UA
RU UA
16 Грудня 2023, 13:48
7533
"Хто, як не ми?": як захисник із Кіровоградщини воює на Донеччині та займається благодійністю
Історія

"Хто, як не ми?": як захисник із Кіровоградщини воює на Донеччині та займається благодійністю

Олександр Попічко родом із міста Світловодськ Кіровоградської області. З 2014 року він почав волонтерити та допомагати військовим підрозділам у Донецькій області. У 2022 році Олександр уже сам долучився до армії та став на захист країни.

Про те, як він поєднує службу та благодійну діяльність, та як його підрозділ служить на Донеччині, Олександр розповів Східному Варіанту.

Допомагає військовослужбовцям із 2014 року

Олександр почав займатися волонтерством одразу після початку війни у 2014 році. Стало зрозуміло, що військовослужбовцям потрібна допомога, особливо в тодішніх умовах, коли українська армія потребувала покращення. Олександр пригадує, як тоді щовихідних виходив разом із волонтером та громадським діячем Андрієм Маліцьким на ринок «Світанок», щоб збирати кошти на потреби Збройних сил України. Поступово Олександр налагоджував волонтерську роботу, щоб мати змогу допомагати більше.

«Тоді багато друзів стали на захист Україні. Це і змусило почати займатися волонтерством. Спочатку возив їжу, потім військове спорядження, а після початку повномасштабного вторгнення до цього всього додалися ще й автомобілі. У 2014 році допомагав у більшості добровольчим батальйонам, таким як «Кривбас», «Азов» і «Карпатська Січ», які тоді воювали в Донецькому аеропорті та селищі Піски», — пригадує Олександр Попічко.

захисник Олександр Попічко
Олександр Попічко. Фото надане героєм публікації

Олександр спілкувався з військовими та слідкував за ситуацією на фронті. Тому розумів, що повномасштабна війна буде, це лише питання часу.

Поєднувати службу в армії та волонтерську діяльність

Повномасштабна війна застала Олександра в Харкові. Він одразу завітав до військкомату та виявив бажання долучитися до армії. Та через проблеми зі здоров’ям, які тоді були, його визнали обмежено придатним та не мобілізували. Тому Олександр вирішив направити всі сили на волонтерство.

«З початком вторгнення ми з друзями допомагали військовим і переселенцям. У червні минулого року зареєстрував благодійний фонд «Світловодські соколи», який працює і зараз. На жаль, коли більшість хлопців, які допомагали мені у фонді, теж мобілізувалися, нам довелося скоротити свої напрямки роботи, тож зараз ми допомагаємо лише військовим», — розповідає Олександр.

захисник Олександр Попічко
Олександр разом з однією з автівок, які він придбав для ЗСУ. Фото 7-го ОБату «АРЕЙ» Української Добровольчої Армії у Facebook

До Збройних сил України Олександр долучився в листопаді минулого року. Зараз він виконує обов’язки командира кулеметного відділення в одній із бригад ЗСУ. Він готує військовослужбовців, розробляє план із виконання бойових задач, а також працює з особовим складом. Водночас Олександр продовжує займатися благодійною діяльністю та курувати роботу фонду.

«Як голова фонду я займаюся залученням благодійної допомоги, пошуком, ремонтом і пригоном автомобілей безпосередньо на місця базування тих підрозділів, які звертаються із запитами. Поєднувати службу із роботою фонду важко, але це вдається. Бо я розумію, що ніхто, окрім нас самих, нам перемогти не допоможе», — каже військовослужбовець.

захисник Олександр Попічко
Фото: Олександр Попічко

Підрозділ Олександра на полі бою прикриває піхоту під час наступу або відступу. Він каже, що за його час на фронті довелося попрацювати чи не у всіх районах Донецької області. Відпустки дають рідко, тож відпочивати вдається лише на позиціях.

«Захищати Батьківщину, допомагати побратимам і друзям у війську — ніщо інше, як мій обов’язок. Складність мене не надто лякає. Робота кулеметника насправді нелегка, тому що він — одна з найперших цілей. Його робота — вогневе прикриття всієї групи, до того ж кулеметник має обрати для своєї роботи одну з найкращих позицій, аби він міг вчасно зреагувати та прикрити групу в різних ситуаціях», — ділиться Олександр.

захисник Олександр Попічко
Фото: Олександр Попічко

Військовослужбовець пояснює, що на фронті найбільше зараз не вистачає людей, критично не вистачає машин, завдяки яким доводиться добиратися на позиції. Волонтери дуже сильно допомагають армії, намагаються максимально закривати ці потреби. З 1 грудня волонтерити стало складніше через початок електронного декларування гуманітарної допомоги.

«Так, на жаль, деякі люди втомилися донатити, і причин цьому дуже багато. Хтось загалом «втомився від війни», а в когось через зменшення заробітної плати ледве вистачає грошей прогодувати родини. Переконати людей донатити нереально важко, до того моменту, поки їхніх родин це не торкнеться. Багато хто думає, що військовий заробляє понад 100 тисяч, тож може сам усе купити. Так, ми й намагаємося самі все купувати, і машини в тому числі, але обстрілів дуже багато. Інколи ті машини проживають лише декілька днів», — каже Олександр.

захисник Олександр Попічко
Олександр разом із побратимами свого відділу. Фото надане героєм публікації

Як допомогти?

Зараз Олександр, як голова благодійного фонду «Світловодські соколи», проводить збір на придбання двох автомобілей для виконання бойових завдань у районі Бахмута для військової частини А4718.

Мета збору — 220 000 грн.

Доєднатися до збору може кожен і кожна, щоб допомогти воїнам бороти ворога на нашій рідній донецькій землі.

🔗Посилання на банку

💳Номер картки банки

5375 4112 1015 1473

У рамках збору проходить ще і благодійний аукціон: той, хто кине найбільший донат, має можливість отримати картину української художниці Олени Тищенко.

картина української художниці Олени Тищенко
Картина, яка бере участь у благодійному аукціоні. Фото надане Олександром Попічко

Допомагаємо ЗСУ разом бороти ворога!

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
17 Липня Середа
21:45

Дрони "Sea Baby" можуть вразити кораблі росії у будь-якій точці Чорного моря, — СБУ

21:23

Мобілізація Понад 4,6 млн військовозобов'язаних українців оновили свої дані

20:54

Унаслідок денного авіаудару рф по Покровську до лікарні доправили 6 людей

20:41

Державна спеціальна служба транспорту отримала чергову партію американської спеціалізованої техніки для розмінування

20:14

У ЗСУ почалось впровадження програми дій "Збережи життя військовослужбовців"

19:57

Збройні сили України знищили майже 30 російських кораблів, зокрема підводний човен "Ростов-на-Дону"

19:40

Працівники ТЦК та СП можуть перебувати на прикордонних пунктах пропуску, — речник ДПСУ

19:18

Мобілізація На порталі "Дія" запрацювало електронне бронювання військовозобов'язаних працівників

19:12

Рада проголосувала за законопроєкт щодо пріоритетності серед ВПО для отримання компенсації за втрачене житло

18:15

Росіяни набирають дітей з ТОТ до військового училища зс рф, — Спротив

18:11

Рішення Як місто допомагає переселенцям з Донеччини, Луганщини та обласних прикордонних громад відчути себе чернігівцями

Як місто допомагає переселенцям з Донеччини, Луганщини та обласних прикордонних громад відчути себе чернігівцями
17:53

V клас: 18-19 липня на Донеччині очікується надзвичайна пожежна небезпека

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: