Вибори без вибору: навіщо Кремлю голоси Донбасу

Цього тижня в Росії пройдуть вибори в Державну Думу. У голосуванні візьмуть участь жителі непідконтрольної частини Донецької та Луганської областей. Окупаційні адміністрації називають це «перемогою», а офіційний Київ б'є на сполох і закликає світову спільноту вибори не визнавати та накласти санкції проти РФ. Навіщо Кремлю голоси Донбасу і чи можуть вони на щось вплинути?

З 17 по 19 вересня на окупованій території України вперше пройдуть «вибори» в Держдуму РФ. У Донецьку і Луганську ведеться активна кампанія з реєстрації в процесі голосування. У планах бойовиків забезпечити максимальну підтримку партії Путіна і навіяти місцевим жителям — зовсім скоро псевдореспубліки візьмуть до складу Росії.

Де-факто вибори не проводяться. Для голосування планується вивозити жителів окупованих територій в прикордонні райони Ростовської області. Також буде забезпечено незаконне електронне голосування, докладніше про яке ми розповімо трохи пізніше.

На думку керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, все це робиться для уникнення можливих санкцій проти РФ.

«Якщо Росія створить виборчі дільниці на окупованих територіях, це означатиме фактичне визнання тамтешньої влади. Тобто, повне визнання псевдореспублік “ДНР” і “ЛНР”. Хоча вони постійно говорять, що не визнають їх де-юре», — вважає політолог.

Примусовий вибір

За словами уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової, для проведення виборів в ОРДЛО відкрито 396 спеціальних пунктів: 141 в Луганській області та 255 в Донецькій. У таких інформаційних центрах проходить агітація, підготовка до участі в «виборах» і реєстрація на російському порталі «Госуслуги».

Схема онлайн-голосування виглядає так: до 13 вересня жителі непідконтрольних територій повинні були прийти в так званий інформаційний центр з російським паспортом і оформити страховий номер індивідуального особового рахунку (“СНИЛС”). Після цього їм надходить смс-код на телефон або електронну скриньку. З 17 по 19 вересня потрібно знову прийти в центр, ввести отриманий смс-код і проголосувати.

Фото СБУ

Жителів окупованих територій Донбасу змушують реєструватися для голосування на виборах до Держдуми. Як і отримувати російські паспорти. 

В іншому випадку загрожують штрафами та звільненнями. Перш за все це стосується студентів і співробітників бюджетної сфери (вчителі, лікарі й так далі). 

На робочих місцях вимагають звітувати про реєстрацію на участь у виборах: пред'являти скріншот отриманого коду за себе і навіть членів своєї сім'ї. За інформацією правозахисників, якщо людина йти на вибори не хоче, бойовики змушують передати дані та смс-код. 

В одному з донецьких телеграм-каналів студенти публікують наступне:

Фото: Денис Казанский

Операція «паспортизація»

Зараз, перед виборами в Держдуму РФ, стартувала нова хвиля паспортизації в ОРДЛО. За останніми даними, число «російських громадян» на Донбасі вже наближається до позначки 700 тисяч. Масову незаконну видачу документів зафіксувала Служба безпеки України. Такі дії фіксуються в рамках відкритих кримінальних проваджень. Отримані матеріали будуть передані до міжнародних інстанцій. 

Фото: ap.org

«У цих паспортах проставляють коди неіснуючого підрозділу міграційної служби Ростовської області. Прописка також не вказується. Документи не дають права на соціальні та пенсійні виплати з боку держави-агресора і не роблять їхніх власників громадянами РФ. Більшість паспортизованих людей, за задумом кураторів, повинні віддати голоси за «Єдину Росію», — повідомляє пресслужба СБУ. 

Зараз в ОРДЛО фактично панує монополія однієї політичної сили — правлячої партії Кремля «Єдина Росія». Кілька днів тому на меморіальному комплексі Савур-Могила під Донецьком окупаційна влада провела форум «Захисники Росії». З агітацією з'їхалися перші особи «єдиноросів». Роздавали пайки та обіцяли швидке приєднання так званих «ДНР» і «ЛНР» до складу РФ. 

Фото з соцмереж
Фото з соцмереж

У цьому форумі також брали участь представники невизнаних Осетії, Абхазії, Придністров'я, бойовики НЗФ. 

І вперше на територію псевдореспублік прибув головний спонсор «русской весны», православний олігарх Костянтин Малофєєв.

На думку Олександра Мусієнка, є кілька підстав для роздачі паспортів на окупованих територіях. 

«Росія видає паспорти, щоб було більше приводів юридично говорити про підстави військової агресії проти України, називаючи це “захистом російських громадян”. І друга площина: їм дійсно потрібні певні виборці. У партії “Єдина Росія”, як і у Путіна, просідають рейтинги. І кожен голос може вплинути. Щоб накрутити цю підтримку, вони шукають різні шляхи та, можливо, використовують кейс з окупованими територіями або росіянами за кордоном банально для фальсифікації», — вважає Мусієнко. 

Аналітик «Московського центру Карнегі» Костянтин Скоркін каже, що ситуація з рейтингами не так погана, але зайвими голоси точно не будуть. З їхньою допомогою можна вирішити певні завдання. Наприклад, в Ростовській області отримати відсоток на підтримку ідеолога «русской весны» Олександра Бородая та обрати його в парламент РФ. 

«Безумовно, виборці Донбасу дуже вигідні Росії, тому що там населення знаходиться під контролем місцевої “влади”. З одного боку, вони якоюсь мірою безправні. З іншого боку, вдячні за те, що їх нібито не кидають. Це дуже лояльний підконтрольний виборець. Електорально ситуація дуже схожа на Північний Кавказ, де за “Єдину Росію” даються сенсаційні 90% голосів. Донбас опиняється в цьому ряду. У людей немає особливого вибору, але і вони дійсно багато в чому вдячні Путіну: “не кидає”, “приєднає коли-небудь” і так далі», — вважає Скоркін. 

На думку аналітика, спочатку політика зі спрощеним наданням російського громадянства виглядала як своєрідна форма шантажу з боку Кремля щодо України. 

«Якщо не будете виконувати мінські угоди в російському варіанті, то на Донбасі буде все більше російських громадян, а значить тим складніше буде проходити реінтеграція. Київ на цей шантаж не піддався і донині мінський процес знаходиться в глухому куті. Присутність Росії стає все сильнішою на Донбасі», — говорить Скоркін.

Виникла суперечність, як вважає аналітик, не зовсім розв’язувана і веде до заморожування конфлікту. Донбас залишається у вигляді невизнаної території, оскільки на умови нинішнього варіанту мінських угод не згодна Україна, а на перегляд не згодна Росія, як один з учасників Нормандського формату. Кремль говорить з позиції сили, в цьому випадку повністю контролюючи Донбас. 

«До свого складу Росія інтегрувати “ДНР” і “ЛНР” не буде. Тому що це означає нові санкції та назавжди закриває ідею контролювати через Донбас всю Україну. Ключову ідею, яка була покладена в основу мінських угод, щоб через неї впливати на внутрішню і зовнішню політику Києва. Тому на цей час Донбас залишиться в тому статусі, в якому він знаходиться. Як Придністров'я, Південна Осетія», — пояснює Костянтин Скоркін.

Чи буде реакція світу

Минулого тижня Верховна Рада закликала світову спільноту не визнавати результати російських виборів і накласти санкції на РФ. Нардепи прийняли постанову, в якій залучення жителів окупованих територій до голосування до Держдуми назвали незаконним. 

Україна і далі лобіюватиме міжнародний протест. Як стверджує Костянтин Скоркін, можливо засудження на рівні Європейського Союзу самої ідеї голосування. Але більше шансів добитися дій з боку Заходу щодо Криму, ніж щодо Донбасу. 

«Півострів де-факто анексований. Там людей примусили стати громадянами іншої держави та брати участь в їхніх виборах. З точки зору міжнародного права, ці вибори незаконні. Видача паспортів на Донбасі вважається справою добровільною, ніхто всіх відразу в росіяни не записав», — вважає аналітик.

Другий момент у тому, що Росія не визнає своєї присутності на Донбасі, не визнає ці території та, як і раніше, вважає їх частиною України. Отримавши паспорт, людина має право голосувати, і юридично складно пред'явити претензії до цієї ситуації.

Последние новости

  • Суспільство

Як працює "єВідновлення" на Донеччині? Приклад зі Слов'янська

Уже понад рік в Україні працює державна програма «єВідновлення», за якою мешканці, житло яких було… Read More

22 години назад
  • Суспільство

Краса, спілкування і новий досвід: як переселенка з Донеччини організовує у Франківську естетичні бранчі для дівчат

Внутрішні переселенці, які вимушено покинули рідні міста через війну, стикаються з різними проблемами в населених… Read More

1 день назад
  • Суспільство

"Ми маємо знати історію": як луганчанка запустила освітній проєкт

Наталя Омельчук родом з міста Сорокине, що на Луганщині. До початку війни у 2014 році… Read More

1 день назад
  • Суспільство

"Українці завжди відокремлювали себе від росіян": письменниця та історикиня з Донецька Олена Стяжкіна розповіла про рідне місто

22 травня, у Києві, в книгарні Старого Лева, відбулась тепла розмова про Донеччину в рамках… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Опитують про Маріуполь немаріупольців. Як пропагандисти окупованого міста маніпулюють новинами

Нещодавно журналісти пропагандистського телеканалу «Маріуполь24» випустили сюжет з опитуванням нібито місцевих жителів про те, які… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

"Армія відновлення": як вона працює та як допомагає Донеччині

Повномасштабне вторгнення росії вкрай негативно вплинуло на ситуацію з безробіттям на Донеччині. Тисячі людей евакуювалися,… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.