UA
RU UA
06 Липня 2024, 07:35
4922
День звільнення Бахмута: пригадуємо, як це було 10 років тому
Історія

День звільнення Бахмута: пригадуємо, як це було 10 років тому

У 2014 році Бахмут 85 днів перебував під окупацією проросійських бойовиків. 6 липня місто звільнили українські захисники. Східний Варіант пригадує, як це було

Майже три місяці окупації 

12 квітня 2014 року проросійські озброєні бойовики зайшли до Бахмута та захопили контроль над будівлею міської ради. Вони чергували зі зброєю всередині та ззовні, забарикадували вікна мішками з піском, а периметр будівлі обклали шинами. З фасаду зняли державний прапор України, збили герб, зірвали всі блакитно-жовті елементи декору. У захопленій будівлі прокуратури терористи допитували людей та утримували викрадених заручників.

Бахмут
Терористи малювали російські прапори поверх українських у Бахмуті. 2014 рік. Фото: Олександр Сотников

Озброєні терористи декілька разів намагалися штурмувати військову частину, яка була розташована в Бахмуті. Метою було отримати доступ до великих запасів зброї та боєприпасів. Однак, бійці 3-го окремого полку спеціального призначення кожен раз відбивали атаку.

Місто перебувало під окупацією 85 днів. Місцевих мешканців, які не погоджувалися з режимом окупантів та проросійською політикою, викрадали, допитували та незаконно утримували в захопленій будівлі прокуратури. Спостерігалися перебої в подачі електрики та води. Слабкіше працювали комунальні служби та міський транспорт. Частина населення виїхала, не розуміючи, чого очікувати далі.

Бахмут
Проведення “референдуму за днр” у Бахмуті, 2014 рік. Джерело: bahmut.com.ua

Окупантам вдалося зірвати роботу виборчих дільниць під час виборів Президента України в травні 2014 року. Натомість вони організували у Бахмуті проведення незаконного референдуму за «проголошення незалежності донецької народної республіки». Окупанти повідомляли, що «за» проголосували 98,23 % населення. Звичайно, що число було намальовано задля формування картинки про підтримку населенням відокремлення від України.

6 липня — День звільнення Бахмута

На початку липня українські захисники розпочали активну фазу звільнення Донеччини від проросійських бойовиків. 3 липня сили АТО почали зачистку Миколаївки, що поруч зі Слов’янськом. Наступного дня селище було повністю вільне. Далі тривали вирішальні бої поблизу Словʼянська, а вранці 5 липня українські захисники вже зайшли до міста та підняли український прапор над будівлею міської адміністрації. Того ж дня були звільнені Краматорськ, Дружківка та Костянтинівка. Наступним мав стати Бахмут.

Бахмут
Джерело: Донецька обласна військова адміністрація

Увечері 4 липня бійці батальйону МВС «Артемівськ» здійснили розвідувальний рейд до Бахмута. Стався вуличний бій біля міської прокуратури, де розміщувався штаб так званих «днр».

Будівлю обстріляли, а штаб терористів знищили. Наступного дня, 6 липня, підрозділи Національної гвардії та ЗСУ офіційно зайшли до міста та підняли українські прапори над міськими адміністративними будівлями.

Під час боїв за місто терористи втратили російський танк Т-64БВ із бортовим номером 5. Українські військові взяли його, як трофей. Як повідомляло тоді Міністерство оборони України, танк був випущений на Харківському танковому заводі в жовтні 1987 року і відправлений до військової частини, яка дислокувалася на території росії. Стверджувалося, що на той момент танк перебував у списках 205-ї мотострілецької бригади, яка дислокується в російському місті Будьоновську. Про це свідчили корпусний номер танку, номери його агрегатів, а також акумуляторні батареї, виготовлені на одному з підприємств у Санкт-Петербурзі.

Бахмут
Захоплений танк. Джерело: Міністерство оборони України

Українські військовослужбовці знайшли автомати та снайперські гвинтівки новітніх модифікацій, які використовувалися армією рф, а також вогнемет російського виробництва РПО-А «Шмель», на якому було написано «З росії з любовʼю». 

Бахмут
Джерело: Міністерство оборони України

Завдяки захисту військових частин у Бахмуті проросійські бойовики не отримали доступ до великих запасів бойової техніки, зброї та боєприпасів. А саме місто поступово почало повертатися до звичного життя.

Зрозумівши, що Бахмут не вдасться «взяти зсередини», російська армія після початку повномасштабного вторгнення розпочала його повне знищення. Бої за Бахмут стали однією з найбільш кровопролитних та жахливих сторінок російсько-української війни.

Бахмут
Фото з сайту Слово і Діло

Зараз місто окуповане російською федерацією. Про його відновлення чи відбудову окупанти не говорять. Не дивно, адже вони повністю зруйнували його та позбавили десятки тисяч громадян спокійного життя. Але російські пропагандисти продовжують показувати картинку «звільненого» Бахмута. Звільненого від людей, життя та дитячого сміху.

Віримо, що настане другий День визволення Бахмута! Підтримуємо задля цього наші Збройні сили України та віримо у перемогу!

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
04 Жовтня П’ятниця
22:55

Минулого місяця у хабі Кремінської громади в Києві видали понад 100 продуктових наборів і доглядали вдень за дітьми 34 сімей ВПО

22:36

На Торецькому напрямку артилеристи 45 бригади знищили 5 російських гаубиць "Мста-Б"

22:20

У Добропілля на Донеччині надійшло понад 1,4 тис. сімейних продовольчих наборів від GEM (фото)

21:59

У Донецькій ОДА розповіли, як жертвам домашнього насильства потрапити до шелтера

21:43

Поліціянти Луганщини відвідали сім'ї колег, які загинули захищаючи Україну (фото)

21:23

На Закарпаття та Київщину евакуювали 49 жителів Донеччини, серед них 25 дітей (відео)

20:58

Дронарі "Помсти" вдень і вночі нищать ворога на Луганщині (відео)

20:49

На Донеччині досі працюють три денні центри надання соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства

20:24

Росіяни вдарили з артилерії по Часовому Яру на Донеччині: є загиблий

20:08

Українські волонтери підготували памʼятку про важливість домедичної допомоги

19:31

Росіяни стратили щонайменше 93 українських військових на полі бою, — Бєлоусов

18:59

Майже 600 млрд грн збитків довкіллю Луганщини завдала російська федерація

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: