UA
RU UA
22 Липня 2024, 19:15
Безплатне житло для переселенців: як його отримати в Слов'янську
Вікно Відновлення

Безплатне житло для переселенців: як його отримати в Слов'янську

Як внутрішньо переміщеним особам (ВПО) отримати безплатне житло в Словʼянську? Що для цього потрібно? Скільки часу там можна проживати? Та які можуть бути підстави для виселення? Відповіді Східний Варіант дізнався в начальниці відділу по обліку та розподілу житлової площі Словʼянської МВА Ганни Стешенко.

Нещодавно Словʼянська міська військова адміністрація опублікувала оголошення про надання безплатного житла. Переселенці мають можливість отримати тимчасове житло з умовою обовʼязкової оплати комунальних послуг. Докладніше про це в матеріалі

Квартира за комунальні послуги

житло для переселенців в Словянську
Фото: Донецька ОВА

Програму щодо надання житла переселенцям у Слов’янську розпочали у 2020 році. Тоді коштом державного, обласного та місцевого бюджету на вторинному ринку придбали 10 квартир, яким надали статус тимчасового житла, й заселили туди внутрішньо переміщених осіб. Пізніше купили ще 27 квартир, які також передали в тимчасове користування переселенцям.

«Ми придбали повноцінні квартири — однокімнатні, двокімнатні та трикімнатні. Це квартири з ремонтом, які облаштовані необхідними меблями, електроприборами, побутовою технікою. Можливо, меблів не дуже багато, але на перший час достатньо. Родина переселенців могла заходити туди зі своїми речами та жити», — розповідає начальниця відділу по обліку та розподілу житлової площі Словʼянської МВА Ганна Стешенко.

житло для переселенців в Словянську
Фото ілюстративне. Джерело: Укрінформ

Сплачувати за оренду такого житла не потрібно. Однак необхідно вчасно оплачувати комунальні послуги. Якщо родина має право на субсидію, вона може її оформити для отримання допомоги. Варто зазначити, якщо родина переселенців погоджується отримати таке житло, її члени перестануть отримувати фінансову допомогу від держави (2000 грн дорослим та 3000 грн дітям). Проте статус ВПО в них залишається.

«Станом на сьогодні в нас заселено 27 квартир. І є ще вільні квартири: одна трикімнатна та три двокімнатні. Одна квартира в нас повністю зруйнована внаслідок збройної агресії росії, і ще пʼять квартир потребують ремонту внаслідок пошкоджень через вибухові хвилі та уламки від снарядів», — каже Ганна Стешенко.

Серед вимог для родин, щоб отримати таке житло, є наявність статусу ВПО, реєстрація на території Словʼянської громади та відсутність власного житлового приміщення на підконтрольних Україні територіях. Згідно з законодавством, на одну особу надається 6 кв. м. житлової площі. Отже, одна людина або родина з двох осіб (наприклад, чоловік і дружина) мають право на однокімнатну квартиру. Якщо в родині є діти — то можуть надати вже двокімнатну.

Як отримати безплатне житло

Щоби подати заяву на отримання безплатного житла, переселенцям першочергово слід звернутися до відділу надання адміністративних послуг (Слов’янськ, вул. Батюка, буд. 40, каб. 2 та 3, колишнє приміщення УСЗН). Адміністратор пояснить, які документи необхідно подати: паспорти членів родини, витяги з реєстрації місця проживання, копії довідок внутрішньо переміщених осіб, документи, що підтверджують родинні звʼязки, а також реєстраційні номери облікової картки платника податків. За наявності подаються документи, які підтверджують підстави пріоритетності.

«У нашій громаді створена комісія, яка визначає родину, яка набрала найбільшу кількість балів. Надання житла для ВПО визначається за бальною системою. Якщо в родині є військовослужбовці, то це 50 балів, якщо особа зазнала повторного внутрішнього переміщення, то це 27 балів. Тобто це найбільш соціально незахищені родини, які мають більше можливостей отримати тимчасове житло», — розповідає Ганна Стешенко.

Згідно із законодавством, тимчасове житло можуть надавати на термін до одного року. Словʼянська МВА надає тимчасове житло для переселенців терміном на 6 місяців із можливістю продовження. Коли родина заселяється, то укладає договір користування з керуючою компанією, яка є балансоутримувачем. Обов’язковий пункт договору — оплата комунальних платежів. Також мешканці мусять зберігати майно, яке знаходиться у квартирі. За недотримання вимог договір із родиною може бути розірвано достроково.

житло для переселенців в Словянську
Ілюстративне фото з відкритих джерел

Як повідомили Східному Варіанту в Словʼянській МВА, така програма продовжуватиме працювати в громаді, щоб надавати житло переселенцям, які цього найбільше потребують.

За додатковими питаннями переселенці можуть звернутися до відділу надання адміністративних послуг за адресою: Слов’янськ, вул. Батюка, буд. 40, каб. 2 та 3 (колишнє приміщення УСЗН) щоденно, крім суботи та неділі. Час роботи — з 9:00 до 15:00.

Довідки за телефонами: 099 180 90 16 та 099 539 80 47.

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
22 Липня Понеділок
19:15

Вікно Відновлення Безплатне житло для переселенців: як його отримати в Слов'янську

Безплатне житло для переселенців: як його отримати в Слов'янську
18:44

Росіяни агітують українців виїжджати з ТОТ, — Спротив

18:25

Родина переселенців із Луганська створила та розвиває сирний бізнес на Полтавщині

18:14

Що відбувається "Нам сказали згадувати 2022 і пісяти під кущі": маріупольці розповіли, як над ними знущаються окупанти

"Нам сказали згадувати 2022 і пісяти під кущі": маріупольці розповіли, як над ними знущаються окупанти
18:12

Україна домовилась про реструктуризацію боргу за єврооблігаціями

17:51

Від початку доби відбулося 93 бойових зіткнення, — Генштаб

17:45

В окупованому Маріуполі вагітну жінку у важкому стані відмовилися приймати в лікарні (відео)

17:24

За минулий тиждень енергетики повернули світло у 35 тисяч домівок на Донеччині

17:21

Аналітика Кадри інститутів публічної влади в Донецькій і Луганській областях: стан, виклики та способи їх подолання

Кадри інститутів публічної влади в Донецькій і Луганській областях: стан, виклики та способи їх подолання
17:09

Піротехніки Донеччини вилучили та знищили авіабомбу ФАБ-500 (відео)

16:58

Нацполіція ліквідувала наймасштабнішу мережу наркодилерів, яка діяла у 9 регіонах України включно з Донеччиною (фото)

16:36

За перший період липня на виплати ВПО спрямовано 2,7 мільярда гривень

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: