Мер-хуліган та підвезення виборців: як Луганщина вибирала місцеву владу

ОПОРА розповіла про найгучніші порушення в області під час проведення місцевих виборів

Хоча частина Луганської області окупована, а в окремих містах і селах місцеві вибори 25 жовтня 2020 року вирішили не проводити з міркувань безпеки, понад 93 тисячі жителів змогли віддати свій голос за мера, депутата і партію. Не обійшлося без порушень і курйозів.

«Східний варіант» розповідає подробиці.

От незнания или сознательно? Как члены комиссий нарушают закон в день выборов

Спостерігачі мережі ОПОРА в день голосування зафіксували в Луганській області кілька порушень. Десь йшлося про технічні помилки.

Наприклад, в Білокуракинському районі на дільниці № 440096 контрольні листи в урнах для голосування були без печаток. А голова виборчої комісії навіть не знала, що це порушення, і вибори йшли своїм ходом.

Фото ОПОРА

У Рубіжному голова комісії №441081 почала заповнювати протокол, не дочекавшись закриття дільниці.

На питання спостерігача про те, що саме робить, вона відповіла, що це внутрішня документація, а факт передчасного заповнення протоколів заперечувала. Представники мережі ОПОРА були змушені викликати поліцію. Але і тоді голова комісії продовжувала говорити, що це були не протоколи, навіть показала інші документи.

Фото ОПОРА

Хоча заповнення порожнього протоколу не просто порушення, а кримінальна відповідальність.

Відповідно до частини 1 статті 158-3 Кримінального кодексу України, підписання головою, заступником голови, секретарем, іншим членом виборчої комісії, комісії референдуму протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці або дільниці з референдуму, протоколу про підсумки голосування в межах відповідного виборчого округу, округу з референдуму чи про результати виборів або референдуму до остаточного заповнення протоколу, а також підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії або комісії з референдуму — карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.

А що ж кандидати?

У тому ж Рубіжному спостерігачі зафіксували підвезення виборців автобусом.

Мова про виборчу дільницю № 441088. Приблизно 30 виборців дружно попрямували проголосувати. Але через дотримання соціальної дистанції й карантин, перед входом вишикувалася черга. Такі дії можуть вважатися непрямим або прямим підкупом виборців. У другому випадку мова йде вже про кримінальну відповідальність і реальний термін — до шести років в'язниці. 

Фото ОПОРА

Також з порушень в Рубіжному спостерігачі помітили агітацію, яку повинні були зняти ще в п'ятницю.

«Розбив і втік» — як голосували у Сватовому

Але, мабуть, найяскравіша історія цих виборів сталася у Сватовому. Ось як про це пише ОПОРА: у Сватовому Луганської області чинний мер Євген Рибалко розбив камеру на одній з виборчих дільниць міста. Техніка, за його словами, швидше за все, була встановлена ​​його суперницею у виборчих перегонах Вітою Сліпець.

Своєю чергою сама Віта Сліпець вважає, що камери були викрадені Євгеном Рибалком. За її словами, камери є власністю спостерігачів, вони законно перебували на виборчій дільниці.

«Це не сподобалося кандидату на посаду міського голови, який забрав їх, і я бачила відео цього інциденту. З цього приводу я подала заяву до поліції», — зазначила жінка.

За словами очевидця Володимира, мер не тільки розбив камери, але і нецензурно висловлювався і погрожував присутнім.

А ось так сам мер і за сумісництвом кандидат пояснив ситуацію журналістам телеканалу «Донбас Онлайн».

«Вони, напевно, самовільно або як розмістили ці камери. На зауваження членів комісії не реагували, тому що мають великі м'язи та габарити. На питання, чия це камера розміщена на тринозі, ніхто не відповів. Я пішов далі, зачепив, мене вдарило струмом. Утік, намагався врятуватися. Камера зачепилася», — говорить Євген Рибалко.

У тому ж Сватовому вночі перед виборами ЦВК замінив голову районної виборчої комісії Ірину Білу від партії «Батьківщина» на її однопартійця Леоніда Привалова. Пізніше в партії заявили, що заяву про зміну голови не подавали.

Також у Сватовому, за інформацією спостерігачів, на дільниці № 440564 виборцю, на ім'я Володимир відмовили у волевиявленні через хворобу. Він особисто звертався з заявою про голосування вдома. Як підтвердження того, що хворіє на COVID-19, доклав довідку з лікарні, що підтверджує його захворювання.

Разом з тим члени ДВК на своєму засіданні відмовили йому у включенні до списку виборців за місцем перебування. Причиною назвали брак засобів індивідуального захисту для членів комісії, які повинні відвідувати таких хворих.
Подібний випадок, до речі, стався і в Старобільську.

Комісія відмовила жінці протоколом № 15 від 25 жовтня 2020 у такому формулюванні «у зв'язку з фінансовою неможливістю забезпечити ДВК засобами індивідуального захисту (костюмами, захисними окулярами та іншими), а також згідно з Постановою КМУ (в Україні введено жорсткий карантин, який продовжено до 31 грудня 2020) встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних осіб та додаткові обов'язки, які покладаються на них.

Спостерігачі зазначають, що в залежності від обставин справи може йти мова про перешкоджання здійсненню виборчого права виборцю за ст. 212-24 Кодексу про адміністративні правопорушення України або ст. 157 Кримінального кодексу України.

Куди ж без Кремінної

У Кремінній Луганської області спостерігачка ОПОРИ зафіксували кілька порушень. Так, на виборчій дільниці № 440138 був присутній сторонній чоловік з бейджиком «Пожежна безпека».

На зауваження спостерігачів і вимогу залишити приміщення чоловік не реагував, повели його поліціянти. 

На цій же ділянці було зафіксовано виборця, який отримавши бюлетень намагався його заповнити поза кабінкою в загальному залі, чим порушив процедуру голосування. Відповідно до частини 1 статті 16 Виборчого кодексу України голосування на виборах в Україні є таємним. 

У Кремінній в день голосування на електроопорах також були помічені агітаційні листівки Радикальної партії Олега Ляшка із зазначенням номера політичної сили у виборчому бюлетені.

Про вибори офіційно

За даними ЦВК, явка в Луганській області 38,12% виборців. Проголосували понад 93 тисячі жителів. У відсотковому співвідношенні явка навіть вище, ніж в цілому в Україні (ця цифра зовсім трохи не дотягує до 37%).

Відзначимо, у Луганській обласній адміністрації дещо інші дані. Так, на сайті вказано, що проголосували 37,2%.

«О 20.00 завершився процес волевиявлення громадян, всі 307 виборчих дільниць закриті. За оперативною інформацією в голосуванні взяло участь 92 415 з 248 174 виборців, або 37,2% від загального числа виборців. Найвища виборча активність громадян в Троїцькому районі. Тут проголосували 48,5% виборців, найнижча в Старобільському районі — 29,6%», — зазначено в повідомленні.

Поліція зареєструвала 75 повідомлень, пов'язаних з порушенням виборчого процесу під час проведення місцевих виборів. У 2 випадках почали розслідування, також склали 2 адмінпротоколи.

Зареєстровано повідомлень за територіальністю:

Рубіжне — 39

Старобільський район — 8

Кремінський район — 7

Сватівський район — 5

Новопсковський район — 4

Білокуракинський район — 3

Троїцький район — 3

Марківський район — 3

Біловодський район — 2

Міловський район — 1

Дізнатися про уподобання виборців до офіційного оголошення результатів виборів неможливо. Екзитполи в області не проводилися.

Последние новости

  • Суспільство

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Ольга Семибратова — волонтерка з Красногорівки, Донецької області. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік… Read More

36 хв. назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

3 дні назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.