Купити, побудувати, взяти кредит. Найповніший гайд про житлові програми для переселенців

Купити, побудувати, взяти кредит
Найповніший гайд про житлові програми для переселенців
До чого готуватися і на що розраховувати переселенцю, який хоче купити власне житло? «Східний варіант» по поличках розклав все, що потрібно знати про чинні держпрограми. А ще — зібрав реальні історії тих, у кого вийшло

В Україні є як мінімум чотири державні житлові програми для переселенців. Серед них пільгова іпотека, фінансування 50 на 50 і можливість побудувати приватний будинок в селі.

У кожної з цих програм є свої переваги та недоліки. До того ж не всі програми однаково підходять усім переселенцям. Хтось не може взяти кредит, тому що скоро досягне пенсійного віку, а хтось може розраховувати тільки на «однушку», хоча сім'я складається з чотирьох осіб.

«Східний варіант» разом з експертами докладно розібрав кожну програму, щоб зрозуміти, на що реально можна розраховувати переселенцям в різних життєвих ситуаціях.
1
Доступне житло
За умовами програми 50% житла оплачує сам переселенець або сім'я, ще 50% — держава. У 2018 і 2019 роках програма була успішно профінансована на 100 млн грн щорічно.

На цю мить програма не фінансується. У черзі на участь у програмі стоїть близько 10 тисяч осіб, серед них не тільки переселенці.
Ви можете претендувати на програму, якщо:

  • протягом останніх 3 років не мали та не маєте житлової нерухомості на підконтрольній українській владі території;
  • маєте офіційний середньомісячний дохід, який разом з доходом інших членів сім'ї не перевищує три середніх зарплати в регіоні (за даними Держстату) при розрахунку на одну людину;
  • раніше не отримували від держави допомогу в будівництві або купівлі нового житла.
Подати заявку на участь в програмі можна за посиланням.

А з переліком всіх необхідних документів ви можете ознайомитися тут.
Переваги
Купити житло за половину його реальної вартості — дійсно дуже непогана можливість. Плюс в цій програмі ви не будете пов'язані кредитом на кілька років. Ваша квартира відразу належатиме вам.

Також у програми немає обмежень за віком — в ній можуть брати участь зокрема й пенсіонери.
Недоліки
Зібрати суму в розмірі навіть половини вартості квартири більшості людей не під силу.

Водночас як тільки Держмолодьжитло схвалить вашу заявку у вас є всього 15 днів на те, щоб внести вашу частину суми.
Реальна історія

Світлана (ім'я змінено на прохання героїні) переїхала з Луганська у 2014 році, а на програму «Доступне житло» стала у 2015 році. Через чотири роки мрія її сім'ї збулася — вони знайшли свій будинок.

«В кінці 2019 року на цю програму було виділено 200 мільйонів гривень. І тому багато хто тоді отримав житло. Ми теж були серед них», — згадує Світлана.

У черзі за рахунком вона була приблизно 50-а.

Щоб купити житло на підконтрольній українській владі території, сім'я Світлани продала житло в Луганську. Цих грошей майже вистачило на половину квартири в новобудові в Кременчуці. Загальна вартість двокімнатної квартири площею близько 70 кв. м становила понад один мільйон гривень.

Попри те, що гроші зібрати було непросто, і в черзі Світлана з сім'єю була далеко не на перших позиціях, вони вірили, що все вийде.

У майбутньому, навіть коли війна закінчиться, Світлана не планує повертатися до рідного Луганська.

«Мені немає чого повертатися. У мене новий будинок, робота. У мене все тут прекрасно. Я не хочу туди їхати. Я знайшла себе і почала нове життя», — розповідає Світлана.
2
Іпотека під 3%
Програма почала працювати у 2019 році. У ній можуть взяти участь як переселенці, так і учасники АТО.

За словами голови Всеукраїнської асоціації переселенців Руслана Калініна, який у 2019 році був заступником міністра у справах ветеранів і запускав цю програму, всього в ній взяли участь 190 осіб.

Два роки програма не фінансувалася безпосередньо від держави, працюючи користуючись з поворотних коштів: переселенці виплачують кредити, ці гроші надходять до фонду кредитування житла, ними кредитують наступних в черзі й так по колу.

Але 11 травня Держмолодьжитло оголосило про те, що в Україні створюється нова програма з майже такими ж умовами. Тільки тепер її фінансуватиме німецький уряд через свій банк. Перший грант складе 25 млн євро. Причому ці гроші Україні не доведеться повертати.

Далі програма також працюватиме користуючись з поворотних коштів.

Приймання заявок почнеться 17 травня і триватиме два місяці. Потім 17 липня спеціальне обладнання випадковим чином визначить перших претендентів програми. В майбутньому відбір проводитимуть не рідше ніж один раз на 4 місяці.

Як пояснив Калінін, ті, хто зареєструвався на «Іпотеку під 3%» раніше, будуть перенесені до реєстру учасників нової програми. Ці дві «Іпотеки під 3%» — «звичайна» і «німецька» — працюватимуть паралельно.
Ви можете претендувати на програму, якщо:

  • протягом останніх 3 років не мали й не маєте житлової нерухомості на підконтрольній українській владі території або житлова площа сім'ї становить не більше 13,65 кв. м на одну людину;
  • маєте офіційний дохід і можете підтвердити свою платоспроможність;
  • не досягли пенсійного віку;
  • раніше не отримували від держави допомогу в будівництві або купівлі нового житла.
З переліком документів для участі в програмі можна ознайомитися за посиланням.
Переваги
Виплачувати іпотеку можна до 20 років або до досягнення пенсійного віку. Тобто, вам не доведеться спочатку відкладати всю суму, як в «Доступне житло», водночас проживаючи в орендованому житлі та відповідно виплачуючи оренду.

Дозволено купувати житло на вторинному ринку. Як зазначає Руслан Калінін, це дозволить переселенцям відразу заїхати у квартиру і жити там, не вкладаючи гроші в ремонт і купівлю нових меблів.
Недоліки
Далеко не всі власники житла готові працювати з державними програмами, оскільки бояться нестабільності в реалізації програм.

Один з великих мінусів для багатьох переселенців, які впливають на ваш шанс стати учасником програми — це випадок.

«Цікавий принцип, з яким не погоджуються багато переселенців — це принцип лотереї. Буде не важливо, яким ти стоїш в черзі в цій програмі. Учасники будуть обрані випадковим чином», — коментує Руслан Калінін.

З іншого ж боку є і ті, хто ставить цей принцип в плюс, тому що за можливість бути першим у списку доводиться неабияк поборотися, а якщо зайняти хороше місце не вдалося, в черзі доведеться чекати кілька років.
3
Власний будинок в селі
Держава видає пільговий кредит охочим самостійно побудувати приватний будинок в селі. Кредит під 3% видається на термін до 20 років, але не більше ніж до досягнення пенсійного віку.

При цьому молоді або неповні сім'ї (коли обоє батьків або один з батьків не старше 35 років) можуть брати кредит і на 30 років.
Ви можете претендувати на програму, якщо:

  • можете підтвердити свою платоспроможність;
  • прописані на території села чи хочете переселитися в сільську місцевість на постійній основі;
  • ще не отримували кредит за цією програмою;
  • місце, де ви працюєте (ФОП, держустанова, підприємство) розташоване або зареєстроване в селі.
З переліком документів можна ознайомитися за посиланням.
Переваги
«У черзі під час вибору учасників переселенцям віддається пріоритет. Але кредит під 3% — це вдале рішення, оскільки держава не просто віддає гроші. Так, для позичальника це все-таки кредит, але з піднімною ставкою», — підкреслює координаторка з адвокації благодійного фонду «Право на захист» Еліна Шишкіна.

До того ж, хоча кредит надають під 3% річних, але якщо позичальники мають трьох або більше дітей, є військовослужбовцями або військовозобов'язаними/резервістами, то вони звільняються від сплати відсотків.
Недоліки
По-перше, зараз програма не фінансується державою, але в областях є фінансування. По-друге, можливість побудувати свій будинок в селі є не у всіх областях.

З переліком регіонів можна ознайомитися за посиланням, плюс в Луганській області, якої чомусь немає в переліку.

«Програма досить успішна на Луганщині, хоча десь вона зовсім не була популярна. Все залежить від регіону», — зазначає Еліна Шишкіна.
Реальна історія

Переселенець Ігор Хлистун все життя пропрацював на шахті в Горлівці. Коли почалася війна, сім'я виїхала з рідного міста і перші два роки прожила в Запорізькій області. На одній з великих шахт, попри великий досвід роботи та раніше займану посаду начальника ділянки, Ігор працював звичайним робітником.

Несподівано його сім'ї запропонували переїхати в Чернігівську область. Там він очолив охорону аграрного підприємства. Довгий час вони жили в орендованому житлі. Тоді Ігор почав активно цікавитися програмами для переселенців і знайшов Чернігівський фонд підтримки будівництва в селі.

«На той момент там давали 150 тисяч гривень. Я підібрав невеличкий будиночок, по суті, покинутий. Я розумів, що я вже не повернуся додому, а купувати житло в райцентрі не хотів», — розповідає Ігор.
Так виглядав будинок спочатку
Ігор знайшов спадкоємця покинутого будинку, який в цей час жив в Харківській області. Вони змогли домовитися на комфортних для всіх сторін умовах, і будинок перейшов у власність родини Ігоря. У місцевій раді приватизацію підтримали.

Отримані 150 тисяч грн Ігор витратив на заміну покрівлі та облаштування каркаса будинку. Ще близько 200 тисяч він вклав в реконструкцію з власних коштів.

«Без грошей від кредиту я б взагалі цим всім не займався. Це був як стартовий капітал», — розповідає переселенець.

Він взяв кредит на 10 років і щокварталу платить по 5 тисяч гривень.
Так виглядає будинок зараз. Ремонтні роботи ще тривають
За оцінками Ігоря, подальші роботи з облаштування будинку займуть ще мінімум рік. Але вже зараз з фото видно, як змінюється будинок. Крім будинку є ділянка для городу та саду.

У майбутньому Ігор не виключає, що сім'я може туди переїхати. Йому навіть пропонували взяти участь у виборах глави територіальної громади, але поки що переселенець відмовився.
4
Житло для переселенців-учасників АТО
У 2019 на цю програму виділили 62 млн грн, у 2020 і 2021 роках — по 248 млн грн. Всього в Україні налічується близько 2,5 тисячі переселенців-учасників бойових дій.

Програма повністю орієнтована на переселенців-УБД або переселенців, які отримали інвалідність III групи внаслідок АТО.
Ви можете претендувати на програму, якщо:

  • визнані учасником бойових дій або маєте інвалідність III групи внаслідок АТО;
  • перебуваєте на квартирному обліку (незалежно від терміну);
  • перебуваєте протягом року на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО;
  • не мали останні 5 років і не маєте зараз нерухомості на підконтрольній українській владі території;
  • не отримували компенсацію за житло раніше.
З переліком документів для подачі заяви можна ознайомитися тут.
Переваги
Програма, по суті, створена конкретно під учасників бойових дій, що сильно звужує список претендентів на житло.
Недоліки
Як і у всіх програмах, не все житло підпадає під дію програми — будинок, в якому ви плануєте купити квартиру, повинен бути не старше 25 років. Таких в Донецькій і Луганській області майже немає.
Місцеві програми забезпечення житлом
Крім державних програм існують місцеві програми забезпечення житлом. Причому як тимчасовим, так і постійним. Переселенці проживають в житлі тимчасово, але на пільгових умовах, наприклад, оплачують тільки комуналку.

Фахівці організації «Право на захист» створили інтерактивну мапу, на якій позначено житлові об'єкти, які можна використовувати для тимчасового або соціального житла.

Об'єкти відзначені в Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській та Донецькій областях.
Ви можете претендувати на програму, якщо:

  • у вас або в інших членів вашої сім'ї немає майна на підконтрольній українській владі території;
  • ви вже перебуваєте на обліку громадян, які потребують соціальної квартири (квартирний облік).
Переваги
Додаткова програма з забезпечення житлом збільшує ваші шанси на його отримання.
Недоліки
Умови в різних містах можуть сильно відрізнятися. В якихось міських радах, наприклад, ухвалюється рішення про виділення додаткових балів переселенцям, а десь статус переселенця не грає великої ролі. Все це потрібно відстежувати індивідуально в вашому місті.
На яку програму краще подаватися?
Хоча багато що залежить від ваших фінансових можливостей, але потрібно враховувати деякі деталі. Крім таких загальновідомих проблем, як довга черга, нестача фінансування, труднощі з подачею документів, існують й інші підводні камені, з якими стикаються переселенці. Їх «Східний варіант» обговорив з регіональною юристкою організації «Право на захист» Яніною Ребенковою.

Наприклад, з'ясувалося, що різні постанови Кабміну, в яких описано порядок використання коштів на житлові програми, по-різному прописують, хто є членом сім'ї.

У житлопрограмі «Іпотека під 3%» членами сім'ї вважаються дружина або чоловік, їхні неповнолітні діти, повнолітні неодружені діти, які мають інвалідність I або II групи з дитинства або інвалідність I групи, непрацездатні батьки.

А ось в програмі «Доступне житло» повнолітні неодружені діти також можуть претендувати на площу в цій квартирі.

Чому це важливо? Від кількості членів сім'ї залежатиме, скільки квадратних метрів у вашому майбутньому житлі оплатить держава, а скільки доведеться платити самостійно.

Наприклад, в житлопрограмах батьки-переселенці пенсійного віку не вважаються членами сім'ї, навіть якщо живуть з вами, тому за квадратні метри на них платити будете ви.
На яку квартиру я можу розраховувати, і скільки вона коштуватиме?
Це вираховується за формулою: 21 м² х к-ть членів сім'ї + 10,5 м².

Так, сім'я з однієї людини може розраховувати на квартиру від 31,5 м², з двох — від 52,5 м², з трьох — від 73,5 м² (але не більше 94,5 м²).

Вартість житла в різних містах різна і вираховується вона за різним коефіцієнтом.

Для Києва, Дніпра, Львова, Одеси, Харкова це 1,75; для інших міст з населенням від 300 тис. і міст, розташованих в 15 км від Києва — 1,5; для міст з населенням від 100 до 300 тис. — 1,25, для інших населених пунктів — опосередкована вартість житла в області.

Цей коефіцієнт множиться на показник опосередкованої вартості житла. Для кожної області цей показник свій.
«Східний варіант» спробував підрахувати, у скільки обійдеться квартира, куплена в іпотеку під 3%. Для всіх прикладів візьмемо сім'ю з трьох осіб, які претендують на квартиру 73,5 м².

У Києві така квартира коштуватиме 1 млн 987 тис. грн, перший внесок в розмірі 6% складе 119 тис., кредит, який вам дадуть — 1 млн 870 тис.

В Одесі — 1 млн 630 тис., перший внесок — 97 тис., кредит — 1 млн 532 тис.

У Маріуполі — 1 млн 532 тис., перший внесок — 92 тис., кредит — 1 млн 440 тис.

У Слов'янську і Краматорську — 1 млн 276 тис., перший внесок — 76 тис., кредит — 1 млн 200 тис.

У Сєвєродонецьку — 1 млн 166 тис., перший внесок — 70 тис., кредит — 1 млн 096 тис.
Ми також підрахували, яку суму потрібно мати, якщо ваша сім'я з трьох осіб планує купити житло за програмою «Доступне житло», де держава оплатить половину його вартості.

У Києві якщо квартира буде коштувати 1 млн 987 тис. грн, вам потрібно накопичити 993,5 тис. грн.

В Одесі якщо квартира буде коштувати 1 млн 630 тис., накопичити потрібно 815 тис. грн.

У Маріуполі якщо квартира буде коштувати 1 млн 532 тис., накопичити потрібно 766 тис. грн.

У Слов'янську і Краматорську якщо квартира буде коштувати 1 млн 276 тис., накопичити потрібно 638 тис. грн.

У Сєвєродонецьку якщо квартира буде коштувати 1 млн 235 тис., накопичити потрібно 617, 5 тис. грн.

Проєкт реалізується онлайн-виданням "Східний Варіант" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.


Підписуйтесь на телеграм-канал Східного варіанту

Последние новости

  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

3 години назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

24 години назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Окупанти здійснюють жорстоку політику репресій, спрямовану проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. Їхня мета… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

"Від мене вже смердить через багно на вулиці": як донеччани вже десять років живуть в окупації

Мешканці Донецька обурені: виконання обіцянок росіян про «покращення життя» вони вже не очікують. Проте виживати… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.