UA
RU UA
25 Квітня 2024, 18:20
4163
Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?
Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

Східний Варіант спільно з БФ “Право на захист” провів вебінар на тему соціальних виплат для переселенців. Під час події юристка Олена Нечеснюк розповіла про те, що відбувається із соціальними виплатами сьогодні, які були останні оновлення в цьому напрямку і що про це важливо знати переселенцям. На запит слухачів ми підготували текст про оновлення у виплатах ВПО на основі проведеного вебінару.

Для тих, хто вперше звертається по соціальну допомогу

Якщо людина не отримувала соціальну допомогу раніше і вперше звертається по неї, їй важливо знати, що виплати надаються тим, хто з першого січня 2022 року перемістився з території, де йдуть активні або можливі  бойові дії або з тимчасово окупованих територій.

Право на виплати мають також ті, хто не перемістився з таких територій, але у них знищене або пошкоджене житлове приміщення. Це має бути підтверджено документально. 

соціальні виплати для переселенців_05
Ілюстративне фото. Джерело: Національна поліція

Також право на виплати має дитина, яка народилась у внутрішньо переміщеної особи. Їй мають призначити виплати за заявою батьків.

Важливо, що людина, яка отримує соціальні виплати вперше, має протягом трьох місяців забезпечити своє працевлаштування. Якщо протягом цього часу людина не працевлаштується, не почне свою підприємницьку діяльність, не стане на облік в центр зайнятості, то на четвертий місяць їй скасують виплати.

соціальні виплати для переселенців
Ілюстративне фото. Джерело: Depositphotos

Цей критерій не застосовується до осіб, які здійснюють догляд за дітьми чи за людьми з інвалідністю, також до людей з інвалідністю першої та другої групи.

Ось повний перелік осіб, щодо яких не застосовуються критерії вище: 

  • щодо однієї особи із складу сім’ї, яка доглядає за дитиною до досягнення нею шестирічного віку (включно);
  • однієї особи із складу сім’ї, яка має трьох і більше дітей віком до 18 років і доглядає за ними;
  • однієї особи із складу сім’ї, яка виховує малолітню дитину, що навчається онлайн, дистанційно (повністю або частково), у разі документального підтвердження застосування такої форми навчання відповідним навчальним закладом освіти, фактичним місцем проживання (перебування) якої є території, включені до переліку територій, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій, затвердженого Мінреінтеграції;
  • особи, яка доглядає за дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність, що підтверджується документально;
  • особи, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку;
  • фізичної особи, яка надає соціальні послуги з догляду (за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта про встановлення факту здійснення догляду). студента, який навчається за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти.
соціальні виплати для переселенців
Ілюстративне фото. Джерело: Depositphotos

Також виплати не надаватимуться тим, хто придбав авто, “молодше” 5 років, житло, валюту та інші товари на суму, більше 100 тисяч. Соціальні виплати не призначатимуться тим, хто має депозити, облігації на суму понад 100 тисяч гривень або має у власності житло, яке не знаходиться на території активних чи можливих бойових дій або на тимчасово окупованих територіях. 

На виплати не претендують особи, які перебувають на повному державному утриманні або відбувають покарання у місцях позбавлення волі. 

Які зміни у соціальних виплатах для тих, хто отримував виплати раніше?  

Як пояснює юристка Олена Нечеснюк, із березня 2024 року соціальні виплати не продовжуватимуть тим, хто купив авто, “молодше” п’яти років, мають у власності нерухоме майно, депозити чи валюту на суму понад 100 тисяч, а також тим, хто є власником житла на території, де не ведуться активні бойові дії.

Також виплати не продовжуватимуться тим, хто перебуває на повному державному забезпеченні або відбуває покарання у місцях позбавлення волі. Тобто категорії для неотримання соціальних виплат є практично такими ж, як і у минулому розділі. 

Якщо людина не підпадає під жодну з перерахованих категорій, їй будуть продовжені виплати автоматично. Людині не потрібно звертатись із відповідною заявою в Департамент соціального захисту.  

Олена Нечеснюк

Право на автоматичне продовження виплат мають пенсіонери, які отримують пенсію, не більше 9 444 гривень. Це ж право мають люди, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, особи з інвалідністю першої та другої групи, дитина з інвалідністю або тяжко хвора дитина (дитина, хвора на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність, що підтверджується документально).

Діти-сироти та діти, позбавленні батьківського піклування також мають право на автоматичне продовження соціальних виплат. Така допомога продовжується на 6 місяців. Якщо внутрішньо переміщена людина підпадає під будь-яку категорію вище, вона має право на продовження виплати допомоги на проживання. 

соціальні виплати для переселенців
Ілюстративне фото. Джерело: FNews

Як приклад, Олена Нечеснюк каже, що якщо в подружжі є пенсіонер, який отримує пенсію, а інша особа не є пенсіонером, то перша отримує право на продовження виплат автоматично, а друга має писати відповідну заяву в Департамент соціального захисту.

Виплати за заявою: кому їх можуть призначити? 

Із відповідною заявою на виплати допомоги на проживання потрібно звернутися в Департамент соціального захисту до кінця квітня 2024 року. Виплати можуть призначатись індивідуально або на всіх членів сім’ї. Ці виплати також продовжуватимуться на 6 місяців.

соціальні виплати для переселенців_07
Ілюстративне фото. Джерело: Getty Images

Індивідуально за заявою виплати можуть продовжити: 

  • дитині, яка прибула без супроводу законного представника;
  • вагітній жінці після 30-го тижня вагітності;
  • особам, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату (це особи, які досягли пенсійного віку, але не мають потрібну кількість страхового стажу для отримання пенсії)  і мають дохід менше ніж 9 444 грн;
  • діти, які влаштовані в сім’я патронатного вихователя і самі патронатні вихователі;
  • дітям, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування та які тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу;
  • особам з тяжкими формами захворювань;
  • людям з третьою групою інвалідності

Щоб вся сім’я могла отримати виплати за заявою, повинна бути сукупність певних критеріїв. Про це ми вже писали раніше: у власності сім’ї не має бути авто, “молодше” п’яти років, сума валюти, депозитів, покупки не має перевищувати 100 тисяч. Переміщення мало відбутись не раніше першого січня 2022 року, сума доходу не може перевищувати 9 444 грн. Дохід вираховується вже після сплати податків, а саме податку на доходи фізичної особи.

соціальні виплати для переселенців_05
Ілюстративне фото. Джерело: Факти

Призначення допомоги на всю сім'ю передбачено, якщо у складі сім'ї є працездатні особи, які вже працюють або провадять підприємницьку діяльність, є ФОПами або які протягом попередніх шести місяців отримання допомоги працевлаштувались чи зареєструвались як фізична особа підприємець та розпочали відповідну діяльність. Або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності, мікрогрантів та грантів на створення або розвиток власного бізнесу. Тобто особи, які працевлаштовані або ФОПи і які мають дітей віком до 18 років або дитину віком до 23 років, яка навчається за денною або дуальною формою здобуття освіти, то такі сім’ї мають право на продовження виплати.

Якщо в сім’ї працездатні члени сім’ї не працевлаштовані, вони мають право на продовження виплат, якщо зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні або такі, що шукають роботу для отримання ваучера на навчання. Якщо в сім’ї є дитина, яка ходить в садочок, навчається в школі або у університеті на денній або дуальній формі навчання, така сім’я теж має право на продовження виплат. 

На продовження виплат ВПО претендують сім’ї, в яких є діти до 18 років або троє і більше дітей до 18 років, які не виховується в інтернатних закладах і проживають в сім'ї. І ці сім’ї проживають в зоні активних або можливих бойових дій, де не зазначено дату їх завершення. Якщо за місцем фактичного проживання сім’ї відбувається навчання онлайн, дистанційно, або немає місць, що підтверджено відповідними відомостями, то до першого вересня допомога може бути продовжена незалежно від місцезнаходження закладу освіти, у якому навчання відбувається повністю або частково дистанційно.

соціальні виплати для переселенців_08
Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos

Тобто якщо сім’я проживає не в зоні бойових дій, а, наприклад, в Тернополі, а дитина навчається онлайн у школі Донецької області, то така сім’я має право на продовження отриманні соціальних виплат.

Право на продовження виплат матимуть особи, у складі сім'ї яких є людина, яка доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку або за відповідним висновком і довше, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку. Якщо у складі сім'ї є особи, яка доглядає за людиною з інвалідністю першої групи, дитиною з інвалідністю віком до 18 років, особою з інвалідністю першою чи другої групи внаслідок психічного розладу, особою, яка досягла 80-річного віку, за тяжкохворою дитиною, що підтверджується документально.

Тобто, якщо в сім'ї склалася така ситуація, що працездатна особа доглядає за особами з цих категорій, які мають певну вразливість, то така сім'я також матиме право на продовження виплат.

соціальні виплати для переселенців_06
Ілюстративне фото з відкритих джерел

Також серед оновлених категорій призначення соціальних виплат з’явилась нова норма. Тепер особа віком від 55 років, яка не є пенсійного віку та не має у складі сім’ї дітей, може отримати виплати, якщо є підтверджений пункт зі списку: 

  • зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання
  • працює, провадить підприємницьку діяльність/незалежну професійну діяльність
  • отримала допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант/грант на створення або розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання

Також допомогу може отримати сім’я у складі якої є тільки непрацездатні особи. Допомога призначається на всіх осіб з числа внутрішньо переміщених осіб у такій сім'ї.

Де шукати юридичну підтримку?

Якщо у вас є питання по призначенні соціальних виплат, ви можете звернутись на гарячу лінію БФ “Право на захист”, яка надає безплатні юридичні консультації з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 21:00. Звернутись можна за телефонами: 

  • 099 507 50 90
  • 068 507 50 90 
  • 093 507 50 90

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Антифейк

Новий російський фейк: чому путін 8 років не визнавав "днр" та "лнр"

Антифейк

Маніпуляція неповнолітніми: як працюють воєнізовані дитячі табори на тимчасово окупованих територіях

Історія

Овочі для себе та односельців: як родина переселенців з Луганщини відкрила соціальну теплицю на Кіровоградщині

Знай наших

Символи опору: як активісти руху "Жовта стрічка" чинять спротив в окупації

Репортаж

"На чужині завжди важко": як українці зі сходу живуть у Словенії

Історія

Частково врятував обладнання та відкрив пекарню у Хмельницькому: історія власника пекарні "Львівських круасанів" із Сєвєродонецька

Актуально

Поганий урожай та купівля паїв: що відбувається з сільським господарством на тимчасово окупованій Луганщині

Важливо

Навчання в окупації: як дитині здобути українську загальну середню освіту та отримати відповідний документ

25 Червня Вівторок
21:25

У ДТЕК розповіли про відключення електроенергії на Донеччині 26 червня

20:59

Стало відомо, коли відбудеться наступний раунд переговорів про вступ України до ЄС

20:30

У Краматорську рятувальники повернули до гнізда совенят (фото)

20:05

Рада ЄС затвердила проєкт угоди про гарантії безпеки між Україною та Європейським Союзом

19:45

На Покровському напрямку окупанти не зменшують темпів наступу

19:37

У Краматорську скасували автобусний рейс

19:00

Екіпаж "Схід SOS" потрапив під обстріл окупантів під час евакуації жителів Торецька

18:45

Уряд виділив ще понад 57 мільйонів гривень на компенсації за безоплатне розміщення ВПО

18:35

В Україні судитимуть гендиректора заводу, який заливає бетоном Драмтеатр в Маріуполі й виготовляє для ворога укріплення

18:15

Торецьк, Курахове, Золота Нива: внаслідок ворожих обстрілів Донеччини 1 людина загинула, ще 6 травмовано, — прокуратура (фото)

Торецьк, Курахове, Золота Нива: внаслідок ворожих обстрілів Донеччини 1 людина загинула, ще 6 травмовано, — прокуратура (фото)
17:53

Саме від сьогоднішнього дня відраховуватиметься старт членства України у Євросоюзі, — Зеленський

17:34

Міноборони не підтримало законопроєкт про збільшення днів на оновлення даних у ТЦК для військовозобов’язаних

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: