в’язниці. Звільнившись після чергового ув’язнення проживав у Сєверодонецьку, що на Луганщині. 

Рущак Олександр
Рущак Олександр. Фото взято з сайту «Хочу к своим»

Відверта розмова з колаборантом підтвердила ефективність агресивної пропаганди росії.

На питання журналіста: "що поганого Вам зробила Україна, у чому несправедливість ставлення до Вас?" відповідає:

— Україна не винна. Все було чесно. Я порушував закон і потрапляв у в’язницю.

— Чому тоді росія?

Відповідає:

Телевізор. Дивився і хотів бути з сильними, хотів виїхати туди.

Трохи задумуючись додає:

— Тільки не знаю чи я там потрібен.

Куратор зі спецслужб рф завербував зрадника у доволі тривіальний спосіб. У месенджері Телеграм агент запропонував йому легкий заробіток. Через фінансову скруту Олександр легко погодився.

Почалася співпраця, як часто буває, з простих завдань. За фотографії номерів військових авто колаборант отримав першу грошову винагороду. Потім ставки зростали. Зрадник почав збирати та передавати ворогу місцерозташування військової техніки та підрозділів ЗСУ. Здавалося, що легкі гроші та відносно прості завдання забезпечать стабільний дохід та нову якість життя. Та у таких ситуаціях людина, яка відчуває легку  наживу — хоче все більше і більше. Але більшого вимагали й російські куратори. Ворожий агент доручив Олександру за значну фінансову винагороду підкупити свого знайомого, який хвалився, що причетний до розробки ракетного комплексу «НЕПТУН». Угода відбулася і креслення радіолокаційної головки самонаведення нашого ракетного комплексу були передані російським спецслужбам. А ні наш антигерой, а ні представники російської розвідки не здогадувалися, що операція спланована та реалізовується під контролем українських спецслужб і секретні креслення являються імітацією. Зрадника було виявлено ще під час попередніх завдань. Та головною ціллю наших правоохоронців було виявлення контактів та зв’язків російських агентів, які вербували інших громадян України. А найважливішим в операції було виявити джерела витоку секретних даних з оборонних заводів України.

Суд визнав колаборанта винним та відправив його за грати на вісім років. Зараз він перебуває у в’язниці.

***

Якщо ви з тієї чи іншої причини досі співпрацюєте з ворогом і займаєтесь тим, чим займався Олександр, у вас є шанс припинити цю діяльність на визначених умовах. Заповнюйте спеціальну анкету на сайті «Хочу к своим» і чітко виконуйте отримані інструкції.

Володієте інформацією про діяльність ворожих агентів? Допоможіть Силам оборони України! Повідомте, скориставшись анкетою на сайті.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Поделиться:
12 сентября Четверг
23:42

С начала суток на фронте зафиксировано 122 боевых столкновения: подробности от Генштаба ВСУ

23:21

До 25 сентября продлен прием заявлений жителей прифронтовых территорий на получение денежной помощи для покупки твердого топлива

22:51

В Краматорских школах учатся 12 тыс. детей, однако ежемесячно их количество уменьшается

22:34

Война в Украине все больше напоминает Первую мировую, — Перри

22:11

Федоров рассказал, как сделать предложение в "Дії"

21:46

Сложно что-то сказать о самом страшном дне, когда каждый день как последний, — газовщик из Лимана

21:23

Релоцированный Покровский центр комплексной реабилитации лиц с инвалидностью "Милосердие" получил продовольственную помощь

20:41

В результате российских обстрелов в Константиновке горели домохозяйства (видео)

20:20

По факту гибели 3 и ранения 2 работников Красного Креста на Донетчине начали досудебное расследование (фото)

По факту гибели 3 и ранения 2 работников Красного Креста на Донетчине начали досудебное расследование (фото)
20:14

"Вода Донбасса" сообщила, когда возобновится подача воды на Доброполье

19:42

Глава МИД Польши Сикорский считает, что ЕС снижает мобилизационный потенциал Украины выплатами помощи украинским беженцам

19:27

Знай наших Лента "20 дней в Мариуполе" признана лучшим фильмом года и получила "Золотую Юлу"

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: