Вершкове масло — популярний продукт, який займає важливе місце в раціоні українців. Його можна просто намазувати на хліб або використовувати для бутербродів і паштетів, додавати в макарони, випічку і десерти, а також в соуси та навіть супи. Варто зазначити, що масло — висококалорійний продукт, який потрібно вживати помірно, щоб калорії йшли на виробництво енергії, а не відкладалися в жири.
Якою має бути жирність?
Вершкове масло купити можна в будь-якому продуктовому магазині, вибираючи з широкого асортименту сортів від різних виробників. Насамперед при виборі зверніть увагу на склад, а також на відсоток жирності.
Вершкове масло виготовляють з коров'ячого молока, а точніше — з відокремлених вершків. Останні проходять повторну сепарацію, а потім збиваються до щільної жирової маси.
Згідно з ГОСТом вершкове масло має три основні категорії жирності:
- 80-85% — екстра;
- 72,5-79,9% — селянське;
- 61,5%-72,4% — бутербродне.
Існує ще топлене вершкове масло, жирність якого становить 99-99,5%. Експерти вважають, що найкорисніше масло — з високою жирністю, оскільки має натуральний склад і містить мінімум трансжирів. Чим менше жирність, тим більше масло наближається до спреду або маргарину.
Що ще потрібно врахувати при виборі?
Щоб вибрати якісне корисне масло, зверніть увагу на наступні моменти:
- Маркування. В Україні існує стандарт вершкового масла ДСТУ 4399:2005, тому важливо шукати на упаковці саме ці цифри. (Спреди і маргарини також випускаються за своїми стандартами, наприклад, для м'якого маргарину діє стандарт 4330:2004.)
- Назва. Вибирайте продукт з назвою «вершкове масло», оскільки слова «натуральне», «органічне», «легке» і подібні насправді ні до чого не зобов'язують.
- Щільність. Якщо на упаковці, вийнятій з холодильника, при натисканні залишається вм'ятина — це всього лише спред, а не справжнє масло.
- Вартість. Ціна якісного масла не може бути низькою, оскільки для виготовлення одного кілограма потрібно близько тридцяти літрів молока.
- Упаковка. Купуйте масло у фольгованому папері, який захищає його від сонячних променів. Масло у звичайному папері швидко втрачає вітаміни та інші корисні речовини.
Хороше масло має бути щільним, але легко намазуватися на хліб. Його зріз повинен бути однорідним і глянцевим. Продукт, який кришиться, містить занадто багато вологи. Крім того, масло має пахнути молочним продуктом, а не штучними ароматизаторами.
На правах реклами

















